BibTex RIS Kaynak Göster

Bacillus stearothermophilusSpores as Sterilization Indicator (in Turkish)

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 5, - , 01.10.1980

Öz

Diğer gıda konserve yöntemleri yanında aseptik paketleme tekniği de giderek artan bir önem kazanmaktadır. Bu yöntemlerin besinlerin renk, koku, yapı ve besin ögelerine etkisi yanında; sterilizasyonu sağlama yönünden etkinlerinin saptanması da zorunludur. Genel olarak yüksek ısıda kısa sürede işleme (UHT) olarak tanımlanan aseptik paketleme tekniğinde; steril besin maddeleri steril paketlere aseptik koşullarda doldurularak konserve edilmektedir. Bu yöntemle işlenen gıda maddelerinde ısı iletimi genellikle çabuk ve etkin olduğundan, kalite açısından kayıp az, bozulmadan dayanma süresi ise daha uzun olmaktadır. Örneğin; pastörize süt buz dolabı koşullarında b.ir hafta dayanabildiği halde, UHT yöntemi ile işlenmiş steril süt oda sıcaklığında iki aydan daha fazla dayanabilmektedir.   

Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus stearothermophilus Sporları

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 5, - , 01.10.1980

Öz

Diğer gıda konserve yöntemleri yanında aseptik paketleme tekniği de giderek artan bir önem kazanmaktadır. Bu yöntemlerin besinlerin renk, koku, yapı ve besin ögelerine etkisi yanında; sterilizasyonu sağlama yönünden etkinlerinin saptanması da zorunludur. Genel olarak yüksek ısıda kısa sürede işleme (UHT) olarak tanımlanan aseptik paketleme tekniğinde; steril besin maddeleri steril paketlere aseptik koşullarda doldurularak konserve edilmektedir. Bu yöntemle işlenen gıda maddelerinde ısı iletimi genellikle çabuk ve etkin olduğundan, kalite açısından kayıp az, bozulmadan dayanma süresi ise daha uzun olmaktadır. Örneğin; pastörize süt buz dolabı koşullarında b.ir hafta dayanabildiği halde, UHT yöntemi ile işlenmiş steril süt oda sıcaklığında iki aydan daha fazla dayanabilmektedir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatih Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1980
Yayımlandığı Sayı Yıl 1980 Cilt: 5 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Yıldız, F. . (1980). Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus stearothermophilus Sporları. Gıda, 5(5).
AMA Yıldız F. Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus stearothermophilus Sporları. GIDA. Ekim 1980;5(5).
Chicago Yıldız, Fatih. “Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus Stearothermophilus Sporları”. Gıda 5, sy. 5 (Ekim 1980).
EndNote Yıldız F (01 Ekim 1980) Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus stearothermophilus Sporları. Gıda 5 5
IEEE F. . Yıldız, “Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus stearothermophilus Sporları”, GIDA, c. 5, sy. 5, 1980.
ISNAD Yıldız, Fatih. “Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus Stearothermophilus Sporları”. Gıda 5/5 (Ekim 1980).
JAMA Yıldız F. Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus stearothermophilus Sporları. GIDA. 1980;5.
MLA Yıldız, Fatih. “Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus Stearothermophilus Sporları”. Gıda, c. 5, sy. 5, 1980.
Vancouver Yıldız F. Sterilizasyon İndikatörü Olarak Bacillus stearothermophilus Sporları. GIDA. 1980;5(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/