BibTex RIS Kaynak Göster

The Usage of Acid Activated Bleaching Earth and Synthetic Silika in the Bleaching of Oils (Turkish with English Abstract)

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 1, - , 01.02.2004

Öz

in this study; degummed and neutralized cottonseed oil is used as raw material; which certainly causes technological problems during bleaching as a result of its considerable gossypol concentration. Therefore; process parameters and adsorbent used is of crucial importance when bleaching cottonseed oil. Beaching experiments are carried out in batches by using two acid activated clays and the process efficiencies of these adsorbents are investigated by correlating the results with Freundlich isotherm to determine the activity constants; namely, K and n values. Moreover; synthetic silica pretreatment is involved prior to bleaching; and the effects of this pretreatment on the bleaching efficiencies of the two clays are investigated. The results showed that, synthetic silica pretreatment increased the adsorption capacity of acid activated bleaching earth especially when processing neutral oils having high soap content and considerable pigment concentration.  

Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 1, - , 01.02.2004

Öz

Bu çalışmada; asitle aktifleştirilmiş ağartma toprakları ve sentetik silikanın renk açma işlemi üzerindeki etkileri, degumming (yapışkan maddelerin giderilmesi) ve nötralizasyon işlemlerinden geçirilmiş pamuk yağı kullanılarak incelenmiştir. Denemelerde, adsorbant olarak kullanılan asitle aktifleştirilmiş iki farklı ağartma toprağının 90 °C ve 110 °C sıcaklıklara ait Freundlich izotermleri oluşturularak bu adsorbantların renk açma etkinliklerinin bir ölçütü olan K ve n değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca; renk açma işlemi öncesinde yağa sentetik silika ilavesinin, kullanılan ağartma topraklarının renk maddelerini adsorplama derecesi üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Genel olarak sentetik silika kullanımının, özellikle sabun içeriği ve başlangıç renk değerleri yüksek yağlarda, kullanılan ağartma toprağının adsorbsiyon kapasitesini arttırdığı saptanmıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fahri Yemişoğlu Bu kişi benim

Aytaç S. Gümüşkesen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yemişoğlu, F. ., & Gümüşkesen, A. S. . (2004). Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. Gıda, 29(1).
AMA Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS. Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. GIDA. Şubat 2004;29(1).
Chicago Yemişoğlu, Fahri, ve Aytaç S. Gümüşkesen. “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları Ve Sentetik Silikanın Kullanımı”. Gıda 29, sy. 1 (Şubat 2004).
EndNote Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS (01 Şubat 2004) Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. Gıda 29 1
IEEE F. . Yemişoğlu ve A. S. . Gümüşkesen, “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı”, GIDA, c. 29, sy. 1, 2004.
ISNAD Yemişoğlu, Fahri - Gümüşkesen, Aytaç S. “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları Ve Sentetik Silikanın Kullanımı”. Gıda 29/1 (Şubat 2004).
JAMA Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS. Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. GIDA. 2004;29.
MLA Yemişoğlu, Fahri ve Aytaç S. Gümüşkesen. “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları Ve Sentetik Silikanın Kullanımı”. Gıda, c. 29, sy. 1, 2004.
Vancouver Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS. Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. GIDA. 2004;29(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/