In this study, a survey was applied to the students of Gumushane University (1000 students) by using an interview technique to determine their thoughts about macaroni consumption habits and whether the macaroni products did not gain weight. While 89.1% of the students consumed macaroni, 10.9% did not prefer. According to the survey results, individuals consumed 3 to 5 (600-1000 g) macaroni on average per month. In consumption of its, the effect of advertisements, price and new macaroni varieties put on the market was low, but the shape of its was considered important in consumption. When the consumption levels of the students were examined according to macaroni types, it was determined that 46.4% preferred plain macaroni. When the main purpose of the study was the opinions of the students whether the macaroni did not gain weight, it was found that 67.2% of they gained weight and 32.8% have the opinion that they did not. The general answer of them to the cause of gain weight was shown that the macaroni is a carbohydrate source. In particular, this study on the macaroni consumed by students will be thought to light on both the producer and the consumer.
Bu çalışmada, Gümüşhane Üniversitesi (1000 öğrenci) öğrencilerine makarna tüketim alışkanlıkları ve makarna ürünlerinin kilo yapıp yapmadığı ile ilgili düşüncelerini belirlemek amacıyla karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak anket çalışması yapılmıştır. Öğrencilerin %89,1'i makarna tüketirken, %10,9’u makarna tüketmeyi tercih etmemektedir. Anket sonuçlarına göre bireyler, ayda ortalama 3 ila 5 (600-1000g) porsiyon arasında makarna tüketmektedir. Makarna tüketimde reklamlar, fiyat ve piyasaya sürülen yeni makarna çeşitlerinin etkisi düşük bulunurken, tüketimde makarna şekli önemsenmektedir. Öğrencilerin makarna türlerine göre tüketim durumları incelendiğinde %46,4’ü sade makarnayı tercih ettiği belirlenmiştir. Araştırmanın asıl amacı olan öğrencilerin makarnanın kilo yapıp yapmadığı görüşleri incelendiğinde %67,2'sinin kilo yaptığı, %32,8'inin ise kilo yapmadığı görüşünde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin kilo yapma nedenine genel olarak verdikleri cevap makarnanın yüksek karbonhidrat içermesi gösterilmiştir. Özellikle öğrenciler tarafından makarnanın tüketimi konusunda yapılmış olan bu çalışma hem üreticiye hem de tüketiciye ışık tutacağı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2 |