Bu çalışmada tritikale
hasılının sapa kalkma, gebeleşme, başaklanma, süt olum ve hamur dönemlerinde
belirlenen morfolojik unsurlarının besin değerleri araştırılmıştır. Yaprakların
saplardan ortalama ham protein, ham yağ ve ham kül içerikleri sırasıyla, %60,
21 ve 63 daha yüksek (P<0.05); buna karşın NDF, ADF ve selüloz içerikleri
sırasıyla, %16, 23 ve 27 daha düşük (P<0.05) olarak belirlenmiştir. Yaprakların
ve sapların sapa kalkma ve hamur olum dönemlerinde içerdikleri HP değerleri
sırasıyla, 265-168 ve 186-41 g/kg
kuru madde (KM) olarak belirlenmiş, bitki gelişimine bağlı olarak
ham protein içeriğindeki düşüş saplarda daha belirgin (P<0.05) tespit edilmiştir.
Yaprakların NDF içerikleri gebeleşme ve hamur olum dönemleri arasında benzer
(P>0.05) belirlenirken, sapların NDF içerikleri süt olum dönemine kadar
artmıştır (P<0.05). Yaprak ve sapların sapa kalkma ve hamur olum
dönemlerinde NDF sindirilebilirlikleri sırasıyla, 852-779 ve 663-382 g/kg KM olarak belirlenmiş, sapların
gelişme dönemine paralel olarak sindirilebilirlik değerlerindeki düşüş daha belirgin
(P<0.05) belirlenmiştir. Araştırma sonucunda olgunlaşma ile sapların besin
değerindeki düşüşün yaprak ve başaklara kıyasla çok daha belirgin olmasından
dolayı, kaba yem üretimi amacıyla kullanılacak çeşitlerde sap oranı düşük
çeşitlerin kullanılmasının ve yaprak-sap oranının buğdaygil otlarının hasat
zamanın belirlenmesinde bir kriter olarak kullanılabileceği sonucuna
varılmıştır.
Besin değeri gelişme dönemi sap sindirilebilirlik tritikale hasılı
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Kasım 2014 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 55 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.