BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation an Economic of Total Bacteria and Somatic Cell Count in Dairy Cattle Farms

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 2, 84 - 89, 01.06.2015

Öz

In dairy cattle enterprises there are many factors reducing the rate of profit, there by negatively affecting the
national economy. Mastitis is known as the most important health problem in herds. TB and SCC are used as reliable
measures for determining the quality of the milk and udder health. Under normal conditions the SCC in milk obtained from
a healthy cow, should not exceed 200x103 cells/ml. Milk controls are generally made worldwide with milk samples taken
from the bulk-tank samples. Studies have shown that loss of milk yield resulted from increased SCC ranged between 5-25%
while udder health problems ranged between 21.2-34.5%. As a result, determining the SCC provides important information
about herd management in dairy cattle enterprises with healthy and quality raw milk production. In Farm management is
subclinical mastitis can be determined by the SCC determined preliminary stages.

Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 2, 84 - 89, 01.06.2015

Öz

Süt sığırı işletmelerinde kar oranını azaltan ve ulusal ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen birçok faktörler mevcuttur.
Bu faktörlerden mastitis, en önemli sürü sağlığı problemi olarak bilinmektedir. Toplam bakteri (TB) ve somatik hücre sayısı
(SHS), meme sağlığı ve sütün kalitesini belirlemede güvenilir bir ölçüt olarak kullanılmaktadır. Normal şartlar altında sağlıklı
bir inekten elde edilen sütteki SHS, 200x103 hücre/ml altında olmalıdır. Dünya genelinde ve Türkiye’de süt kontrolleri, süt
soğutma tankından alınan süt örnekleri ile yapılmaktadır. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre SHS’nın artışından
kaynaklanan süt verim kaybı %5-25 arasında, meme sağlığı problemlerinin sürü bazında oranı ise %21.2-34.5 arasında
değişmektedir. Sonuç olarak; SHS’nın belirlenmesi, sağlıklı ve kaliteli çiğ süt üretimi ile süt sığırı işletmelerinde sürü yönetimi
hakkında önemli bilgiler vermektedir. Çiftlik yönetiminde, SHS’nın belirlenmesiyle subklinik mastitisin ön aşamaları tespit
edilebilmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA67SJ86SU
Bölüm Derleme
Yazarlar

Durhasan Mundan

Bayram Ali Meral Bu kişi benim

Abdullah Demir Bu kişi benim

Mehmet Doğaner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Mundan, D., Meral, B. A., Demir, A., Doğaner, M. (2015). Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(2), 84-89.
AMA Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M. Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. Haziran 2015;4(2):84-89.
Chicago Mundan, Durhasan, Bayram Ali Meral, Abdullah Demir, ve Mehmet Doğaner. “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri Ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4, sy. 2 (Haziran 2015): 84-89.
EndNote Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M (01 Haziran 2015) Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 2 84–89.
IEEE D. Mundan, B. A. Meral, A. Demir, ve M. Doğaner, “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 4, sy. 2, ss. 84–89, 2015.
ISNAD Mundan, Durhasan vd. “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri Ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4/2 (Haziran 2015), 84-89.
JAMA Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M. Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4:84–89.
MLA Mundan, Durhasan vd. “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri Ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 2, 2015, ss. 84-89.
Vancouver Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M. Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4(2):84-9.