1981 yılı Konya doğumludur. İlk ve ortaokulu Tepekent İlköğretim Okulunda, liseyi Meram Muhittin Güzelkılıç Lisesinde okudu. 2002 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kelam bölümünden yüksek lisansa başladı. 2010 yılında yüksek lisansını Prof. Dr. Yusuf Şevki YAVUZ danışmanlığında Osmanlı Müelliflerince Yazılan Kaza Kader Risaleleri ve Taşköprizade'nin Risale fi'l-kaza ve'l-kader Adlı Eseri başlığıyla tamamladı.
Askerliğini 2004 yılında Erzurum'da kısa dönem olarak yaptıktan sonra aynı yılın Ekim ayında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Konya Ereğli ilçesinde İmam-Hatip olarak göreve başladı. 2005 yılı Kasım ayında İstanbul Üsküdar Muhasebeci Abdi Efendi Camii'ne naklen tayin olundu. Arapça gramer bilgisi ve Kelam, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Feraiz (Miras Hukuku) ve Osmanlıca gibi alanlarda özel dersler aldı. 2012-2016 yılları arasında MEB'e bağlı İstanbul İnternational School'da Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersi öğretmenliği yaptı.
2012 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri-Kelam bölümünde başladığı doktora eğitimini, Dr. Öğretim Üyesi Fikret SOYAL danışmanlığında hazırladığı Zemahşeri'nin Kelami Görüşleri başlıklı doktora teziyle 23 Mayıs 2019'da savunarak doktorasını tamamladı. 2024 yılında doçent oldu.
Halen Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri-Kelam ve Mezhepler Tarihi Bölümünde görevine devam etmektedir.
Evli ve üç çocuk babasıdır.
.
1981'de Malatya'da doğdu. 2003'de tam burslu okuduğu Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisansını finans alanında yaptı. Ekonomi Bakanlığı (Ankara), İslam Kalkınma Bankası (Cidde, Suudi Arabistan) gibi kurumlarda görev yaptı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Hadis sahasında Prof. Dr. Kamil Çakın danışmanlığında "Hadisler Işığında Kalkınma" isimli doktora teziyle 2016'da mezun oldu. Bu tarihten itibaren Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde görev yapmaktadır. İyi seviyede Arapça, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. "Hadisler Işığında Kalkınma" (Sonçağ Yayınları, 2016), "Kur'an ve Sünnette İman-Ahlak Bütünlüğü" (Diyanet işleri Başkanlığı Yayınları, 2021) ve "Muhaddisler Muhteva Tenkidi Yaptı Mı?" (Marmara İlahiyat Vakfı Yayınları, 2023) başlıklı kitap çalışmaları bulunmaktadır.
Araştırma Konuları: Hadiste metin tenkidi; Hadislerin tercüme ve yorumu; İman-ahlak bütünlüğü; Hadislerdeki mesajları günümüz meseleleriyle irtibatlandırıp takdim etme; Peygamber Efendimiz'in (sav) iktisâdî, sosyal, idarî, eğitim/ terbiye, ahlak sahalarında getirdiği esasları sünnet ve siyer kaynakları ışığında ve disiplinlerarası bir yaklaşımla inceleme; bilgi ve medeniyet kaynağı olarak hadis
Mahmut ÇINAR, 1965 yılında Adıyaman’da doğdu. İlk tahsilini köyünde tamamladı. 1985 yılında Kayseri/Develi İmam-hatip Lisesi’nden mezun oldu. Bu süre zarfında klasik yöntemle Arapça ve dinî ilimler eğitimi aldı. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler Ön Lisans programından, 2003 yılında ise Harran Üniversitesi İlahiyat fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl DİB İstanbul Haseki İhtisas Eğitim Merkezine kursiyer olarak başlayıp 2005 yılında buradan mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat/Kelâm Ana Bilim Dalı bünyesinde (2006) yüksek lisans ve doktorasını (2011) doktorasını tamamladı. Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında İmam-Hatip, Vaiz ve Müftü (1985-2011) olarak Kayseri, Adıyaman, Şanlıurfa, Hakkâri ve İstanbul illerinde görev yaptı. 2011 yılında Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr.) olarak atandı. 2014’te Doçent, 2019 yılında Profesör unvanını aldı. Bu süre içerisinde Anabilim Dalı başkanlığı, bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı gibi idari görevler icra etti. 2019 yılında Gaziantep Üniversitesine bağlı olarak Kuzey Suriye’nin Azez kentinde açılan Azez İslami İlimler Fakültesi’ne dekan olarak atandı. Bu süre içerisinde Güvenli Bölgelerde bulunan kanaat ve ilim önderleriyle diyaloglar kurarak etkin bir şekilde sosyal faaliyetler yürüttü. 04.03.2023 tarihi itibariyle bu görevi sona erdi. 11.04.2023 tarihinden itibaren Gaziantep Üniversitesi Afrin Eğitim Fakültesi Dekanlığına atandı ve halen bu görevini sürdürmektedir. Çeşitli yerel, ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında makale ve değerlendirme yazıları yazmaktadır. Arapça, Farsça ve İngilizce bilmekte olup evli, dört çocuk babası ve iki torun dedesidir.
Yayınlanmış Kitaplarından Bazıları Şunlardır:
Ammar b. Yasir (1998), İstanbul: Denge Y.
İmam Şa ‘rânî ve Muhyiddin İbnü’l-Arabî’ye Göre Nübüvvet İnancı (2013), İstanbul: Rağbet. Y.
Tarihte ve Günümüzde Mehdîlik (2013, 2016), İstanbul: Rağbet Y.
Nûr-i Muhammedî İnancının Ortaya Çıkışı ve Kaynakları (2014, 2016), İstanbul: Rağbet Y.
Selefîlik Tarihsel Süreci ve Görüşleri (2018), Köln: Plural Publication (Ramazan Yıldırım ile Birlikte).
el-Yevâkît ve’l-Cevahir İbnü’l-Arabî’nin Görüşleri II cilt (Tercüme 2019), İstanbul: YEK.
İnsan ve Peygamber Hz. Muhammed (2018), İstanbul: Beyan Y.
Teftâzânî (2022), İstanbul: Ensar Y.
Prof. Dr. Mehmet KUBAT
1966’da Malatya/Doğanşehir’de doğdu. 1984’te Adıyaman/Gölbaşı İmam-Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1989’da mezun oldu. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü’süne bağlı olarak Prof. Dr. Şerafeddin GÖLCÜK’ün danışmanlığında “Kur’ân’da Tevhid” adlı teziyle Yüksek Lisansı 1993’te bitirdi. 1991-1993 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği yaptı. 1994 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne Araştırma Görevlisi olarak atandı. Doktorasını ise Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü’süne bağlı olarak Prof. Dr. Süleyman TOPRAK’ın danışmanlığında “İslâm’ın İlk Döneminde İtikâdî İhtilâflar ve Sebepleri” adlı teziyle 1997’de bitirdi. 1998’de Yrd. Doçent, 2009 yılında Doçent oldu. 2010 yılında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı. 2014 yılında aynı Anabilim Dalı’nda Profesör olan yazar halen İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki görevine devam etmektedir. Arapça ve İngilizce bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır. Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde birçok makalesi yayınlanan müellifin yayınlanmış eserlerinden bazıları şunlardır:
1. Kur’ân’da Tevhid, Şafak Yayınları, İstanbul, 1994; II. Baskı Beka Yayınları, İstanbul, 2014.
2. Kur’ânî Çizgide Sünnet, (Yazar: Şeyh Abdullah b. Mahmûd/Çeviri), Esra Yayınları, Konya, 1992.
3. Hadis Üzerine -Selefî Bir Yaklaşım-(Yazar: Muhammed Nâsıruddîn el-Elbânî/Çeviri), Esra Yayınları, Konya, 1994.
4. Hadisin İtikatta Delil Oluşu, (Yazar: Muhammed Nâsıruddîn el-Elbânî/Çeviri), İşrak Yayınları, İstanbul, 2008.
5. İslâm İnanç Esasları, (Yazar: Ebu’l-Hasan el-Eş’arî/Çeviri), İşrak Yayınları, İstanbul, 2008.
6. Hasan el-Basrî –Hayatı, İlmî Kişiliği ve Kelâm İlmindeki Yeri–, Çıra Yayınları, İstanbul, 2008.
7. Malatî ve Kelâmî Görüşleri, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 2010.
8. Hayatı Kuşatan Yönleriyle Tevhid, (Yazar: Muhammed b. Ahmed el-Hafzî/Çeviri), Beka Yayınları, İstanbul, 2011.
9. Mevlânâ Hâlid-i Bağdadî –Sûfî Kelâmı–, Hikmetevi Yayınları, İstanbul, 2014.
10. Kur’ân-Sünnet Kardeşliği, (Yazar: Şeyh Abdullah b. Mahmûd/Çeviri), Beka Yayınları, İstanbul, 2017.
11. İslâm Düşüncesinde Hârikulâde Hâdiseler, Çıra Akademi Yayınları, İstanbul, 2018.
12. Yaşayan İslâm Mezhepleri, İnönü Üniversitesi Yayınları, Malatya, 2020.
13. İslâm Mezhepleri Tarihi, Kitap Dünyası Yayınları, İstanbul, 2014; II. Baskı, Kitap Dünyası Yayınları, İstanbul, 2015, III. Baskı, Kitap Dünyası Yayınları, İstanbul, 2017; IV. Baskı, Ensar Yayınları, İstanbul, 2022