This study was conducted to
determine the effects of different harvest times and methyl jasmonate (MeJA) sprayed in
different concentrations (1120 ve 2240 mg L-1) at preharvest on physical, mechanical and
chemical properties of plum (Prunus
domestica) fruit.
Geometric mean diameter,
sphericity and surface area values were the lowest in 1120 mg L-1 MeJA treatment. Geometric mean diameter,
sphericity, surface area, fruit mass, fruit volume, fruit density and bulk
density values were higher on 4 September harvest times than other harvest
periods. While the b* and C* color properties of MeJA treatments
increased due to the change in harvest period, h° color characteristic decreased. Fruit removal force decreased
with increasing MeJA doses, while fruit removal force, fruit hardness and M/FRF
ratio were higher in MeJA 2240 mg L-1 than other MeJA treatments.
Rubber and laminate friction surfaces gave maximum and minimum friction
coefficient values, according to the MeJA treatments and harvest periods,
respectively. The pH and titratable acidity (TA) values increased with the MeJA
treatments, and also, pH and solids soluble content (SSC) values increased
according to the harvest periods. For this reason, transporting,
processing, storing and packaging systems in post-harvest technological
applications of the plum fruit must be
designed taking these criteria into consideration such as physico-mechanical
and chemical properties.
Bu çalışma, hasat öncesi erik (Prunus domestica) meyvelerine farklı konsantrasyonlarda (1120 ve
2240 mg L-1) püskürtülen metil jasmonat (MeJA) ve farklı hasat zamanlarının,
meyvelerin fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek
için yürütülmüştür. Geometrik
ortalama çap, küresellik ve yüzey alanı bakımından en düşük değerler 1120 mg L-1 MeJA uygulamasında görülmüştür. Geometrik ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, meyve
kütlesi, meyve hacmi, meyve hacim ağırlığı ve yığın hacim ağırlığı değerleri, 4 Eylül hasat döneminde diğer hasat
dönemlerine göre daha yüksek sonuç vermiştir. MeJA uygulamalarının b* ve C* renk özellikleri hasat dönemine bağlı olarak artış gösterirken, h° renk özelliği ise azalış
göstermiştir. Meyve sap kopma direnci, MeJA dozları artışıyla azalma eğilimi
gösterirken, meyve sap kopma kuvveti, meyve sertliği değerleri ile M/FRF
değerleri, MeJA 2240 mg L-1‘de, diğer MeJA dozlarına göre daha
yüksek bulunmuştur. MeJA uygulamaları ve hasat dönemlerine bakıldığında, kauçuk
ve laminant sürtünme yüzeyleri sırasıyla maksimum ve minimum sürtünme katsayısı
değerleri vermiştir. pH ve TA değerleri, MeJA uygulamaları ile beraber suda
çözünebilir kuru madde (SÇKM) değerleri ise genel olarak artış göstermiştir. Bu
yüzden erik meyvesinin taşıma, işleme, depolama ve paketleme sistemleri gibi
hasat sonrası teknolojik uygulamaları için, fiziksel, mekanik ve kimyasal
özellikleri göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Makinaları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ocak 2020 |
Kabul Tarihi | 24 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a