The seafood
processing sector is developing rapidly. In this sector, the variety of
products increased and alongside the products such as salting, freezing,
smoking, marinating, different products have emerged such as surimi, croquet
and fermented fishery products. In the production process of these foods are
used many different technologies and food additives. The using of food
additives through product processing and storage is a major important factor
for human health. So that Food Legislation is an important factor to ensure
“food safety, food quality and human health protection”. The usage of food
additives has been limited to reduce the toxic effects. Codex Alimentarius
Commission, European Commission and Turkish Food Codex as source of scientific
advice and rule on limits associated with ingredients which used in sea food
processing technology. In the legislation which allowed additives used in sea
food processing technology in 2014? How much is allowed to use? Are there limit
differences among the Commissions in 2014? All these questions will be
discussed in the presentation.
Su ürünleri işleme sektörü hızla gelişen ve ürün çeşitliliğin arttığı;
surimi, kroket ve fermente su ürünleri gibi farklı ürünleri de içinde
barındıran bir sektördür. Bu gıdaların üretim prosesinde gıda katkı maddeleri
koruyucu, oksidasyon önleyici, renklendirici, tatlandırıcı, emülgatör, asit
düzenleyici vb. olarak kullanılmaktadır. Gıda katkı maddelerinin kullanımında
yasal sınırlara uyulması “insan sağlığı, gıda güvenliği ve kalitesi” açısından
önemli bir faktördür. Gıda katkı maddelerinin kullanımı toksik etkilerinin azaltılması
için çeşitli örgüt, yasa ya da komisyonlarca sınırlandırılmıştır. Su ürünleri
işleme teknolojisinde kullanılan gıda katkı maddeleri ile ilgili limitler Gıda
Standartları Komisyonu (Codex Alimentarius Commission-CAC), Avrupa Komisyonu
(European Commission-EC) ve Türk Gıda Kodeksi (TGK) ile sınırlandırılmıştır.
Bildiride; 2014 yılında su ürünleri işleme teknolojisinde kullanılan gıda katkı
maddeleri, kullanımdaki sınırlamalar, CAC ve TGK da su ürünlerinde kullanımına
izin verilen gıda katkı maddelerinde ile ilgili farklılıklar tartışılacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Manuscript Submission