EN
TR
Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri
Öz
Günümüzde teknoloji varlığını hemen her alanda hissettirmekte, bununla birlikte bireylerden teknolojiyi uygun şekilde ve çağın gereklerine göre kullanmaları beklenmektedir. Bu beklentinin olduğu alanlardan biri de kamu kurumlarıdır. Kurumların başarıya ulaşmasında ise lider konumunda yer alan bireylerin teknolojik bilgi ve uygulamaları önemli hale gelmektedir. Bu düşüncelerden hareketle çalışmanın amacı, bilgi ve iletişim teknolojileri bağlamında kamu yöneticilerinin teknolojik liderlik yeterliklerinin seviyesini hem yönetici hem de personel görüşleri doğrultusunda belirleyebilmek, ayrıca görev türü, mesleki kıdem ve cinsiyet değişkenlerine göre teknolojik liderlik yeterliklerine dair yönetici ve personel algılarının farklılaşıp farklılaşmadığını tespit edebilmektir. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinin kullanıldığı araştırmada 2017 yılında Erzurum il ve ilçelerinde genel ve katma bütçeli idarelerde görev yapmakta olan 56 yönetici ve 476 kurum personeli olmak üzere toplam 532 kamu görevlisiyle çalışılmıştır. Araştırma sonucunda teknolojik liderlik standart alanlarında hem yönetici görüşlerine hem de personel algılarına göre yöneticilerin kendilerinden beklenen teknolojik yeterlik davranışlarını çoğunlukla gösterdikleri, ancak yöneticilerin teknolojik liderlik yeterliklerine ilişkin kendi algılarının, personellerin yöneticileri hakkındaki görüşlerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, teknolojik liderlik yeterliklerinin yöneticilerin görev türüne göre farklılaştığı, ancak mesleki kıdemine ve cinsiyetine göre farklılaşmadığı; personellerin mesleki kıdemine göre ise farklılaşırken cinsiyetine göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayanarak farklı örneklemlerle daha kapsamlı araştırmaların yapılması suretiyle liderlik becerilerinin geliştirilmesi önerilebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akın, U. (2019).” Liderlik” (Ed. Necati Cemaloğlu ve Murat Özdemir), Eğitim Yönetimi, ss.131-158, Pegem Akademi Yayınları, Ankara.
- Anderson, R.E. & Dexter, S. (2005). School Technology Leadership: An Empirical Investigation of Prevalence and Effect, Educational Administration Quarterly, 41(1), 49-82.
- Bai, H., Dong, C., Ertmer, P.A., Khalil, M., Park, S.H. & Wang, L. (2002). “Technology Leadership: Shaping Administrators' Knowledge and Skills Through an Online Professional Development Course”, (Eds. D. Willis, J. Price & N. Davis), Proceedings of ISTE 2002-Society for Information Technology and Teacher Education International Conference, ss. 482-486, Nashville, Association for the Advancement of Computing in Education (AACE), Tennessee, USA.
- Balcı, A. (2010a). Açıklamalı Eğitim Yönetimi Terimleri Sözlüğü, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
- Balcı, A. (2010b). Sosyal Bilimlerde Araştırma (8.Basım), Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
- Baş, E. D. (2012). “İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Rolleriyle Okul İklimi Arasındaki İlişki”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul.
- Bülbül, T. ve Çuhadar, C. (2012). Okul Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Öz-Yeterlik Algıları ile Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Kabulleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(23), 474-499.
- Can, T. (2008). “İlköğretim Okulları Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri: Ankara İli Etimesgut İlçesi Örneği”, 8. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı, 6-8 Mayıs 2008, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Ocak 2022
Gönderilme Tarihi
14 Kasım 2021
Kabul Tarihi
14 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1
APA
Aktaş, N., & Karcıoğlu, F. (2022). Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 5(1), 1-16. https://izlik.org/JA28WD57ZC
AMA
1.Aktaş N, Karcıoğlu F. Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri. IJEPHSS. 2022;5(1):1-16. https://izlik.org/JA28WD57ZC
Chicago
Aktaş, Naci, ve Fatih Karcıoğlu. 2022. “Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 5 (1): 1-16. https://izlik.org/JA28WD57ZC.
EndNote
Aktaş N, Karcıoğlu F (01 Ocak 2022) Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 5 1 1–16.
IEEE
[1]N. Aktaş ve F. Karcıoğlu, “Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri”, IJEPHSS, c. 5, sy 1, ss. 1–16, Oca. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28WD57ZC
ISNAD
Aktaş, Naci - Karcıoğlu, Fatih. “Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 5/1 (01 Ocak 2022): 1-16. https://izlik.org/JA28WD57ZC.
JAMA
1.Aktaş N, Karcıoğlu F. Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri. IJEPHSS. 2022;5:1–16.
MLA
Aktaş, Naci, ve Fatih Karcıoğlu. “Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 1, Ocak 2022, ss. 1-16, https://izlik.org/JA28WD57ZC.
Vancouver
1.Naci Aktaş, Fatih Karcıoğlu. Kamu Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Yeterlikleri. IJEPHSS [Internet]. 01 Ocak 2022;5(1):1-16. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28WD57ZC