Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE EV-DIŞI YEMEK YEME ALIŞKANLIĞININ ANALİZİ

Yıl 2020, , 976 - 988, 31.12.2020
https://doi.org/10.17130/ijmeb.853587

Öz

Çalışmada “TÜİK Hanehalkı Bütçe Araştırması 2017” verileri kullanılarak Logit yöntemi ile
Türkiye’de hanehalklarının ev-dışı yemek yeme alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin ekonometrik olarak
analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bağımlı değişkenin hanehalkının ev-dışı yemek yeme alışkanlığı
olduğu modelde bağımsız değişkenler olarak ise hanehalkı tipi, hanehalkı büyüklüğü, hanehalkı reisinin
eğitim durumu, hanehalkı reisinin medeni hali, hanehalkı geliri, hanehalkı reisinin çalışma durumu,
hanehalkının pazara çıkma alışkanlığı ve hanenin otomobil sahipliği dikkate alınmıştır. Modelin
tahmini sonucunda, hanehalkının ev-dışı gıda tüketimini artıran faktörlerin çocuklu çekirdek aile olma,
hanehalkının büyüklüğünün fazla olması, hanehalkı reisinin çalışıyor olması ve hanehalkının otomobile
sahip olması olduğu tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Akbay, C., & Bozoğlu, İ. (2005). Kahramanmaraş’ta ailelerin ev ve ev dışı gıda tüketim talebi ve tüketici davranışlarının ekonomik analizi. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(1), 122-131.
  • Akbay, C., Yıldız Tiryaki, G., & Gül, A. (2007). Consumer characteristics influencing fast food consumption in Turkey. Food Control, 18(2007), 904-913.
  • Amemiya, T. (1983). Advanced econometrics. Cambridge. MA.
  • Angulo, A. M., Gil, J. M., & MUR, J. (2002). Spanish demand for food away from home: a panel data approach. European Association of Agricultural Economists, International Congress, August 28- 31, 2002, Zaragoza. Erişim Tarihi: 20.01.2020, http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/24977/1/ cp02fa31.pdf.
  • Bamiro, O. M., & Aran, O. (2012). Determinants of consumption of food away from home in Lagos Metropolis, Nigeria. Research Journal of Social Science & Management, 2 (5), 15-23.
  • Bekar, A., & Gümüş Dönmez, F. (2016). Tüketicilerin dışarıda yemek yeme nedenlerine ilişkin bir değerlendirme. Social Sciences (NWSASOS), 11 (1), 1-15.
  • Bozoğlu, M., Bilgiç, A., Yen, S. T., & Huang, C. L. (2013). Household food expenditures at home and away from home in Turkey. Paper prepared for presentation at the Agricultural & Applied Economics Association’s 2013 AAEA & CAES Joint Annual Meeting, Washington, DC, August 4-6.
  • Çetinkaya, H. (2017). Tüketicilerin alışveriş merkezlerinde yemek yeme nedenleri ve tercihlerinin değerlendirilmesi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ocak, Ankara.
  • Ertürk, M. (2018). Tüketicilerin dışarıda yemek yeme nedenleri. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 17 (3), 1203-1224.
  • ETÜDER (Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği). (2016). Ev dışında bir yılda 650 TL harcadık. Erişim Tarihi: 20.01.2020, http://www.etuder.org.tr/2016/06/05/ev-disinda-bir-yilda-650-tl-harcadik/ index.html.
  • Fabiosa, J. F. (2008). The food-away-from-home consumption, expenditure pattern in Egypt. Center for Agricultural and Rural Development, Iowa State University, Working Paper 08-WP 474, Erişim Tarihi: 16.04.2019, http://www2.econ.iastate.edu/research/webpapers/paper_12962.pdf.
  • Fanning, J., Marsh, T., & Stiegert, K. (2002). Determinants of fast food consumption. Western Journal of Agricultural Economics, 27 (2).
  • Greene, W. (2012). Econometric analysis. 7th edition, Pearson Education, USA.
  • Gujarati, D. N. (1995). Basic econometrics. 3rd edition, McGraw-Hill International Editions, New York.
  • Keelan, C. D., Henchion, M. M., & Newman, C. F. (2009). A double hurdle model of Irish households’ food service expenditure patterns. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 21 (4), 269-285.
  • Kutluay Tutar, F., & Yazırlı, N. (2016). Hanehalkı ev dışı gıda tüketimini etkileyen faktörler: Nazilli örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (1): 367-392.
  • Lazaridis, P., & Drichoutis, A. (2005). Food consumption issues in the 21st century. In Soldatos, P. ve S. Rozakis (eds.), The Food Industry in Europe. Stamoulis, Athens, Greece: 21-33.
  • Liu, H., Wahl, T. I., Bai, J., & Seale J. L. Jr. (2013). Understanding food away from home expenditures in urban China. Paper prepared for presentation at the Agricultural & Applied Economics Association’s 2012 AAEA Annual Meeting, Seattle, Washington, August 12-14.
  • Mancino, L., Todd, J., & Lin, B-H. (2009). Separating what we eat from where: measuring the effect of food away from home on diet quality. Food Policy, 34 (2009), 557-562.
  • Naidoo, N., van Dam, R. M., Ng, S., Tan C. S., Chen, S., Lim, J. Y., Chan, M. F., Chew, L., & Rebello, S. A. (2017). Determinants of eating at local and western fast-food venues in an urban Asian population: a mixed methods approach. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 14 (69), 1-12.
  • NBSC (2012), National Bureau of Statistics of China. 1996-2011 Chinese statistical yearbook. Onurlubaş, E., Doğan, H. G., & Gürler, A. Z. (2015). Türkiye’de ev dışı gıda tüketimin durumu ve tüketici eğilimleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (38), 917-924.
  • Piekut, M. (2016). Restaurants and hotels expenditure in Polish households of the elderly. Economics and Management, 8 (1), 80-90.
  • Rufino, C. (2014). The pattern of consumption for food away from home (FAFH) of Modern Filipino households. Erişim Tarihi: 20.01.2020, https://www.researchgate.net/publication/269039321_ The_Pattern_of_Consumption_for_Food_Away_From_Home_FAFH_of_Modern_Filipino_ Households.
  • Sa, A., Bonabana-Wabbi, J., & Sserunkuuma, D. (2012). Determinants of fast food consumption in Kampala, Uganda. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 12 (5).
  • Terin, M. (2019). Determining factors in food away from home expenditure of Turkish households. Applied Ecology and Environmental Research, 17 (2), 3441-3455.
  • Traş, M. F., & Şengül, S. (2017). Türkiye’de Ev dışı gıda tüketiminde kuşak etkisi: double hurdle yaklaşımı. Akdeniz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17 (35), 59-80.
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) (2019). Hanehalkı bütçe istatistikleri. Erişim Tarihi: 10.12.2019, http:// tuik.gov.tr/MicroVeri/HBA_2017/turkce/index.html.
  • USDA (ABD Tarım Bakanlığı) (2019). Food expenditure series. Erişim Tarihi: 16.04.2019, https://www. ers.usda.gov/data-products/food-expenditure-series/food-expenditure-series/#Archived%20 Food%20Expenditure%20Tables.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Onur Demirel 0000-0002-4476-0066

Selim Adem Hatırlı Bu kişi benim 0000-0001-9632-3071

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 10 Şubat 2020
Kabul Tarihi 25 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Demirel, O., & Hatırlı, S. A. (2020). TÜRKİYE’DE EV-DIŞI YEMEK YEME ALIŞKANLIĞININ ANALİZİ. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 16(4), 976-988. https://doi.org/10.17130/ijmeb.853587