Yazım Kuralları

Yayın Etiği

Yayın etiği ile ilgili lütfen Etik sayfasını inceleyiniz.

Yazar Adları

Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi’ne bir makale başvurusu yapıldığı sırada tüm yazar isimleri eksiksiz ve sıralaması doğru şekilde verilmelidir. Makalenin başvurusu yapıldıktan sonra hiçbir şekilde yazar eklemesine izin verilmemektedir. Makale başvurusu yapıldıktan sonra bir yazar silinmesi ya da yazar sıralamasının değiştirilmesi talep edilirse, bu durum tüm yazarların imzalı dilekçeleri ile mümkün olmaktadır. Herhangi bir sorun yaşanmaması için bu noktaya dikkat edilmesi önerilmektedir.

Çıkar Çatışması

Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi’ne yapılan başvurulardan doğrudan başvuru yapan yazar sorumludur. Herhangi bir kişi, kurum ya da kuruluş ile çıkar çatışması olma durumu varsa değerlendirme süreci başlamadan önce bildirilmelidir.

Başvuru Beyannamesi

Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi’ne yapılan bir başvurunun bir kısmı ya da tamamı hiçbir yerde yayımlanmamış olmalıdır. Değerlendirmeye alınmadan önce gerekli yazılımlarla tüm başvuruların intihal/benzerlik kontrolü yapılmaktadır. Yazar(lar)ın kendilerine ait başka çalışmaları ile benzerlik çıkma durumunda da intihal olarak kabul edildiği unutulmamalıdır. Bu tür başvurular yazara iade edilmekte ve tekrar başvurusu kabul edilmemektedir.

Telif Hakkı

Sisteme yüklenmiş olan makalenin kapsamı, sunduğu bulgular, sonuçları ve yorumları konusunda Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi Sahibi, Editör, Editör Yardımcısı, Hakemler ve Bilim Kurulu’nun hiçbir sorumluluk taşımadığı, yazar(lar) tarafından kabul edilmelidir.

Makalenin özgün olduğunu, herhangi bir başka dergiye yayımlanmak üzere gönderilmediği, daha önce yayımlanmadığını Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi 'ne beyan edilmesi gerekmektedir.

International Journal of Curriculum and Instructional Studies (IJOCIS)'de yayınlanan makalelerin telif hakları yazarlara aittir. Ancak ilk yayın hakları IJOCIS'e ve Sahibi olarak Eğitim Programları ve Öğretim Derneği'ne verilmiştir. Dergi/yayıncı, eserin sonraki kullanımlarından sorumlu değildir. Yazar tarafından istenmesi halinde ihlal davası açmak yazarın sorumluluğundadır.

Başvuruya Hazırlık

Şablon

Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi’nde çalışmalar, Türkçe geniş özete sahip, İngilizce olarak yayımlanmaktadır. Yazar(lar) çalışmalarını web sayfası üzerinden şablonu kullanarak gerekli basamakları takip etmesi ve ilgili dosyaları sırasıyla yüklemeleri gerekmektedir. Yazarlardan sırasıyla 1)Baş Sayfa, 2)Yazar isimleri olmayan şablona dayalı ana metin, 3)Etik Kurul Onay Formunu yüklemeleri beklenmektedir. Başvuru dosyalarında hiçbir şekilde kişi, kurum, kuruluş adları geçmemelidir. Başvurular tamamen İngilizce (geniş Türkçe özetli) dilinde yüklenmelidir.

Kelime Sayısı

Başvurular 8000 kelime civarında olmalıdır (kaynakça listesi, Türkçe geniş özet ve ekler hariç).

Öz

Özün 150-250 kelime sınırı bulunmaktadır. İstatistik programları vb., çok önemli değilse kaynak bu bölümde kesinlikle kullanılmamalıdır. En sonda yer verilecek olan geniş Türkeç özet 750 sözcükten az, 1000 sözcükten çok olmamalıdır.

Anahtar Kelimeler

Çok genel ve özel olmayan 3-5 anahtar kelime kullanılmalıdır. Kullanılacak anahtar kelimelerin herbiri 3 kelimeyi geçmemelidir.

Başlıklar

Başlıklarla ilgili detaylı bilgi şablonda verilmiştir. Başlıklara sayı verilmemeli ve mümkün olduğunca şablondaki başlıklar kullanılmalıdır.

Semboller

İlgili başvuru dosyası MS Word 2010 ve sonrası ile hazırlanmalı, gerekli semboller resim olarak değil simge ekle komutuyla yapılmalıdır.

Tablolar

Tablo gösterimleri şablonda verilmiştir. Metin içerisinde tablo atıfları yapılırken “aşağıdaki/yukarıdaki tablo…” ifadelerinin yerine “Tablo 1/Tablo 2’de…..” şeklinde atıf edilmesi gerekmektedir.

Şekiller

Şekil gösterimleri şablonda verilmiştir. Metin içerisinde şekil atıfları yapılırken “aşağıdaki/yukarıdaki şekil…” ifadelerinin yerine “Şekil 1/Grafik 2’de…..” şeklinde atıf edilmesi gerekmektedir. Ayrıca resimlerin en az 300 dpi çözünürlükte olması gerekmektedir.

Sayılar

Rakamların metin içlerinde gösterimlerinde 0-1 aralığı metin şeklinde verilmelidir (bulgular hariç; birinci sınıf öğrencileri vb.). Benzer şekilde nokta işaretinden sonra tüm sayılar (bulgular hariç) metin şeklinde verilmelidir (bulunmuştur. On birinci yüzyıl….. vb.). Gerek metin gerekse de tablolarda sürekli veriler ondalık şeklinde gösterilmelidir (11.25, 24.00 gibi). Tam sayılar çift sıfırlı şekilde, yuvarlanması gereken sayılar yuvarlanarak verilmelidir. Ayıraç nokta işaretidir.

Bilgilendirme ve Teşekkür

Bilgilendirme ve teşekkür yayın kabul edildikten sonra kaynakçadan hemen önce eklenmelidir. Başvuru esnasında kesinlikle eklenmemelidir.

Yazar Katkı Beyanı

Makalede birden fazla yazar varsa, yazarlardan makaleye katkılarını beyan etmeleri beklenir (ve teşvik edilir). Yazarlar ayrıca çalışma için herhangi bir destek alınıp alınmadığını, varsa teşekkürlerini veya çıkar çatışmasını belirtebilir.

Kaynakça Gösterimleri

Başvurularda hem Türkçe hem İngilizce sürümlerde APA 7 formatıkullanılmalıdır. Detaylı kaynakça gösterimi kaynakça şablonunda verilmiştir.

Detay İçin Lütfen Bakınız:

https://www.ijocis.com/index.php/ijocis/before