Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisinin (IJOTFL) yayın politikası, tarafsız ve saygılı bir şekilde bilginin iyileştirilmesi ve yayılmasına dayanmaktadır. Bu politika doğrultusunda uygulanan süreçler, yazarlar ve bağlı kuruluşlar tarafından sunulan çalışmaların kalitesini doğrudan etkiler. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi destekler ve somutlaştırır. Bu nedenle, sürece katılan tüm taraflar (yazarlar, okuyucular, araştırmacılar, yayıncılar, hakemler, editörler) etik ilkelere uymalıdır.
Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, tüm taraflarının yayın etiğinin bir parçası olarak aşağıdaki etik sorumlulukları üstlenmesini beklemektedir.
Aşağıda listelenen etik görev ve sorumluluklar, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından açık erişim olarak yayınlanan yönergelere ve politikalara dayanmaktadır.
Bir makalenin hakemli bir dergide yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesi için esastır. Hakemli makaleler bilimsel yöntemleri destekler ve geliştirir. Bu nedenle, yazarlar, dergi editörleri, hakemler ve yayın ajansları dahil olmak üzere yayın sürecinde yer alan tüm ilgili tarafların beklenen etik davranışlar ve standartlar konusunda mutabakata varması önemlidir.
A. Etik İlkeler
1. Makalenin Yazarlığı:
Yazarlık, raporlanan çalışmanın kavramsallaştırılması, tasarlanması, yürütülmesi veya yorumlanmasına önemli bir katkıda bulunan kişilerle sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunan herkes eş yazar olarak listelenmelidir. Araştırma projesinin belirli önemli yönlerine katılan başkaları varsa, bunlar kabul edilmeli veya katkıda bulunanlar olarak listelenmelidir. İlgili yazar, makalede tüm uygun eş yazarların ve uygunsuz eş yazarların bulunmadığından ve tüm eş yazarların makalenin son halini görüp onayladıklarından ve yayınlanması için gönderilmesini kabul ettiklerinden emin olmalıdır.
2. Çıkar Çatışmaları:
Yazarlar: Tüm yazarlar, makalelerinde sonuçlarını veya yorumunu etkileyebilecek herhangi bir mali veya diğer önemli çıkar çatışmasını açıklamalıdır. Proje için tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır. İncelemeciler: İncelemeciler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelenirlerse dergi editörünü değerlendirme süreci hakkında bilgilendirmeli ve gerekirse makale değerlendirmesini reddetmelidir. Çıkar çatışmasını önlemek için, makale yazarlarının çalıştığı kurumlardaki kişiler makaleyi hakem olarak atayamaz.
Editörler: Editörlerin makalelerle kişisel veya mali çıkar çatışmaları olmamalıdır.
3. Veri Erişimi ve Saklanması:
Yazarlardan, editöryal inceleme için bir makaleyle bağlantılı ham verileri sağlamaları istenir ve mümkünse bu tür verilere kamu erişimi sağlamaya hazır olmalı ve her durumda bu tür verileri yayımlandıktan sonra makul bir süre saklamaya hazır olmalıdır.
4. Veri Uydurma ve Sahtecilik:
Görüntülerin manipülasyonu dahil olmak üzere uydurma ve/veya sahte deneysel sonuçlar.
5. Yinelenen/Çoklu Gönderim(ler):
Başka bir yerde gönderildiği veya başka bir yerde yayınlandığı bulunan el yazmaları. Yazarlar, daha önce gönderilmiş veya yayınlanmış kendi çalışmalarını, gönderilen bir el yazmasının temeli olarak kullanmışlarsa, önceki çalışmaya atıfta bulunmaları gerekir. Ayrıca, gönderilen el yazmalarında, önceki çalışmanınkinden farklı olarak, nasıl yeni katkılar sunulduğunu da belirtmeleri gerekir.
6. Fikri Mülkiyet
• Yazarlar, sundukları el yazmalarının (ve destekleyici öğelerin) kendi fikri mülkiyetleri olduğunu ve telif hakkının başkalarına devredilmediğini onaylarlar.
• Yazarlar, el yazmasının intihal, uydurma, tahrifat, manipüle edilmiş alıntılar içermediğini ve el yazmasının JSS yazarlık politikalarına uygun olduğunu onaylarlar.
• Tüm el yazmaları, revizyonlar, taslaklar ve baskı galerileri yazar(lar)ın fikri mülkiyeti olmaya devam eder. Kabul edilen lisansta belirtilenler dışında, yazar(lar) çalışmalarının telif hakkını elinde tutar.
• Yazarlar, gözden geçirenler ve editörler, gözden geçirenlerden veya editörlerden gelen tüm iletişimleri, yorumları veya raporları gizli tutmayı kabul eder.
• Gözden geçirenler ve editörler, son yayınlanan baskı galerileri hariç olmak üzere tüm el yazmalarını, revizyonları ve taslakları gizli tutmayı kabul eder.
7. Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfade Etme
• Editörler, bulguları, yorumları veya sonuçları etkilemeyen yayınlanan makalede küçük hatalar tespit ederlerse düzeltmeler yapabilirler.
• Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar/ihlaller olması durumunda makaleyi geri çekebilirler.
• Editörler, yazarlar tarafından kötüye kullanım araştırması veya yayın olasılığı varsa, bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı araştırmadığına dair kanıt varsa veya olası araştırmanın adil veya sonuçsuz göründüğü takdirde bir endişe beyanı yayınlayabilirler. COPE ve ICJME yönergeleri, düzeltme, geri çekme ve endişe ifadesiyle ilgili olarak dikkate alınır.
8. Anket ve Görüşmelere Dayalı Çalışmaların Yayınlanması
Bilimsel süreli yayınlarda etik güvence sağlamayı amaçlayan IJOTFL dergisi, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından yayınlanan "Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Kılavuzları" ve "Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları" ilkelerini benimser. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
• Etik kurul onayı gerektiren tüm disiplinlerde yürütülen araştırmalar için etik kurul onayı alınmalı ve bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
• Etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda, onaya ilişkin bilgi (kurul adı, tarih ve sayı numarası) çalışmanın yöntem bölümünde yer almalıdır. Ayrıca, olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş onam ve imzalı onam formuna ilişkin bilgi, makalenin sonunda yer alan Makale Bilgi Formu'nda yer almalıdır.
Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar şunlardır:
• Katılımcılardan anket, görüşme, odak grup çalışmaları ve diğer görüşme teknikleri yoluyla veri toplanmasını gerektiren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma.
• İnsanlar üzerinde/insanlarla yürütülen çalışmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanununa uygun retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
• Vaka raporlarında "bilgilendirilmiş onam formu" alındığına dair bir beyan,
• Başkalarına ait ölçek, anket veya fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması,
• Kullanılan fikri ve sanatsal eserler için telif hakkı düzenlemelerine uyulduğunu teyit eden bir beyan.
9. Ek veya Özel Sayı Yayınlama Politikası
Dergimizde Editör Kurulunun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayınlanabilir. Özel sayıda yer almak üzere gönderilen makalelerin yayın süreçleri standart süreçlerle aynıdır.
1. Ek veya Özel sayı: Periyodik olarak yayınlanan bir derginin düzenli sayılarına ek olarak yayınlanan bir sayıdır. Konferans bildirilerinden veya belirli bir konuya odaklanan bir dizi makaleden oluşabilir.
2. Ek veya özel sayıdaki sayfa numaralandırması düzenli sayılardan farklıdır.
3. Ek veya özel sayının baskı tirajı düzenli sayının üçte birinden fazla olamaz. Konferans bildiri özetleri içeren özel sayılar bu kapsama dahil değildir. 4. Ek veya özel sayıda yayınlanan vaka raporları, derlemeler ve araştırma makalelerinin (konferans bildiri özetleri hariç) oranları, diğer sayılarda yayınlanan makalelerin oranlarına dahil edilecektir.
5. Saygı duruşu olarak yayınlanan sayılar ek veya özel sayı olarak kabul edilmez. Sayfa numaralandırmaları ve düzenlemeleri normal sayılarla aynıdır.
Yazarlar İçin Etik Kurallar
• Çalışmalar özgün ve araştırmaya dayalı olmalıdır.
• Yazar/ortak yazar olarak belirtilen tüm kişilerin makaleye katkıda bulunduğundan emin olunmalıdır. Akademik katkı sağlamamış kişileri ek yazar olarak göstermek veya yazarları katkı sırasına bakılmaksızın ünvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimsel olmayan ölçütlere göre sıralamak bilimsel etiğe aykırıdır.
• Birden fazla yazarı olan makalelerde, yazarların makalenin hangi aşamasına ne ölçüde katkıda bulundukları açıkça belirtilmelidir.
• Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemeli ve daha önce başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır. Başka bir dergiye gönderildiği tespit edilirse yayın süreci iptal edilir.
• Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayın ve yazım ilkelerini okuyup kabul ettiği varsayılır ve yazarların bu ilkelere bağlı kaldığı kabul edilir.
• Atıflar ve bibliyografya eksiksiz olmalıdır.
• İntihal ve sahte verilerden kaçınılmalıdır.
• Benzerlik kontrolleri sonucunda elde edilen benzerlik oranı, hakem değerlendirme sürecini başlatmak için %20'yi geçmemelidir.
• Bir makale en fazla 2 ÖN-İNCELEME sürecine dahil edilebilir. Yazara iletilen geri bildirim düzeltilmezse makale reddedilir.
• Yazarlar dergimizde daha önce reddedilen aynı çalışmaları tekrar göndermemelidir. Böyle bir durumda çalışmalar reddedilir.
• İlgili yazar, herhangi bir çıkar çatışması olması durumunda dergi editörünü bilgilendirmelidir.
Bu kapsamda WAME'ye başvurulabilir:
https://www.wame.org/conflict-of-interest-in-peer-reviewed-medical-journals
Hakemler İçin Etik Kurallar
• Hakemler, dergide yayınlanacak makalenin akademik kalitesinde kritik bir rol oynadıklarını bilmeli ve akademik kaliteyi iyileştirme sorumluluğuyla hakem değerlendirme sürecine katılmalıdırlar.
• Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirme yapma konusunda uzmanlığa sahip oldukları makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidirler. Ayrıca kör hakem değerlendirme sürecinin gizliliğine saygı göstermeli ve makalenin ayrıntılarını her ne pahasına olursa olsun gizli tutmalıdırlar.
• Değerlendirme sürecinden sonra, değerlendirilen makaleyle ilgili herhangi bir bilgi hiçbir koşulda başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
• Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik kriterlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalenin argümanı ile hakem arasındaki herhangi bir görüş farklılığı değerlendirme sürecini etkilememelidir.
• Hakem değerlendirme raporları nesnel ve ölçülebilir olmalıdır. İftira niteliğinde, aşağılayıcı veya suçlayıcı ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
• Hakemler, hakem değerlendirme raporlarında yüzeysel veya yanlış ifadelerden kaçınmalıdır. Olumsuz sonuçlanan incelemelerde, olumsuz sonuca yol açan hususlar hakkında eksiksiz bir gerekçe sunulmalıdır.
Hakemler, kendilerine ayrılan zaman dilimi içerisinde makaleleri incelemelidir. Makaleyi incelemeyeceklerse, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.
Editörler İçin Etik İlkeler
• Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkıda bulunacak makaleleri kabul etmelidir.
• Editörlerin, kabul edilen veya reddedilen makalelerle çıkar çatışması olmamalıdır.
• Editörler, bir makaleyi kabul etme veya reddetme konusunda tam sorumluluk ve yetkiye sahiptir.
• Editörlerin, hakemlerin ve yazarların isimlerini karşılıklı olarak gizli tutma sorumluluğu vardır.
• Sadece ilgili alana katkıda bulunacak makaleler kabul edilmelidir.
• Bir hata tespit edilirse, editörler hatanın düzeltilmesini veya geri çekilmesini desteklemelidir.
• Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakem incelemesi, düzenleme ve yayınlama süreçlerini zamanında ve uygun bir şekilde tamamlamak editörlerin görevidir. • Editörler, dergiye katkı sağlamayan kişileri editör kurulu üyesi veya yardımcı editör olarak görevlendirmemelidir.
B. YAYIN POLİTİKASI
IJOTFL'de yayımlanması düşünülen her yazının aşağıdaki ölçütleri karşılaması gerekir:
• Özgünlük
• Etik ihlaller içermemesi
• Bilim camiası için net mesajlar içermesi
• Makalenin alandaki araştırmacılara katkısının kapsamını ve sosyal bilimlerle ilişkisini ifade etmesi
• Sosyal bilimler alanındaki araştırmacıların ilgisini çeken güncel alanlar ve konular olması
• Yapısal ve mantıksal bütünlüğe sahip olması
• Araştırma sonuçlarının bilimsel kanıtlara dayanması
• Bilimsel yöntemin tutarlılığı
Ayrıca, IJOTFL'de yayımlanacak makaleler için aşağıdaki nitelikler ve kurallar geçerlidir;
• Araştırmayı gerçekten yapan ve entelektüel katkı sağlayan araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmanın raporu olması
• Çalışmanın araştırma problemi(leri) veya hipotez(leri) araştırmacılar tarafından tanımlanmış ve açıklanmıştır; araştırmanın yürütülmesinin gerekçesi bir literatür taraması yoluyla açıklanmıştır. • Araştırmacılar tarafından çalışmanın araştırma yönteminin/yöntemlerinin ayrıntılı açıklaması
• Araştırmacılar tarafından araştırma bulgularının raporlanması
• Araştırmacıların araştırma sonuçlarını tartışmaları ve araştırma sonuçları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler yazmaları gerekmektedir.
• Çalışma ulusal/uluslararası literatüre özgün bir katkı sağlamalıdır.
• IJOTFL'de bir yılda bir yazara ait en fazla bir makale yayınlanabilir. Editör/danışma kurulunun onayı ile bu sayı yılda iki makaleye, rutin bir sayıda yılda bir ve özel bir sayıda yılda bir olmak üzere artırılabilir. Bu kural yazar sayısına bağlı olarak değişmez.
Makalelerin İncelenmesi
IJOTFL'ye makaleler https://dergipark.org.tr/en/pub/ijotfl adresindeki "Makale Yönetim Sistemi"ne kayıt yapılarak gönderilebilir. E-posta ile gönderilen makaleler dikkate alınmayacaktır.
Ön İnceleme ve İntihal Kontrolü
Dergi yazım kurallarına uygundur ve intihalin önlenmesi için benzerlik kontrolü yapılır. Kontrol sürecinde benzerlik yazılımı kullanılır. Genel benzerlik oranı %20'den az olmalı ve tek bir kaynaktan benzerlik oranı en fazla %3 olmalıdır. Benzerlik oranı %20'den fazlaysa çalışma reddedilir veya benzerlik oranını düşürmek için yazara geri gönderilir. Ön inceleme en fazla 15 gün içinde tamamlanır. Kaynaklar ve ekler intihal kontrolüne dahil edilmez.
İstatistik Editörü Süreci
Ön inceleme sürecinin tamamlanmasının ardından istatistik kontrol süreci başlar. Bu süreçte aday makaleler yöntem-veri toplama aracı-örneklem/çalışma grubu-veri analiz tekniği uyumluluğu açısından incelenir. Ayrıca istatistik editörü aday çalışmada istatistiksel hata olup olmadığını inceler. Hata veya tutarsızlık olması durumunda aday makale düzeltme için yazara geri gönderilir. Yazarlardan istenen düzeltmeler 15 gün içinde gönderilirse veya istenen düzeltmeler yapılmazsa çalışma değerlendirme sürecinden çıkarılır. İstenen düzeltmeler yapıldığında veya bu süreç sorunsuz bir şekilde aşıldığında makale ilgili alan editörüne iletilir.
Editör/Alan Editörü İncelemesi
Çalışma ön inceleme ve benzerlik kontrolü aşamalarından geçtikten sonra ilgili editör/alan editörü tarafından konu, kapsam, dil kullanımı ve akademik yeterlilik açısından incelenir. Bu inceleme en fazla 15 gün içinde tamamlanır.
Akran Değerlendirme Süreci (Çift Kör Akran Değerlendirmesi)
Ön değerlendirme ve editöryal değerlendirmeyi geçen çalışmalar gizli bir çift kör akran değerlendirme sürecinden geçer. Çift kör stratejide, akran değerlendiricinin kimliği dergiye yayın gönderen yazardan gizlenir. Benzer şekilde, akran değerlendiriciler inceledikleri makaleyi kimin yazdığını bilmezler. Başka bir deyişle, akran değerlendirme süreci hem yazarların hem de akran değerlendiricilerin birbirlerinden anonim tutulmasıyla yürütülür. Raporlar ayrıca Makale Yönetim Sisteminde saklanır.
Yazarın Revizyonu
Yazarlar, değerlendiricinin ve Editör Kurulunun geri bildirimlerini, eleştirilerini ve önerilerini dikkate alır. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda, gerekçeleriyle itiraz etme hakkına sahiptirler. Yazarlar, makaleyi raporlara göre düzenler ve makalenin son halini sisteme yükler.
Alan Editörü İncelemesi
Alan editörü, yazarın metinde talep edilen düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder. Akran inceleme raporlarında “Büyük Revizyon” gerekliliği varsa, makaleyi ilgili akran değerlendiricisine gönderir. “Kabul” veya “Küçük Revizyon” gerekliliği varsa ve revizyonlar tamamlanmışsa, makaleyi dil kontrolleri için gönderebilirler (Kontrol süreci en fazla 15 gün içinde tamamlanır.). Düzeltmelerin yapılmadığını tespit ederlerse, makaleyi yazara tekrar gönderirler. Yazar düzeltmeleri tekrar yapmazsa makaleyi reddedebilirler. Yayımlanmak üzere kabul edilmeyen makaleler sistemden silinmez. İşlemleri ve dosyaları sistemde saklanır.
Dil Kontrolleri
Editörlük sürecinden geçen çalışmalar Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekirse yazardan düzeltmeler talep edilir. Kontrol süreci en fazla 15 gün içinde tamamlanır.
Editör Kurulu İncelemesi
Teknik, akademik ve dilbilimsel incelemelerden geçen makaleler Editör Kurulu tarafından incelenir ve nihai yayın durumu belirlenir. Üyelerden herhangi bir itiraz olması durumunda, Kurul oy çokluğuyla karar verir.
Dizgi ve Düzenleme Süreci
Dergi, Editör Kurulu tarafından yayınlanmasına karar verilen çalışmaların dizgi ve düzenleme süreçlerini üstlenir.
Yazarlık Değişikliği
IJOTFL, makalenin Başlık Sayfasındaki ifadeye göre makale yazarlarını kabul eder. Bu nedenle, tam yazar listesinin nihai versiyonunu göndermek yazarların sorumluluğundadır. Makalenin gönderilmesinden sonra herhangi bir yazarlık değişikliği talebi (örneğin yazarların çıkarılması/eklenmesi, sıranın değiştirilmesi vb.) editör onayına tabidir. Editör Kurulu bu tür durumları araştıracak ve COPE akış şemalarına göre hareket edecektir.
Yazarlık değişikliği talepleri, değişikliğin nedenlerini belirten resmi bir mektupla Editöre iletilmelidir. Mektup tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve yazarlık değişikliğini onaylamaları sağlanmalıdır. Talep Editör Kurulu tarafından onaylanırsa, yazarların son yazar listesine göre yeni bir Telif Hakkı Anlaşması Formu göndermeleri gerekir.
İtirazlar ve Temyizler
Derginin Editör Kurulu, COPE yönergeleri kapsamında itiraz ve temyizlerle ilgilenir. Yazarlar itirazları ve temyizleri için doğrudan Editörlük Ofisi ile iletişime geçebilirler. Gerektiğinde, Editör Kurulu tarafından çözülemeyen konular için tarafsız bir temsilci atanacaktır. Baş Editör, itirazlar ve temyizlerle ilgili karar alma süreçlerinde nihai kararı verecektir.
Feragatname
Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen görüşler yazar(lar)a aittir. IJOTFL ve Baş Editörü, Editörleri, Editör Kurulu veya Yayımcının görüşlerini veya görüşlerini yansıtmamaktadır. Baş Editör, Editörler, Editör Kurulu ve Yayımcı bu gibi durumlarda hiçbir sorumluluk veya yükümlülük üstlenmez. Yayımlanan içerik için tek sorumluluk yazarlara aittir.
Makalelerin ön değerlendirmesinin yapıldığı ortalama süre: 15
Makalelerin incelemelerinin yapıldığı ortalama süre: 30
Makalenin yayınlandığı ortalama süre: 120
Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi | 2018 ISSN: