Etik İlkeler ve Yayın Politikası

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nin yayın süreçleri, özgün araştırma, derleme, olgu sunumu şeklinde hazırlanan makale türünde güncel çalışmaları ve editöryal yorum/tartışma, editöre mektup şeklindeki bilimsel yazıları yansız biçimde değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılması esasına göre yürütülmektedir. Bu kapsamda yazarların, dergi editörlerinin, hakemlerin ve yayıncının uyması gereken etik kurallar aşağıda belirtilmiş olup, “Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/))” yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda hazırlanmıştır. 
Yayıncının Etik Sorumlulukları
  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi yayınladığı makalelerde, konu ile ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uygun olma ve ticari kaygı gözetmeme şartını aramaktadır.
  • Yayıncı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nde makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
  • Yayıncı derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.

Editör, Alan Editörleri ve Editör Yardımcılarının Sorumlulukları

  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’ne, yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin yayınlanması ve sonrasındaki süreçlerden editör kurulu sorumludur.
  • Editör ve editörler kurulu, dergi ve basılan makalelerle ilgili kararları verirken tarafsız olarak ve kamu yararını düşünerek hareket etmelidir.
  • Editör ve editörler kurulu, makalelerin alanında uzman hakemler tarafından değerlendirilmesini sağlamalıdır.
  • Makaleyi değerlendirmek için gönderilen hakemlerle yazarlar arasında çıkar çatışması çıkar birliği bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir.
  • Editör ve editörler kurulu kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler, yayımlanma süreci gibi dergi politikaları belirleyerek uygulanmasını sağlamalıdır. Yazarlar ve hakemlerle ilgili bilgiler her iki tarafa da ifşa edilmemelidir.
  • Yazarlar makalelerin durumu ile ilgili bilgi talep ettiklerinde kör hakemlik sürecine zarar vermeden makale durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.
  • Makalelerde gönderi ve kabul tarihlerinin yayımlanmış olduğu kontrol edilmelidir.
  •  Editör ve editörler kurulu, makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen göstermeli, etik kurul onayı olmadığında makaleyi reddetmelidir.


Yazarın Sorumlulukları
  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, “insan” ve/veya “hayvan” öğesinin içinde bulunduğu tüm araştırmalarda Helsinki Deklarasyonu (2013 yılı revizyonu), Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (29.08.2012 tarihli, 2012.18.946 sayılı), Laboratuvar Hayvanlarının Bakım Rehberi (Guide for the Care and Use of Laboratory Animals, www.nap. edu/catalog/5140.html), Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik (15 Şubat 2014 tarihli, 28914 sayılı), Sağlık Bakanlığı İlaç ve Biyolojik Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik (13.04.2013 tarih, 28617 sayı) kapsamındaki hükümlere ve prensiplere uygunluk ilkesini kabul eder. Bu tip araştırmaların varlığında yazarlar, makalenin “Gereç ve Yöntem, Araştırmanının Etik Yönü” bölümlerinde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından onay alındığı (kurul adı, tarih ve sayı numarası) belirtmek zorundadır.
  • Yazarlar, “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm araştırmalarda araştırmanın “Gereç ve Yöntem, Araştırmanının Etik Yönü” bölümlerinde araştırma katılımcılarımdan "Bilgilendirilmiş Olur” aldıklarını belirtmek zorundadır. Karar verebilecek yeterlilikte olmayan bireylerin (çocuk, bilinci kapalı hastalar vb.) adına ebeveyninden/birinci dereceden sorumlu olan kişilerden bilgilendirilmiş onam alındığı belirtilmelidir.
  • Makalelere yalnızca katkısı olan yazarların ismi yazılmalıdır (çalışmanın tasarımı, yürütülmesi, uygulanması, veri toplanması veya analizi/yorumlanmasına önemli katkılarda bulunmuş kişiler; çalışmanın hipotezi, ve taslağına katkı sağlamış ve entelektüel içerik için eleştirel olarak revizyon gerçekleştirmiş kişiler; makalenin son halini görmüş, onaylamış ve yayına sunulmasını kabul etmiş kişiler).
  • Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbiri, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez, ayrıca hiçbir isim, yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
  • Yazar(lar)’ın, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderdikleri makalelerinin başka bir dergide yayımlanmamış ya da aynı anda başka bir dergiye yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir. Bilimsel toplantılarda sunulan özetler, makalede belirtilmesi koşulu ile kabul edilir.
  • Yazar(lar), makale yazımı sırasında kullandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda atıf yapmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

  • Hakemler yazarlarla doğrudan iletişim kuramaz, makale değerlendirme formları ve metin üzerinde düzeltme istemlerini dergipark yönetim sistemi üzerinden editör ve/veya editörler kurulu aracılığı ile yazar(lar)a iletilir.
  • Makalenin yazarlarından, fon sağlayıcılarından veya kurumlarından herhangi biriyle rekabet, işbirliği veya diğer ilişkiler ya da bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarına sahip olan veya çalışmanın yayımlanmasından fayda ya da zarar görebilecek kuruluşlarla herhangi bir bağlantısı olan hakemler söz konusu makaleyi değerlendirmemelidir.
  • Hakemler yazarların ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık veya siyaset felsefelerini göz önünde bulundurmadan makalenin bilimsel yönlerini değerlendirmeli, değerlendirme yaparken gizliliğe önem vermelidir.
  • Değerlendirmeler dürüst, objektif ve kişisel önyargılardan bağımsız olmalıdır.
  • Hakemler makaleleri, ilişkili materyalleri ve içerdikleri bilgileri kesinlikle gizli tutmalıdır. Makaleye ait bilgiler kişisel kullanım amacıyla saklamamalıdır.
  • Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri makalelerle ilgili görüşlerini kendilerine verilen süre içerisinde editör ve editörler kuruluna iletmelidir.


İntihal ve Etik Dışı Davranışlar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nde, intihal, verilerde sahtecilik ya da yanıltmacılık, yayın tekrarı, bölerek yayınlama ve araştırmaya katkısı olmayan kişilerin yazarlar arasında yer alması etik kurallar dahilinde kabul edilemez uygulamalardır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen makalelerinin benzerlik oranı (kaynaklar hariç) %20 ve altında olan makaleler değerlendirmeye alınır. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da aşağıda belirtilen etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.

  • Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
  • Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse, herhangi bir yerde sunulmuşsa bunun belirtilmemesi.
  • Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
  • Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
  • Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.


Yayın Hakkı: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan makaleler, resim, şekil ve tablolar yayıncının yazılı izni olmadan kısmen veya tamamen herhangi bir vasıta ile basılamaz, çoğaltılamaz. Bilimsel amaçlarla (kaynak göstermek kaydıyla) özetleme ve alıntı yapılabilir. Dergide yayınlanan yazı, şekil ve resimlerden yazarları, ilan ve reklamlardan firmaları sorumludur.


Yayımcı: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından elektronik ortamda yayınlanmaktadır. İşlemlerinizi "kullanıcı adı ve şifrenizi" kullanarak https://dergipark.org.tr/tr/pub/ikcusbfd adresinden yapabilirsiniz.