Yazım Kuralları

1. Makale Kabulü ve İçeriği
im: İletişim ve medya çalışmaları dergisi’ne Türkçe ve İngilizce hazırlanmış akademik çalışmalar kabul edilir. Sayılarda editörlerin ya da editör kurulunun seçtiği çeviriler, 1500 - 4000 yüz kelime arasında hazırlanmış eser eleştirileri, etkinlik değinileri ve söyleşiler yer alabilir. Makaleler, referanslar ve kaynakça dahil yaklaşık 3500 - 9000 kelime arasında olmalıdır. Açıklayıcı notlar, metnin içinde numaralandırılıp ilgili sayfanın altına dipnot olarak eklenmelidir.

2. Öz/Abstract ve Extended Abstract
Her makalede 150 - 200 kelimelik Türkçe ve İngilizce öz/abstract (en az üç en fazla beş adet anahtar kelime ile birlikte) yer almalıdır. Türkçe makalelerin sonuna 600 - 750 kelimelik İngilizce genişletilmiş öz (extended abstract) eklenmelidir. Bunlar herhangi bir kaynağa doğrudan referans içermemeli; çalışmanın amacını, kapsamını, problemini, yöntemini, bulgularını/tartışmasını kısaca açıklamalıdır.

3. Biçimsel ve Bibliyografik Kurallar
Yazarlar; makalelerini değerlendirilmesi talebiyle göndermeden önce, dergi tarafından belirlenmiş biçimsel ve bibliyografik kurallara uygun hale getirmelidir. Çalışmalar, tercih edilen bir kelime işlemcide .docx uzantılı kaydedilmeli ve bu formatta sisteme yüklenmelidir. Makale şablonu ve yazar rehberi için buraya tıklayınız.

4. Revizyon ve Düzeltiler
Editörler tarafından yapılan ön inceleme sonucunda çalışmalar için düzeltme istenebilir veya iade/ret kararı verilebilir. Hakem değerlendirmesi ve editör kararıyla revizyon istenen makaleler, bir karar yazısıyla beraber yazarlara geri gönderilir. Yazarlar, kararda, karar ekinde iletilen hakem değerlendirme formlarında ve varsa metin üzerine alınan notlarda belirtilen tespitlere göre düzeltmelerini yapmalı, metin üzerinde yapılan değişiklikleri mutlaka vurgulamalı ve yayın takvimi doğrultusunda aksi belirtilmedikçe on beş gün içinde yeniden göndermelidir. Aksi durumlarda çalışmalar reddedilir.

5. Etik Kurallara Uygunluk
Yazarlar, çalışmalarını bilimsel etik değerlere ve kurallara uygun hazırlamalı ve intihale karşı benzerlik programından geçirmelidir. Programda çalışmaların referanslar ve kaynakça dahil tüm bölümleri taranmalı, raporların tamamı sisteme yüklenmelidir. Raporda %20 ve üzerinde benzerlik oranı bulunan ve/veya dergi tarafından teyit amaçlı alınan ikinci raporda farklı bir sonuçla karşılaşılan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz. Hakem değerlendirmeleri sonrası revize edilen çalışmalar için yazarlar tarafından aynı kriterleri sağlayan yeni bir rapor alınır ve başvuru arayüzündeki ilgili bölüme yüklenir. Bu raporlar için de dergi tarafından teyit amaçlı ikinci bir rapor alınır.

6. Makale Gönderimi
Yazarlar makale gönderme arayüzünde kendilerinden istenen tüm belgeleri eksiksiz yüklemeli; bilgilerinin bulunduğu dosyaya isimlerini, unvanlarını, kurumlarını ve ORCID bilgilerini eksiksiz yazmalı; bunların DergiPark sistemindeki profillerinde de güncel olduğuna dikkat etmelidir.

7. Yayın İzni
Yazarlar, çalışmalarının dergide yayımlanmasına izin verdiğini belirten ilgili belgeyi doldurup imzalayarak DergiPark sistemine yüklemelidir. Dergide yayımlanan çalışmaların telif hakkı yazarlara aittir.

8. APA 7 Atıf Sistemi
Dergide Editör Kurulu’nun Türkçeye uygun yapılandırdığı APA 7 atıf sistemi kullanılmaktadır. Buna ilişkin kurallar makale şablonu ve yazar rehberinde yer almaktadır.

9. Etik Kurul İzni
Dergi nicel veya nitel yaklaşımla anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve çeşitli görüşme teknikleriyle veri toplanan; bilimsel amaçlarla insan ve hayvan kullanılan ve kişisel verilerin korunması mevzuatı çerçevesinde retrospektif yapılan tüm bilimsel çalışmalar için etik kurul kararı alınmış olmasını bekler. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların Helsinki Bildirgesi ve ARRIVE yönergelerine uygun şekilde yürütülmesini şart koşar. Etik kurul kararının örneği, ekleriyle birlikte başvuru arayüzüne yüklenmeli; kurul adı, tarihi ve karar numarası Giriş başlığına verilen bir dipnotta ve yöntem bölümünde açıkça belirtilmelidir. Olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun alındığı bilgisi makalede belirtilmelidir. Etik kurul izni bulunmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.

Son Güncelleme Zamanı: 21.02.2025 15:44:05

im: İletişim ve medya çalışmaları dergisi CC BY-NC 4.0 ile lisanslanmaktadır