BibTex RIS Kaynak Göster

A Survey of Eating Habits and the Nutrition Knowledge of High School Students (Kars Digor Anatolian High School)

Yıl 2014, Cilt 2 (Özel Sayı 2), 21 - 38, 17.02.2015
https://doi.org/10.14486/IJSCS176

Öz

Main purpose of this survey is to determine the standards of the students who are attending Digor Anatolian High School in Kars, Digor on the subject of their nutrition knowledge and the eating habit. Research population would  consist of 455 students of this school,but during our survey on the grounds that some of the students had exams,some were not at school,some didn’t want to take part in our survey,we were able to complete the research with 182 female,135 male; totally  317 volunteer students.They were applied an inquiry with 36 questions in order to define their eating habits and their nutrition knowledges in connection with demographic features. According to obtained data we performed a frequency analysis using SPSS 16.0 for Windows program. More than fifty percent of the students giving the answer “yes” for the first fourteen questions of thirteen we can say that,partially ,they are informed about nutrition.Contrary to this conclusion,because students’ answers to those questions “What results can be seen in a lack of certain nutrients” and “which nutrients can be found in food groups” remain below %50 mean that they don’t have adequate information for this subject. In the light of these findings we can conclude that eating habit of the students is not satisfying for their daily life. Accordingly, they must exert much more efforts for this subject.

Kaynakça

  • Meydenlıoğlu, A, Ergün A (2013). Hemşire Liderli “ Sağlık İçin Beslenme ve Fiziksel aktivite Programı” nın Çocukların Beslenme ve Fiziksel Aktivite Düzeylerine Etkisi, 16. Halk Sağlığı Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Antalya
  • Kayar A (2012). Sütün Beslenmedeki Yeri ve Önemi, III. Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi, 21 Mayıs 2012, Aksaray.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z (1997). Su Kalitesi, Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 43,Ankara
  • Önay D (2011). Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:27, s.95-106
  • Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (1999). Hacettepe Üniversitesi ve Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye.
  • -
  • Balkış M (2011). Lise öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları, Probiyotik Süt Ürünleri Tüketim Sıklıkları ve Bilgilerinin Belirlenmesi: Kulu Örneği, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü çocuk gelişimi ve Ev Yönetimi Anabilim dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans tezi.
  • Şanlıer N, Konaklıoğlu E, Güçer E (2009). Gençlerin Beslenme Bilgi alışkanlıkları ile Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 2, 333-352.
  • Sağlık Bakanlığı (2008). Eğitimciler için eğitim rehberi beslenme modülleri, Sağlık Bakanlığı Sağlık eğitimi Çevre Sağlığı Genel Müdürlüğü, Temel Kaynak Dizisi No: 43 yayın no:722, Ankara.
  • Astarlı Ö (2008). Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Erkan T (2008). Ergenlerde Beslenme, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, ADOLESAN SAĞLIĞI II, Sempozyum Dizisi No:63 Mart 2008; s.73-77
  • Türkiye İstatik Kurumun Türkiye Sağlık Araştırması ( 2012). http://www.tuik.gov.tr.
  • Şirinoğlu V (2008). 10-14 Yaş grubu Farklı Spor Branşlarındaki Çocukların Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.

Lise Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi (Kars Digor Anadolu Lisesi Örneği)

Yıl 2014, Cilt 2 (Özel Sayı 2), 21 - 38, 17.02.2015
https://doi.org/10.14486/IJSCS176

Öz

Bu araştırmanın amacı Kars ili Digor ilçesi Digor Anadolu Lisesinde öğrenim gören öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlık düzeylerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Digor Anadolu Lise’sinde öğrenim gören 455 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin sınavlarının olması, okulda bulunmamaları, araştırmaya katılmak istememeleri gibi sebeplerden dolayı örneklemimiz 182’si bayan ve 135’i erkek toplam 317 gönüllü öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilere bazı demografik özellikleri ile beslenme konusundaki bilgi ve alışkanlıklarını belirlemek için 36 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 16.0 for Windows programında Frekans Analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların beslenme bilgileri ile ilgili soruların yer aldığı ilk 14 sorunun 13 tanesine %50’den fazlası evet yanıtını vererek doğru cevap vermeleri kısmen de olsa beslenme konusunda eğitim dönemlerinde bilgi aldıklarını düşündürmektedir. Bazı besin öğelerinin eksikliğinde ne gibi sonuçlar ortaya çıkar soruları ile bu besin gruplarının hangi besinlerde bulunacağına ilişkin sorulara verdiği doğru cevap oranı %50’nin altında kaldığından besin ögelerinin eksikliğinde neler olduğu ve hangi besinler neler içerir ile ilgili almış oldukları bilgilerin kalıcı olmadığını göstermektedir. Elde edilen bu bulgular ışığında öğrencilerinin günlük hayatta beslenme alışkanlıklarının yeterli düzeyde olmadığı, bunun olabilmesi için besinlerin günlük yaşamdaki işlevleri ve içerikleri ile ilgili somut bilgilendirmelere ihtiyaçları olduğu söylenebilir

Kaynakça

  • Meydenlıoğlu, A, Ergün A (2013). Hemşire Liderli “ Sağlık İçin Beslenme ve Fiziksel aktivite Programı” nın Çocukların Beslenme ve Fiziksel Aktivite Düzeylerine Etkisi, 16. Halk Sağlığı Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Antalya
  • Kayar A (2012). Sütün Beslenmedeki Yeri ve Önemi, III. Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi, 21 Mayıs 2012, Aksaray.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z (1997). Su Kalitesi, Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 43,Ankara
  • Önay D (2011). Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:27, s.95-106
  • Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (1999). Hacettepe Üniversitesi ve Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye.
  • -
  • Balkış M (2011). Lise öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları, Probiyotik Süt Ürünleri Tüketim Sıklıkları ve Bilgilerinin Belirlenmesi: Kulu Örneği, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü çocuk gelişimi ve Ev Yönetimi Anabilim dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans tezi.
  • Şanlıer N, Konaklıoğlu E, Güçer E (2009). Gençlerin Beslenme Bilgi alışkanlıkları ile Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 2, 333-352.
  • Sağlık Bakanlığı (2008). Eğitimciler için eğitim rehberi beslenme modülleri, Sağlık Bakanlığı Sağlık eğitimi Çevre Sağlığı Genel Müdürlüğü, Temel Kaynak Dizisi No: 43 yayın no:722, Ankara.
  • Astarlı Ö (2008). Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Erkan T (2008). Ergenlerde Beslenme, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, ADOLESAN SAĞLIĞI II, Sempozyum Dizisi No:63 Mart 2008; s.73-77
  • Türkiye İstatik Kurumun Türkiye Sağlık Araştırması ( 2012). http://www.tuik.gov.tr.
  • Şirinoğlu V (2008). 10-14 Yaş grubu Farklı Spor Branşlarındaki Çocukların Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Çelik Kayapınar Bu kişi benim

Recep Aydemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 17 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt 2 (Özel Sayı 2)

Kaynak Göster

APA Çelik Kayapınar, F., & Aydemir, R. (2015). Lise Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi (Kars Digor Anadolu Lisesi Örneği). International Journal of Sport Culture and Science, 2(Special Issue 2), 21-38. https://doi.org/10.14486/IJSCS176
IntJSCS is published by International Science Culture and Sport Association (ISCSA).