Cilt: 7 Sayı: 12, 27.06.2024

Yıl: 2024

Türk Tarihinin başlangıç noktası olan Turan ve onunla yakından bağlantılı İran coğrafyasının tarihi irtibatı iki medeniyetin şekillenmesine katkıda bulunmuştur. İran ve Turan Tarihi araştırmaları Dergisi Turan ve İran coğrafyasındaki toplulukların tarihi, kültürel geçmişini aydınlatacak akademik çalışmaların yayınlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda İran ve Turan Tarihi araştırmaları dergisi Türklerin ve İran'daki toplulukların siyasi tarihleri, devletçilik gelenekleri, sosyal hayatları, askeri ve iktisadi faaliyetleri, dini inançları vb. kapsamdaki konuları ele alan disiplinleri de yayın sahası olarak değerlendirmektedir.

İran ve Turan Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, temel olarak sosyal bilimlerde ancak odak noktası olarak tarih alanında bilimsel yayın ve yayıncılığın geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Dergi,  Tarih alanında bilimsel çalışmalarda ve akademik değerlendirme ölçütlerinde uluslararası standartlara sahip dergilerin sınırlı sayıda oluşu yayın kurulunun ortak hareket noktası olmuştur. İran ve Turan Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisine  kabul edilecek makalelerin tarih ve tarihle ilişkili sosyal bilim dallarından gelmesi beklenmektedir. İran ve Turan Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisinde yayınlanacak makalelerde yazarların akademik bir üslup kullanması, belirlenen yazım kurallarını uygulaması ve bilimsel etik kurallarını gözetmesi gerekmektedir

SAYFA DÜZENİ

- Sayfa Düzeni Üstten: 5,8 cm, Alttan: 5,8 cm, Sağdan: 4,5 cm, Soldan: 4,5 cm boşluk bırakılmalıdır.

- Makale Ana Başlığı, 12 punto Baskerville Old Face yazı karakterinde ve tamamı büyük harf olmalıdır. Başlık ortadan hizalı olmalıdır.

- Yazılar, A4 boyutunda MS Word uyumlu programda 11 punto Baskerville Old Face yazı karakterinde yazılmalıdır.

-Yazar adı ve soyadı, ana başlığın altına 11 punto, beyaz, büyük harf ve ortaya hizalı olarak yazılmalıdır. (*) işareti ile sayfanın altına unvan, adres ve e-posta bilgileri 9 punto olarak verilmelidir.

-Özet "Öz:" ve İngilizce hali "Abstract:" şeklinde kalın yazı tipiyle yazılmalıdır.

-"Öz:" ve "Abstract:" metinlerindeki satır aralığı “En Az 3 nk” olmalıdır. (Öz:" ve "Abstract” metinlerinin tamamı seçilip sağ tıklandığında gelen menüden paragraf seçeneğine tıklanır. Alttaki satır aralığı kısmından “En az” seçeneği seçilerek yanındaki değere “3” sayısı girilir.)

YAZIM KURALLARI

- Metin, "Baskerville Old Face" yazı karakterinde 11 punto, Paragraf stili “Sola Hizala” olmalıdır.

-Metindeki satır aralığı 1 cm olmalıdır.

-Metinde ana ve ara başlıklar kullanılabilir. Ana başlıklar 11 punto, büyük harf ve koyu olarak sola dayalı olmalıdır.

-Ara başlıklar 11 punto, koyu ve küçük harfle yazılmalı sola dayalı olmalıdır.

-Başlıklar ve paragrafların arasında 6 nk aralık bırakılmalıdır.

-Paragraf araları 6 nk, paragraf girintisi 1 cm olmalıdır.

-Alıntılar, 5 satırı geçtiğinde paragraf girintisinden 1 cm içeriden başlatılmalı, tırnak içinde 1 punto küçük yazılmalıdır.

DİPNOT 

-Dipnotlar, 9 punto tek aralık yazılmalıdır.

-Dipnotlarda kaynaklar verilirken, kitap ve dergi ismi italik olmalıdır.

- Makale isimleri tırnak içerisinde düz olarak verilmelidir.

- Dipnotlarda, ilk geçtiği yerde kaynak künyesi tam olarak verilmeli, daha sonra a.g.e., a.g.m., veya a.g.t. gibi yazarın belirlediği kısaltmalarla yazılmalıdır.

-Bir yazarın birden fazla kitap ve makalesi kullanılıyorsa ikinci eserin ilk kullanımından sonra, yazarın soyadı, sonra kitap veya makalenin tam veya kısaltılmış adı verilmelidir.

-Çok yazarlı kaynakların ilk geçtiği yerde yazarların tümü yazılmalı, daha sonrakilerde kısaltarak verilmelidir.

-Dipnot ayıraç çizgisi olmamalıdır.

-Metin içindeki atıflar sayfa altına dipnot şeklinde 1’den başlayarak numaralandırılmalıdır.

Kitap: Yusuf Hikmet Bayur, Hindistan Tarihi, TTK, Ankara 1987, s. 50.

Kitap Bölümü: Dinçer Koç, “Hive Hanlığı”, Avrasya’nın Sekiz Asrı Çengizoğulları, İstanbul, Haz: Hayrunnisa Alan, İlyas Kemaloğlu, Ötüken Yayınevi, 2017, s. 572.

Makale: İsmail Hakkı Uzunçarşılı, “Osmanlılarda İlk Vezirlere Dair Mütalea”, Belleten, cilt III, sayı 9, 1939, s. 101.

Tez: 
Muhammed Bilal Çelik, 1800-1865 Yılları Arasında Buhara Hanlığı, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, s. 75.

KAYNAKÇA

-Kaynakça yazımında; Yazar Soy İsim önce (Tamamı büyük harf),Yazar ismi sonra yazılmalıdır. Kaynakça yazımıyla ilgili diğer kurallar dipnot kurallarıyla aynıdır.

HATUNOĞLU, Nurettin, Türkistan’da Son Türk Devleti Buhara Emirliği ve Âlim Han, 2 Baskı, İstanbul, Ötüken Neşriyat, 2016.

-"KAYNAKÇA" Başlığı altındaki kaynak bilgisi verilirken:

Hizalama: Yaslanmış
Ana Hat Düzeyi: Gövde Metni

Girinti: Sol 0 cm, Sağ 0 cm
Özel: Asılı
Değer: 1,25 cm

Aralık: Önce 6 nk, Sonra 6 nk
Satır Aralığı: Tek
Değer: Bu kısım boş bırakılacak

(!Kaynakça başlığı altındaki metin seçilip sağ tıklandığında gelen menüden paragraf seçeneğine tıklanır.  Hizalama, girinti ve satır aralığı kısımlarına yukarıda verilen değerler girilir!)

YAYIN ETİĞİ

Bu bildirge Committee on Publication Ethics'in "Code of Conduct and Best-Practice Guidelines forJournal Editors–2011" kuralları esas alınarak hazırlanmıştır.

Editörlerin Görevleri

1. Tarafsızlık ve Bağımsızlık

Editörler, dergiye gönderilen yayınları akademik niteliklerine (çalışmanın önemi ve alanına katkısı, özgünlüğü, bulgu ve metodun uygunluğu ve dilinin netliği) ve dergi kapsamına uygunluklarını dikkate alarak değerlendirirler. Yayınların değerlendirilmesinde cinsiyet, cinsel yönelim, etnik köken, dini inanç, siyasi düşünce veya çalışılan kurum dikkate alınmaz. Aynı zamanda, bir yayının değerlendirilmesinde hükümet politikaları ya da dışarıdan herhangi bir kurumun politikaları göz önüne alınmaz. Dergi editörü, derginin tüm içeriği ve ne zaman yayınlanacağını belirlemede tam yetkiye sahiptir.

İran ve Turan Tarihi Araştırmaları Dergisi (İRTAD) ve editörleri, yayınları sadece akademik nitelikleri, yani kendi alanlarındaki önemi, makalenin orijinalliği, araştırmanın geçerliliği ve dilinin netliği açısından değerlendirmekle yükümlüdürler. Bir yayının değerlendirilmesindeki tek ölçüt yayının derginin kapsamına uygunluğudur. Karar verme sürecinde, yazarların ırk, cinsiyet, dini inanç, siyasi felsefe ve / veya çalıştığı kurum kesinlikle rol oynamaz.

2. Gizlilik

Editörler ve yayın ekibi, gönderilen bir yayınla ilgili herhangi bir bilgiyi yazar(lar), hakemler, editör yardımcıları ve yayıncı dışında hiç kimse ile paylaşamazlar. Sözü edilen kişilerle görüşme kararı yalnızca Editör'e aittir.

3. Çıkar çatışmaları

Editörler ve editör kurulu üyeleri, yayın sürecinde olan çalışmalarda yer alan bilgileri (kendi çalışmaları ve hala devam eden çalışmalar da dahil olmak üzere) yazar(lar)ın açık onayı olmadan kendi çıkarları için kullanamazlar.

Editörler; yazarlar, şirketler veya kurumlardan herhangi biri ile rekabetçi, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkiler/bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu durumlarda yayın(lar)ın ön inceleme ve değerlendirme aşamaları için yayın kurulunun başka bir üyesini görevlendireceklerdir.

4. Yayın kararları

Editörler ve yayıncı, yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaları değerlendirme için alanlarında uzman en az iki hakeme gönderirler. İnceleme sürecinin tamamlanmasının ardından Baş Hakem, söz konusu çalışmanın doğruluğu, araştırmacı ve okuyucular için önemi, hakem raporları ve hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal gibi yasal düzenlemeleri de göz önünde bulundurarak hangi çalışmaların yayınlanacağına karar verir. Baş editör, bu kararı verirken diğer editörlerden veya hakemlerden de tavsiyeler alabilir.

5. Yayın bütünlüğünü sağlama

Editör, Yayıncı ile beraber, yayın etiğine aykırı olduğu rapor edilen her davranışın, yayın tarihinin üzerinden yıllar dahi geçmiş olsa inceleneceğini garanti eder. Dergi editörleri, bu tür şüpheli durumlarda COPE prosedürlerini takip edeceklerdir. Soruşturmanın ardından, etiğe aykırı bir davranışın olduğunun kanıtlanması halinde ilgili yayınla alakalı bir hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme olduğuna dair bildiri yayınlamalıdırlar.

Hakemlerin Görevleri

1. Yayın kararlarına katkı

Kör hakemlik süreçleri akademik yayınların kalitesini doğrudan etkilemektedir. Değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve hakem raporları dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve hakem raporları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Çift taraflı körleme hakemlik, editörlerin yazarlar ile diyalog içinde kararlar almasına yardımcı olur. Aynı zamanda yazarlar da çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler elde ederek çalışmalarını geliştirme fırsatı bulurlar.

2. İvedilik

Hakem değerlendirmesi yapmak üzere davet alan bir hakem, ilgili çalışma için hakemlik yapıp yapamayacağını en kısa sürede editöre bildirmelidir. Hakemlik süreci en fazla bir (1) aydır.

3. Gizlilik

Değerlendirme için hakemlere gönderilen çalışmalar gizli belge olarak değerlendirilmelidir. Çalışmalar başkalarına gösterilmemeli, içerikleri tartışılmamalıdır. Gerekli durumlarda Baş Editörün izni dahilinde hakemler başka meslektaşlarından tavsiye isteyebilirler. Baş Editör, bu izni ancak istisnai bir koşul olması durumda verebilir. Gizlilik kuralı, hakemlik yapmayı reddeden kişileri de kapsamaktadır.

4. Tarafsızlık İlkesi

Değerlendirme sürecinde yazarlara yönelik kişisel eleştiri yapılmamalıdır. Değerlendirmeler, nesnel ve çalışmaların geliştirilmesine katkı sağlayacak şekilde yapılmalıdır.


5. Kaynak Belirtme

Hakemler, çalışmada atıf olarak belirtilmeyen alıntılar varsa bunları yazarlara bildirmekle yükümlüdürler. Hakemler, alanda atıfta bulunulmayan eserlere ya da benzer eserlerle çakışan alıntılara özellikle dikkat etmelidirler. Hakemler, daha önce yayınlanmış herhangi bir çalışma ya da bilgiyle benzerliği olan yayınların fark edilmesi durumunda editörleri bilgilendirmelidirler.

6. Bilgilendirme ve Çıkar Çatışmaları

Hakemler, çalışmasını değerlendirmekle görevlendirildikleri herhangi bir yazar, şirket ya da kurumla iş birliğine dayalı herhangi bir bağlantıları olması durumunda değerlendirme yapmayı kabul etmemeli ve durumdan editörleri haberdar etmelidirler.
Hakemler, değerlendirme için gönderilmiş yayınlanmamış eserleri ya da eserlerin bölümlerini yazar(lar)ının yazılı onayı olmadan kendi çalışmalarında kullanamazlar. Değerlendirme sırasında elde edilen bilgi ve fikirler hakemler tarafından gizli tutulmalı ve kendi çıkarları için kullanılmamalıdır. Bu kurallar, hakemlik görevini kabul etmeyen kişileri de kapsamaktadır.

7. Dergi içeriğine erişim

Yayıncı, dergiye açık erişim sağlamayı taahhüt eder; bu nedenle yayınlanan içeriğin tüm bölümlerini dünya çapında akademik çevrelere kalıcı ve serbestçe erişilebilir hale getirme görevini kabul etmiş sayılır. Yayıncı, makalelerin başvuru sürecindeki işlemleri ve basımı için herhangi bir maddi manevi ücret talep etmez. Yayıncı, dergi içeriğinin sürekli ve ücretsiz olarak kullanıma açtığını taahhüt eder.

8. Yayınların Arşivlenmesi ve Korunması

Yayıncı kurum, çevrimiçi içeriğin arşivlenmesi ve korunmasını Dergipark aracılığıyla Lockss kullanarak yapmaktadır.

Yayın politikamız gereği; gönderilen akademik çalışmalardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.