Cilt: 5 Sayı: 1, 18.07.2023

Yıl: 2023
Arş. Gör. Tahir Anıl GÜNGÖRDÜ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-8130-3075
Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Karşılaştırmalı Siyasi Hareketler, Siyasal İletişim, Siyaset Bilimi Metodolojisi, Türk Siyasal Hayatı, Uluslararası Siyaset
Bülent DERVİŞ International Vision University
Maliye Çalışmaları
Prof. Dr. Selim ŞANLISOY DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-0629-0905
Makro İktisat, Büyüme
Doç. Dr. Aybeyan SELİM International Vision University 0000-0001-8285-2175
Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji, Uygulamalı Matematik
Doç. Dr. Melissa Nihal CAGLE Dokuz Eylül Üniversitesi, İşletme Fakültesi 0000-0003-0480-5626
Denetim ve Mali Sorumluluk, Finansal Muhasebe, İç Denetim, İç Kontrol, Kurumsal Yönetişim, Mali Tablo Analizi, Muhasebe Tarihi, Muhasebe Teorisi ve Standartları, Uluslararası Muhasebe, Yönetim Muhasebesi
Doç. Dr. Çağdaş CENGİZ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası İktisat, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Avrupa Birliği
Narimane DRİS Ferhat Abbas University- Serif 1
Pazarlama, Dijital Pazarlama
Dr. Arş. Gör. Önder CANVEREN Dokuz Eylül Üniversitesi
Siyaset Bilimi, Avrupa ve Bölge Çalışmaları, Uluslararası İlişkiler, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri, Türk Dış Politikası, Avrupa ve Bölge Çalışmaları, Yakınçağ Balkan Tarihi
Arş. Gör. Ceyda ÜNAL Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü 0000-0002-5503-8124
Veri Yönetimi ve Veri Bilimi

İzmir Sosyal Bilimler Dergisi, İzmir Akademi Derneği'nin bünyesinde 2019 yılından bu yana çevrim içi ve yılda iki sayı olarak yayınlanan çok disiplinli ve disiplinler arası çift-kör bilimsel hakemlik sitemini benimseyen akademik ve uluslarararası bir dergidir.
Derginin ana hedefi ampirik ve/veya teorik araştırmalara, karşılaştırmalı çalışmalara ve vaka çalışmalarına dayanan iktisadi ve idari bilimler ile sosyal bilimlerin bazı alanlarında akademik çalışmaları yayınlamaktır.
Dergi bölgesel, ulusal ve uluslararası konu ve sorunlara değinen disiplinler arası, karşılaştırmalı ve uygulamalı yayınları öncelemektedir. Yazar/yazarların diğer alan ve disiplinlerden olan başvurularının değerlendirmeye alınıp alınmayacağı ön değerlendirme süreci sırasında editör tarafından kararlaştırılmaktadır.

İzmir Sosyal Bilimler Dergisi’ne Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde yazılmış akademik çalışmalar değerlendirilmek üzere gönderilebilir.

Kapsam olarak İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İlişkiler ile Yönetim Bilişim Sistemleri alanlarında gönderilecek makaleler değerlendirilmek üzere kabul edilir. Ayrıca sayılan bu alanlarla ilgili disiplinler arası çalışmalar da editörün uygun görmesi durumunda değerlendirme sürecine alınır.

Makale başvuruları akademik nitelik ve yöntemsel kalite temelinde değerlendirilmektedir. Dergide yayınlanan tüm makalelerin mümkün olduğunca geniş bir kitleye ulaşabilmesi amacıyla İzmir Sosyal Bilimler Dergisi açık erişim ilkesini benimsemiştir. Ayrıca İzmir Akademi Derneği kar amacı gütmeyen bir Sivil Toplum Kuruluşu olmasının gereği olarak yayıncısı olduğu tüm dergilerde olduğu gibi İzmir Sosyal Bilimler Dergisi'nde de tamamen ücretsiz (Makale kabul, işlem, hazırlık, yayın vb. hiçbir ücret alınmamaktadır.) yayıncılık hizmeti vermektedir.

YAZININ HAZIRLANMASI

Yazarlar için hazırlanmış olan taslak dosyamıza https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/26498  bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yazılar Word "docx" formatında, iki sutunlu yapıda, tek aralıklı, 11 punto ve iki yana hizalanmış olarak, "Calibri" karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 1,27 cm boşluk bırakılmalıdır ve sayfa numaraları her sayfanın sağ ve sol köşesine yerleştirilmelidir. Yazılar tek aralıklı olarak paragraf boşlukları önce ve sonra  6nk olacak şekilde olmalıdır. Kaynaklar dâhil en fazla otuz sayfa olmalı ve aşağıdaki bölümleri içermelidir:

  • Başlık sayfası: Yazının kısa ve açıklayıcı başlığını (Türkçe-İngilizce), yazarların adlarını, akademik unvanlarını, çalıştıkları kurum(ları), yazışmaların yapılacağı yazarın adını, açık adresini, telefon ve faks numaralarını ve e-posta adresini içermelidir. Yazarların bir açık araştırmacı ve katılımcı kimliği (ORCID) sağlaması ve belirtmesi önerilmektedir. ORCID'e sahip olmak için, yazarlar ORCID web sitesine kaydolmalıdır: http://orcid.org. Kayıt dünyadaki her araştırmacı için ücretsizdir. Yazı daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş ise toplantı adı, tarihi ve yeri belirtilerek yazılmalıdır.

  • Öz ve anahtar sözcükler: Türkçe makaleler İngilizce öz, İngilizce makaleler Türkçe öz, Fransızca makaleler İngilizce öz içermelidir. Öz, 600 kelimeyi aşmamalıdır. Özde kısaltma kullanılmamalıdır. Dizinleme için en az üç, en çok beş anahtar sözcük verilmelidir.

  • Metin: Makaleleri giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuçları içerecek şekilde beş ana başlık altında düzenlenmelidir. Kısaltmalar metinde, tablolarda, resim ve şekillerde ilk geçtiği yerde açıklanmalıdır. Makalenin sonunda kaynaklardan önce varsa araştırmaya veya makalenin hazırlanmasına katkıda bulunanlara "Teşekkür" yazılabilir. Bu bölümde kişisel, teknik ve materyal yardımı gibi nedenlerle yapılacak teşekkür ifadeleri yer alır.

  • Atıflar: Yazarlar metin içinde yapacakları atıflar için American Psychological Association (APA) tarafından yayımlanan Kılavuzun 6. baskısında yer alan kurallara uymalıdır. Metinde yer alan kaynaklara parantez içinde yazarın soyadı ve yayın yılı verilerek atıf yapılmalıdır. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir:

    • Müzakere araştırmaları birçok disiplini kapsar (Thompson, 1990).
    • Bu sonuca, daha sonra Becker ve Seligman (1996) tarafından karşı çıkıldı.
    • Bu etki yaygın olarak çalışılmıştır (Abbott 1991; Barakat et al., 1995; Kelso & Smith 1998; Medvec et al., 1993).

  • Kaynaklar: Yazarlar metin içinde yapacakları atıflar için American Psychological Association (APA) tarafından yayımlanan Kılavuzun 6. baskısında yer alan kurallara uymalıdır. APA kuralları için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz:


    Kaynaklar listesi makalenin sonunda "Kaynaklar" başlığı altında sıralanmalı ve sadece metinde atıf yapılan ve yayımlanmış veya yayımlanmak için kabul edilmiş çalışmaları içermelidir. Kaynak listesi her çalışmanın ilk yazarının soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Aşağıda bazı örnekler verilmektedir:

Dergide yayımlanan makale
Bakx, A. W. E. A., Van der Sanden, J. M. M., Sijtsma, K., Croon, M. A., & Vermetten, Y. J. M. (2006). The role of students' personality and conceptions in social-communicative training: A longitudinal study on the development of conceptions and related performance. Higher Education, 51(1), 71–104.

Sadece DOI numarası bulunan makale
Slifka, M. K., & Whitton, J. L. (2000) Clinical implications of dysregulated cytokine production. Journal of Molecular Medicine, doi:10.1007/s001090000086

Kitap
Calfee, R. C., & Valencia, R. R. (1991). APA guide to preparing manuscripts for journal publication. Washington, DC: American Psychological Association.

Kitap Bölümü
O'Neil, J. M., & Egan, J. (1992). Men's and women's gender role journeys: Metaphor for healing, transition, and transformation. In B. R. Wainrib (Ed.), Gender issues across the life cycle (pp. 107–123). New York, USA: Springer.

Çevrim-içi doküman
Abou-Allaban, Y., Dell, M. L., Greenberg, W., Lomax, J., Peteet, J., Torres, M., &Cowell, V. (2006). Religious/spiritual commitments and psychiatric practice. American Psychiatric Association. Retrieved from
http://www.psych.org/edu/other_res/lib_archives/archives/200604.pdf

  • Genişletilmiş Özet : Türkçe ve Fransızca makalelerde İngilizce dilinde yazılmış Genişletilmiş Özet sunulması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Tablolar: Tablolar ana metin içinde ve çift aralıklı olarak yazılmalıdır. Makale içindeki geçiş sırasına göre Arap rakamlarıyla numaralandırılmalı ve kısa-öz bir başlık taşımalıdır. Tablo başlığı tablonun üstünde, tablo açıklamaları ve kısaltmalar altta yer almalıdır. Tablolar metin içindeki bilgileri tekrarlamaktan ziyade kendini açıklayıcı nitelikte olmalıdır.
  • Resimler, şekiller ve grafikler: Yüksek kaliteli sonuç alabilmek için fotograflar, TIFF veya JPEG olarak en az 300 dpi ve 1200x960 piksel çözünürlükte taranmalı, kaydedilmeli ve ayrı dosya olarak gönderilmelidir. Çizim, grafik v.b. ana metin içine yerleştirilebilir. Renkli resim, şekil ve grafik yayımı ücretsizdir. Bütün resimler metin içinde kullanım sıralarına göre Arap rakamlarıyla numaralandırılmalı ve metinde parantez içinde gösterilmelidir. Bölünmüş resimler küçük harfler ile belirtilmelidir (a,b,c gibi).
  • Resim ve şekil alt yazıları: Bütün resim ve şekiller için alt yazı yazılmalıdır. Fotografi için yazılan alt yazılar ana metinde kaynaklardan sonra gelmelidir. Resim ve şekil alt yazıları kalın siyah yazı formatında "Şekil" veya "Resim" ibaresi ile başlamalı ve numaralandırılmalıdır. Şekillerde kullanılan semboller ve kısaltmalar tanımlanmalıdır.

İzmir Sosyal Bilimler Dergisi'nin sahibi İzmir Akademi Derneği, masrafların büyük kısmını karşılamaktadır. İzmir Akademi Derneği'ne bilime ve yayıncılığa katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Ücret
Yazarlardan HİÇBİR ad altında (gönderim, işlem, sayfa, renkli şekil, yayın veya açık erişim) ücret alınmaz.
Tüm makalelere erken çevrimiçi olarak ve yayınlandığı gün derginin web sitesinde ücretsiz olarak erişilebilir.
İzmir Sosyal Bilimler Dergisi makaleleri Açık Erişimlidir (OA) ve fon sağlayıcı OA zorunluluklarıyla tamamen uyumludur; abonelik olmadan okumak ücretsizdir.
İzmir Sosyal Bilimler Dergisi, yazarlardan herhangi bir isim altında ödeme almamaktadır. Hakemler, editörler ve diğer yönetim kurulu üyeleri de herhangi bir ücret almadan gönüllülük esasına göre çalışırlar. Yayıncı imkan bulduğu takdirde editörlere, hakemlere ve diğer kurul üyelerine ödül verebilir veya ödeme yapabilir.

Dil Düzenleme Hizmetleri Ücreti
Makalede yer alan yazıların dilbilgisi ve dil sorumluluğu yazarlarına aittir.
Dergimiz, editörlerimiz veya hakemlerimiz herhangi bir ücretli hizmet sunmamaktadır. Dil düzeltmesi ve redaksiyona ihtiyaç varsa, yazar bunları bağımsız kuruluşlara ve kişilere yaptırabilir. Dergimizin bu süreçte herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Hızlı İzleme İnceleme Süreci
Mezuniyet ve terfi tarihleri gibi birçok nedenden dolayı makalelerinin acilen yayınlanmasına ihtiyaç duyan yazarlar için hızlı dergi yayını talebi olabilmektedir.
İzmir Sosyal Bilimler Dergisi, bu tür acil yayınları da diğer tüm yayınlar gibi kaliteden ödün vermeden değerlendirilmesini sağlar.
Bu nedenle Hızlı Değerlendirme sürecini DESTEKLEMEZ ve dergide böyle bir işlem YOKTUR.
Ücretli veya ücretsiz bu hizmet İzmir Sosyal Bilimler Dergisi'e dahil DEĞİLDİR.

İzmir Sosyal Bilimler Dergisi © 2019
Index Copernicus (Master List), Scilit, CrossRef, Harvard Library, EuroPub, OpenAIRE, Base, Academindex, IAD, Academic Resource Index (Researchbib), ASOS Index, Advanced Science Index, Türk Eğitim İndeksi, Academia.edu, Google Scholar, Scientific Indexing Services (SIS), ROAD, Internet Archive Scholar
tarafından taranmaktadır.

Yayıncı
İzmir Akademi Derneği
www.izmirakademi.org
Dergi Ana Sayfası | Amaç & Kapsam | Yazar Rehberi | Politikalar | Dizinler | Kurullar | İletişim