Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2020, , 205 - 211, 30.06.2020
https://doi.org/10.35229/jaes.688481

Öz

Kaynakça

  • Abdikoğlu, D.İ. (2015). Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, Türkiye, 90s.
  • Adıgüzel, F., Civelek, O., Sayılı, M. & Büyükbay, E. O. (2009). Tokat ili Almus ilçesinde ailelerin balık tüketim durumu. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 35-43.
  • Arslan, M. & İzci, L. (2016). Antalya ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12(1), 75-85.
  • Aydın, M. & Karadurmuş, U. (2012). Consumer behaviors for seafood in Ordu province. Yunus Araştırma Bülteni, 3, 18-23.
  • Aydın, M. & Karadurmuş, U. (2013). Consumer behaviors for seafood in Giresun and Trabzon province. The Black Sea Journal of Sciences, 3(9), 57-71.
  • Aydın, M. & Odabaşı, Y. (2017). Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma: Diyarbakır ili örneği. Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi. 3(1), 101-112.
  • Balçık Mısır, G., Kutlu, S. & Ayyıldız, H. (2015). Fish consumption preferences of consumers in Trabzon, Yunus Araştırma Bülteni, (2), 45-87.
  • Balık, İ., Yardımcı, C. & Turhan, O. (2013). Ordu ili Fatsa ve Aybastı ilçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Bashimov, G. (2017). Niğde ilinde balık eti tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(2), 196-204.
  • Çadır, F., & Duman, M. (2013). Keban baraj gölü ova bölgesi halkının balık tüketim alışkanlıklarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 61-70.
  • Çiçek, E., Akgün, H. & İlhan, S. (2014). Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3-11.
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H.B. (2006). The evaluation of fish consumption in Çanakkale. Ege Üniversitesi Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 23(3), 387-392.
  • Dereli, H., Çelik, R., Saygı, H. & Tekinay, A.A. (2016). Manisa ili su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Yunus Araştırma Bülteni, 2, 115-128.
  • Doğan, K. & Gönülal, O. (2014). Gökçeada balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi ve sosyo-ekonomik analizi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 29(1), 101-116.
  • Erdal, G. & Esengün, K. (2008). The analysis of the factors affecting fish consumption in Tokat province by Logit Model. Ege Üniversitesi Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 25(3), 203-209.
  • Erdoğan Sağlam, N. & Samsun. S. (2018). Yozgat ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(1), 9-16.
  • FAO. (2017). Fishery and Aquaculture Statistics, Yearbook, Rome, Italy, 108p.
  • FAO. (2018). The State of World Fisheries and Aquaculture, Rome, Italy, 227p.
  • Hatırlı, S.A., Demircan, V. & Aktaş, A.R. (2004). An analysis of households’ fish consumption in Isparta province. SDU Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences, 9(1), 245-256.
  • Kılıç, E., Soylu, M. & Uzmanoğlu, M.S. (2019). Ardahan ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(7), 1028-1039.
  • Kırıcı, M., Çam, O. & Karakaya, E. (2018). Siirt ili kent merkezinde balık eti tüketim yapısı ve tüketicilerin satın alma eğilimlerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 7(2), 227-236.
  • Kızılaslan, H. & Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hane halkının balık eti tüketim alışkanlıkları ve balık eti tüketimini etkileyen faktörler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 5, 61-75.
  • Oğuzhan, P., Angiş, S. & Atamanalp, M. (2009). Erzurum ilindeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz 2009, Rize, Türkiye.
  • Olgunoğlu, İ.A., Bayhan, Y.K., Olgunoğlu, M.P., Artar, E. & Ukav, İ. (2014). Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25.
  • Orhan, H. & Yüksel, O. (2010). Fishery product consumption survey in Burdur province. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-7.
  • OKA (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı). (2013). Su Ürünleri & Balıkçılık Sektör Raporu, Samsun, Türkiye, 55s.
  • Sarı, M., Demirulus, H. & Söğüt, B. (2000). Van ilinde öğrencilerin balıketi tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doğu Anadolu Bölgesi IV. Su Ürünleri Sempozyumu, 28-30 Haziran 2000, Erzurum, Türkiye, 627-637.
  • Şen, A. (2011). Konya ve Mersin il merkezlerinde yaşayan bireylerin balık tüketimi konusundaki alışkanlık ve bilgi düzeylerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, Türkiye, 93s.
  • Terin, M., Hamamcı, G., Gül, T. & Terin, S. (2016). Van ili kentsel alanda hanelerin balık tüketim yapısı ve satın alma davranışlarının belirlenmesi. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 33(3), 241-249.
  • Web-1: https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/, (10 Şubat 2020).

Afyonkarahisar İlinde Eğitim Gören Lise Öğrencilerinin Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yıl 2020, , 205 - 211, 30.06.2020
https://doi.org/10.35229/jaes.688481

Öz

Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde eğitim gören lise öğrencilerinin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre; öğrencilerin et tüketiminde, ilk tercihlerinin kırmızı et (% 64,43), ikinci tercihlerinin tavuk eti (% 61,24), üçüncü tercihlerinin ise balık eti (% 22,82) olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin % 90,10’u su ürünleri tüketirken, % 9,90’nı tüketmediklerini belirtmişlerdir. Balık tüketen öğrencilerin % 34,64’ü haftada bir kez ve % 7,45’i ise haftada bir defadan fazla tükettiklerini bildirmişlerdir. Öğrenciler en çok hamsi balığını tüketirken, sardalye balığını ise hiç tüketmedikleri anlaşılmıştır. Hiç balık yemeyen öğrencilerin % 50’si kokusundan dolayı tüketmezken, % 57,73’ü ise sağlıklı ve dengeli beslenmek için balık etini tükettiğini söylemektedir. Öğrencilerin balığı daha çok taze (% 95,65) veya dondurulmuş (% 6,33) olarak tükettikleri belirlenmiştir. Balık pişirme yöntemi olarak, ilk tercihin kızartma (% 86,41) ve ikinci tercihin ise ızgara (% 31,84) olduğu tespit edilmiştir. Su ürünleri temin yerleri olarak, daha çok % 67,97 ile semt (halk) pazarı ve % 24,95 ile balıkçı dükkânı/seyyar satıcısı (mahalle balıkçısı) tercih edildiği saptanmıştır. Kişi başı yıllık ortalama balık tüketim miktarı 7,1 kg olarak hesaplanmıştır. Bu sonucun dünya ortalamasının oldukça altında olmasına rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde olması umut verici olarak görülmektedir.

Kaynakça

  • Abdikoğlu, D.İ. (2015). Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, Türkiye, 90s.
  • Adıgüzel, F., Civelek, O., Sayılı, M. & Büyükbay, E. O. (2009). Tokat ili Almus ilçesinde ailelerin balık tüketim durumu. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 35-43.
  • Arslan, M. & İzci, L. (2016). Antalya ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12(1), 75-85.
  • Aydın, M. & Karadurmuş, U. (2012). Consumer behaviors for seafood in Ordu province. Yunus Araştırma Bülteni, 3, 18-23.
  • Aydın, M. & Karadurmuş, U. (2013). Consumer behaviors for seafood in Giresun and Trabzon province. The Black Sea Journal of Sciences, 3(9), 57-71.
  • Aydın, M. & Odabaşı, Y. (2017). Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma: Diyarbakır ili örneği. Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi. 3(1), 101-112.
  • Balçık Mısır, G., Kutlu, S. & Ayyıldız, H. (2015). Fish consumption preferences of consumers in Trabzon, Yunus Araştırma Bülteni, (2), 45-87.
  • Balık, İ., Yardımcı, C. & Turhan, O. (2013). Ordu ili Fatsa ve Aybastı ilçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Bashimov, G. (2017). Niğde ilinde balık eti tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(2), 196-204.
  • Çadır, F., & Duman, M. (2013). Keban baraj gölü ova bölgesi halkının balık tüketim alışkanlıklarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 61-70.
  • Çiçek, E., Akgün, H. & İlhan, S. (2014). Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3-11.
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H.B. (2006). The evaluation of fish consumption in Çanakkale. Ege Üniversitesi Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 23(3), 387-392.
  • Dereli, H., Çelik, R., Saygı, H. & Tekinay, A.A. (2016). Manisa ili su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Yunus Araştırma Bülteni, 2, 115-128.
  • Doğan, K. & Gönülal, O. (2014). Gökçeada balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi ve sosyo-ekonomik analizi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 29(1), 101-116.
  • Erdal, G. & Esengün, K. (2008). The analysis of the factors affecting fish consumption in Tokat province by Logit Model. Ege Üniversitesi Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 25(3), 203-209.
  • Erdoğan Sağlam, N. & Samsun. S. (2018). Yozgat ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(1), 9-16.
  • FAO. (2017). Fishery and Aquaculture Statistics, Yearbook, Rome, Italy, 108p.
  • FAO. (2018). The State of World Fisheries and Aquaculture, Rome, Italy, 227p.
  • Hatırlı, S.A., Demircan, V. & Aktaş, A.R. (2004). An analysis of households’ fish consumption in Isparta province. SDU Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences, 9(1), 245-256.
  • Kılıç, E., Soylu, M. & Uzmanoğlu, M.S. (2019). Ardahan ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(7), 1028-1039.
  • Kırıcı, M., Çam, O. & Karakaya, E. (2018). Siirt ili kent merkezinde balık eti tüketim yapısı ve tüketicilerin satın alma eğilimlerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 7(2), 227-236.
  • Kızılaslan, H. & Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hane halkının balık eti tüketim alışkanlıkları ve balık eti tüketimini etkileyen faktörler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 5, 61-75.
  • Oğuzhan, P., Angiş, S. & Atamanalp, M. (2009). Erzurum ilindeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz 2009, Rize, Türkiye.
  • Olgunoğlu, İ.A., Bayhan, Y.K., Olgunoğlu, M.P., Artar, E. & Ukav, İ. (2014). Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25.
  • Orhan, H. & Yüksel, O. (2010). Fishery product consumption survey in Burdur province. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-7.
  • OKA (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı). (2013). Su Ürünleri & Balıkçılık Sektör Raporu, Samsun, Türkiye, 55s.
  • Sarı, M., Demirulus, H. & Söğüt, B. (2000). Van ilinde öğrencilerin balıketi tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doğu Anadolu Bölgesi IV. Su Ürünleri Sempozyumu, 28-30 Haziran 2000, Erzurum, Türkiye, 627-637.
  • Şen, A. (2011). Konya ve Mersin il merkezlerinde yaşayan bireylerin balık tüketimi konusundaki alışkanlık ve bilgi düzeylerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, Türkiye, 93s.
  • Terin, M., Hamamcı, G., Gül, T. & Terin, S. (2016). Van ili kentsel alanda hanelerin balık tüketim yapısı ve satın alma davranışlarının belirlenmesi. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 33(3), 241-249.
  • Web-1: https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/, (10 Şubat 2020).
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Yiğit 0000-0003-1871-3626

Taçnur Baygar 0000-0001-8070-0653

Yunus Alparslan 0000-0002-8833-996X

Emrah Gökay Özgür 0000-0002-3966-4184

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 12 Şubat 2020
Kabul Tarihi 5 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Yiğit, H., Baygar, T., Alparslan, Y., Özgür, E. G. (2020). Afyonkarahisar İlinde Eğitim Gören Lise Öğrencilerinin Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 5(2), 205-211. https://doi.org/10.35229/jaes.688481


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS