Cilt: 4 Sayı: 1, 5.09.2023

Yıl: 2023
Kompozit ve Hibrit Malzemeler

Temel mühendislik alanlarındaki hem deneysel hem de kuramsal çalışmaların yer aldığı dergimiz, mühendisliğin hızla gelişen alanlarına ilişkin makalelerin yayınına öncelik tanır ve disiplinler arası yöntem ve teknolojiler üzerine yoğunlaşmayı, mühendislik bilimlerindeki en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri araştırmacılara, mühendislere ve ilgili kitlelere ulaştırmayı hedefler. Dergiye gönderilen bilimsel çalışmaların yayımlanmış veya poster sunum olarak başka yerde yayın için değerlendirme aşamasında bulunmaması gereklidir.

Çelik Araştırma ve Geliştirme Dergisi” temel mühendislik konularını kapsayan bir dergidir. Dergi ulusal ve uluslararası düzeyde bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan ve bilime katkısı olan araştırma makalelerini veya yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan tarama makalelerini kabul etmektedir. Bu bağlamda aşağıda belirtilen konulardaki çalışmaların kabulüne olanak tanımaktadır.

Dergi Konuları

• Akreditasyon&Sertifikasyon
• Otomasyon
• Döküm
• Kaplama&Korozyon
• Enerji
• Çevre
• Şekillendirme&İşleme
• Isıl işlem
• Pazarlama&Finans
• Malzeme Test Makineleri
• Metalurji ve Malzeme
• Kaynak ve Kesme

Dergimizin yayınlanması arzu edilen çalışmaların aşağıda belirtilen yazım kurallarına ve diğer koşullara uygun bir şekilde editörlüğümüze ulaştırılması gerekmektedir.

Gönderilen metin daha önceden yayımlanmamış ve herhangi bir dergiye değerlendirilmek üzere sunulmamış olmalıdır (veya Editöre Notlar kısmında bir açıklama yapılmalıdır).


Her yazarın ORCID numarası (https://orcid.org/) mutlaka sunulmalıdır.

Gönderi dosyası Microsoft Word dokümanı dosyası biçiminde olmalıdır.

Mevcut olduğu durumlarda referansların URL'leri verilmelidir.

Metin; tek satır aralıklı, 10 punto ile yazılarak, altını çizme yerine italik kullanılmış (URL adresleri hariç) ve tüm şekil, resim ve tablolar metin içinde uygun kısımlara yerleştirilerek teslim edilmelidir. Baskı için, resimlerin kaliteli kopyaları (JPG veya TIFF formatında ) ek dosya olarak gönderilmelidir.

Makalenin başlığı, makalenin içeriğine uygun ve anlaşılır olmalıdır. Tüm başlıklar kalın yazı tipinde yazılmalıdır.

Araştırma için sağlanan bireysel veya kurumsal mali desteklerle ilgili teşekkür yazıları makalenin sonunda ayrı bir bölümde yer almalıdır.

Özet, teşekkür ve referans bölümleri dışında kalan tüm makale bölümlerinde numaralandırma yapılmalıdır. Makale düzenlemesi sırası ile Özet, Makale Ana Metin, Teşekkür (gerekli olması durumunda) ve Referanslar şeklinde yapılmalıdır.

Matematiksel ifadeler “Denklem Düzenleyicisi” kullanılarak yazılmalıdır. Matematiksel ifadeler parantez içinde numaralandırılmalıdır.

Makale başlık akışı ve diğer detaylar için şablon Word dosyası incelenebilir.

Lütfen atıf yönetimi için Mendeley, Zotero atıf yönetimi uygulamalarını veya Microsoft Word başvurular sekmesindeki atıf yönetimi bölümünü kullanınız.

Makaleler İngilizce veya Türkçe yazılmalıdır. Türkçe yazılmış makalelerde İngilizce başlık, özet ve anahtar kelimeler bölümleri zorunludur.

JESRED yazım şablonu YENİ için lütfen tıklayınız


Çelik Araştırma ve Geliştirme dergisi uluslararası bilim camiası tarafından kabul edilen etik normlara uyar ve herhangi bir ihlalin önlenmesi için çaba göstermektedir. Bu sebeple tüm yayınlama işlemleri Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen standartlara göre gerçekleştirilmektedir.


İntihal hakkında

Çelik Araştırma ve Geliştirme dergisi yalnızca orijinal materyali, yani ne başka bir yerde yayınlanmış ne de başka bir yerde incelenmekte olan materyali yayınlamayı taahhüt eder. Birinin bir başkasının fikirlerini, sözlerini veya diğer yaratıcı ifadelerini kendisininmiş gibi varsaydığı intihal, bilimsel etiğin açık bir ihlalidir.
İntihal, kelimesi kelimesine veya neredeyse kelimesi kelimesine kopyalamayı, kaynağı açıkça belirtmeden başka bir yazarın çalışmasının bölümlerini kasıtlı olarak yorumlamayı, kaynağı düzgün bir şekilde belirtmeden ve/veya orijinal yazar veya telif hakkı sahibinden izin almadan başka birinin makalesindeki denklemleri, şekilleri veya tabloları kopyalamayı içermektedir. Bu sebeple dergimize yüklenen makalelerin tamamı için Turnitin programıyla benzerlik oranı da belirtilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Turnitin ile ulusal ve uluslararası veri tabanından karşılaştırma yaparak bir benzerlik raporu oluşturulur. Bu raporda tırnak içinde yazılan metinler hesaba katılmadan yazılı metin içeriğinin var olan metinlerle aynı veya çok yakın benzerlik gösterdiği yüzde oranla verilmektedir. Açıkça intihal işaretleri veya belirtileri gösteren her makale otomatik olarak reddedilecektir.
Mükerrer ve fazla yayın: Başka bir yerde yayınlandığı tespit edilen makaleler, JESRED derginin geri çekme politikasına uygun olarak geri çekilir. Yazarlar, daha önce yayınlanmış çalışmalarını veya şu anda incelenmekte olan çalışmalarını, gönderilen bir makalenin temeli olarak kullanmışlarsa, önceki makaleye atıfta bulunmaları ve gönderilen makalelerinin önceki çalışmanın ötesinde yeni katkılar sunduğunu belirtmeleri gerekir. Gereksiz yayınlar ise, çalışma sonuçlarının uygun olmayan bir şekilde birkaç makaleye bölünmesini içerir ve bu kabul edilemez.


Atıf manipülasyonu: JESRED’de yayınlanmış makalelerdeki atıfların, birincil amacı belirli bir yazarın çalışmasına yapılan atıf sayısını arttırmak veya belirli bir dergide yayınlanan makalelerin sayısını artırmak için olduğu tespit edilirse yazarlar dergi yaptırımlarına tabi olacaktır.


Veri üretimi ve tahrifatı: JESRED yayınlarındaki görüntülerin manipülasyon, fabrikasyon veya tahrif edilmiş sonuçlar içermesi tespit edilmesi durumunda yayın, derginin geri çekme politikasına uygun olarak geri çekilecektir. Öte yandan okunabilirlik için görüntülerin teknik olarak iyileştirilmesine izin verilir.

Yazarlık ve teşekkür: Yayında yer alan tüm yazarların, makaledeki araştırmaya önemli bir bilimsel katkıda bulunmuş ve tüm iddialarını onaylamış olmaları gerekmektedir. Bu bağlamda araştırmaya önemli bilimsel katkılarda bulunan herkesin listelenmesi oldukça önemlidir. Sorumlu yazar, makalede emeği geçen tüm yazarların yer aldığından, uygun olmayan yazarların yer almadığından, tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır. Yazarlar, makale içeriğini önemli ölçüde etkileyen kaynakları uygun şekilde belirtmelidir.

Tehlikeler ve insan veya hayvan denekler: JESRED’e gönderilen yayınlarda kullanılan kaynakların olağan dışı tehlikelere sahip kimyasallar, prosedürler veya ekipman içermesi durumunda yazarın bunları makalede açıkça belirtmesi gerekmektedir. Ayrıca yazarlar insan veya hayvan kullanımına ilişkin bilgiler içeren yazılarında araştırmanın ilgili tüm uluslararası kılavuzlara ve kurumsal politikalara uygun olduğunu açıkça belirtmelidir.

Yayımlanan eserlerdeki temel hatalar: Bir yazar, kendi yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık tespit ettiğinde, derhal derginin Editörünü bilgilendirmek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için onunla iş birliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.

Geri çekme politikası: Geri çekme politikası, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından geliştirilen standartlara ve geri çekme yönergelerine dayanmaktadır. Geri çekmelerin temel amacı genel olarak yazarları cezalandırmaktan ziyade literatürü düzeltmek ve bütünlüğünü sağlamaktır. JESRED dergisinin geri çekme politikası, kabul edilen yazıdaki küçük hataların yayınlandıktan sonra büyük ölçüde düzeltilebileceği ve ağır suistimal nedeniyle yazıların atılabileceği gerçeğine dayanmaktadır. Genel Yayın Yönetmeni, yayının ciddi şekilde hatalı ve yanıltıcı olduğuna (veya gereksiz veya intihal olduğuna) ikna olduktan sonra, makale mümkün olan en kısa sürede geri çekilmelidir. Buradaki temel amaç, hatalı çalışmaya göre yeni araştırmalar yapmayı önlemek ve hatalı çalışmalara atıf yapmayı önlemektir. Geri çekme bildiriminde nedenlerin dayanakları açıkça belirtilmelidir. Geri çekilen makaleler, tüm elektronik kaynaklarda (örneğin dergi web sitesinde, bibliyografik veri tabanlarında ve mümkünse) bu şekilde açıkça belirtilecektir.

Yaptırımlar: Yukarıda belirtilen JESRED dergi politikalarından herhangi birine uyulmaması durumunda aşağıdaki yaptırımlar uygulanacaktır:
• İhlali gerçekleştiren yazının derhal reddedilmesi.
• İhlalde bulunan yazının yazarlarından herhangi biri tarafından JESRED'e gönderilen diğer tüm yazıların derhal reddedilmesi.
• JESRED dergisine yeni gönderiler için yayın etiğini büyük ölçüde ihlal eden tüm yazarlara en az iki yıl süreyle yasaklama.
• Yayıncılık etiğini büyük ölçüde ihlal eden tüm yazarların JESRED dergisini ilgilendiren konulardan herhangi birine (incelemeler, yayın kurulu, vb.) katılımının en az iki yıl süreyle yasaklanması.
• Politika ihlallerinin özellikle korkunç olduğu durumlarda, yayıncı yukarıda açıklananların ötesinde ek yaptırımlar uygulama hakkını saklı tutar.

Çelik Araştırma ve Geliştirme Dergisi Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü tarafından 2020 yılında kurulmuş ve 2021 yılı sonuna kadar Karabük Üniversitesi Çelik Araştırma ve Geliştirme Dergisi sitesinde yayın yapmıştır. 2022'den itibaren DergiPark'ta yayın yapmaya başlamıştır.

JESRED yılda iki kez sayı yayınlamakta olup açık erişim olarak hizmet vermektedir. Dergi sayılarında yayınlanan makalelere ücretsiz olarak erişilir. Dergimize makale gönderim, değerlendirme veya basım aşamalarından hiçbirisi için herhangi bir ücret alınmaz.

Derginin tüm masrafları Karabük Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.