Sayı: 5, 31.08.2022

Yıl: 2022
Dr. Itır ALADAĞ GÖRENTAŞ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
Avrupa Çalışmaları, Uluslararası Göç, Uluslararası Hukuk
Doktora Burak YALIM ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÇALIŞMALARI DERNEĞİ - TUİÇ 0000-0002-4213-503X
Uluslararası İlişkiler, Bölgesel Çalışmalar, Uluslararası Göç, Yakınçağ Balkan Tarihi

Journal of International Relations and Political Science Studies (Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi) lisansüstü öğrencilerle akademisyenlerin çalışmalarını aynı çatı altında buluşturmayı hedefler. Bu bakımdan dergi aynı zamanda sürekli eğitime yönelik de bir misyon üstlenmektedir.

Journal of International Relations and Political Science Studies (Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi), uluslararası ilişkileri disiplinler arası bir çalışma alanı olarak görür ve alt dalları olarak uluslararası politika, göç, uluslararası ekonomi, uluslararası hukuk, insan hakları ve güvenlik meselelerini tematik alanları olarak belirlemiştir.

Dergi sosyal bilimlerin; uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, hukuk, ekonomi, sosyoloji, iletişim, davranış bilimleri gibi alanlarından yerli ve yabancı araştırmacıların çalışmalarına yer vermektedir.

Yazım kuralları ve atıf biçimine uygun olmayan makaleler ve kitap incelemeleri değerlendirmeye alınmadan yazarlara iade edilecektir. 

Makalelerin başına 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde bir Öz (Abstract) yazısı yazılmalı ve 5 kelimeden oluşan Anahtar Kelimeler (Key Words) eklenmelidir. Makale Türkçe yazılmış ise Türkçe öz ve anahtar kelimeler İngilizce olarak da hazırlanmalı; makale İngilizce yazılmış ise Türkçe öz ve anahtar kelimeler İngilizce versiyona ek olarak yazıya eklenmelidir.

Atıflar metin içerisinde APA yöntemi esas alınarak yapılmalıdır. Açıklama notları sayfa altında dipnot şeklinde ve 10 punto olarak ifade edilmelidir. APA yöntemi ile atıf vermeye ilişkin birkaç örnek aşağıda verilmiştir. Ayrıca ayrıntılı olarak bu yönteme apastyle.org adresinden ulaşılabilir. Atıflar noktalama işaretinden önce verilmelidir.

Yazım bütünlüğü için makaleler 12 punto Times New Roman, sağa sola yasla, 1,5 satır aralığı ile APA referans gösterme yöntemi kullanılarak yazılmalıdır. Bu yönteme ilişkin bir rehber ayrıca yazarlara gönderilecektir. Kenar boşlukları taslak aşamasında her yönden 2,5 santim olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bölümlerin içinde Başlık Kullanımı:

Seviye Ana Başlıklar: Temel başlıklar koyu, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı ve büyük Roma rakamı ile (I, II, III …) numaralandırılmalıdır. Ana başlıklar hemen satır başından hiç boşluk verilmeden başlamalıdır.

Seviye Başlıklar: 2. seviye başlıklar koyu, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, büyük harf ile (A, B, C, …) numaralandırılmalı ve bir tab içeriden başlamalıdır.

Seviye Başlıklar: 3. seviye başlıklar koyu, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, rakam ile (1,2,3, …) numaralandırılmalı ve iki tab içeriden başlamalıdır.

Seviye Başlıklar: 4. seviye başlıklar koyu, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, küçük harf ile (a,b,c, …) numaralandırılmalı ve iki tab içeriden başlamalıdır. Başlıktan hemen sonra iki nokta üst üste konarak aynı satırda metne geçilmelidir.

Seviye Başlıklar: 5. seviye başlıklar koyu, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, çift küçük harf ile (aa,bb,cc, …) numaralandırılmalı ve iki tab içeriden başlamalıdır. Başlıktan hemen sonra iki nokta üst üste konarak aynı satırda metne geçilmelidir

Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Marin, 2016: 8- 9).

İki yazarlı yayınlarda atıf: (Idemudia ve Boehnke, 2020: 34- 41).

Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Kirişçi vd., 2020: 16).

Birden fazla kaynağa atıf: (Mülteciler Derneği, 2020; Arslantürk ve Tunç, 2018: 163- 165).

Kaynağın tamamı için atıf: (Erdoğan, 2020).

Yazar adı olmayan kaynaklar için atıf: (Göç İdaresi, 2020).

İnternet sitelerinden yazarı belli çalışmalara atıf için makale veya kitaba atıf vermede izlenen yöntem izlenebilir. İnternet kaynaklarında tarih bulunmaması durumunda erişim tarihi kaynağın yılı olarak kullanılmalıdır. İnternetten sitesinde çalışmayı hazırlayanın adı belirtilmemişse internet sitesinin kurumu ve erişim yılı verilerek atıf yapılır.

Yazar adı ve yayın yılı belli olan atıf: (Vanstreels, 2016).

Yazar adı ve yayın yılı belli olmayan atıf: (Göç İdaresi, 2020).

Bir yazarın veya kurumun aynı yıl içinde yayımlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, eserler yılın yanına a, b, c, şeklinde harf verilerek gösterilmelidir.
(European Commission, 2016 b), (European Commission, 2016 c).

Kaynakça, metin içinde atıf yapılan kaynakların tamamını içermelidir. Dergi ve kitap isimleri italik olmalıdır. Kaynakça, yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Bir yazara ait birden fazla esere atıfta bulunulmuşsa yazarın eserleri, en yakın tarihli olandan en eski tarihli olana doğru kronolojik olarak sıralanmalıdır. Süreli yayınlar ve derleme/ editörlü kitaplardaki makaleler için sayfa numaraları belirtilmelidir.

Kitaplar
Erdoğan, M. Murat (2020). Syrians Barometer 2019 A Framework For Achieving Social Cohesion With Syrians In Turkey. Ankara: Orion Kitabevi.

Editörlü Kitaplar
Tezcan, Ercüment (2014). “Avrupa Parlamentosu”, Akçay, Belgin; Göçmen, İlke (Der.). Avrupa Birliği, Ankara: Seçkin Yayınları, 117-142.

Dergiler
Rygiel, Kim; Baban, Fevzi; Ilcan, Suzan (2016). “The Syrian Refugee Crisis: The EU-Turkey ‘Deal’ and Temporary Protection”. Global Social Policy: An Interdisciplinary Journal Of Public Policy And Social Development, 16 (3), 315-320.

İnternet Kaynakları
Amnesty International (2014). “Struggling to Survive Refugees from Syria in Turkey”, https://www.amnesty.org/download/Documents/208000/eur440172014en.pdf (Accessed 20.10.2020).

Arsu, Şebnem (2011). “Turkish Premier Urges Assad to Quit In Syria”, https://www.nytimes.com/2011/11/23/world/middleeast/turkish-leader-says-syrian-president-should-quit.html (Accessed 30.11.2020). (Yazar adı belli)

BBC News (2012). “Guide: Syria Crisis”, https://www.bbc.com/news/world-middle-east-13855203 (Accessed 30.11.2020). (Yazar adı belli değil)

BirGün (2019). “Erdoğan: Sığınmacılar Için Harcadığımız Para 40 Milyar Doları Aşmış Durumda”, https://www.birgun.net/haber/erdogan-siginmacilar-icin-harcadigimiz-para-40-milyar-dolari-asmis-durumda-280421 (Accessed 30.11.2020).

UNHCR (2017). “Global Trends: Forced Displacement in 2016”, https://www.unhcr.org/statistics/unhcrstats/5943e8a34/global-trends-forced-displacement-2016.html (Accessed 30.11.2020).

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
TR Dizin Değerlendirme Kriterleri Kapsamında Başvurularda Aranan Etik Kurallar (Etik Kurul İzni, Bilgilendirilmiş Onam Formu, Fikir ve Sanat Eserleri İçin Telif Hakları)
TR Dizin Değerlendirme Kriterleri (2020) gereğince; 2020 yılından itibaren Dergiye yapılan başvurularda klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul kararı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Buna göre aşağıdaki araştırmalar için etik kurul izni gerekmektedir:
*Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma;
*İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalar;
*İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar; hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
*Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar).
Etik kurul izni ile ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk sayfasında dipnot verilerek belirtilmelidir.
2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.
Makalelerde, araştırma kapsamında katılımcıların bilgilendirildiğine ve katılımcılara bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmesi gereklidir.
Dergiye gönderilen makalelerde fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulması ve uyulduğunun makalede içerisinde belirtilmesi gerekmektedir. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf ve benzerinin kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve makalede belirtilmelidir.

Araştırma ve Yayın Etiği
Journal of International Relations and Political Science Studies (JIRPS)’e gönderilen makaleler, Araştırma ve Yayın Etiğine uygun olmalıdır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne göre;
(1) Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
(2) Diğer etik ihlal türleri şunlardır:
a) Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
b) Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
c) İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek,
ç) İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda ve diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranmak,
d) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak,
e) Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,
f) Dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak etik ihlal isnadında bulunmak,
g) Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,
h) Araştırma ve deneylerde, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek,
ı) Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak.
i) Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak.
j) Araştırmacılar ve yetkililerce, yapılan bilimsel araştırma ile ilgili olarak muhtemel zararlı uygulamalar konusunda ilgilileri bilgilendirme ve uyarma yükümlüğüne uymamak,
k) Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,
l) Akademik atama ve yükseltmelerde bilimsel araştırma ve yayınlara ilişkin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmak.

Dergimizde makale gönderim, değerlendirme ve yayımlanma süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.