Dil Araştırmaları Dergisi (JLR) genel olarak dil öğrenimi ve öğretimi, yabancı dil ya da ikinci dil öğrenimi ve öğretimi, dil ve dilbilim alanlarında makaleleri yayınlamayı amaçlayan çift-kör hakemli bir uluslararası dergidir. Dergi yıllık olarak yayınlanmakta olup İngilizce ve Türkçe dillerinde yazılar kabul etmektedir. Araştırmacılar başka dergilerde incelemede olmayan, daha önce yayımlanmamış orijinal makaleler gönderebilirler.
Dil Öğrenimi ve Öğretimi
Yabancı Dil Öğrenimi ve Öğretimi
İngilizce'nin Yabancı ya da İkinci Dil Olarak Öğretimi
JLR Yazım Kuralları https://dergipark.org.tr/jlr/page/3724 bağlantısında mevcuttur.
ABSTRACT
The abstract of the article in Times New Roman type font, normal style, 10 font size, centered, and with maximum 300 words.
INTRODUCTION, THEORETICAL FRAMEWORK, METHODOLOGY, FINDINGS, CONCLUSION AND SUGGESTIONS
The text should be written single-spaced in Times New Roman type font, 11 pt, normal font and in centered. Each paragraph should be started with paragraph space.
REFERENCES
(In accordance with APA 7th edition)
TABLES
(In accordance with APA 7th edition)
Dil Araştırmaları Dergisi (JLR), www.publicationethics.org adresinde belirtilen COPE Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzlarını ve Dergi Yayıncıları için Davranış Kurallarını uygulamaktadır.
(Ayrıntılı bilgi için https://publicationethics.org/files/Code%20of%20Conduct_2.pdf ve https://publicationethics.org/files/Code%20of%20conduct%20for%20publishers%20FINAL_1_0.pdf bağlantılarını inceleyiniz).
Raporlama standartları
Bildiri yazarları, yapılan çalışmanın doğru bir açıklamasını ve öneminin nesnel bir tartışmasını sunmalıdır. Temel veriler makalede doğru bir şekilde temsil edilmelidir. Bir makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referans içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış ifadeler etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez. İnceleme ve profesyonel yayın makaleleri de doğru ve objektif olmalı ve editoryal “görüş” çalışmaları bu şekilde açıkça tanımlanmalıdır.
Veri erişimi ve saklama
Yazarlardan editör incelemesi için bir makaleyle bağlantılı olarak ham verileri sağlamaları istenebilir ve eğer mümkünse, bu tür verilere (ALPSP-STM Veri ve Veritabanlarına İlişkin Beyannameye uygun olarak) genel erişim sağlamaya hazırlanmalı ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre için saklamak için hazırlıklı olun.
Özgünlük ve intihal
Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve yazarlar başkalarının eserlerini ve / veya kelimelerini kullandıklarında, bunun uygun şekilde alıntılandığını veya alıntılandığından emin olmalıdır. İntihal, bir başkasının makalesini yazarın kendi makalesi olarak 'geçmekten' başka bir makalenin önemli kısımlarının (atıfta bulunmadan) kopyalanmasına veya yorumlanmasına, başkaları tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarını talep etmeye kadar birçok şekil alır. İntihal her türlü etik dışı yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez. Dil Araştırmaları Dergisi'ne (JLR) gönderilen yazılar, intihal.net üzerinden taranmaktadır.
Çoklu, gereksiz veya eşzamanlı yayın
Bir yazar, genel olarak, aynı araştırmayı tanımlayan makaleleri birden fazla dergi veya birincil yayında yayımlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez. Genel olarak, bir yazar daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirmek üzere sunmamalıdır. Bazı makalelerin (örneğin klinik kılavuzlar, çeviriler) birden fazla dergide yayınlanması, bazı koşulların yerine getirilmesi koşuluyla, bazen haklı görülebilir. İlgili dergilerin yazarları ve editörleri, aynı verileri ve birincil belgenin yorumunu yansıtması gereken ikincil yayını kabul etmelidir. Birincil referans ikincil yayında belirtilmelidir.
Kaynakların kabulü
Her zaman başkalarının çalışmalarının uygun şekilde onaylanması gerekir. Yazarlar, bildirilen çalışmanın doğasını belirlemede etkili olan yayınlardan alıntı yapmalıdır. Üçüncü taraflarla konuşma, yazışma veya tartışmada olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynaktan yazılı izin alınmadan kullanılmamalı veya raporlanmamalıdır. El yazması haklar veya hibe başvuruları gibi gizli hizmetler sırasında elde edilen bilgiler, bu hizmetlerde yer alan eserin yazarının açık yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.
Bilgilendirme ve çıkar çatışması
Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı onayı olmadan, gözden geçirenin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen imtiyazlı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır. Hakemler, makalelere bağlı yazar, şirket veya kurumların herhangi biriyle rekabet, işbirlikçi veya diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarına sahip oldukları elyazmalarını dikkate almamalıdır.
Değerlendirme Süreci
Dergiye gönderilen makaleler, 2-4 hafta içinde yayın politikasına, yazım kurallarına ve biçimsel özelliklere uygunluk açısından dergi editörleri tarafından değerlendirilir. Uygun görülmeyen çalışmalar gerekçeli kararla birlikte yazara iletilir. Uygun görülen çalışma için en kısa sürede hakem süreci başlatılır. Her bir çalışma alanında uzman olan iki hakem ile paylaşılır. Yazar ya da yazarlardan gerekli durumlarda bir hakem önerisi istenebilir. Hakemlerden öncelikle söz konusu çalışmayı değerlendirip değerlendirmeyeceklerine ilişkin iki haftalık süreç içerisinde bilgi alınır. Olumlu görüş bildiren hakemlerden kendilerine gönderilen çalışmaları bir ay içerisinde belirtilen ölçütlere göre değerlendirmeleri istenir. Bu süre içerisinde değerlendirilmeyen çalışmaların hakemlerine hatırlatma gönderilir. Değerlendirme yine süresinde yapılmazsa hakem değiştirilir. Değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve hakem raporları dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir.
Bu süreçte değerlendirme formları ve hakem raporları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. İki hakemden olumsuz görüş alan çalışmalar yayınlanmaz. Bir olumsuz bir kabul alan çalışmalar hakkında editörler kurulu hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir ya da üçüncü bir hakemden görüş isteyebilir. Bir çalışmanın yayımlanıp yayımlanmayacağı ve hangi sayıda yayımlanacağına ilişkin kararı Dil Araştırmaları Dergisi (JLR) editörler kurulu verir. Dergi editörleri gerektiğinde makalede içeriği etkilemeyen küçük değişiklikler yapabilir.
Journal of Language Research (JLR) tamamen ücretsiz olup yazarlardan makale gönderim ya da işlem ücreti hiçbir şekilde talep edilmemektedir.