Cilt: 10 Sayı: 1, 28.02.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Araştırma Makalesi

5. The Analytical Survey of Mercury Content in Whitening Cream Sold in Banjarnegara Regency's Traditional Market

DERLEME MAKALELER

Organik Kimya
Prof. Dr. Sinem GÖKTÜRK MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Fiziksel Kimya
Prof. Dr. Arife Alev KARAGÖZLER AYDIN ADNAN MENDERES UNİVERSİTY
Kimya, Matematik
Analitik Kimya, Analitik Spektrometri
Prof. Dr. Esin AKI-YALCIN ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Eczacılık ve İlaç Bilimleri
Eczacılık ve İlaç Bilimleri, Analitik Kimya
Dr. Fabrizio CARTA University of Florence
Sağlık Bilimleri
Dr. Davit JİSHKARİANİ University of Pennsylvania
Nanokimya, Organik Kimyasal Sentez
Polimerizasyon Mekanizmaları
Doç. Dr. Burcu OKTAY Marmara University
Kimya, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Polimer Teknolojisi
Eczacılık ve İlaç Bilimleri, Kimya, Hesaplamalı Kimya
Kimya, Analitik Spektrometri, İnorganik Kimya, Adli Kimya, Su Arıtma Süreçleri
Doç. Dr. Melike KALKAN Ankara Üniversitesi
Analitik Spektrometri, Kataliz ve Reaksiyon Mekanizmaları, Organik Kimya
Doç. Dr. Altuğ Mert SEVİM ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY
İnorganik Kimya
Dr. Öğr. Üyesi Anıl YILMAZ TRAKYA UNIVERSITY, FACULTY OF PHARMACY 0000-0002-0704-6306
Farmakognozi, Farmasotik Kimya, Doğal Ürünler ve Biyoaktif Bileşikler, Organik Kimyasal Sentez

Journal of the Turkish Chemical Society, Section A: Chemistry (JOTCSA), Türk Kimya Derneği'nin açık erişimli ve hakemli bir yayınıdır. Amacımız, sayfa ücreti, makale işleme ücreti vb. şeklinde herhangi bir ücret talep etmeden kimya camiasına yüksek kaliteli, açık erişimli bir dergi sunmaktır.

Dergimiz kimya alanında olmak kaydıyla tüm makaleleri değerlendirmeye kabul etmektedir. Alanlar, analitik kimya, biyokimya, hesaplamalı kimya, elektrokimya, inorganik kimya, organik kimya ve fiziksel kimyayı içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Kimya eğitimi makalelerinin https://dergipark.org.tr/jotcsc adresinde bulunan Chemistry Education dergisine (JOTCS-C) yönlendirilmesi rica olunur.

JOTCSA için makale yazma kuralları oldukça basittir ve aşağıdaki makale şablonunda açıklanmıştır. Makale şablonu dosyasının indirilmesi önemle tavsiye edilir. Sorunların çoğu şablon dosyasında özetlenmiştir.

10(1)'den başlayarak sayı içeren yeni bir başlık sistemi benimsediğimizi lütfen unutmayın. Lütfen aşağıdaki makale şablonunu kontrol edin.

Türk Kimya Derneği Dergisi, Bölüm A: Kimya (JOTCSA) Yazar Rehberi Ek Bilgileri

Dergi yönetimi, tüm yazarların (yalnızca ilgili yazarın değil) https://orcid.org/register adresinden ORCID'e kaydolmasını ve ücretsiz bir ORCID Kimliği almasını şart koşar. Kayıt işlemi sadece bir dakika sürer. Sorumlu yazar, editoryal kullanım için ORCID ID ve e-posta adreslerini içeren belgeyi tamamlayacaktır. Yazar adının yanındaki ORCID resmine CTRL-tıklamak, okuyucunun söz konusu yazarın ORCID profilini görmesini sağlayacaktır.

Yazarların "Zotero" (https://www.zotero.org/, ücretsiz) veya "Endnote" (https://www.endnote.com/, ticari) veya Mendeley (https://www.mendeley.com/, ücretsiz) gibi benzer çevrimiçi yazılımları kullanmasını tercih ediyoruz. Bibliyografik liste ve alıntıların oluşturulması için. Yukarıda belirtilen tüm yazılımlarda bulunan "Vancouver" alıntı stilini kullanıyoruz. Makaleyi hazırladıktan sonra lütfen kullandığınız referans yöneticisinin "alıntıları metne dönüştür" özelliğini kullanınız.

iThenticate intihal çözümünü kullanıyoruz ve belge için izin verilen maksimum puanımız %30'dur. Daha yüksek puan içeren belgeeler kabul edilmez, çalışma yazarlara iade edilir. her belge için yazara intihal raporu verilir (elinize ulaşmadı ise lütfen bizi bilgilenndiriniz) ve mümkün olduğunda, yazarın puanı düşürmek için makale düzenleme firmaları ile çalışması önerilir.

Lütfen makalelerinizin PDF kopyalarını ön kontrol için göndermeyiniz. Microsoft DOC, Microsoft DOCX ve LibreOffice ODT'yi kabul ediyoruz. İzlenebilir değişiklikler oluşturarak doğrudan taslak üzerinde çalışıyoruz.

Yönetim bir revizyon hazırlamanızı istediyse, lütfen çalışmanızı en baştan tekrar göndermeyin. Mevcut gönderiminize göz atın ve daha yeni sürümü yüklemek için yükleme modülünü kullanın. Takıldığınız bir nokta olursa lütfen revize edilmiş makaleyi bir e-posta ile jotcsa@turchemsoc.org adresinden yönetici editöre gönderin.


Dergimiz 10(1)'den başlayarak, 1. GİRİŞ vb. sayılardan oluşan manüel başlık tabanlı bir sistem kullanacaktır.

Kelime işlemcinize bağlı olarak makale şablonlarını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Şu an için herhangi bir LaTeX şablonumuz bulunmamaktadır:

*Makale şablonu (Microsoft Word için)

*Makale şablonu (LibreOffice Writer için)

Genellikle reaksiyonlar ve ilgili materyaller için kullanılan şemalarda, şekillerin içinde tercihen 9 veya 10 nokta büyüklüğünde Verdana yazıtipi kullanılacaktır. Çizim uygulamasından kelime işlemci yazılımına doğrudan yapıştırma önerilmez. Resim olarak yapıştırmak için lütfen "özel yapıştır" özelliğini kullanın (meta dosyası resimleri şiddetle tavsiye edilir).

Atıf: Dergimiz sayı bazlı bir kaynak sistemi kullanır ve sayı (18) şeklinde normal parantez içinde verilir. Diğer örnekler arasında (1-3, 18), (1-3, 19, 21-23), vb. yer alır. Yukarıda belirtilen referans yöneticileri, metinde alıntılar oluşturmak için gerekli araçlara sahiptir. Yeni bir paragraf eklerken, yönetici alıntıları güvenli bir şekilde yeniden düzenleyerek sayıları yenileyecektir.

Proton veya karbon nükleer manyetik rezonans verileri için lütfen yukarıdaki makale şablonuna bakın.

Şema 1, Şekil 1 vb. başlıklarda başlığın sonunda nokta olacaktır. Altyazı metni sayfaya ortalanacaktır.

Ek bilgi: Yazarların, çalışmayı spektral veriler, kristal yapı iyileştirme verileri ve dahil etmeyi önerdiğiniz diğer malzeme türleri ile detaylandırmak için makalenin sonunda ek bilgileri kullanmaları önerilir. Her türlü sentetik prosedür ana metinde yer alacaktır. Ek dosyalar numaralandırmaya devam eder ve çift numaralı sayfa ile biter.

Birimlerin kullanımı: Birimler mümkün olduğunda SI tabanlı olacak ve g.mL-1 yerine g/mL stili tercih edilecektir. Lütfen bu ikisini karıştırmayın ve birimlerin kullanımı konusunda makale boyunca tutarlı olun.

Yayın etiği: Yazarların araştırmalarında ve makale yazımında ulusal ve uluslararası etik kurallara uymaları zorunludur. Daha fazla bilgi bu bağlantıda bulunabilir.

Hayvanlardan ve insanlardan alınan biyolojik materyalleri içeren çalışmalar için, yazarlar makalelerinde (tercihen Teşekkür bölümünde) çalışmayı Helsinki deklarasyonuna göre gerçekleştirdiklerini (buraya bakınız) beyan etmeli ve kurumlarının etik kurullarından ve ayrıca biyolojik materyal bağışlayan kişilerden veya yakınlarından alınan formlarI göstererek bilgilendirilmiş onam belgesi sunmalıdırlar.


Yeni sayı çıktığında bilgilendirilmek ve içeriğini okumak isteğe bağlıdır ve ücretsizdir. Bu açık erişimli kimya dergisini dergi listenize ekleyeilir ve mükemmel bir açık erişim yayıncılık örneği oluşturmak için kullandığımız politikalar konusunda bize yardımcı olabilirsiniz. Dergiyi üç ayda bir, her Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında yayınlayacağız.

Açık erişim politikamız oldukça basittir. Hiç kimsenin bilimsel bir makaleye para ödeyerek erişmesini veya yayınlamak için ücret ödemesini istemiyoruz. Tüm bilimsel etkinliklerin indirilmesi, okunması ve alıntılanması ücretsiz olmalıdır. Açık Erişim Dergileri bu felsefenin çok güzel örnekleridir ve en değerli ve önemli varlıkları, güçlü bir hakem değerlendirme ortamının bulunmasıdır. Bu olmadan, açık erişimli bir çalışma hızlıca çöp haline gelir. Bu derginin yöneticileri olarak bizler, hakem değerlendirmesinin önemini göz önünde bulundurarak, okuyucuları yazarlarla buluşturmak için bu değeri mümkün olduğunca yoğun bir biçimde kullanacağız.

E-postalar, isimler veya üyelikler dahil olmak üzere özel bilgiler, bu açık erişimli dergi sistemi dışında paylaşılmayacaktır.

Bu dergide yayın yapan yazarlar aşağıdaki şartları kabul ederler:

Creative Commons Atıf Lisansı: Yazarlar, çalışmanın yazarlığını ve bu dergide ilk yayınını kabul ederek başkalarının çalışmayı paylaşmasına izin veren bir Creative Commons Atıf Lisansı altında eş zamanlı olarak lisanslanan çalışma ile ilk yayında telif hakkını dergiye devreder. Dergi, dergide yer alan çalışmaları yalnızca dergiye atıf yapmak kaydıyla başkalarının indirmesine ve başkalarıyla paylaşmasına izin verir, ancak bunları hiçbir şekilde değiştiremez veya ticari amaçla kullanamaz.

*Telif hakkı: Dergimiz CC-BY-NC-ND politikasını benimsemiş ve bu tanım kapsamındaki makaleleri kabul etmeye başlamıştır. Ayrıca, lütfen telif hakkı devir formundan telif hakkı şartlarımızı okuyun.

Editör makaleyi inceleyerek gerekli değişiklikleri yapacak ve süreç devam edecektir.

Hakemlik politikası: Makalenin dergi standartlarına uygunluğunu değerlendirmek için önce bir sekreter atanır. Onay olumlu ise makale, Bölüm Editörü atanması için baş editöre yönlendirilir. Bir Editör Yardımcısı ile birlikte, mümkünse alanında uzman en az iki hakem çağırırlar. Hakemler makaleyi kabul ederse, üzerinde düşündükleri bir formu doldurarak kararlarını sunarlar. Revizyon yapılması durumunda sorumlu yazara karar bildirilir ve kendilerine bir ay süre verilir. Sorumlu yazar, bir soru-cevap belgesi hazırlar ve ayrıca değiştirilmiş ve düzenlenmiş makale dosyasını yükler. Bölüm editörü veya editör yardımcısı, hakemlere hazırlanan belgenin hakemlerin fikirlerini karşılayıp karşılamadığını sorar ve görüşleri olumlu ise makale kabul edilir. Değilse, ikinci bir tura başlanır

Kabul edildikten sonra, belgeyi bir Dil düzenleyicisine, Mizanpaj düzenleyicisine ve Son okuyucuya göndermek için bir Yayın editörü göreve çağrılır. Bu adımlardan sonra, oluşturulan doküman yayına sunulur ve Editör veya Editör Yardımcısı tarafından yayına hazır hale getirilir.

Son adımda, makale dosyasında ve meta verilerde (web sitesinde görünenler) aynı bilgilerin var olması istenir. Editör veya Editör Yardımcısı bu görevi yapar ve belgeyi yayınlar. Bir makale dosyasının yayına hazır olması arzu edilir, işlemleri tamamlandıktan sonra en kısa sürede yapılır. Bu, açık erişim ruhunun özü ile uyum içindedir.

Derginin Etik İlkeleri ve Etik Kuralları

Dergimiz uluslararası standartlara ve COPE (Committee on Publication Ethics) standartlarına bağlı kalmakta ve makaleleri bunlara atıfta bulunarak yayınlamaktadır.


ETİK KURALLAR

Editörler için Yönergeler: Bir editör (editörler, yardımcı editörler, vb.), yayınlanmak üzere sunulan tüm makaleleri ırk, din, milliyet, cinsiyet, kıdem veya kurumsal bağlantıya bakmaksızın her birini kendi özelliğine göre değerlendirerek tarafsız bir şekilde değerlendirmelidir. Bir editör, yayınlanmak üzere gönderilen bir makaleyi makul bir hızla incelemeli ve ele almalıdır. Editör, bir makaleyi yayınlanmak üzere kabul etme veya reddetme konusunda tek sorumluluğa sahiptir. Editör, uzmanlıkları ve adil muhakemeleri nedeniyle seçilen uzmanlardan (hakem) makale üzerinde yardım isteyebilir. Değerlendirme süreci tamamlanana kadar, incelenmekte olan yazı hakkında herhangi bir bilgiyi yazar ve atanmış hakemler dışında kimseye açıklamamalıdır. Yazarların entelektüel bağımsızlığına saygı göstermelidir.

Yazarlar: Dergimiz, eserin en azından bir kısmından sorumlu olan kişiyi yazar olarak kabul eder. Yazarlar çalışmadaki sorunu derinlemesine açıklayabilmelidir. Dergimiz için tüm yazarlar gönderdikleri içerikten sorumludur. Sorumlu yazar, makalenin ilk gönderiminden itibaren tüm yazarların kabulünden ve gönderim süreci hakkında onları bilgilendirmekten sorumludur. Kabul edilmesi halinde tüm yazarlar adına yayımlama lisansını vermekle yükümlüdür. Dergimiz, makalenin gönderilmesinin tüm yazarların tam bir mutabakatı olduğunu varsayar. 8'den fazla yazarlı makalelerde, tüm yazarlar makaleye katkılarının ne olduğunu belirten bir beyanda bulunmalıdır. JOTCSA dergimiz daha önce tamamen veya kısmen başka dergilerde yayınlanmış herhangi bir çalışmayı yayınlanmak üzere değerlendirmeye almamaktadır. Dergimize gönderilen hiçbir şey başka bir yerde analiz edilmemelidir. JOTCSA'ya ve diğer herhangi bir dergiye eşzamanlı gönderimler, büyük bir davranış kusuru olarak kabul edilir ve tüm yazarlar kesinlikle yasaklanır ve JOTCSA'daki önceki tüm yayınları kamuya açık bir şekilde geri çekilir. İntihal ve kendinden intihal aynı şekilde ele alınacaktır. Yakından ilgili konuları ve/veya değişkenleri ele alan birden fazla makale, tek bir makalede yer alabilecekleri sürece önerilmez.

Hayvanlardan ve insanlardan alınan biyolojik materyalleri içeren çalışmalar için, yazarlar makalelerinde (tercihen Teşekkür bölümünde) kurumlarının yetkili kurulundan ve ayrıca biyolojik materyal bağışlayan kişilerden veya yakınlarından çalışmayı Helsinki deklarasyonuna göre yaptıklarına dair beyan vermeli ve etik kuruldan bilgilendirilmiş onam formlarını sunmalıdır.

Hakemler: JOTCSA, meslektaşlarını uzmanlıklarına, müfredatlarına ve gönüllü olarak gözden geçirme isteklerine dayanarak sunumlarını gözden geçirmeye davet eder. Bir taslağı gözden geçirmeyi kabul ederek, hakem bunu zamanında yapmayı taahhüt eder. Gecikmeler inceleme süreci için son derece olumsuzdur ve sürecin olması gerekenden çok daha uzun sürmesine neden olur. Bir hakemden davet e-postasını yanıtlaması istendiğinde, makaleyi incelemeye istekli olup olmadıklarını bildirerek nazik bir şekilde davet e-postasını yanıtlamaları istenir. Bu bir nezaket göstergesidir ve gecikmeleri de önler. Bir taslağı incelemeyi kabul ederek, hakem herhangi bir çıkar çatışması olmadığını ve incelemelerini bilimin zenginliği ve ilerlemesi için yaptıklarını beyan eder. Taleplerimizi kabul edip etmemekle birlikte yanıtlayan ve son teslim tarihlerine saygı duyan hakemler olumlu olarak puanlanır ve JOTCSA'ya gönderebilecekleri nihai gönderimlere öncelik verilir.

Derginin Açık Erişim Politikası: Dergimiz açık erişim olup, Dergipark'ın açık erişim bildirimlerini kullanmaktadır. Makale yayınlanır yayınlanmaz açık erişime açılır ve herkes herhangi bir ücret ödemeden ulaşabilir.

Bu konuda Budapeşte Açık Erişim Beyanı (BOAI) şöyledir:
“Bu literatüre 'açık erişim' ile, herhangi bir kullanıcının bu makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bağlantı vermesine, indekslemek için taramasına izin veren, halka açık internetteki ücretsiz kullanılabilirliğini kastediyoruz. Bunlar veri olarak yazılıma aktarılamaz veya başka herhangi bir yasal amaç için, internete erişim elde etmenin ayrılmaz bir parçası olan mali, yasal veya teknik engeller dışında kullanılamaz. Çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama ve bu alandaki telif hakkının tek rolü, yazarlara çalışmalarının bütünlüğü üzerinde kontrol ve uygun şekilde kabul edilme ve alıntı yapma hakkı vermek olmalıdır.”


Derginin Yayın Politikası: Dergimiz sayfa ücreti, makale işlem ücreti vb. herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergi, makaleleri değerlendirmek için çift-kör hakemlik politikası kullanır. Yazar materyalini sunar ve bir sekreter bunun ilk değerlendirmesini yapar ve makalenin daha fazla işlem için uygun olup olmadığına veya bir ret kararı verilip verilmediğine karar verir. Aynı durum, iThenticate tarafından benzerlik puanı %30'dan yüksek olan tüm makaleler için de geçerlidir. Yazar, önemli ölçüde gözden geçirdikten sonra materyali yeniden göndermeye karar verirse memnuniyetle karşılanır. Makale hakem değerlendirmesi için kabul edildiğinde, bölüm editörünün kim olacağına baş editör karar verir ve makale dosyasını kendisine iletir. Bölüm editörü, alanında uzman en az iki hakem çağırır ve değerlendirmelerini bekler. Bölüm editörü, hakemlerden gelen değerlendirmeleri toplar, hakemlerin önerilerine ilişkin kısa bir liste yapar ve makale hakkındaki kararı (kabul, küçük düzeltme, büyük düzeltme, ret) ile birlikte yazara gönderir. Yazar raporu alır ve çalışmaya başlar, sorulara cevaplar verir ve düzeltilmiş makaleyi ve işlenmiş raporu gönderir. Bazı durumlarda, bölüm editörü bunu yeterli bulur ve gözden geçirilmiş materyali hakemlere göndermeye gerek duymaz. Aksi takdirde, hakemlere tekrar gönderir, hakemler yazarın gerçekleştirdiği revizyon hakkında yorum yapar ve nihai kararlarını verir. Gözden geçirilmiş bir taslağın ek düzeltme seanslarına ihtiyaç duyduğu ve sürecin yeniden başladığı ender durumlar vardır. Revizyonlardan sonra, makale büyük olasılıkla kabul edilir ve İngilizce kullanımını inceleyen ve makalede düzeltmeler yapan kopya editörüne iletilir. Kopyalanan makale, taslağın son görünümünü ve son PDF dosyasını oluşturan Mizanpaj Düzenleyicisine iletilir. Nihai PDF dosyası son okuyucuya aktarılır ve gerektiğinde düzeltmelerin bir listesi ya da doğrudan PDF üzerinde işaretleme olarak alınır. PDF dosyası düzeltilir ve yayına hazır olarak sunulur, PDF dosyasının kısa adı ayarlanır, referans listesi kontrol edilir, yazar listesi kontrol edilir ve ORCID ID'leri girilir. Son adım olarak başlık, özet, yayın tarihi ve sayfa aralığı kontrol edilerek Crossref'ten DOI adı istenir. Her şey başarılı olursa, dergi sistemi başvuranın bir DOI adına sahip olmasına izin verir, ardından makale bir dergi sayısına kaydedilir, sıralama belirlenir ve süreç onaylanır. Makale yayınlanır ve derginin web sitesinde görülebilir. Hâlâ düzeltilmesi gereken bir şey varsa, yukarıda anlatılan adımlar tekrarlanır ve düzeltilmiş makale PDF'si eskisinin yerine geçer. Sayı yayınlandıysa, değişiklik yapmak için fazladan beş gün olduğu unutulmamalıdır. Bu süreden sonra herhangi bir değişikliğe izin verilmez ve Düzeltme (Erratum) belgesi düzenlenip bir sonraki sayıda yayımlanmalıdır.

Bir makalenin değerlendirilmesi için gereken süre makaleden makaleye değişir; ancak sonuç almak ortalama iki ile dört ay sürer. Bir hakem hızlı bir şekilde yanıt verdiğinde veya yazar raporu aldıktan birkaç gün sonra hazırladığında istisnalar meydana gelir. Bu durumlarda, değerlendirme sadece bir veya iki ay sürer. Öte yandan, hakem ve yazarların gecikmeleri de olabilir, bunun bir nedeni e-postanın önemsiz posta filtreleri tarafından yakalanması ve gelişmeden haberdar olamamalarıdır; bu nedenle istenmeyen gecikmeler yaşanır. Benzer bir sebep de hakemin veya yazarın e-posta adresinin engellenmiş veya kotayı aşmış olmasıdır, bu nedenle mesaj asla kullanıcıya ulaşmaz.
Yazar, makalesini yalnızca ön kontrol aşamasında geri çekmekte özgürdür.

Çıkar çatışması: Yazarlar (varsa) çıkar çatışmalarını makalenin sonunda beyan etmelidir. Çıkar çatışması olmaması da beyan edilmelidir.

Bir çıkar çatışması varsa, yazar veya yazarlar spesifik olmalı ve makalenin tüm yazarlarının herhangi bir sponsor kuruluşla ve kuruluşun temsil ettiği kâr amacı güden çıkarlarla ve tartışılan veya tartışılan veya kâr amacı güden herhangi bir ürünle olan herhangi bir mali ilişkisini belirtmelidir.

Geri Çekme: Dergipark tarafından editörlerin geri çekme sorunları ile ilgili olarak doldurabilecekleri bir form bulunmaktadır ve bu formu doldurarak ve süreci takip ederek Dergipark'a bilgi verilecektir.


Gereği için bilgilerinize rica ederim,
Prof. Dr. Hasan KÜÇÜKBAY
Baş editör, JOTCSA

Dergimiz herhangi bir ücretlendirme politikası uygulamamaktadır.