Araştırma Makalesi

Palimpsest Bir Kent Olan Urfa’daki Neolitik Dönem Kutsal Mekânlarının Tipomorfolojik Analizi

Cilt: 19 Sayı: 4 4 Mayıs 2026
PDF İndir
TR EN

Palimpsest Bir Kent Olan Urfa’daki Neolitik Dönem Kutsal Mekânlarının Tipomorfolojik Analizi

Öz

Urfa kenti tarih boyunca ev sahipliği yaptığı birçok uygarlığın izleri ile çok katmanlı (palimpsest) bir yapıya sahip olmuştur. Bu çalışmada amaç, Urfa kentinin palimpsest yapısını kentteki Neolitik Dönem kutsal mekânları üzerinden tipomorfolojik bir yaklaşım ile analiz etmektir. Kentin Mezopotamya toprakları dahilinde olması ve önemli coğrafi konumu, antik dönemlerden beri inanç sistemleri ve kutsal mekânlar için bir merkez olmasını da beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda kentin Neolitik Dönem höyüklerindeki kutsal mekânları, tipomorfoloji ve kentsel morfoloji kavramları çerçevesinde, sadece dini işlevleri ile değil mekânsal organizasyonları ve mimari bileşenleri ile de ele alınacaktır. Bu sayede, kentteki kutsal mekânların tip ve biçim ilişkisinin nasıl olduğu ortaya konmuş olacaktır. Çalışma, Urfa’nın Neolitik Dönem höyüklerindeki kutsal mekânlarının belirlenmesi ve haritalanması ile başlamıştır. Çalışma kent için kutsal mekânları tipomorfolojik bir yaklaşım ile analizi hedeflediğinden, her höyük mekânsal form, mimari elemanlar, figüratif elemanlar, malzeme-buluntu verileri ve mekânsal büyüklükler başlıklarında detaylı şekilde ele alınmıştır. Yapılan bu sınıflandırmadan elde edilen bulgular tablolaştırılarak, kutsal mekanların ortak tipolojiler üzerinden mekânsal okuması yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Al, M. (2011). Kentte bellek yıkımı ve kimlik inşası – palimpsest: Ankara Atatürk Bulvarı bağlamında bir inceleme. İdealkent, 4, 22–36.
  2. Apaydın, B. (2019). Palimpsest kavramı ve mekânsal dönüşüm. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication (TOJDAC).
  3. Benedict, P. (1980). Güneydoğu Anadolu yüzey araştırması. H. Çambel & R. J. Braidwood (Ed.), Güneydoğu Anadolu tarihöncesi araştırmaları (ss. 107–149). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
  4. Çalğan, G. (2015). Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Seramiksiz Neolitik Dönem’e ait bir buluntu merkezi: Karahan Tepe (Yüksek lisans tezi, [Dokuz Eylül Üniversitesi]). İzmir.
  5. Çelik, B. (2000). A new early-Neolithic settlement: Karahan Tepe. NeoLithics, 2–3, 6–8.
  6. Çelik, B. (2016). Eski kaynaklar ışığında Balıklıgöl Höyüğü. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kültür Yayınları.
  7. Drijvers, H. J. W. (1980). Cults and beliefs at Edessa. Leiden: Brill.
  8. Ekinci, A. Paydaş, K. (2008) Taş Devrinden Osmanlıya Urfa Tarihi, Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Şehir Kitaplığı Dizisi:46.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kent Morfolojisi , Mimari Miras ve Koruma , Mimari Tarih, Teori ve Eleştiri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Mayıs 2026

Gönderilme Tarihi

21 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

3 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 19 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Sadi, E. Y., & Özgen Kösten, E. Y. (2026). Palimpsest Bir Kent Olan Urfa’daki Neolitik Dönem Kutsal Mekânlarının Tipomorfolojik Analizi. Kent Akademisi, 19(4), 1-18. https://izlik.org/JA49FB39BC

International Refereed and Indexed Journal of Urban Culture and Management | Kent Kültürü ve Yönetimi Uluslararası Hakemli İndeksli Dergi

Bilgi, İletişim, Kültür, Sanat ve Medya Hizmetleri (ICAM Network) www.icamnetwork.net

Executive Office: Ahmet Emin Fidan Culture and Research Center, Evkaf Neigh. No: 34 Fatsa Ordu
Tel: +90452 310 20 30 Faks: +90452 310 20 30 | E-Mail: (int): info@icamnetwork.net | (TR) bilgi@icamnetwork.net