Öz
Amaç: Çalışmanın amacı, kliniğimizde yapılan ilk 200 açık kalp ameliyatının sonuçlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Yapılan 200 kalp ameliyatı hastane kayıt sistemi taranarak geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, komorbiditeleri, ameliyat tipleri, hastane ve yoğun bakımda yatış süreleri, morbidite ve mortalite oranları değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların 128’i kadın,72’si erkekti. Yaşları 38-90 yıl arasında olup, ortalama 68±5 yıldı. Komorbit faktörleri olarak, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, hipertansiyon, diabetes mellitus, hiperlipidemi, serebro-vasküler hastalık, periferik arter hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği ve miyokart enfarktüsü görüldü.
Toplam 162 koroner arter bypass grefti (KABG) yapıldı. Bunlardan 24 tanesi çalışan kalpte gerçekleştirildi. Eş zamanlı olarak 5 karotis endarterektomi ve 15 koroner endarterektomi yapıldı. Dört KABG ve mitral kapak replasmanı (MVR), 2 KABG ve aort kapak replasmanı (AVR), 6 AVR, 12 MVR, 4 AVR ve MVR, 3 MVR ve tricuspit anuloplasti yapıldı. İki hastaya aort diseksiyonu nedeniyle asenden aort replasmanı ve 3 hastanın asenden aort anevrizmasına supra koroner aort replasmanı yapıldı. İki hastaya kardiyak yaralanma nedeniyle sağ ventrikül tamiri yapıldı.
Düşük kardiyak debi nedeniyle 10 hastaya intra-aortik balon pompası takıldı. Komplikasyon olarak 38 hastada atrial fibrilasyon, 4 hastada akut böbrek yetmezliği, 3 hastada serebrovaskuler olay gelişti. Hastaların 4’ünde postoperatif kanama ve 3’ünde sternal dehisens nedeniyle revizyon yapıldı. Bir hastada mediastinit görüldü. Yoğun bakımda kalış süresi ortalama 2,2±1,7 gün olup, hastanede kalış süresi 7,5±4 gündü. Hastane mortalitesi 8 hastada (%4) görüldü.
Sonuç: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi kalp ve damar cerrahisi kliniği, açık kalp ameliyatlarının literatüre uygun morbidite ve mortalite oranları ile yapıldığı bir merkez olmuştur.