Bu çalışmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde gıda satışı yapan 6 adet kantinden yaz ve kış aylarında olmak üzere 2’şer kez örnekler alındı. Çalışma kapsamında çalışanların parmaklarından, dilimleme tahtalarından, bıçak saplarından ve değişik gıdalardan örnekler alınarak Aerob Mezofil Bakteri, S. aureus, Enterobactericeae, total koliform, Escherichia coli, sülfit indirgeyen anerob bakteriler, Listeria monocytogenes ve Salmonella spp., açısından analiz edildi. İncelenen 100 adet gıda örneğinin %91’inde toplam Aerob Mezofil Bakteri (AMB) ≥103 kob/g, %21’inde Enterobactericeae, %64’ünde koliform bakteri, %14’ünde E. coli, %25’inde S.aureus ≥102 kob/g düzeylerinde bulundu. Gıda örneklerinin (tavuk şiş) 1’inden Salmonella spp., %3’ünden L. ivanovii, %5’inden L. seeligeri, %4’ünden L. welshimeri identifiye edilirken, sülfit indirgeyen anaerob bakteri ve L. monocytogenes saptanmadı. Bıçak örneklerinin %77.5’inde AMB ≥103 kob/g, %35’inde Enterobactericeae, %52.5’sinde koliform, %12.5’inde E. coli, %17.5’inde S.aureus, ≥102 kob/g düzeylerinde identifiye edildi. Yüzey örneklerinin ise; %55’inde AMB ≥103 kob/g, %29.6’sında Enterobactericeae, %37’sinde koliform bakteri, %11’inde E. coli, %14.8’inde S.aureus ≥102 kob/g düzeylerinde tespit edildi. Gıda çalışanlarının el örneklerinin mikroorganizma kontaminasyon düzeyleri sırasıyla; örneklerin %6.6’sında Enterobactericeae ≥2.5 kob/cm2, %8.8’inde ≥1.0 kob/cm2; % 4.4’ünde koliform bakteri ≥2.5 kob/cm2 ve % 15.5’inde ≥1.0 kob/cm2; %14.7’sinde E. coli ≥1.0 kob/cm2; %15.5’inde S. aureus ≥2.5 kob/cm2 ve %15.5’inde ≥1.0 kob/cm2 olarak belirlendi. El örneklerinden saptanan bu değerlerin literatürde belirlenen hedef değerlerin (<2.5 kob/cm2) üzerinde olduğu belirlendi.
Üniversite kampüsü, Gıda çalışanı, Gıda güvenliği bilgisi, İndikatör mikroorganizma, kantinler
In this study, samples sailed six canteens were taken 2 times including the summer and winter in the Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Campus. Scope of work the fingers of workers, slicing boards, from the knife handle and various food samples were analyzed for mesophilic aerobic bacteria, S. aureus, Enterobactericeae, total coliform, E. coli, sulphite-reducing anaerobe bacteria L. monocytogenes and Salmonella. Contamination levels of 100 food samples were detected respectively; 91% of samples ≥103 cfu/g TMAB, %21 Enterobactericeae ≥102 cfu/g, 64% coliforms ≥102 cfu/g, 14% E. coli ≥102 cfu/g and 25% S. aureus ≥102 cfu/g. Salmonella spp. was detected only one samples (chicken skewer). While 3% L. ivanovii, 5% L. seeligeri, 4% L. welshimeri were isolated from all of the food samples, sulphite-reducing anaerobe bacteria and L. monocytogenes was not detected. The levels of microorganisms were found from the knife samples respectively; TMAB ≥103 cfu/g (77.5%); Enterobactericeae ≥102 cfu/g (35%); coliforms ≥102 cfu/g (52.5%); E. coli ≥102 cfu/g (12.5%); S. aureus ≥102 cfu/g (17.5% ). Surface samples were found contaminated with TMAB ≥103 cfu/g (55%); Enterobactericeae ≥102 cfu/g (9.6%); coliforms ≥102 cfu/g (37%); E. coli ≥102 cfu/g (11%); S. aureus ≥102 cfu/g (14.8%). None of the samples were not detected sulphite-reducing anaerobe bacteria, L. monocytogenes and Salmonella. Contamination levels of hand samples were detected respectively; Enterobactericeae ≥2.5 kob/cm2 (6.6%) and ≥1.0 kob/cm2 (8.8%)of samples; coliforms ≥2.5 kob/cm2 (4.4%) and ≥1.0 kob/cm2 (15.5%); E. coli ≥1.0 kob/cm2 (14.7%); S. aureus ≥2.5 kob/cm2 and ≥1.0 kob/cm2 (15.5%). It was concluded that these values determined from the hand samples were concluded above the target values (<2.5 cfu / cm2) in the literature.
University campus, Food handlers, Knowledge food safety, Indicator microorganism, Canteens
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fen |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2018 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2018, Cilt 11, Sayı 4 |
Bibtex | @araştırma makalesi { kvj427007, journal = {Kocatepe Veterinary Journal}, issn = {1308-1594}, eissn = {2147-6853}, address = {}, publisher = {Afyon Kocatepe Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {11}, number = {4}, pages = {363 - 373}, doi = {10.30607/kvj.427007}, title = {Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi}, key = {cite}, author = {Pamuk, Şebnem and Erdoğan, Metin and Yıldırım, Yeliz and Hızlısoy, Harun and Al, Serhat and Sepin, Özgür} } |
APA | Pamuk, Ş. , Erdoğan, M. , Yıldırım, Y. , Hızlısoy, H. , Al, S. & Sepin, Ö. (2018). Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi . Kocatepe Veterinary Journal , 11 (4) , 363-373 . DOI: 10.30607/kvj.427007 |
MLA | Pamuk, Ş. , Erdoğan, M. , Yıldırım, Y. , Hızlısoy, H. , Al, S. , Sepin, Ö. "Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi" . Kocatepe Veterinary Journal 11 (2018 ): 363-373 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/38465/427007> |
Chicago | Pamuk, Ş. , Erdoğan, M. , Yıldırım, Y. , Hızlısoy, H. , Al, S. , Sepin, Ö. "Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi". Kocatepe Veterinary Journal 11 (2018 ): 363-373 |
RIS | TY - JOUR T1 - Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi AU - Şebnem Pamuk , Metin Erdoğan , Yeliz Yıldırım , Harun Hızlısoy , Serhat Al , Özgür Sepin Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.30607/kvj.427007 DO - 10.30607/kvj.427007 T2 - Kocatepe Veterinary Journal JF - Journal JO - JOR SP - 363 EP - 373 VL - 11 IS - 4 SN - 1308-1594-2147-6853 M3 - doi: 10.30607/kvj.427007 UR - https://doi.org/10.30607/kvj.427007 Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Kocatepe Veteriner Dergisi Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi %A Şebnem Pamuk , Metin Erdoğan , Yeliz Yıldırım , Harun Hızlısoy , Serhat Al , Özgür Sepin %T Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi %D 2018 %J Kocatepe Veterinary Journal %P 1308-1594-2147-6853 %V 11 %N 4 %R doi: 10.30607/kvj.427007 %U 10.30607/kvj.427007 |
ISNAD | Pamuk, Şebnem , Erdoğan, Metin , Yıldırım, Yeliz , Hızlısoy, Harun , Al, Serhat , Sepin, Özgür . "Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi". Kocatepe Veterinary Journal 11 / 4 (Aralık 2018): 363-373 . https://doi.org/10.30607/kvj.427007 |
AMA | Pamuk Ş. , Erdoğan M. , Yıldırım Y. , Hızlısoy H. , Al S. , Sepin Ö. Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi. Kocatepe Veterinary Journal. 2018; 11(4): 363-373. |
Vancouver | Pamuk Ş. , Erdoğan M. , Yıldırım Y. , Hızlısoy H. , Al S. , Sepin Ö. Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi. Kocatepe Veterinary Journal. 2018; 11(4): 363-373. |
IEEE | Ş. Pamuk , M. Erdoğan , Y. Yıldırım , H. Hızlısoy , S. Al ve Ö. Sepin , "Üniversite Kampüs Kantinlerindeki Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitesinin ve Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi", Kocatepe Veterinary Journal, c. 11, sayı. 4, ss. 363-373, Ara. 2018, doi:10.30607/kvj.427007 |