Bu çalışma bal kabağı, zencefil, tarçın ve hindistan cevizinin dondurmanın kalitesi (duyusal, kimyasal ve mikrobiyel) üzerine olan etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla 4 grup dondurma yapıldı ve -18°C’de muhafaza edildi. Örneklerin 0., 10., 20. ve 30. günlerinde mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal analizleri yapıldı. İstatistiksel olarak gruplar arasında kuru madde, yağsız kuru madde ve yağ değerleri bakımından önemli farklar tespit edildi (p < 0.05). Sonuç olarak, bu araştırmada şeker miktarı oldukça düşük, daha diyetik, besleyici değeri yüksek, bal kabaklı kaliteli dondurma üretiminin mümkün olabileceği ve dondurmaların -18 °C’de muhafaza edilmesiyle kalitelerini en az 30 gün koruyabildiği tespit edildi.
This study was conducted to investigate the effect of pumpkin, ginger, cinnamon, and coconut on the quality of ice cream (sensory. chemical and microbial). For this purpose. 4 groups ice cream were made and were stored at -18 °C. Samples were subjected to microbiological (total aerobic mesophile bacteria. yeast. and mold). chemical (dry matter. non-fat dry matter. oil and pH) and sensory (color and appearance. structure and consistency. taste and smell) analysis on days 0th. 10th. 20th and 30th of the storage. Statistically significant differences were found between the groups in terms of dry matter. non-fat dry matter and fat values (p <0.05). As a result. it is shown that the production of ice cream with quite low sugar which makes the product more dietetic and highly nutritious. and it was detected that the ice-creams could maintain their quality for at least 30 days at -18 °C.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { kvj677652, journal = {Kocatepe Veterinary Journal}, issn = {1308-1594}, eissn = {2147-6853}, address = {}, publisher = {Afyon Kocatepe Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {13}, number = {2}, pages = {130 - 139}, doi = {10.30607/kvj.677652}, title = {Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi}, key = {cite}, author = {Yıldız, Ayşe and Demir, Pelin and Arslan, Ali} } |
APA | Yıldız, A. , Demir, P. & Arslan, A. (2020). Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (2) , 130-139 . DOI: 10.30607/kvj.677652 |
MLA | Yıldız, A. , Demir, P. , Arslan, A. "Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi" . Kocatepe Veterinary Journal 13 (2020 ): 130-139 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/52778/677652> |
Chicago | Yıldız, A. , Demir, P. , Arslan, A. "Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi". Kocatepe Veterinary Journal 13 (2020 ): 130-139 |
RIS | TY - JOUR T1 - Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi AU - AyşeYıldız, PelinDemir, AliArslan Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.30607/kvj.677652 DO - 10.30607/kvj.677652 T2 - Kocatepe Veterinary Journal JF - Journal JO - JOR SP - 130 EP - 139 VL - 13 IS - 2 SN - 1308-1594-2147-6853 M3 - doi: 10.30607/kvj.677652 UR - https://doi.org/10.30607/kvj.677652 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Kocatepe Veteriner Dergisi Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi %A Ayşe Yıldız , Pelin Demir , Ali Arslan %T Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi %D 2020 %J Kocatepe Veterinary Journal %P 1308-1594-2147-6853 %V 13 %N 2 %R doi: 10.30607/kvj.677652 %U 10.30607/kvj.677652 |
ISNAD | Yıldız, Ayşe , Demir, Pelin , Arslan, Ali . "Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi". Kocatepe Veterinary Journal 13 / 2 (Haziran 2020): 130-139 . https://doi.org/10.30607/kvj.677652 |
AMA | Yıldız A. , Demir P. , Arslan A. Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal. 2020; 13(2): 130-139. |
Vancouver | Yıldız A. , Demir P. , Arslan A. Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal. 2020; 13(2): 130-139. |
IEEE | A. Yıldız , P. Demir ve A. Arslan , "Dondurma Üretiminde Bal Kabağı Kullanımı ve Kalite Üzerine Etkisi", Kocatepe Veterinary Journal, c. 13, sayı. 2, ss. 130-139, Haz. 2020, doi:10.30607/kvj.677652 |