Cilt: 1 Sayı: 1, 15.02.2023

Yıl: 2023
Güzel Sanatlar Eğitimi, Görsel Tasarım, Güzel Sanatlar, Kültürel Miras ve Koruma

Türkiye’de sanat ve tasarım alanındaki ilgili kişilere ve kurumlara teori ve uygulamada katkı sağlamayı, tarafsızlık ilkesi çerçevesinde hazırlanmış, bilim etiği ilkelerine bağlı ve çözüm odaklı, yeni eğilimlere ve gelişmelere odaklanan, günceli ve geleceği tartışan makalelerin yayınlanmasını hedeflemektedir.

Lokum Sanat ve Tasarım Dergisi’nin yayın kapsamında;
* Güzel Sanatlar Temel Alanı (Geleneksel Türk Sanatları, Müzik, Plastik Sanatlar, Sahne Sanatları, Sinema, Tasarım, Taşınabilir Kültür Varlıkları /Sanat Eserleri Restorasyonu ve Konservasyonu) ve bu sanat alanlarının eğitimine yönelik konular yer almaktadır. 

LOKUM, makalelerin şekilsel bütünlüğü ve okunabilirliği açısından tek tip ve eksiksiz bir sayfa düzeni ile yayınlanma/baskı biçimini zorunlu kılar. Sayfa düzeni hazırlanmasına ilişkin doğabilecek maddi sorumluluk yazar(lar)a aittir. Kabul aşamasından sonra baskı hali hazırlanan makalelere; yazar(lar)a ilişkin bilgiler (unvan, ad ve soyadı, çalıştığı kurum, şehir, e posta adresi, Orcid ID) eklenir. Makalenin yayınlanacağı sayı ve tarih konusunda yazar(lar) bilgilendirilir.
LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi Yazım Kuralları hazırlanan örnek makale şablonu içinde belirtilmiştir. Dergimize gönderilecek makalelerin aşağıda yer alan şablona göre hazırlanması, Yayın Hakları Devir Sözleşmesi ve Etik Kurul kararıyla birlikte sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

 Örnek Makale Şablonu için  tıklayınız. 

 Yayın Hakları Devri Sözleşmesi için  tıklayınız. 

Etik Kurul kararı gerektirmeyene çalışmalar için aşağıdaki form doldurulmalı ve makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.

 Etik Kurul Beyan Formu 

LOKUM, akademik yayıncılığın tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine destek sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda yazarlar, okuyucular, araştırmacılar, hakemler, editörler ve yayın kurulu üyeleri etik ilkelerin gerektirdiği standartları karşılamak zorunda olup, tüm paydaşların etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir. LOKUM, etik görev ve sorumluluklarda açık erişim olarak “Yayın Etik Komitesi - Committee on Publication Ethics (COPE)” tarafından yayınlanan ilkeleri benimseyen bir yaklaşım içinde olmayı taahhüt etmektedir.
LOKUM'da yayınlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. Yayınlanan yazıların tüm hakları LOKUM'a ait olup editörün izni olmadan kısmen veya tamamen basılamaz, çoğaltılamaz ve elektronik ortama taşınamaz. Yayınlanmış yazıdan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.
Yayın kurulu, gönderilen yazıyı yayınlayıp yayınlamamakta serbesttir. Yazar(lar)ın yayınlanan yazısı, gerekli görüldüğü takdirde, yayın kurulu kararı doğrultusunda yayından kaldırılabilir. Milli birlik ve beraberliği sakatlayan, kişileri ayrıştırıcı, kin ve nefrete sürükleyici yazılar kabul edilmemektedir. Yazar(lar)a telif ücreti ödenmez.
TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri’nde 2020 yılı için yapmış olduğu değişiklik üzerine Sosyal bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan makaleler için “Etik Kurul Onayı” talep edilmektedir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
3. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
5. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Bu karar gereği; dergimize gönderilen ve bu kapsamda içinde yer alan tüm çalışmalarda "Etik Kurul Onayı" mutlaka alınmış olmalı ve ‘onay yazısı’ makale ile birlikte dergiye iletilmelidir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

12625012024112717.jpg

LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi - Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi

Tel: +90 370 418 86 68        E-posta: lokumstd@karabuk.edu.tr 
İnternet Adresi: https://lokumstd.karabuk.edu.tr/ 

88x31.png
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.