Yazım Kuralları

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

• Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Haziran ve Aralık tarihlerinde yılda iki sayı olarak Yayımlanan açık erişimli, uluslararası akademik bir dergidir.
• Dergide araştırma makalesi, araştırma notu, eser değerlendirmesi, bilimsel toplantı değerlendirmesi, vefayat notu kategorilerinde çalışmalar yayımlanır. Dergide tercüme makale yayını yapılmamaktadır.
• Bir sayıda aynı yazara ait birden fazla araştırma makalesi yayımlanamaz. Farklı kategorilerde olmak kaydıyla aynı yazara ait birden fazla yazının yayımlanması mümkündür ve bu hususta Editörler Kurulu’nun kararı geçerlidir.
• Editörler Kurulu üyeleri, kendi yazı başvurularında derginin herkes için geçerli olan yayın süreçlerine tabidirler.
• Yayımlanmasına karar verilen yazıların yayın hakkı dergiye aittir. Bu nedenle hangi kategoride olursa olsun yazıların ilk başvurusunda, Telif Hakkı Devir Sözleşmesi’nin usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve yazı ile birlikte sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
• Dergiye gönderilecek yazılar için aşağıdaki şablona riayet edilmesi gerekir. Yazar Bilgi Sayfası ve Makale Şablonu’nu kullanarak da yazılarınızı iletebilirsiniz.

Makale Şablonu/Article Template
- Makale sırasıyla şu kısımlardan oluşmalıdır:

Türkçe Makaleler İçin
1. Türkçe başlık
2. Öz (250-350 kelime arası) 
3. Anahtar kelimeler (5-8 kelime) 
4. İngilizce başlık 
5. Abstract (600-750 kelime arası) 
6. Keywords (5-8 kelime) 
7. Ana metin 
8. Sonuç
9. Kaynakça

İngilizce Makaleler İçin
1. İngilizce başlık
2. Abstract (250-350 kelime arası)
3. Keywords (5-8 kelime)
4. Türkçe Başlık
5. Özet (600-750 kelime arası)
6. Anahtar kelimeler (5-8 kelime)
7. Ana metin
8. Sonuç
9. Kaynakça

Diğer Diller İçin
1. Makale dilindeki başlık
2. Makale diliyle öz (250-350 kelime arası)
3. Makale diliyle anahtar kelimeler (5-8 kelime)
4. Türkçe başlık
5. Özet (600-750 kelime arası)
6. Anahtar kelimeler (5-8 kelime)
7. İngilizce başlık
8. Abstract (600-750 kelime arası)
9. Keywords (5-8 kelime)
10. Ana metin
11. Sonuç
12. Kaynakça

- Makalede yer alan tüm başlıkların İlk Harfleri Büyük olmalıdır ve bold vurgu ile yazılmalıdır.
- Makale başlığı ortalanmış, diğer başlıklar ise yaslanmış olarak yazılmalıdır.
- Tüm metin 1,5 satır aralığı ve 6nk boşluk ile yazılmalıdır.
- Makale metni Times New Roman fontu ile ve 11 punto ile, dipnotlar ise 9 punto ile yazılmalıdır.
- Gerek alıntılamalarda gerekse bibliyografya kısmında yazarlar The Chicago Manual of Style 17th Edition’ın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Kaynak Gösterme Rehberi’nde revize edilen halini takip etmelidir. Dipnot, atıf ve kaynakça yazımında kolaylık olması için kaynak gösterme programlarında biri kullanılabilir (Zotero, Mendeley, Citavi vb.). Arapça ifadelerin Türkçe yazılışı ile ilgili olarak TDV İslam Ansiklopedisi (DİA) tarafından benimsenen imla esasları uygulanmaktadır.
- Tüm araştırmalar için etik beyanı gerekmektedir.
- Alan araştırmalarında etik kurul izni bilgileri gerekmektedir.
- Makale hacmi başvuru sırasında 9000 kelimeyi geçmemelidir (Öz, Abstract ve Kaynakça hariç). Başvuru sırasında 9000’i aşıp 10.000 kelimeye ulaşmayan makaleler yayın kurulunun kararına göre yayınlanabilir. Revizyonların ardından azami olarak belirlenen bu kelime sayıları en fazla 1000 kelime aşılabilir.
- Kitap, sempozyum vs. gibi değerlendirme yazıları 3000 kelimeyi aşmamalıdır. Bu türden yazılar için 100-150 kelimelik Türkçe ve İngilizce özet ve her dil için 3 anahtar kelime yazılmalıdır.

Makalenin Türkçe Başlığı
Öz
Türkçe makaleler için 250-350 kelime arası olmalıdır. Diğer dillerdeki makaleler için Türkçe özetin 600-750 kelime arası olması gerekmektedir.
Times New Roman fontuyla 10 punto büyüklüğünde, iki yana yaslanarak, tek satır aralığıyla ve girintisiz olarak yazılmalıdır.
Makalenin Öz ve Abstract, kısımlarının içeriği şunları bulundurmalıdır:
Çalışma konusuna dair genel durumun ortaya koyulması
Çalışma probleminin ortaya koyulması
Çalışma amacının net bir şekilde ifade edilmesi
Literatürdeki mevcut durum ve çalışmanın literatüre katkıları
Çalışmanın yöntemi
Ulaşılan sonuç (kısaca)

Anahtar Kelimeler
Times New Roman fontuyla 10 punto büyüklüğünde, iki yana yaslanarak, tek satır aralığıyla ve girintisiz olarak yazılmalıdır. En az 5, en fazla 8 anahtar kelime yazılmalıdır. Makalenin içeriğini doğru yansıtan kavramlar tercih edilmelidir. Çalışmanın ana konusunu bir şahıs veya eser oluşturuyorsa, söz konusu eser ve yazar adları da mutlaka anahtar kelimeler içerisinde yer almalıdır. Her anahtar kelimenin ilk harfi büyük olmalı ve her kelimeden sonra virgül konulmalıdır.

Makalenin İngilizce Başlığı
Abstract
İngilizce dışındaki makaleler için İngilizce özet 600-750 kelime arası olmalıdır.
Times New Roman fontuyla 10 punto büyüklüğünde, iki yana yaslanarak, tek satır aralığıyla ve girintisiz olarak yazılmalıdır.
Yukarıda Öz kısmının içeriği için belirtilen hususlar, Abstract kısmına da uygulanmalıdır.

Keywords
Times New Roman fontuyla 10 punto büyüklüğünde, iki yana yaslanarak, tek satır aralığıyla ve girintisiz olarak yazılmalıdır. En az 5, en fazla 8 anahtar kelime yazılmalıdır. Makalenin içeriğini doğru yansıtan kavramlar tercih edilmelidir. Çalışmanın ana konusunu bir şahıs veya eser oluşturuyorsa, söz konusu eser ve yazar adları da mutlaka anahtar kelimeler içerisinde yer almalıdır. Her anahtar kelimenin ilk harfi büyük olmalı ve her kelimeden sonra virgül konulmalıdır.
Not: Türkçe ve İngilizce dışındaki makaleler için yazıldığı dilde 250-350 kelime arası; Türkçe ve İngilizce ise 600-750 kelime arası üç özet gönderilmesi gerekir.

Makale Yapısına Dair Notlar
Makale içeriğinde giriş, yöntem, literatür değerlendirmesi ve sonuç mahiyetinde bölümlerin olması gereklidir.
Giriş kısmı, Öz kısmında belirtilenlerin daha ayrıntılı bir biçimde açıklandığı kısımdır. Bu kısımda ilk olarak makalede ele alınan araştırma konusu/problemi hakkındaki genel durumun açıklanması gerekir. Daha sonra, makale konusunun/probleminin spesifik bir biçimde ifade edilmesi ve bu konunun/problemin öneminin izah edilmesi beklenir. Bunun ardından makalede ele alınan konunun/problemin literatürde nasıl/hangi perspektiflerden incelenmiş olduğu hakkında bir literatür değerlendirmesi yapılmalıdır. Burada, makale konusu/problemi ile doğrudan veya yakından ilgili olan diğer çalışmaların konuya dair yorumları ve ulaşılan sonuçların ne olduğu; makalenin söz konusu çalışmalarla benzeşen ve farklılaşan noktalarının hangileri olduğu; makalenin, literatürdeki diğer çalışmalara kıyasla nasıl katkılar sağlayacağı gibi soruların cevaplandırılması elzemdir. Literatür değerlendirmesi, ayrı bir başlık olarak da sunulabilir.
Makalede ele alınan konunun/problemin literatürde nasıl/hangi perspektiflerden incelenmiş olduğu hakkında bir derinlikli bir literatür değerlendirmesi yapılmalıdır. Burada, makale konusu/problemi ile doğrudan veya yakından ilgili olan diğer çalışmaların konuya dair yorumları ve ulaşılan sonuçların ne olduğu; makalenin söz konusu çalışmalarla benzeşen ve farklılaşan noktalarının hangileri olduğu; makalenin, literatürdeki diğer çalışmalara kıyasla nasıl katkılar sağlayacağı gibi soruların cevaplandırılması elzemdir.
Araştırmanın yapılması için kullanılan yöntem ve teknik(ler)in, materyallerin, teorik çerçevenin ve benzeri unsurların, ilgili literatüre atıflarla açıklanması beklenmektedir. Özellikle saha çalışmasına dayalı olan makalelerde, kullanılan veri toplama yöntem ve teknikleri, veri toplama araçları, örneklem oluşturma yöntemleri, veri toplama sürecinin aşamaları ve gerçekleştirildiği tarih aralığı, araştırmayla ilgili olarak verilen etik kurul izni (veren kurum ve veriliş tarihi) ayrı ayrı sunulmalıdır.
Sonuç bölümünde çalışmada ulaşılan sonuçlar, sunulan çözüm önerileri açık ve net bir biçimde ifade edilmelidir. Ayrıca araştırma konusu/problemi ile ilgili olarak gelecekte yapılan araştırmalara yönelik tavsiyeler verilebilir. Sonuç kısmı çalışmanın bir özeti mahiyetinde olmamalıdır.

Başlıklandırmaya Dair Notlar
Makale başlığı da dâhil olmak üzere başlıklar düzenlenirken 1,5 satır aralığı, üstten 0 nk; alttan 6 nk ve girintisiz ayarlanarak ortaya hizalanmalıdır. Times New Roman fontuyla 11 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
Makalede yer alan başlıklar mümkün mertebe kısa ve konuyu iyi ve doğru yansıtacak şekilde belirlenmelidir. Başlıkların yazımında çift tırnak (“-”) veya eğik çizgi (slash) işareti (/) gibi işaretlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. İki nokta (:) ise gerekli görülmesi halinde kullanılabilir.
Başlıklar (Öz, Abstract, Giriş, Sonuç ve Kaynakça kısımları hariç) ondalık sistem düzeninde yazılmalıdır. Ana kısım başlıkları “1., 2., 3., …” şeklinde; ana kısımların altında yer alan alt başlıklar ise “1.1., 1.2., 1.3. …” şeklinde oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır.
Başlıklarda yer alan kelimelerin sadece ilk harfleri büyük harfle başlatılmalı ve bold vurgu ile yazılmalıdır. İtalik vurgu kullanılmamalıdır.

Ana Metin
Makale metni Times New Roman fontu ile ve 11 puntoyla yazılmalı, her iki yana yaslı olarak hizalanmalı, 1,5 satır aralığında ayarlanmalıdır. Paragraf başları 1,25 cm soldan girintili olarak ayarlanmalı, boşluklar ise paragrafın üstünde 0 nk, paragrafın altında 6 nk olarak düzenlenmelidir.
Sayfa numarası eklenmemelidir.
Hiçbir şekilde alt ve Üst Bilgi girişi yapılmamalıdır.

Dipnotlar
Metin içinde verilecek olan dipnotlar Times New Roman fontu ile ve 9 puntoyla yazılmalı, her iki yana yaslı olarak hizalanmalı; 1 satır aralığında olmalıdır. Boşluklar alttan ve üstten 0 nk olarak ayarlanmalıdır.

Alıntılar
Metin içerisinde yapılan doğrudan alıntılar, eğer söz konusu alıntı 3 satır veya daha kısa bir uzunluktaysa, çift tırnak işareti ile (“…”) gösterilmelidir. Eğer yapılan doğrudan alıntı 3 satırın üzerinde bir uzunluğa sahipse:
Times New Roman fontuyla ve 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana yaslı olarak hizalanmalı; 1 satır aralığında ayarlanmalıdır. Paragraf başı girintisiz olarak başlamalı, tüm alıntı soldan ve sağdan 1,25’er cm girintili olacak şekilde ayarlanmalı; boşluklar, üstünde 0 nk, alt 6 nk olarak düzenlenmelidir.

Tablo ve Şekiller
Tablo içeriğinde yer alan metinler Times New Roman fontuyla ve 10 puntoyla yazılmalı; her iki yana hizalanmalıdır. Tablo ve Şekil başlıkları da yine Times New Roman fontuyla ve 10 puntoyla yazılmalı; her iki yana hizalanmalı, satır aralığı 1 olarak ayarlanmalıdır. Boşluklar, Tablo ve Şekil açıklamaları için üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak ayarlanmalıdır. Tablo ve/veya Şekiller başka bir kaynaktan alınmışsa, ilgili kaynak tablonun/şeklin hemen altında sunulmalıdır.
Tablolar yazım alanının dışına taşmamalıdır (sayfa kenar boşlukları ihlal edilmemeli), boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak ayarlanmalıdır. Sayfa yazım alanından küçük tablolar ortaya hizalanmalıdır.

Kısaltmalar
TDK sözlüğünde belirtilen şekilde yapılmalı; yapılan kısaltma TDK sözlüğünde belirtilmiyorsa makale gönderilirken yazarın tercihi açıklama kısmında belirtilmelidir.
Kaynakça
Kaynakça Sonuç bölümünden sonraki sayfada başlamalıdır.
Kaynaklar Times New Roman fontuyla ve 11 puntoyla yazılmalı, her iki yana hizalanmalı ve tek satır aralığında olmalıdır.
Her kaynak için girinti tercihi “Özel: Asılı” olarak seçilmeli ve girinti değeri 1.25 cm olarak ayarlanmalıdır. Her kaynak için boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olmalıdır.
Kaynakçada bir yazarın birden çok eserine yer verilmişse, yazarın soy ismi ve ismi sadece ilk eser için verilmeli, sonrasında soyisim ve isim tekrar edilmeden yerine “ ———.” işareti yazılarak eser verilmelidir. Örneğin:
Göle, Nilüfer. Melez Desenler: İslam ve Modernlik Üzerine. 4. Basım. İstanbul: Metis Yayınları, 2011.
———. Modern Mahrem: Medeniyet ve Örtünme. 13. Basım. İstanbul: Metis Yayınları, 2016.
———. Seküler ve Dinsel: Aşınan Sınırlar. 3. Basım. İstanbul: Metis Yayınları, 2017.

Son Güncelleme Zamanı: 14.08.2024 23:35:42

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi açık erişimli bir dergidir

32812

Açık Erişim Politikası için tıklayınız.


This work is licensed under a Commons Attribution-NonCommercial 4.0.