Yazım Kuralları

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları'nda yayınlanması için bilimsel özgün makaleler dergi web sayfası (http://dergipark.ulakbim.gov.tr/mateca) üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra online olarak gönderilmelidir. Örnek makale için (EN)(Template) (TR)(Örnek Makale) adresini tıklayınız.

Yazı Karakteri ve Sayfa Düzeni
1. Sayfa yapısının her bir tarafı (sağ-sol, üst-alt) için kenar boşlukları 2 cm olmalıdır. Sayfa numaraları, sayfanın altında ve ortasında yer almalıdır.
2. Dergiye gönderilen makaleler tek satır aralıklı, 12 punto, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak hazırlanmalıdır. Her bir paragraf 0.5 cm sol girintili olarak yazılmalı ve paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

Makale Metni
3. Makale sırasıyla, Türkçe başlık, Türkçe özet, Yazar bilgileri, İngilizce başlık, İngilizce özet, özetlerin altında anahtar kelimeler ve devamında giriş, ana metin, sonuç, teşekkür, kaynaklar ve eklerden oluşmalıdır.
4. Makalelerde Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları esas alınmalıdır. Türkçe de alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.
5. Makale içinde (Metin, tablo, grafik, şekil vb.) SI birimler sistemi esas alınmalı ve ondalık gösterimde nokta kullanılmalıdır.
6. Metin içerisinde kullanılan başlıkların, alt başlıkların, şekil ve tablo açıklamalarının tümünün İngilizceleri, İngilizce makaleler için Türkçeleri parantez içerisinde 10 punto olarak belirtilmelidir.

Başlık ve Yazar Bilgileri
7. Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine ilk harf büyük olacak şekilde, tek satır aralıklı, sola hizalı, Times New Roman, 14 punto ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır.
8. Gönderilecek çalışmalarda yazar isimleri Türkçe başlık altında, 11 punto olarak yazılmalıdır. Yazara ait künye bilgileri yıldızlı veya numaralı dipnot ile 9 punto olarak yazar isimlerinin altına eklenmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler
9. Gönderilen bütün makalelerde Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Özet kısımlarının altında ilk harfi büyük olacak şekilde Anahtar Kelimeler En az 3, en fazla 5 adet İngilizce/Türkçe olarak yazılmalıdır. Özetlerin başlıkları ilk harf büyük ve sola hizalı olarak yazılmalıdır. Makalenin özet kısmı en az 120 kelime, en fazla 250 kelime olmalıdır.
10. Özetler ve Anahtar kelimeler Times New Roman yazı tipinde sırasıyla, 10 punto ve 9 punto, tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Bu bölümlerin yalnızca başlıkları kalın (bold) olmalıdır.

Ana Metin ve Bölüm Başlıkları
11. Ana metin Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 12 punto, tek satır aralıklı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırları 0.5 cm içerden başlamalıdır. Makalenin ana başlık ve alt başlıkları 1., 1.1., 1.1.1 gibi ondalıklı şekilde, Giriş’ten başlayarak (Kaynakça hariç) numaralandırılmalı ve kalın (bold) yazılmalıdır. Metin içerisinde en fazla üçüncü düzeye (1.1.2. gibi) kadar alt ayrım açılmalı, ihtiyaç duyulması halinde, daha alt düzeydeki başlıklar numara verilmeden italik ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır. İlgili ilk başlık numarası ile sola yaslı olmalı, bu başlığa bağlı alt başlıklar numaralandırması ile birlikte 1 cm içeriden başlamalıdır. Makalede ana başlıklar büyük harfle, 2. derece alt başlıkların yalnızca ilk harfi büyük, 3.derece alt başlıkların ilk kelimesi büyük harfle olacak şekilde olmalıdır. Başlıklardan önce ve sonra tek satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.

Tablo, Şekil ve Grafikler
12. Tablo, şekil ve grafikler metnin uygun yerlerinde ardışık numaralandırılmış (Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1, Şekil 2, Grafik 1, Grafik 2 vb.) bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo, şekil veya grafiğe bir başlık verilmelidir. Başlık, Times New Roman 10 punto olarak tablonun üstünde, şekil veya grafiğin altında yazılmalıdır. Tablo, şekil veya grafik no’sundan sonra tek nokta konularak tablo, şekil veya grafik başlığı yazılmalıdır. Başlık ile Tablo, Şekil veya Grafik arasındaki paragraf aralığı “sonra 6 nk” şeklinde olmalıdır. Tablolar ihtiyaç duyulması halinde yatay olarak da kullanılabilir. Tablo, şekil ve grafik içindeki metin en az 9 punto olmalıdır.
13. Tablolar yazılım programı çıktısı olarak metne konmamalı, sonuçları yazar/yazarlar kendileri tablo haline getirmelidir. Şekillerin çözünürlüğü en az 300 dpi olacak şekilde olmalıdır.

Matematiksel Denklemler
14. Metin içerisine matematiksel denklem/formüller sola hizalı olarak yazılmalıdır. Makalede matematiksel denklem ve formüllere numara verilerek sıralanmalıdır. Numaralandırma satırın en sağında parantez içinde yapılmalıdır.

Teşekkür
15. Çalışma araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise destek sağlayan kurum/kuruluş adı ve proje numarası Kaynaklar bölümünden önce yazılmalıdır.

Kaynaklar
16. Metin içerisinde yer alan referanslar köşeli parantez içerisinde verilmelidir. Referanslar kaynaklar bölümünde aşağıda verilen formatlarda 11 punto olarak yazılmalıdır.
Dergi makalesi: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, makalenin tam başlığı, Derginin adı veya uluslararası kısaltması, cilt no(sayı): başlangıç-bitiş sayfa no, yıl.
- M. Günay, İ. Korkut, E. Aslan, U. Şeker, Experimental investigation of the effect of cutting tool rake angle on main cutting force, Journal of Materials Processing Technology, 166(1): 44-49, 2005.
- B. Özlü, M. Akgün, H. Demir, AA 6061 Alaşımının tornalanmasında kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin analizi ve optimizasyonu, Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5(2): 151-158, 2019.
Kitap: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, kitabın adı, cilt no, varsa editörü, yayınevinin adı, yayınlandığı yer, yıl.
- E.M. Trent, Metal Cutting, 2nd ed., Butterworths, London, 1989.
- M.C. Çakır, Modern Talaşlı İmalat Yöntemleri, 2. baskı, Dora Yayıncılık, Bursa, 2010.
Kitaptan bir bölüm: Bölüm yazarın adının baş harfi(.) soyadı, bölümün adı, kitabın adı, varsa editörü, yayınevinin adı, yayınlandığı yer, yıl.
- D. Ulutan, T. Özel, Hard machining, Modern Manufacturing Processes, M. Koç, T. Özel (Eds.), John Wiley & Sons, Inc., New York, 2019.
Konferans yayını: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, tebliğin adı, kongrenin adı, gün/ay/yıl, yapıldığı yer.
- A. Parlak, R. Kaçar, H. Ertek Emre, Adjoining of AA6033 Aluminum-AH36 Grade steel coupling with robotic GMAK method using transition plate, 4th International Conference on Engineering Technology and Applied Sciences, 24-28 April 2019, Kiev.
- N. Yaşar, M.E. Korkmaz, M. Günay. CFRP kompozitlerin delinmesinde delme şartlarının ilerleme kuvveti ve delaminasyon üzerindeki etkilerinin incelenmesi, 7th International Symposium on Machining, 3-5 Kasım 2016, İstanbul.
Standart: Standard no, standardın adı, yayın yeri, yıl.
- ASTM E8, Standard test methods for tension testing of metallic materials, ASTM International, 2004.
Rapor: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, raporun adı, şirket/kurum adı, yayınlandığı yer, yıl.
- H.A. Soons, S.L. Yaniv, Precision in machining: research challenges, MD: National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, 2015.
Tez: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, tezin adı, cinsi (yüksek lisans, doktora), sunulduğu üniversite ve enstitüsü, şehir, ülke, yıl.
- T. Meral, Paslanmaz çeliğin delinebilirliğinin deneysel ve nümerik olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Karabük, Türkiye, 2018.
- M.W. Dixon, Application of neural networks to solve the routing problem in communication networks, Ph.D. Dissertation, Murdoch University, Murdoch, WA, Australia, 1999.
Online kaynaklar: Yazar(lar) veya sorumlu kurum, yayın başlığı, web sayfası, URL, erişim tarihi.
- Texas Instruments, RS-422 and RS-485 Standards Overview and System Configurations, http://www.ti.com/lit/an/slla070d/slla070d.pdf, 20.12.2012.