Yazım Kuralları

GENEL KURALLAR
1. Dergide yayımlanan yazı ve makalelerde kullanılacak dil Türkçe ve İngilizcedir.
2. Çalışmayı destekleyen bir kurum varsa, makale başlığının son kelimesi üzerine (*) konularak, aynı sayfada dipnot olarak destek veren kurum bilgileri belirtilmelidir.
3. Gönderilen yazılar kaynakça ve ekler dahil en az 6.000, en fazla 13.000 kelime aralığında olmalıdır.
4. Makaleler APA 7 referans sistemine göre düzenlenmelidir. Metinlerde kullanılan referanslar ile kaynakça bilgisinin uyumlu olmasına özen gösteriniz.
5. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem,  görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ve nicel çalışmalar, insanlar üzerine yapılan araştırmalar etik kurul kararı gerektirmektedir. Etik kurul kararı gerektiren çalışmaların başvurularında yazar/yazarların makalelerini sisteme yüklerken ıslak imzalı etik kurul kararını da göndermeleri gerekmektedir. Etik kurula ilişkin bilgiler makalenin yöntem ve metnin son bölümünde yer alan Makale Bilgi Formu kısımlarına izin veren kurulun adı, tarih, sayı numarası bilgilerini içerecek şekilde makalenin etik kurul kararına uygun olarak hazırlandığı beyanını içerecek şekilde  belirtilmelidir.
6. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf kullanımlarında sahiplerinden izin alınması ve çalışmalarda bu bilgilere yer verilmesi gereklidir. Çalışmalarda fikir ve sanat eserleri kullanımında telif hakları düzenlemelerine uygunluğuna dikkat edilmesi ve metinlerde gerekli atıfların yapılması istenmektedir.

ÖZEL KURALLAR
*  DERGİYE GÖNDERİLECEK ÇALIŞMALAR MAKALE ŞABLONUNA GÖRE DÜZENLENMELİDİR.

Türkçe yazılan tek yazarlı makale yazım şablonu için tıklayınız.
Türkçe yazılan 2 veya daha fazla yazarlı makale yazım şablonu için tıklayınız.
Kitap inceleme şablonu için tıklayınız.

Yazı Türü: Cambria yazı karakteri kullanılmalıdır. Türkçe “Öz” İngilizce “Abstract” bölümleri 9; ana metin ve kaynakça 11 punto olmalı; metin iki yöne hizalanmalıdır. Metin tek satır aralığı ile yazılmalı, paragraflar 1 cm sayfa girintisi ile başlamalıdır. Başlıklar ile öncesinde gelen metin arasına 1 satır (1 enter) boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar arası geçişte ve kaynakça yazımında satır aralıkları önce 0 nk, sonra 6 nk olmalıdır. Dipnotlar ise 9 punto olacak şekilde düzenlenmelidir.

Kaynakça Türü: Kaynakça Cambria karakteri ile 11 punto kullanılarak yazılmalıdır. Kaynakçada asılı girinti 1,5 cm’dir. Satır kat aralığı 1 cm, kaynakçalar  arası geçiş aralığı da önce 0 nk, sonra 6 nk olacak şekilde düzenlenmelidir.

Başlıklar: Makale ana başlık ve alt başlıklardan oluşacak şekilde düzenlenmelidir.

• Makale Başlığı: İlk sayfanın başında, ilk harfleri büyük, 12 punto, tek satır aralıklı olacak şekilde, Türkçe makaleler için Türkçe başlığın altına ayrıca İngilizce başlık adı yazılarak gönderilmelidir.

• Alt Başlıklar: Makalenin içeriğine göre oluşturulan başlıklar 11 punto, bold ve Arap rakamlarına göre (1.- 1.1.-1.1.1…vb.) sıralanarak hazırlanmalıdır. Makale metnindeki ana ve alt başlıklar 1., 2., 3., şeklinde, ilk harf karakterleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Metin içinde ana başlıklar altında sıralanacak alt başlıklar, ait oldukları ana başlığın sıra numarasına göre ikinci düzeyde 1.1., 1.2… ; üçüncü düzeyde 1.1.1., 1.1.2… şeklinde başlıkta ilk kelimenin ilk harfi büyük diğer kelimelerin harfleri küçük olacak şekilde hazırlanmalıdır.

Öz/Abstract, Anahtar Kelimeler/Keywords: Makalede Türkçe “Öz” İngilizce “Abstract” ve metin içeriğine uygun olacak şekilde anahtar kelimelerin bulunması zorunludur.
Türkçe makalelerde 150-250 kelime aralığında Türkçe “Öz” ve Türkçe "Öz" ile birebir uyumlu olacak şekilde  İngilizce “Absract” bölümü olmalıdır. Öz ve abstract 9 punto ve tek paragraf şeklinde düzenlenmelidir.
• İngilizce makalelerde  150-250 kelime aralığında "Abstract" bölümü olmalıdır.  Abstract 9 punto ve tek paragraf şeklinde düzenlenmelidir.
Öz’ün hemen altında “Anahtar Kelimeler” ve Abstract’ın hemen altında “Keywords” başlığı oluşturularak, makaleye uygun 3 ya da 5 anahtar kelime; 9 punto, anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük diğer harfleri küçük olacak şekilde yazılmalıdır.

Genişletilmiş Özet: Dergimizde 2023 yılı itibariyle yayınlanmak üzere kabul edilen Türkçe makalelerde İngilizce özet bölümünden sonra ayrıca genişletilmiş özet/extended abstract başlığı altında en az 750 en fazla 1000 kelimeden oluşan genişletilmiş İngilizce özet eklenmelidir. Genişletilmiş özet içindeki alt başlıklar, çalışmanın türüne göre değişebilir. 

Tablo, Şekil, Grafik ve Resimler: Metinde kullanılan tablo, şekil, grafik ve resimler yazar(lar) tarafından özgün olarak oluşturulmamış ise kaynak gösterilerek metin içinde kullanılabilir.

• Tablo, Grafik,  Resim ve Şekiller : Metin içinde kullanılan tablo, grafik ve resimler Tablo 1, Tablo 2/ Grafik 1, Grafik 2/ Resim 1, Resim 2/ Şekil 1, Şekil 2  … vb gibi sıralanmalı, başlıklar tablo ve grafiklerin üstüne yazılmalıdır. Başlıklar sola yaslı ve başlıkta kullanılan ilk kelimeler büyük ve italik oluşturulmalıdır. Özgün olmayan tablo, grafik ve resimlerlerin hemen altına sola yaslı olarak “Kaynak” başlığı açılarak, tablo ve grafiklerin kaynağı belirtilmelidir.

ATIFLAR VE KAYNAKÇA YAZIMI: Makalede yapılan atıflar ve kaynakça yazımı APA 7 kurallarına uygun olacak şekilde düzenlenmelidir. APA 7 atıf kuralları için buraya tıklayınız.

Kitap Değerlendirmeleri: Kitap değerlendirmeleri yazılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
1- Kitap değerlendirmeleri 2000-2500 kelime aralığında olmalıdır.
2- Kitap çok yönlü kritik-eleştirel bir bakış açısıyla (kitabın güçlü ve zayıf yönlerini ele alarak) değerlendirilmelidir.
3- Değerlendirmede yazarın ileri sürdüğü tezler ortaya konulmalı eğer yazarın tezine değerlendirmeci katılmıyorsa nedenleri gerekçeli olarak açıklanmalıdır.
4- Değerlendirmelerde eserin alan içerisindeki konumu-etkisi, alana sunduğu katkı ortaya konulmalıdır.
5- Kitaba ilişkin daha önceden bir değerlendirme yapılmış mı? Yapıldıysa bu değerlendirmelerden bahsedilmeli. Daha önce bir değerlendirme yapıldıysa çalışmanın özgün değeri ortaya konulmalıdır.
6- Yazar tanıtılarak alandaki önemine vurgu yapılmalıdır.
7- Kitabın ana tartışma konularının neler olduğu ve bu tartışmalar hangi boyutları ile ele aldığı ortaya konulmalıdır.
8- Değerlendirme metnin akışı genelden özele doğru olacak şekilde düzenlenmelidir.


Son Güncelleme Zamanı: 29.06.2024 16:58:00