Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi

Yıl 2021, Cilt: 7 Sayı: 1, 16 - 33, 28.06.2021

Öz

Bu çalışmada C. antalyensis’in dumanlama teknolojisi ile işlenmesiyle elde edilen ürünün beğeni düzeyinin belirlenmesi ve pazarlamaya uygunluğunun çalışılması hedeflendi. Ürünün pazar potansiyelini belirlemeye yönelik anket formunun birinci bölümde cinsiyet, yaş aralığı, eğitim düzeyi, aylık gelir düzeyi, balık yeme davranışı ve daha önce füme balık yeme-yememe durumu gibi ankete katılanların sosyo ekonomik yapısının ortaya konması amaçlandı. İkinci bölümde ürünün ambalaj, tuz oranı, duman oranı/is kokusu/tadı, çiğneme kolaylığı, su oranı, lezzet ve ürünü satınalma düşüncelerini ortaya koymaya yönelik olarak hazırlanan sorular vardı. Elde edilen bulguların tamamı göz önünde bulundurulduğunda ürünün oldukça yüksek bir pazar payının olduğu görüldü. Bunun yanında ürünün duman içeriğinin arttırılması ile bu potansiyelin arttırılabileceği de sonuçlara yansıdı.

Destekleyen Kurum

TC Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü

Proje Numarası

TAGEM/HSGYAD/16/A05/P03/114

Teşekkür

Bu çalışma, TC Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmiştir (Proje No: TAGEM / HSGYAD / 16 / A05 / P03 / 114)

Kaynakça

  • Altuğ, T., & Elmacı, Y. (2005). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. İzmir: Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri. 130s.
  • Balık, S., Ustaoğlu, M. R., Sarı, H.M., İlhan, A., & Topkara, E.T. (2002). Güneybatı Marmara bölgesinin balık faunasının incelenmesi. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 2000/SÜF/006, İzmir.
  • Balık,S., Sarı, H.M., İlhan, A., & Topkara, E.T. (2006). Susurluk Irmağı havzası balık faunasının araştırılması. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, 2003/SÜF/003, İzmir.
  • Bilgin, Ş. (2003). Farklı işleme yöntemlerine göre dağ alabalığı (Salmo trutta macrostigma, Dumeril 1858)’nın kimyasal yapısındaki değişimler. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Boughanmi, H., Al-Musalami, J., Al-Oufi, H., & Zaibet, L. (2007). Estimating consumer preferences for value-added fish products in oman: a conjoint analysis. Journal of Food Products Marketing, 13(2): 47-68.
  • Çetinkaya, S. (2013). Vakum paketli pişirilen (sous vide) gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’nın soğuk depolanması sırasında kalite özelliklerine doğal antioksidanların etkisi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Çiçek, E., Frıcke, R., Sungur, S., & Eagderi, S. (2018). Endemic freshwater fishes of Turkey. FishTaxa, 3(4): 1-39
  • Doğan, K. (2003). Ülkemizin akvakültür potansiyeli ve pazar durumu. Deniz ve Balıkçılık. Aylık Sektörel İhtisas Dergisi, 3(2): 10-12.
  • Fao, (2018). Fishery and Aquaculture Statistics Yearbook 2016. Food and Agriculture Organızatıon of the United Nations, Rome, 80 pp.
  • Fricke, R., Bilecenoğlu, M., & Sarı, H.M. (2007). Annoteted checklist of fish and lamprey species (Gnathostomata and Petromyzontomorphi) of Turkey including a red list of threatened and declining species. Staatliches Museum für Naturkunde, Rosenstein 1, D-70191 Stuttgart. Ser. A, Nr. 706, 169., 3 Abb., 8 Tab. Stuttgart.
  • Huss, H.H. (1995). Quality and Quality Changes in Fresh Fish. Fao Fisheries Technical Paper- 348, Rome. 172 p.
  • İzci, L. (2004). Sıcak Dumanlama ve tuzlama işlemlerinin kadife balığı (Tinca tinca L., 1758)’nın besinsel özelliklerine etkilerinin belirlenmesi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Koca, H.U. (2011). Aksu Çayı-Köprüçay Nehri (Isparta-Türkiye) balık populasyonlarının dinamiğinin incelenmesi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Küçük, F., & İkiz, R. (2004). Antalya körfezine dökülen akarsuların balık faunası. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 21(3-4): 287-294.
  • Küçük, F., Turan, D., Şahin, C., & Gülle, İ. (2009). Capoeta mauricii n. sp., a new species of cyprinid fish from Lake Beyşehir, Turkey. Zoology in the Middle East, 47(1): 71-82. https://doi.org/10.1080/09397140.2009.10638349
  • Lawless, H.T., & Heymann, H. (2010). Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices. Second Ed. London: Springer Science Business Media. 596 s. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-6488-5
  • Lazzarini, G.A., Visschers, V.H.M., & Siegrist, M. (2017). Our own country is best: Factors influencing consumers’ sustainability perceptions of plant-based foods. Food Quality and Preference, 60: 165-177.
  • Meilgaard, M., Civille, G.V., & Carr, T.B. (1999). Sensory Evaluation Techniques. Third Edition. New York: CRC Press. 416 p.
  • Özekinci, U., Beğburs, C.R., & Tenekecioğlu, T. (2003). Keban Baraj Gölü’nde Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) ve Capoeta trutta (Heckel, 1843) (Siraz Balığı) avcılığında kullanılan galsama ağlarının seçiciliklerinin araştırılması. Ege Üniversitesi. Su Ürünleri Dergisi. 20(3-4): 473-479.
  • Pilizota, V. (2012). Consumer needs for Affordable Food of Good Quality. Serving Consumer Demands. Rad 513. Tehničke znanosti knj., 15(2012): 77-92.
  • Yeğen, V., Balık, S., Ustaoğlu, M.R., Sarı, H.M., İlhan, A., Uysal, R., Bostan, H., Bilçen, E., & Yağcı, A. (2006). Göller bölgesi balık faunasının tespiti. Proje Sonuç Raporu, TAGEM / HAYSÜD / 2001/09/02/01

Determination of the Marketing Potential of Hot Smoked Capoeta antalyensis with a Single Presentation Test

Yıl 2021, Cilt: 7 Sayı: 1, 16 - 33, 28.06.2021

Öz

In this study, it was aimed to determine the liking level and marketing suitability of the product obtained by processing C. antalyensis (Antalya sarı balığı) with smoking technology. The first part of the survey form generated for determination of the marketing potential of the product was based on the socio-economic status of the participants such as gender, age range, education level, monthly income level, fish-eating behaviour, and whether previously eating smoked fish or not. In the second part, there were questions prepared to reveal the product's packaging, salt ratio, smoke ratio/soot odour/taste, ease of chewing, water ratio, taste and purchasing decision about the product. Considering all the findings obtained, it was seen that the product had very high marketing potential. In addition, the potential can be increased further by increasing the smoke content of the products.

Proje Numarası

TAGEM/HSGYAD/16/A05/P03/114

Kaynakça

  • Altuğ, T., & Elmacı, Y. (2005). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. İzmir: Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri. 130s.
  • Balık, S., Ustaoğlu, M. R., Sarı, H.M., İlhan, A., & Topkara, E.T. (2002). Güneybatı Marmara bölgesinin balık faunasının incelenmesi. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 2000/SÜF/006, İzmir.
  • Balık,S., Sarı, H.M., İlhan, A., & Topkara, E.T. (2006). Susurluk Irmağı havzası balık faunasının araştırılması. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, 2003/SÜF/003, İzmir.
  • Bilgin, Ş. (2003). Farklı işleme yöntemlerine göre dağ alabalığı (Salmo trutta macrostigma, Dumeril 1858)’nın kimyasal yapısındaki değişimler. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Boughanmi, H., Al-Musalami, J., Al-Oufi, H., & Zaibet, L. (2007). Estimating consumer preferences for value-added fish products in oman: a conjoint analysis. Journal of Food Products Marketing, 13(2): 47-68.
  • Çetinkaya, S. (2013). Vakum paketli pişirilen (sous vide) gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’nın soğuk depolanması sırasında kalite özelliklerine doğal antioksidanların etkisi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Çiçek, E., Frıcke, R., Sungur, S., & Eagderi, S. (2018). Endemic freshwater fishes of Turkey. FishTaxa, 3(4): 1-39
  • Doğan, K. (2003). Ülkemizin akvakültür potansiyeli ve pazar durumu. Deniz ve Balıkçılık. Aylık Sektörel İhtisas Dergisi, 3(2): 10-12.
  • Fao, (2018). Fishery and Aquaculture Statistics Yearbook 2016. Food and Agriculture Organızatıon of the United Nations, Rome, 80 pp.
  • Fricke, R., Bilecenoğlu, M., & Sarı, H.M. (2007). Annoteted checklist of fish and lamprey species (Gnathostomata and Petromyzontomorphi) of Turkey including a red list of threatened and declining species. Staatliches Museum für Naturkunde, Rosenstein 1, D-70191 Stuttgart. Ser. A, Nr. 706, 169., 3 Abb., 8 Tab. Stuttgart.
  • Huss, H.H. (1995). Quality and Quality Changes in Fresh Fish. Fao Fisheries Technical Paper- 348, Rome. 172 p.
  • İzci, L. (2004). Sıcak Dumanlama ve tuzlama işlemlerinin kadife balığı (Tinca tinca L., 1758)’nın besinsel özelliklerine etkilerinin belirlenmesi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Koca, H.U. (2011). Aksu Çayı-Köprüçay Nehri (Isparta-Türkiye) balık populasyonlarının dinamiğinin incelenmesi. Ph.D. Thesis. Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
  • Küçük, F., & İkiz, R. (2004). Antalya körfezine dökülen akarsuların balık faunası. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 21(3-4): 287-294.
  • Küçük, F., Turan, D., Şahin, C., & Gülle, İ. (2009). Capoeta mauricii n. sp., a new species of cyprinid fish from Lake Beyşehir, Turkey. Zoology in the Middle East, 47(1): 71-82. https://doi.org/10.1080/09397140.2009.10638349
  • Lawless, H.T., & Heymann, H. (2010). Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices. Second Ed. London: Springer Science Business Media. 596 s. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-6488-5
  • Lazzarini, G.A., Visschers, V.H.M., & Siegrist, M. (2017). Our own country is best: Factors influencing consumers’ sustainability perceptions of plant-based foods. Food Quality and Preference, 60: 165-177.
  • Meilgaard, M., Civille, G.V., & Carr, T.B. (1999). Sensory Evaluation Techniques. Third Edition. New York: CRC Press. 416 p.
  • Özekinci, U., Beğburs, C.R., & Tenekecioğlu, T. (2003). Keban Baraj Gölü’nde Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) ve Capoeta trutta (Heckel, 1843) (Siraz Balığı) avcılığında kullanılan galsama ağlarının seçiciliklerinin araştırılması. Ege Üniversitesi. Su Ürünleri Dergisi. 20(3-4): 473-479.
  • Pilizota, V. (2012). Consumer needs for Affordable Food of Good Quality. Serving Consumer Demands. Rad 513. Tehničke znanosti knj., 15(2012): 77-92.
  • Yeğen, V., Balık, S., Ustaoğlu, M.R., Sarı, H.M., İlhan, A., Uysal, R., Bostan, H., Bilçen, E., & Yağcı, A. (2006). Göller bölgesi balık faunasının tespiti. Proje Sonuç Raporu, TAGEM / HAYSÜD / 2001/09/02/01
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hidrobiyoloji
Bölüm Araştırmalar
Yazarlar

Soner Çetinkaya 0000-0003-2877-1248

Proje Numarası TAGEM/HSGYAD/16/A05/P03/114
Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2021
Kabul Tarihi 25 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çetinkaya, S. (2021). Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 16-33.
AMA Çetinkaya S. Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. Haziran 2021;7(1):16-33.
Chicago Çetinkaya, Soner. “Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test Ile Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7, sy. 1 (Haziran 2021): 16-33.
EndNote Çetinkaya S (01 Haziran 2021) Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7 1 16–33.
IEEE S. Çetinkaya, “Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, ss. 16–33, 2021.
ISNAD Çetinkaya, Soner. “Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test Ile Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7/1 (Haziran 2021), 16-33.
JAMA Çetinkaya S. Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2021;7:16–33.
MLA Çetinkaya, Soner. “Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test Ile Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2021, ss. 16-33.
Vancouver Çetinkaya S. Sıcak Dumanlanan Capoeta antalyensis’in Pazar Potansiyelinin Tek Sunumlu Test ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2021;7(1):16-33.