Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları

Cilt: 8 Sayı: 1 9 Mart 2012
PDF İndir

Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları

Öz

Bu araştırmanın genel amacı, eğitim fakültesi öğrencilerinin eğitim bilimine giriş dersinde belirlenen11 temel kavrama yönelik yeterliklerini ve yanılgılarını belirlemektir. Araştırma, tarama (survey) modelindeve betimsel özelliktedir. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi EğitimFakültesi’nde öğrenim gören 61 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri, eğitime giriş dersine yönelikbelirlenen 11 kavramı öğrencilerin yazılı olarak tanımlamaları ile toplanmıştır. Toplanan veriler nitelaraştırma yöntemlerinden doküman analizi ile incelenerek, öğrencilerin kavram yeterlikleri ve yanılgılarıbelirlenmiştir. Ayrıca, veriler üzerinde betimsel istatistikler ve Mann Whitney U-testi yoluyla nicel analizleryapılmıştır. Araştırma sonuçları öğrencilerin eğitim bilimine giriş dersindeki temel kavramların tamamınayönelik ortalama yeterlik düzeylerinin çoğunlukla yetersiz düzeyde olduğunu ve her bir temel kavramayönelik yeterlik düzeyleri bakımından kavramların yarısından fazlasında yetersiz olduklarını göstermektedir.Genel olarak öğrencilerin çoğu eksik tanımlama yanılgısına sahip olmasına rağmen, ilköğretim matematiköğretmenliği bölümü öğrencilerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü öğrencilerine kıyasladaha yeterli oldukları belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abimbola, I.O. (1988). The problem of terminology in the study of student conceptions in science. Science Education, 72, 175-184.
  2. Akerson, V. L., Flick, L. B. ve Lederman, N. G. (2000). The influence of primary children’s ideas in science on teaching practice. Journal of Research in Science Teaching, 37(4), 363-385.
  3. Akgün, E. Ö. (2005). Kavramsal değişim stratejileri, çalışma türü ve bireysel farklılıkların öğrencilerin başarı ve tutumları üzerindeki etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  4. Alkış, S. (2006). İlköğretim öğrencilerinin yağış kavramını algılamaları üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  5. Aydoğan, S., Güneş, B. ve Gülçiçek, Ç. (2003). Isı ve sıcaklık konusunda kavram yanılgıları. G.Ü. Gazi
  6. Aykurt, C. ve Akaydın, G. (2009). Biyoloji öğretmen adaylarında bitkilerde madde taşınması konusundaki kavram yanılgıları. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(1), 103-110.
  7. Bahar, M. (2003). Misconceptions in biology education and conceptual change strategies. Educational Sciences: Theory and Practice, 3(1), 55-64.
  8. Bailin, S., Case, R., Coombs, J. R., ve Daniels, L. B. (1999). Common misconceptions of critical thinking. Journal of Curriculum Studies, 31(3), 269-283.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

9 Mart 2012

Gönderilme Tarihi

9 Mart 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Berkant, H., Reyhanlıoğlu, D., & Eren, İ. (2012). Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 160-177. https://doi.org/10.17860/efd.53209
AMA
1.Berkant H, Reyhanlıoğlu D, Eren İ. Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları. MEÜEFD. 2012;8(1):160-177. doi:10.17860/efd.53209
Chicago
Berkant, Hasan, Didem Reyhanlıoğlu, ve İsmail Eren. 2012. “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 (1): 160-77. https://doi.org/10.17860/efd.53209.
EndNote
Berkant H, Reyhanlıoğlu D, Eren İ (01 Eylül 2012) Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 1 160–177.
IEEE
[1]H. Berkant, D. Reyhanlıoğlu, ve İ. Eren, “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları”, MEÜEFD, c. 8, sy 1, ss. 160–177, Eyl. 2012, doi: 10.17860/efd.53209.
ISNAD
Berkant, Hasan - Reyhanlıoğlu, Didem - Eren, İsmail. “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8/1 (01 Eylül 2012): 160-177. https://doi.org/10.17860/efd.53209.
JAMA
1.Berkant H, Reyhanlıoğlu D, Eren İ. Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları. MEÜEFD. 2012;8:160–177.
MLA
Berkant, Hasan, vd. “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 1, Eylül 2012, ss. 160-77, doi:10.17860/efd.53209.
Vancouver
1.Hasan Berkant, Didem Reyhanlıoğlu, İsmail Eren. Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Bilimine Giriş Dersindeki Temel Kavramlara Yönelik Yeterlikleri ve Kavram Yanılgıları. MEÜEFD. 01 Eylül 2012;8(1):160-77. doi:10.17860/efd.53209

Makaleler dergide yayınlandıktan sonra yayım hakları dergiye ait olur.
Dergide yayınlanan tüm makaleler, diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı altında lisanslanır.