İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi

Cilt: 11 Sayı: 3 7 Eylül 2015
PDF İndir

İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi

Öz

Bu araştırmanın amacı, kamu ilkokul ve ortaokullarda görev yapmakta olan öğretmenlerin, örgütsel sinizm tutumlarının işe yabancılaşma düzeyine etkisini araştırmaktır. Örgütsel sinizm en yalın haliyle çalışanların örgütlerine karşı olumsuz tutum içinde olmalarıdır. Örgütsel sinizmin sonuçlarından biri olan yabancılaşma, günümüzde birçok şekilde karşımıza çıkabilmektedir. İşe yabancılaşmanın iş gören üzerindeki etkilerinin bazıları; iş ve yaşam doyumunun azalması, verimliliğin düşmesi, motivasyonsuzluk, işten kaçma ve işe karşı soğumadır. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmada “Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinizm Ölçeği” (Sağır-Akpolat ve Oğuz, 2012) ile Elma (2003) tarafından geliştirilmiş “İşe Yabancılaşma Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı dört merkez ilçede (Atakum, Canik, İlkadım, Tekkeköy) görev yapan 407 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenler örgütsel sinizmi, en çok performansı düşüren etkenler boyutunda hissetmekte ve işe yabancılaşma düzeyleri ise en çok güçsüzlük boyutundadır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

7 Eylül 2015

Gönderilme Tarihi

7 Eylül 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Akpolat, T., & Oğuz, E. (2015). İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3). https://doi.org/10.17860/efd.81842
AMA
1.Akpolat T, Oğuz E. İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi. MEÜEFD. 2015;11(3). doi:10.17860/efd.81842
Chicago
Akpolat, Tuba, ve Ebru Oğuz. 2015. “İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11 (3). https://doi.org/10.17860/efd.81842.
EndNote
Akpolat T, Oğuz E (01 Aralık 2015) İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11 3
IEEE
[1]T. Akpolat ve E. Oğuz, “İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi”, MEÜEFD, c. 11, sy 3, Ara. 2015, doi: 10.17860/efd.81842.
ISNAD
Akpolat, Tuba - Oğuz, Ebru. “İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11/3 (01 Aralık 2015). https://doi.org/10.17860/efd.81842.
JAMA
1.Akpolat T, Oğuz E. İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi. MEÜEFD. 2015;11. doi:10.17860/efd.81842.
MLA
Akpolat, Tuba, ve Ebru Oğuz. “İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 3, Aralık 2015, doi:10.17860/efd.81842.
Vancouver
1.Tuba Akpolat, Ebru Oğuz. İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinde Örgütsel Sinizmin İşe Yabancılaşma Düzeyine Etkisi. MEÜEFD. 01 Aralık 2015;11(3). doi:10.17860/efd.81842

Cited By

Makaleler dergide yayınlandıktan sonra yayım hakları dergiye ait olur.
Dergide yayınlanan tüm makaleler, diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı altında lisanslanır.