BibTex RIS Kaynak Göster

Başlangıç Piyano Kitaplarının Müziksel, Görsel ve Tipografik Bütünselliği

Yıl 2015, Cilt: 11 Sayı: 3, 0 - , 27.03.2015
https://doi.org/10.17860/efd.23095

Öz

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de basımı devam eden ve çocuklar için hazırlanmış on adet başlangıç piyano kitabını müziksel, görsel ve tipografik özellikler açısından  incelemektir. Kitaplar içerisinde yer alan piyano tekniği, müziksel konuların ele alınışı, içerdiği alıştırmalar ve etkinliklerin yeterliliği gibi konular “müziksel”; renkler, fotoğraflar, resimler ve sayfa düzeni gibi konular “görsel”; yazı karakteri, yazı boyutu (punto), okunurluk, anlatımda hiyerarşi gibi konular ise “tipografi” başlığı altında ele alınmıştır. Türkiye’deki tüm kitabevleri taranarak basımı devam eden on adet kitap belirlenmiş, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Verilerin analizinde frekans ve yüzde hesaplamaları kullanılmıştır. Söz konusu başlıklar altında gruplanan öğelerin incelenen kitapların hiçbirinde bütünsel açıdan yer almadığı gözlenmiştir. Bunun yanında, kitaplarda yer alan görsel ve tipografik öğelerdeki eksikliklerin, müziksel öğelere oranla daha fazla olduğu gözlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ruken Öztopalan

Elif Tekin Gürgen

Betül Uslu Özkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Öztopalan, R., Tekin Gürgen, E., & Uslu Özkan, B. (2015). Başlangıç Piyano Kitaplarının Müziksel, Görsel ve Tipografik Bütünselliği. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3). https://doi.org/10.17860/efd.23095

The content of the Mersin University Journal of the Faculty of Education is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.