Bakery products are popularly consumed at every meal of the day and have an important share in the food industry. It is a sector that generates economic added value for employers, employees and society. In this context, continuity of work and employee safety are important. In this direction, the study was conducted to determine the awareness levels of bakery products production personnel working in food and beverage establishments and other tourism establishments by measuring their occupational safety practices and knowledge levels, and to develop recommendations to increase the occupational safety awareness levels of bakery products production personnel in line with the deficiencies in their occupational safety practices and knowledge levels within the scope of the results obtained. Within the scope of the research; survey technique, one of the quantitative research methods, was applied in order to reach more enterprises and employees. The population of the study consists of bakery and bakery products production personnel working in bakery and bakery products enterprises, restaurant enterprises and hotel enterprises operating in Istanbul. The sample of the study consisted of 419 bakery production personnel who volunteered to participate in the study and who work in food and beverage establishments and other tourism establishments operating in the districts on the European side of Istanbul province and employing bakery production personnel. The data obtained as a result of the research were evaluated in a statistical package program. "Frequency" and "percentage" tests were used to evaluate the demographic and occupational information obtained from the participants, and "ANOVA" test was used to evaluate the occupational health and safety practices of bakery products production personnel and their personal knowledge levels about occupational health and safety. At the end of the research, the demographic information of the personnel, their professional experience, their level of knowledge about occupational health and safety, and the information found about occupational health and safety practices in the enterprises are given. In addition, it is recommended to include occupational health and safety training in the curriculum programs of state and foundation-affiliated institutions providing education on kitchen, food and tourism.
Bakery products, occupational health and safety, risk assessment, awareness, Istanbul
Unlu mamuller günün her öğününde sevilerek tüketilen ürünler olup gıda sanayi içerisinde önemli bir paya sahiptir. İşveren, çalışan ve toplum için ekonomik anlamda katma değer üreten bir sektör durumundadır. Bu bağlamda işin sürekliliği ve çalışan güvenliği önem arz etmektedir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışma yiyecek ve içecek işletmeleri ile diğer turizm işletmelerinde görev yapan unlu mamuller üretim personelinin iş güvenliği ile ilgili uygulamaları ve bilgi düzeylerini ölçerek farkındalık düzeylerini tespit etmek ve elde edilen sonuçlar kapsamında unlu mamuller üretim personelinin iş güvenliği üzerine uygulamaları ve bilgi düzeylerindeki eksiklikler doğrultusunda iş güvenliği farkındalık düzeylerini arttırmak için öneriler geliştirilmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma kapsamında; daha fazla işletmeye ve çalışana ulaşabilmek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve bünyesinde unlu mamuller üretim bölümü olan ekmekçilik ve unlu mamuller işletmeleri, restoran işletmeleri ve otel işletmelerinde çalışan unlu mamuller üretim personelleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan ilçelerinde faaliyet gösteren ve bünyesinde unlu mamuller üretim personeli çalıştıran yiyecek ve içecek işletmeleri ile diğer turizm işletmelerinde çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü 419 unlu mamuller üretim personeli oluşturmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, bir istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Katılımcılardan elde edilen demografik ve mesleki bilgilerin değerlendirilmesinde “Frequence” ve “yüzde”, unlu mamuller üretim personelinin iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ile iş sağlığı ve güvenliği hakkında kişisel bilgi düzeylerinin değerlendirilmesinde “ANOVA” testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda personellerin demografik bilgileri, mesleki tecrübeleri, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi düzeyleri, işletmelerdeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları hakkında bulgulanan bilgiler verilmiştir. Ayrıca mutfak, gıda ve turizm ile ilgili eğitim veren devlet ve vakıflara bağlı kurumların müfredat programlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimini uygulamalı olacak şekilde verilmesi önerilmektedir.
Unlu mamuller iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi farkındalık İstanbul
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2 |