Araştırma Makalesi

Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması

Cilt: 8 Sayı: 1 17 Ocak 2025
PDF İndir
EN TR

Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması

Öz

Ateş dikeni (Pyracantha coccinea) bitkisi sahip olduğu sekonder metabolitler sayesinde birçok hastalığın tedavisinde kullanılma potansiyeli taşımaktadır. Ancak literatürde P. coccinea’nın farmakolojide kullanımı ile ilgili çok az sayıda çalışma vardır. Bu nedenle bu çalışmada P. coccinea’nın meyve ve yaprak metanol ekstreleri hazırlanarak antienzim aktivitesi in vitro şartlarda araştırılmak istenmiştir. Bu sebeple kanser tanı ve tedavisi ile ilişkisi olduğu literatürlerce bilinen Glutatyon-S transferaz (GST) ve Tirozinaz (TYR) enzim aktiviteleri üzerine P. coccinea’nın yaprak ve meyve ekstresinin etkisi belirlenmiştir. İlk kez bu çalışmada P. coccinea’nin meyve ve yaprak metanol ekstreleri DNA koruma/kırılma etkisi ve her iki ekstrenin Bacillus subtilis (ATCC 6633), Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Enterococcus faecalis (ATCC 29242), Escherichia coli (ATCC 25922), Candida albicans (ATCC 10231) mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal etkinliği araştırılmıştır. P. coccinea’nın yaprak ekstresinin GST’yi mikromolar düzeyde inhibe ettiği tespit edilmiştir. Her iki ekstrenin TYR enzim aktivitesi üzerinde yeterli etki göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca ekstrelerin DNA kırılmasına yol açmadığı ve 1 mg/mL konsantrasyonda koruma etkisine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Ancak ekstreler çalışılan tüm mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etkinliğe sahip olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak P. coccinea’nın bitkisinin aday ilaç çalışmaları için doğal kaynak olabileceğini buna karşın ilave preklinik ve klinik çalışmalarla bitkinin tam potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkemik E., Aybek A., Felek, İ. Effects of cefan melon cucumis melo l seedextracts on human erythrocyte carbonicanhydrase i-ii enzymes. Applied Ecology And Environmental Research, 2019; 17(6): 14699–14713.
  2. Akkemik E., Fidan, M., Balaban, M., Inal B. ICP-OES And LC-ESI-MM/MM Analyses, enzyme inhibition and DNA protection potential of pelargonium quercetorum agnew. Studia Universitatis Babes-Bolyai, Chemia, 2022; 67(4).
  3. Anonim. 2024 Https://Www.Pfizer.Com.Tr/Pfizerde-Bilim/Arge/Ar-Ge-Ana-Sayfa
  4. Aslam S., Gupta V., Carbonic anhydrase inhibitors. [Updated 2023 Apr 17]. In: Statpearls [Internet]. Treasure Island (Fl): Statpearls Publishing; 2024 Jan-. Available From: Https://Www.Ncbi.Nlm.Nih.Gov/Books/Nbk557736/
  5. Atalar MN., Aras A., Türkan F., Barlak N., Yildiko Ü., Karatas OF., Alma MH. The effects of daucus carota extract against pc3, pnt1a prostate cells, acetylcholinesterase, glutathione s‐transferase, and α‐glycosidase; an in vitro–in silico study. Journal of Food Biochemistry, 2021; 45(12): E13975.
  6. Baber MA., Crist CM., Devolve NL., Patrone J.D. Tyrosinase inhibitors: a perspective. Molecules 2023; 28, 5762.
  7. Balaban M., Akkemi̇k E. Investigation of natural inhibitors of liver glutathione s-transferase enzyme of shabut (barbus grypus) fish, International Siirt Conference On Scientific Research Siirt University, November 5-7 2021, 144s. Siirt, Türkiye
  8. Bhattarai S., Sharma BK., Subedi N., Ranabhat S., Baral MP. Burden of serious bacterial infections and multidrug-resistant organisms in an adult population of nepal: a comparative analysis of minimally invasive tissue sampling informed mortality surveillance of community and hospital deaths. Clin Infect Dis. 2021; S415-S421.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Biyokimya ve Hücre Biyolojisi (Diğer) , Gıda Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

15 Ocak 2025

Yayımlanma Tarihi

17 Ocak 2025

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

12 Ağustos 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Balaban, M., Yeniçeri, Ş. A., Akkemik, E., Hallaç, B., & Fidan, M. (2025). Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1), 67-81. https://doi.org/10.47495/okufbed.1481421
AMA
1.Balaban M, Yeniçeri ŞA, Akkemik E, Hallaç B, Fidan M. Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2025;8(1):67-81. doi:10.47495/okufbed.1481421
Chicago
Balaban, Merve, Şule Azime Yeniçeri, Ebru Akkemik, Bülent Hallaç, ve Mehmet Fidan. 2025. “Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8 (1): 67-81. https://doi.org/10.47495/okufbed.1481421.
EndNote
Balaban M, Yeniçeri ŞA, Akkemik E, Hallaç B, Fidan M (01 Ocak 2025) Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8 1 67–81.
IEEE
[1]M. Balaban, Ş. A. Yeniçeri, E. Akkemik, B. Hallaç, ve M. Fidan, “Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması”, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 8, sy 1, ss. 67–81, Oca. 2025, doi: 10.47495/okufbed.1481421.
ISNAD
Balaban, Merve - Yeniçeri, Şule Azime - Akkemik, Ebru - Hallaç, Bülent - Fidan, Mehmet. “Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8/1 (01 Ocak 2025): 67-81. https://doi.org/10.47495/okufbed.1481421.
JAMA
1.Balaban M, Yeniçeri ŞA, Akkemik E, Hallaç B, Fidan M. Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2025;8:67–81.
MLA
Balaban, Merve, vd. “Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 8, sy 1, Ocak 2025, ss. 67-81, doi:10.47495/okufbed.1481421.
Vancouver
1.Merve Balaban, Şule Azime Yeniçeri, Ebru Akkemik, Bülent Hallaç, Mehmet Fidan. Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin, Antienzim, DNA koruma/kırılma ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 01 Ocak 2025;8(1):67-81. doi:10.47495/okufbed.1481421

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.