Bu çalışmada, goji berry meyvesi (Lycium barbarum) fanlı kurutma kabini ile kurutulup
öğütülerek toz forma getirilmiş ve bu yöntemle elde edilen toz meyve ile
zenginleştirilen yoğurtların 21 günlük (1, 10 ve 21. gün) depolama süresince bazı
fizikokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışma doğrultusunda kurutulup öğütülen
meyveler yapılan ön denemelerle belirlenmiş olan % 0 (kontrol), 2, 3 ve 4 (w/v)
oranlarında yoğurt üretiminde kullanılmıştır. Depolama süresince (4 °C, 21 gün)
yoğurtların pH ve serum ayrılması değerleri azalmış viskozite ve asitlik değerleri ise
artmıştır. Yapılan duyusal analizler sonucunda kontrol örnekten sonra % 2 ve % 3 goji
berry tozu katkılı yoğurt daha çok beğenilmiştir. Sonuç olarak çalışma yoğurt
üretiminde goji berry meyvesinin fonksiyonel gıda bileşeni olarak kullanılabileceğini
göstermiştir.
Bölüm | Derleme Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 |