Yazım Kuralları

ÖRNEK MAKALE METNİ (TÜRKÇE) İÇİN TIKLAYINIZ.
TELİF HAKKI DEVİR FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.
HAKEMLERE CEVAP DOSYASI İÇİN TIKLAYINIZ.

Dergimizin yazım kuralları aşağıdaki gibidir. Dergimizin sistemine yüklenecek olan makalelerin mutlaka aşağıda yer alan örnek makale metni üzerinde hazırlanması gerekmektedir.
1. Makale metni, yazıldığı dilin yazım ve noktalama kurallarına özen gösterilerek hazırlanmalıdır.
2. Makale yazımında sayfa boyutu A4 (20,99 x 29,7 cm) olarak seçilmeli ve sayfa kenar boşlukları sağdan, soldan, alttan ve üstten 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır.
3. Makale metni uzunluğu 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Metne Öz, Abstract ve anahtar kelimeler eklenmelidir.
4. Makale dosyasında yazar veya yazarların isimlerini ifade edecek tüm bilgiler silinmelidir. Çalışma Microsoft Word ile hazırlanıyorsa, ilgili programın “yazar” ve “son değiştiren” bilgileri bölümünde bulunan kullanıcı isimlerinin, yazar isimleri ile aynı olmaması gerekmektedir.
5. Gönderilecek makaleler (çalışmanın ana metni), Times New Roman yazı tipinde, 11 punto büyüklüğünde, 1,25 satır aralığında, paragraf girintisi sadece ilk satır 1 cm, üst ve alt boşlukları 4 nk olacak şekilde ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
6. Makalenin yazıldığı dildeki başlığı üstte kalmak üzere çalışmaların başlıkları; 12 Punto, Times New Roman, Kalın, 1 Satır Aralığı, tüm harfleri büyük olacak ve sayfa ortasına gelecek biçimde olmalıdır.
7. ÖZ ve ABSTRACT: Sadece Öz ve Abstract başlıkları kalın olacak, özet metinleri kalın olmayacak şekilde, iki yana yaslı, 10 punto, Times New Roman, 1 satır aralığı verilerek yazılır. Makalenin özeti araştırmanın amacını, önemini, yöntemini, elde edilen bulguları ve sonucu yansıtmalı, en fazla 200 kelime olarak, Türkçe ve İngilizce hazırlanmalıdır. Makalenin yazıldığı dilde hazırlanan öz/abstract üstte bulunmalıdır.
8. ANAHTAR KELİMELER: Öz/abstract metinlerinin hemen altında, en az 3 en fazla 5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Anahtar kelimeler sola yaslı, 10 punto, Times New Roman, 1 satır aralığı ve paragraf boşluğu 0 nk olacak şekilde yazılmalıdır.
9. ANA BAŞLIKLAR: Birinci düzey alt başlıklar 11 punto, tüm harfleri büyük ve kalın olmalı (Giriş, Yöntem, vb.), ikinci düzey başlıklar 11 punto, kelimelerin baş harfleri büyük ve kalın yazılmalı, üçüncü düzey başlıklar 11 punto, kelimelerin ilk harfleri büyük ve italik yazılmalıdır.
10. Makale ana bölümleri aşağıdaki gibi olmalıdır:
•Öz – Abstract
• Giriş (Introduction) :
• Yöntem (Methodology),
• Bulgular (Findings),
• Sonuç ve öneriler (Results and recommendations)
• Katkı belirtme ve bilgilendirme
• Kaynakça (References)
• Extended Abstract (İngilizce dili dışında yazılmış tüm makalelerde)
11. EXTENDED ABSTRACT: Yayımlanması uygun bulunan çalışmalarda, makalenin girişi, yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerini kapsayan en az 1000 en fazla 1500 kelimeden oluşan genişletilmiş özet (extended abstract) bulunmalıdır.
12. TABLO-ŞEKİL-GRAFİKLER: Şekiller ve tablolar “1”den başlayarak ayrı ayrı numaralandırılmalıdır. Tabloya ait yazıların boyutu 10 punto olmalıdır. Tablonun başlığı italik ve 11 punto olmalı, (tablonun en üstüne, ortalanmış, kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı) ve kaynakçası (eğer varsa tablonun en alt satırına, sola dayalı) tablo içerisine 9 punto ve italik olarak yazılmalıdır. Tablonun tasarımı tablo kılavuzu olmalı, kenarlık yok ve dış kenarlıklar olacak şekilde ayarlanmalı, tablonun satır yüksekliği 0,5 cm olmalı ve tabloların boyutu sayfa yazım boyutunu geçmemelidir. Şekillere / tablolara numaraları ile birlikte metin içinde atıf yapılmalıdır. Tablo ile metin arasında (önce ve sonra) 4 nk paragraf aralığı bırakılmalıdır.
13. Gönderilen makalelerde sayfa numaraları bulunmamalıdır.
14. Makalelerdeki metin içi atıflar ve kaynakçada APA 7 atıf sistemi kullanılmalı, atıf yapılan kaynaklar metnin sonuna Kaynakça olarak mutlaka eklenmelidir. Kaynak türleri ile ayrıntılı bilgiye APA 7 resmi sitesinden (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/) ulaşabilirsiniz.

15. Makale sisteme yüklenirken telif hakkı devir formu ile birlikte yüklenmelidir.

16. Belirtilen kurallara göre oluşturulmayan makaleler incelemeye alınmayacaktır. Herhangi bir sorun yaşanmaması adına lütfen örnek makale metnini inceleyiniz.


Son Güncelleme Zamanı: 9.12.2024 21:21:08