Menü, yiyecek ve içecek işletmelerinde yemek isimleri ve fiyatlarının yer aldığı, aynı zamanda stratejik bir pazarlama aracı olarak görülen en önemli unsurdur. Menü yaparken işletmelerin başarılı olabilmesi için menüde yer alan yiyecek ve içeceklerin doğru tanımlaması ve müşteri portföyü dikkate alınarak yiyecek ve içeceklerin menüye mevsimsel malzemeler dikkate alınarak eklenmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle doğru bir menünün yapılması için tahmin ve rastgele seçimler yerine öncelikli olarak menü analizi yapılması gerekmekte olup, menü analizi, menü mühendisliği kavramını ortaya çıkarmaktadır. Menü mühendisliği, menü listesinde yer alan yiyecek ve içecek çeşitlerinin katkı payı ve popülaritesinin değerlendirildiği bir araçtır.
Bu çalışmada, İstanbul’da bulunan beş yıldızlı bir otel restoranının farklı menü çeşitlerinde yer alan yiyecek ve içeceklerin Kasavana ve Smith yöntemi ile analizi yapılarak Boston Matrisi ile yorumlanması ve menü mühendisliği temelinde değerlendirmesini amaçlanmıştır.
Boston Matrisi, Kasavana ve Smith, Menü, Menü Analizi, Menü Mühendisliği
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 2, Sayı 3 |
Bibtex | @araştırma makalesi { saktad649860, journal = {Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi}, eissn = {2630-6360}, address = {Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Yeni Mahalle Mah. Prof. Dr. Metin Sözen Cad. 78600 Safranbolu / KARABÜK}, publisher = {Karabük Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {2}, number = {3}, pages = {403 - 419}, title = {BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ}, key = {cite}, author = {Özer, Çağla and Ağan, Cansu} } |
APA | Özer, Ç. & Ağan, C. (2019). BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ . Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi , 2 (3) , 403-419 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/saktad/issue/51489/649860 |
MLA | Özer, Ç. , Ağan, C. "BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ" . Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 2 (2019 ): 403-419 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/saktad/issue/51489/649860> |
Chicago | Özer, Ç. , Ağan, C. "BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ". Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 2 (2019 ): 403-419 |
RIS | TY - JOUR T1 - BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ AU - Çağla Özer , Cansu Ağan Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 403 EP - 419 VL - 2 IS - 3 SN - -2630-6360 M3 - UR - Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ %A Çağla Özer , Cansu Ağan %T BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ %D 2019 %J Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi %P -2630-6360 %V 2 %N 3 %R %U |
ISNAD | Özer, Çağla , Ağan, Cansu . "BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ". Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 2 / 3 (Aralık 2019): 403-419 . |
AMA | Özer Ç. , Ağan C. BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. saktad. 2019; 2(3): 403-419. |
Vancouver | Özer Ç. , Ağan C. BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi. 2019; 2(3): 403-419. |
IEEE | Ç. Özer ve C. Ağan , "BOSTON MATRİSİNİN 5 YILDIZLI BİR OTEL MENÜSÜ ÖRNEĞİNDE UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ", Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 2, sayı. 3, ss. 403-419, Ara. 2019 |