SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ YAZIM KURALLARI VE MAKALE FORMATI
(Çalışmanızı bu formatı dikkate alarak hazırlayınız)
Spor Bilimleri Dergisi Genel Kuralları ve Makale Yazım Formatına uygun hazırlanmış olan aşağıdaki Makale Şablonunu inceleyebilirsiniz. |
Etik Kurul İzni ile İlgili Bilgiler Kurul Adı: Tarih: Sayı No: |
Spor Bilimleri Dergisi’nin paydaşları olan editörlerin, hakemlerin ve yazarların uyması gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Spor Bilimleri Dergisi paydaşların görev ve sorumluluklarında Committee on Publication Ethics (COPE) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tarafından yayınlanan etik ilkeleri benimsemektedir.
Editörlerin Uyması Gereken Etik İlkeler (COPE, 2011)
1. Editörler, dergilerinde yayınlanan her şeyden sorumlu olmalıdırlar.
2. Editörler, okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmalıdırlar.
3. Editörler, dergilerini sürekli olarak geliştirmeye çalışmalıdırlar.
4. Editörler, yayınladıkları makalelerin kalitesini güvence altına alacak süreçlere sahip olmalıdırlar.
5. Editörler ifade özgürlüğünün savunucusu olmalıdırlar.
6. Dergi yonetimi akademik kayıtların bütünlüğünü korumalıdır.
7. Editörler, kullanılan kaynakların, yöntemlerin entelektüel normlardan ve etik standartlardan ödün vermemesini sağlamalıdır.
8. Editörler gerektiğinde düzeltmeleri, açıklamaları, geri çekmeleri ve özürleri yayınlamaktan kaçınmamalıdır.
Hakemlerin Uyması Gereken Etik İlkeler (COPE, 2017)
Hakem değerlendirme süreci akademik çevrelerin gönüllü katılımına ve güvenilir değerlendirmelerine bağlıdır ve bu bakımdan herkesin etik ve sorumlu davranmasını gerektirir. Makalelerin tüm değerlendirme süreçlerinde hakemler etik ve adil davranmalıdır, hakemlik süreci olabildiğince şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.
1. Hakemler makale değerlendirme sürecinde derginin yönergelerini ve makale değerlendirme süreçlerinin gerekliliklerini yerine getirmelidirler.
2. Potansiyel hakemler dergilere uzmanlıkları ile ilgili doğrulanabilir bilgiler vermelidirler. Ayrıca doğru ve güncel iletişim bilgilerini dergi ile paylaşmalıdırlar.
3. Hakemler yalnızca gerekli uzmanlığa sahip oldukları ve tarafsız olabilecekleri çalışmaların değerlendirmelerini kabul etmelidirler.
4. Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri makaleleri kendileri değerlendirmelidir ve farklı kişilere değerlendirme yaptırmanın bir suistimal olduğunu kabul etmelidirler. Derginin izni ve bilgisi olmadan herhangi bir kişinin değerlendirme sürecine dahil edilmemesi gerekir. Dahil edilmeleri durumunda dergi kayıtlarında değerlendirme süreçlerine dahil oldukları belirtilmelidir.
5. Hakemler değerlendirdikleri çalışmalar ile ilgili olarak yaşayabilecekleri olası çıkar çatışmalarını önceden bildirmekle yükümlüdürler.
6. Hakemler danışmanlık yaptıkları yazarlardan gelen makaleleri kabul etmemelidir.
7. Hakemler farklı bir dergide hazırlanmakta veya değerlendirilmekte olan çalışmalarına çok benzer makaleleri kabul etmemelidirler.
8. Hakemler gerekli süre içerisinde değerlendirebilecekleri makaleleri kabul etmelidir ve kabul ettikleri makalelerin değerlendirilme sürecinde ek süreye ihtiyaç duyduklarında dergiyi makul bir süre önce bilgilendirmelidir.
9. Hakemler makale değerlendirme sürecinde ihtiyaç duyacakları materyalleri dergiden talep etmelidirler.
10. Hakemler değerlendirme süreçlerinde kör hakemlik ilkelerine uygun davranarak sürecin objektif olarak yürütülmesine destek olmalıdır.
11. Hakemler yapılan çalışma ile ilgili olarak yazarların kişisel özelliklerinden kaynaklı sahip olabilecekleri önyargılar konusunda dergileri bilgilendirmek ve tavsiye almak durumundadır. Bir yanıt bekleme durumunda makaleyi gözden geçirmemelidirler.
12. Hakemler makale yazarlarının kimliğinden şüphelenmeleri durumunda dergiyi bilgilendirmelidirler.
13. Hakemler araştırma ve yayın etiği ile ilgili herhangi bir usulsüzlükle karşılaşmaları durumunda dergiyi bilgilendirmekle yükümlüdürler.
Yazarların Uyması Gereken Etik İlkeler (ICMJE, n.d.)
1. Çalışmaya dahil olan yazarlar çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu ve bütünlüğü ile ilgili durumlardan sorumlu olmayı kabul ederler.
2. Çalışmaya yazar olarak adı eklenen kişilerin yazarlık kriterlerini karşılıyor olması yazarların ortak sorumluluğundadır.
3. Sorumlu yazar, makale gönderimi, hakem değerlendirmesi ve yayın süreci sırasında dergi ile iletişim için birincil sorumluluğu üstlenen tek kişidir.
4. Sorumlu yazar, derginin istediği idari belgeleri (etik kurul onayı, yazar katkısı, yayım hakkı onam formu) sağlamakla yükümlüdür.
5. Sorumlu yazar süreç boyunca ve makale yayınlandıktan sonra editoryal sorgulara zamanında yanıt vermek için erişilebilir olmalıdır.
6. Dergiye gönderilen çalışmanın orijinal olması yazarların sorumluluğundadır.
7. Yazarlar, çalışmanın aynı anda birden fazla dergiye gönderilmediğinden emin olmalıdır ve bu konuda sorumluluk almalıdırlar.
8. Yazarlar makalenin yazılması sırasında faydalanılan kaynaklar için eksiksiz ve doğru bir şekilde atıfta bulunmalıdırlar.
1. COPE. (2011, Mart 7). Code of conduct and best practice guidelines for journal editors. publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_ediotrs_Mar11.pdf
2. COPE. (2017, Eylül). Ethical guidelines for peer reviewers. publicationethics.org/sites/default/files/ethical-guidelines-peer-reviewers-cope.pdf
3. ICMJE. (n.d.). Defining the role of authors and contributors. https://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/defining-the-role-of-authors-and-contributors.html
Spor Bilimleri Dergisi (SBD), makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödemezler. Derginin tüm giderleri Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi tarafından karşılanmaktadır.
SPOR BİLİMLERİ DERGİSİYayın hakkı © Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi |