Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (SDÜİİBFD), Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde 1996 yılında yayın hayatına başlayan uluslararası hakemli bir dergidir. Derginin amacı; bilimsel kurallara ve etiğe uygun, kaliteli ve özgün çalışmaları değerlendiren ve kendi alanında tercih edilen nitelikli bir dergi olmaktır.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (SDÜİİBFD), Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez yayımlanan uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir. Gerektiği takdirde özel sayılara yer verilebilir.
Derginin yayım dili, Türkçe ve İngilizce’dir. İktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye, ekonometri, çalışma ekonomisi, hukuk ve siyaset bilimi alanlarındaki bilimsel makaleleri kabul etmektedir.
Yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Söz konusu yayınlar, yayın kurulu tarafından ilk değerlendirmesi yapıldıktan sonra hakemlere gönderilmektedir.
Makaleler en az iki hakem tarafından kör hakemlik uygulamasıyla değerlendirilmektedir. Yayın kurulu hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının yayımlanmasına, yazardan makalesinde düzeltme istenmesine ya da yayımlanmamasına karar verir.Yayım kararı, yazar/yazarlara bildirilir.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, açık erişim politikasını benimsemiş bir dergidir. Bilimsel araştırmaların halka ücretsiz bir şekilde sunulmasının küresel anlamda bilgi paylaşımını artıracağı ilkesini benimsemektedir. Bu bağlamda Budapeşte Açık Erişim Bildirgesi'ni kabul etmektedir.
Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. SDÜİİBFD yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir.
Yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, Turnitin intihal programı tarafından taranmaktadır. Benzerlik oranı %20'yi aşan makaleler değerlendirme sürecine alınmamakta ve yazara/yazarlara geri gönderilmektedir.
Dergide yayımlanan yazılardaki görüşler, derginin görüşleri olmayıp ilgili yazıların tüm sorumluluğu yazara/yazarlarına aittir.
Örnek Makale Şablonu (İndirmek için tıklayınız) Makale şablonunda yazar ve yazarlara ait bilgilere yer verilmemelidir.
Yazar ve Makale Bilgi Formu (Başlık Sayfası)
YAZIM KURALLARI
Parantez içi alıntı: (Özkul, 2021, s. 47) veya (Özkul, 2021)
Anlatı alıntısı: Gençtürk (2003) veya Gençtürk (2003, s. 248)
İki yazarlı atıf
Parantez içi alıntı: (Çarıkçı ve Yıldırım, 2020, s. 306) ya da (Çarıkçı ve Yıldırım, 2020)
Anlatı alıntısı: Çarıkçı ve Yıldırım, (2020) ya da Çarıkçı ve Yıldırım (2020, s. 306)
Üç veya daha fazla yazarlı atıf
Parantez içi alıntı: (Öztürk vd., 2019, s. 94)
Anlatı alıntısı: Öztürk vd. (2019) ya da Öztürk vd. (2019, s. 94)
Birden fazla kaynağa atıf
(Gençtürk 2003; Çarıkçı ve Yıldırım, 2020, s. 306; Özkul, 2021, s. 47)
İkincil kaynağa atıf
(Atkinson, 1964, akt. Chen, 2023).
Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eserine atıf
(Cartwright, 1954a, Cartwright, 1954b, s. 12)
Basım tarihi bulunmayan eser
(Yılmaz, t.y.)
İnternet kaynağı, mevzuat/gazete vb. eserler ve erişim tarihi bulunan eserlere atıf
Parantez içi alıntı: (Bailey, 2023, 4 Eylül)
Anlatı alıntısı: Bailey, (2023, 4 Eylül)
a) Tek yazarlı Kitap
Tracy, L. (1989). The living organization: systems of behavior. Praeger Publishers.
Poole, S. (2000). Trigger happy: Videogames and the entertainment revolution (1st ed.). Arcade Publishing.
b) İki yazarlı kitap
Schumacker, R., & Lomax, R. (2015). A beginner's guide to structural equation modeling (4th ed.). Routledge.
Ülgen, H., & Mirze, K. (2020). İşletmelerde stratejik yönetim. Beta Yayınları.
c) Üç ve daha fazla yazarlı kitap
Hinton, P., McMurray, I., & Brownlow, C. (2014). SPSS explained (2nd ed.). Routledge.
a) Tek Yazarlı makale
Gençtürk, M. (2003). Finansal kriz dönemlerinde işletmelerin hisse yoğunluklarının performanslarına etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 231-251.
Teng, C. I. (2008). Personality differences between online game players and nonplayers in a student sample. Cyberpsychology & Behavior, 11(2), 232-234. https://doi.org/10.1089/cpb.2007.0064
b) İki yazarlı makale
Çarıkçı, O., & Yıldırım, A. (2020). Risk odaklı iç denetimin stratejik yönetim anlayışı açısından değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 11(26), 302-313. https://doi.org/10.21076/vizyoner.635421
Holden, R. R., & Fekken, G. C. (1994). The NEO five-factor ınventory in a Canadian context: Psychometric properties for a sample of university women. Personality and Individual Differences, 17(3), 441-444. https://doi.org/10.1016/0191-8869(94)90291-7
c) Üç ve daha fazla yazarlı makale
Öztürk, M. S., Çarıkçı, O., Yaman, B., & Ağaç, S. (2019). Bir konaklama işletmesinde kaynak tüketim muhasebesi uygulaması. Mali Çözüm, 29(153), 89-107.
Keith, M. J., Anderson, G., Gaskin, J., & Dean, D. L. (2018). Team video gaming for team building: Effects on team performance. AIS Transactions on Human-Computer Interaction, 10(4), 205-231. https://doi.org/10.17705/1thci.00110
a) Kurumsal veri tabanlarında yer alan tezler
Andrus, K. H. (2018). Personality & game design preference: Towards understanding player engagement and behavior [Master’s Thesis]. Lund University.
b) Diğer veri tabanlarından erişilen tezler
Parmer, T. (1987). A descriptive study of the career dreams, career decisiveness and career choice of urban black male and female athlete and nonathlete high school students [Publication No. 8721437] [Doctoral dissertation, The University of Iowa]. ProQuest Dissertations Publishing.
Krieger, W. D. (1995). Career activism: The role of individual activity in career management [Publication No. 9609214] [Doctoral dissertation, New York University]. ProQuest Dissertations Publishing.
Huizinga, J. (1995). Homo ludens-oyunun toplumsal işlevi üzerine bir deneme (1. Baskı). (M. A. Kılıçbay, Çev.), Ayrıntı Yayınları.
Eryılmaz, İ., Uzunbacak, H. H., & Akçakanat, T. (2022). Sağlık çalışanlarında tükenmişlik: Covid-19 öncesinde ve sırasında kıyaslamalı bir araştırma (s. 344-349). 30. Yönetim ve Organizasyon Kongresi. Isparta, Türkiye.
Eddy, M., & Buzzi, M. (2019). The most niche simulation pc games we could find. https://www.pcmag.com/news/the-most-niche-simulation-pc-games-we-could-find adresinden 22 Mart 2020 tarihinde alınmıştır.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu. (2023). Faturalara ilişkin usul ve esaslar. https://www.btk.gov.tr/uploads/boarddecisions/elektronik-haberlesme-sektorunde-faturalara-iliskin-usul-ve-esaslar.pdf adresinden 22 Haziran 2023 tarihinde alınmıştır.
Darabont, F. (Yönetmen). (1994). The Shawshank Redemption [Film]. Castle Rock Entertainment.
Frampton, S. (2023, Haziran). What did people do before anesthesia? [Video]. https://www.ted.com/talks/sally_frampton_what_did_people_do_before_anesthesia
Bailey, J. M. (2023, 4 Eylül). 12 video games releasing this fall. The New York Times.
Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu. (1963, 24 Temmuz). https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/11462.pdf
Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler Yönetmeliği. (2023, 9 Ağustos). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/08/20230816-1.htm
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (SDÜİİBFD), yayın etiği kapsamında COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmekte ve bunlara uygun hareket etmektedir. Dolayısıyla SDÜİİBFD’de yayınlanmak üzere gönderilen makaleler uluslararası etik standartlara uygun olmalıdır.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, açık erişim politikasını benimsemiş bir dergidir.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, Turnitin intihal programı tarafından taranmaktadır.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Araştırmayı incelemek için yeterli niteliğe sahip olmayan veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesinin mümkün olmayacağını bilen seçilmiş bir hakem, editöre söz konusu durumu bildirmeli ve inceleme sürecinden özrünü istemelidir.
Hakemler; kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
Hakemler; değerlendirme raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdır ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
Hakemler; makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editörün dikkatine sunmalıdır. Bu duruma değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dahildir.
Hakemlik, objektif olarak yapılmalıdır. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler yapıcı, dürüst ve kibar olmalıdır.
Hakemler; yazarlarından herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.
Editör kurulu; dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar verir. Yazarların makalelerini değerlendiren editör kurulu; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi; ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.
SORU 1: Tüm makaleler için etik kurul izni gerekli midir?
Hayır. Kriterlerde de “Etik Kurul İzni gerektiren” makaleler olarak belirtilmektedir.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi
Hayır. Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.
AYRICA:
• Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı) açıkça sunulmalı ve yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Yukarıda verilen bilgiler kapsamında, dergimize yapılacak araştırma makaleleri başvurularında etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır.
Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalı ve ilgili evraklar dergi yönetimine başvuru esnasında ibraz edilmelidir.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ YAYIN KURALLARI
Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlem ücreti ya da gönderim ücreti alınmamaktadır.