Cilt: 28 Sayı: 4, 31.10.2023

Yıl: 2023

AMAÇ

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (SDÜİİBFD), Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde 1996 yılında yayın hayatına başlayan uluslararası hakemli bir dergidir. Derginin amacı; bilimsel kurallara ve etiğe uygun, kaliteli ve özgün çalışmaları değerlendiren ve kendi alanında tercih edilen nitelikli bir dergi olmaktır.

KAPSAM

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (SDÜİİBFD), Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez yayımlanan uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir. Gerektiği takdirde özel sayılara yer verilebilir.

Derginin yayım dili, Türkçe ve İngilizce’dir. İktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye, ekonometri, çalışma ekonomisi, hukuk ve siyaset bilimi alanlarındaki bilimsel makaleleri kabul etmektedir.

Yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Söz konusu yayınlar, yayın kurulu tarafından ilk değerlendirmesi yapıldıktan sonra hakemlere gönderilmektedir.

Makaleler en az iki hakem tarafından kör hakemlik uygulamasıyla değerlendirilmektedir. Yayın kurulu hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının yayımlanmasına, yazardan makalesinde düzeltme istenmesine ya da yayımlanmamasına karar verir.Yayım kararı, yazar/yazarlara bildirilir.

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, açık erişim politikasını benimsemiş bir dergidir. Bilimsel araştırmaların halka ücretsiz bir şekilde sunulmasının küresel anlamda bilgi paylaşımını artıracağı ilkesini benimsemektedir. Bu bağlamda Budapeşte Açık Erişim Bildirgesi'ni kabul etmektedir.

Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. SDÜİİBFD yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir.

Yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, Turnitin intihal programı tarafından taranmaktadır. Benzerlik oranı %20'yi aşan makaleler değerlendirme sürecine alınmamakta ve yazara/yazarlara geri gönderilmektedir.

Dergide yayımlanan yazılardaki görüşler, derginin görüşleri olmayıp ilgili yazıların tüm sorumluluğu yazara/yazarlarına aittir.

Örnek Makale Şablonu (İndirmek için tıklayınız) Makale şablonunda yazar ve yazarlara ait bilgilere yer verilmemelidir.

Yazar ve Makale Bilgi Formu (Başlık Sayfası)

Telif Hakkı Bildirim Formu 

Etik İzin Bilgilendirme Formu 

YAZIM KURALLARI 

  1. Makaleler, dergi makale şablonu kullanılarak “MS Office Word 2016” veya üzeri bir versiyonda, A4 boyutlarında hazırlanmalıdır. Makalelerin uzunluğu, dergi formatında 6000 ila 8000 kelime arasında olmalı ve 25 sayfayı geçmemelidir. Sayfa düzeni ise Sol: 1,3 cm, Sağ: 1,3 cm, Üst: 1,3 cm ve Alt: 1,3 cm şeklinde olmalıdır.
  2. Makaleler, 10 punto ve “Times New Roman” karakteri ile tek satır aralığı kullanılarak iki yana yaslı yazılmalıdır. Yazımda virgül ve noktalardan sonra bir karakter ara verilmelidir.
  3. Paragraflarda başlangıç girintisi kullanılmamalı, paragraftan önce ve sonra ise 6nk boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar arasında ilave boş satır bırakılmamalıdır.
  4. Makalenin ilk sayfasında Times New Roman yazı karakteri ile 9 punto ile 150 kelimeden az, 200 kelimeden fazla olmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce öz hazırlanması gerekmektedir. Aynı zamanda en az 3 ve en fazla 5 tane olmak üzere anahtar kelime yazılmalıdır. Bununla birlikte en az 1 ve en fazla 4 tane olmak üzere JEL kodu belirtilmelidir.
  5. Genişletilmiş özet; dergiye ilk başvuru anında talep edilmektedir. Türkçe makaleler için İngilizce, İngilizce makaleler için Türkçe hazırlanmalıdır. En az 700 ve en fazla 1000 kelimeden oluşmalıdır. Bu formatta tek sayfayı geçmemelidir. Çalışmanın amacı ve problemi, metodoloji, bulgular, sonuç ve öneriler alt başlıklarını içermelidir. Her alt başlık tek paragraf halinde, Times New Roman, 9 punto, tek satır aralığı, paragraftan önce ve sonra 6nk boşluk kullanılarak ve başlıklar arasında ilave boş satır bırakılmadan yazılmalıdır.
  6. Makalede ana başlıklar ve alt başlıklar kalın (bold) ve sola yaslı (girintisiz) olarak 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Numaralandırmaya “Giriş” başlığından başlanmalı ve “Sonuç ve Tartışma” başlığına kadar devam etmelidir. Giriş ve sonuç başlıklarına alt başlık açılmamalıdır. Tüm başlıkların baş harfleri büyük yazılmalıdır. Ana başlıklar normal düzende, alt başlıklar ise italik olarak düzenlenmelidir. Öncelerinde ve sonralarında herhangi bir satır boşluğu bırakılmamalıdır. Tek satır aralığıyla önce ve sonra 6 nk aralık ile yazılmalıdır.
  7. Makale içindeki tüm tablo ve şekiller metnin uygun yerlerinde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo ve şekle kalın yazı tipinde bir sıra numarası (Tablo 1., Şekil 2. vb. gibi) ve normal yazı tipinde bir başlık verilmelidir. Başlık; tablo ve şeklin üstünde, sayfaya ortalı, yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde, 10 punto olarak, paragraftan önce ve sonra ise 6nk boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Tablo ve şekil içindeki metin Times New Roman karakteri ile 8-9 punto aralığında ve tek satır olmalıdır. Grafik, çizelge, harita, çizim ve fotoğraf gibi tüm görseller şekil olarak nitelendirilmelidir. Tablolarda sadece yatay çizgiler olmalı, dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Tüm tablo ve şekiller yukarıda verilen sayfa düzenine uygun ve kolaylıkla okunacak biçimde olmalıdır. Tablo ve şekillerde açıklama ve kaynaklar tablo ve şeklin altında 8 punto olarak, paragraftan önce ve sonra 3nk boşluk bırakılarak verilmelidir. Tablo ve şekilden önce/sonra satır boşluğu bırakılmamalıdır.
  8. Makalede ondalık ayracı olarak Türkçe çalışmalarda virgül, İngilizce çalışmalarda nokta kullanılmalıdır. Binlik ayracı olarak ise Türkçe çalışmalarda nokta, İngilizce çalışmalarda virgül kullanılmalıdır. Makale metni içerisinde 0-9 arasındaki sayılar yazıyla ifade edilmeli, 10 ve üstündeki sayılar ise rakamla yazılmalıdır.
  9. Makalede denklem, model ve formüller sola yaslı yazılmalı, her biri sıralı bir şekilde numaralandırılmalı ve numaralar parantez içerisinde sağa yaslı yazılmalıdır. Denklem, model ve formüller öncesi ve sonrasında satır boşluğu bırakılmamalıdır.
  10. Metin içi referanslar ve kaynakçalar için APA (American Psychological Association) kaynak stilinin 7. edisyonu kullanılmalı ve buna uygun düzenlenmelidir. Kaynakçada yalnızca metinde gönderme yapılan kaynaklara tam künyeleri ile yer verilmeli ve türleri dikkate alınmaksızın tüm kaynaklar yazar soyadı ve yıla göre düzenlenmelidir.
  11. Kaynakça, iki yana yaslı, önce ve sonra 6 nk ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Girinti; asılı 1,25 cm olarak ayarlanmalıdır.
  12. Makalede madde işaretli metinler sola yaslı olarak paragraftan önce ve sonra 3nk boşluk bırakılarak verilmelidir.
  13. Makalede bir kaynaktan doğrudan alınan kelime sayısı 40 kelimenin altında ise alıntı yapılacak ifadeler tırnak içerisine alınarak ve kaynak gösterilerek metin içerisinde kullanılmalıdır. Alıntı 40 kelimeyi aştığında ise alıntılar normal metinde değil; yeni bir satırda, sol ve sağdan içe 1,25 cm girintili şekilde, paragraftan önce ve sonra 6nk boşluk bırakılarak ve kaynak gösterilerek yapılmalıdır.
  14. Açıklama notları, sayfa altında dipnot şeklinde, iki yana yaslı, 8 punto ve Times New Roman karakteri ile tek satır aralığı kullanılarak ve paragraftan önce ve sonra 0 nk boşluk bırakılarak yazılmalıdır.
  15. Makalede “ek” yapılacaksa eklere, ek başlığı (Ek 1., Ek 2., vb. gibi) verilmek suretiyle kaynakçadan sonra yer verilmelidir.


METİN İÇİ ATIF KURALLARI

Tek yazarlı atıf

Parantez içi alıntı: (Özkul, 2021, s. 47) veya (Özkul, 2021)

Anlatı alıntısı: Gençtürk (2003) veya Gençtürk (2003, s. 248)

İki yazarlı atıf

Parantez içi alıntı: (Çarıkçı ve Yıldırım, 2020, s. 306) ya da (Çarıkçı ve Yıldırım, 2020)

Anlatı alıntısı: Çarıkçı ve Yıldırım, (2020) ya da Çarıkçı ve Yıldırım (2020, s. 306)

Üç veya daha fazla yazarlı atıf

Parantez içi alıntı: (Öztürk vd., 2019, s. 94)

Anlatı alıntısı: Öztürk vd. (2019) ya da Öztürk vd. (2019, s. 94)

Birden fazla kaynağa atıf

(Gençtürk 2003; Çarıkçı ve Yıldırım, 2020, s. 306; Özkul, 2021, s. 47)

İkincil kaynağa atıf

(Atkinson, 1964, akt. Chen, 2023).

Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eserine atıf

(Cartwright, 1954a, Cartwright, 1954b, s. 12)

Basım tarihi bulunmayan eser

(Yılmaz, t.y.)

İnternet kaynağı, mevzuat/gazete vb. eserler ve erişim tarihi bulunan eserlere atıf

Parantez içi alıntı: (Bailey, 2023, 4 Eylül)

Anlatı alıntısı: Bailey, (2023, 4 Eylül)


KAYNAKÇA YAZIM KURALLARI

KİTAPLAR

a) Tek yazarlı Kitap

Tracy, L. (1989). The living organization: systems of behavior. Praeger Publishers.

Poole, S. (2000). Trigger happy: Videogames and the entertainment revolution (1st ed.). Arcade Publishing.

b) İki yazarlı kitap

Schumacker, R., & Lomax, R. (2015). A beginner's guide to structural equation modeling (4th ed.). Routledge.

Ülgen, H., & Mirze, K. (2020). İşletmelerde stratejik yönetim. Beta Yayınları.

c) Üç ve daha fazla yazarlı kitap

Hinton, P., McMurray, I., & Brownlow, C. (2014). SPSS explained (2nd ed.). Routledge.

MAKALELER

a) Tek Yazarlı makale

Gençtürk, M. (2003). Finansal kriz dönemlerinde işletmelerin hisse yoğunluklarının performanslarına etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 231-251.

Teng, C. I. (2008). Personality differences between online game players and nonplayers in a student sample. Cyberpsychology & Behavior, 11(2), 232-234. https://doi.org/10.1089/cpb.2007.0064

b) İki yazarlı makale

Çarıkçı, O., & Yıldırım, A. (2020). Risk odaklı iç denetimin stratejik yönetim anlayışı açısından değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 11(26), 302-313. https://doi.org/10.21076/vizyoner.635421

Holden, R. R., & Fekken, G. C. (1994). The NEO five-factor ınventory in a Canadian context: Psychometric properties for a sample of university women. Personality and Individual Differences, 17(3), 441-444. https://doi.org/10.1016/0191-8869(94)90291-7

c) Üç ve daha fazla yazarlı makale

Öztürk, M. S., Çarıkçı, O., Yaman, B., & Ağaç, S. (2019). Bir konaklama işletmesinde kaynak tüketim muhasebesi uygulaması. Mali Çözüm, 29(153), 89-107.

Keith, M. J., Anderson, G., Gaskin, J., & Dean, D. L. (2018). Team video gaming for team building: Effects on team performance. AIS Transactions on Human-Computer Interaction, 10(4), 205-231. https://doi.org/10.17705/1thci.00110

TEZLER

a) Kurumsal veri tabanlarında yer alan tezler

Özkul, R. F. (2021). Dijital oyun oynayanların kişilik ve değerleri: Z kuşağı üzerine bir araştırma [Yüksek Lisans Tezi]. Süleyman Demirel Üniversitesi.

Andrus, K. H. (2018). Personality & game design preference: Towards understanding player engagement and behavior [Master’s Thesis]. Lund University.

b) Diğer veri tabanlarından erişilen tezler

Parmer, T. (1987). A descriptive study of the career dreams, career decisiveness and career choice of urban black male and female athlete and nonathlete high school students [Publication No. 8721437] [Doctoral dissertation, The University of Iowa]. ProQuest Dissertations Publishing.

Krieger, W. D. (1995). Career activism: The role of individual activity in career management [Publication No. 9609214] [Doctoral dissertation, New York University]. ProQuest Dissertations Publishing.

Çeviri Kitap

Huizinga, J. (1995). Homo ludens-oyunun toplumsal işlevi üzerine bir deneme (1. Baskı). (M. A. Kılıçbay, Çev.), Ayrıntı Yayınları.

Kitap Bölümü
Haddon, L. (1993). Interactive games. In P. Hayward, & T. Wollen (Ed.), Future visions: New technologies of the screen (p. 123-147). British Film Institute.
Bildiriler

Eryılmaz, İ., Uzunbacak, H. H., & Akçakanat, T. (2022). Sağlık çalışanlarında tükenmişlik: Covid-19 öncesinde ve sırasında kıyaslamalı bir araştırma (s. 344-349). 30. Yönetim ve Organizasyon Kongresi. Isparta, Türkiye.

İnternet Kaynakları

Eddy, M., & Buzzi, M. (2019). The most niche simulation pc games we could find. https://www.pcmag.com/news/the-most-niche-simulation-pc-games-we-could-find adresinden 22 Mart 2020 tarihinde alınmıştır.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu. (2023). Faturalara ilişkin usul ve esaslar. https://www.btk.gov.tr/uploads/boarddecisions/elektronik-haberlesme-sektorunde-faturalara-iliskin-usul-ve-esaslar.pdf adresinden 22 Haziran 2023 tarihinde alınmıştır.

Medya Kaynakları (Film/Video vb.):

Darabont, F. (Yönetmen). (1994). The Shawshank Redemption [Film]. Castle Rock Entertainment.

Frampton, S. (2023, Haziran). What did people do before anesthesia? [Video]. https://www.ted.com/talks/sally_frampton_what_did_people_do_before_anesthesia

Gazete Yazıları

Bailey, J. M. (2023, 4 Eylül). 12 video games releasing this fall. The New York Times.

Kanun/Yönetmelik/Uluslararası Sözleşme/Mahkeme Kararları:

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu. (1963, 24 Temmuz). https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/11462.pdf

Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler Yönetmeliği. (2023, 9 Ağustos). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/08/20230816-1.htm

ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (SDÜİİBFD), yayın etiği kapsamında COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmekte ve bunlara uygun hareket etmektedir. Dolayısıyla SDÜİİBFD’de yayınlanmak üzere gönderilen makaleler uluslararası etik standartlara uygun olmalıdır.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, açık erişim politikasını benimsemiş bir dergidir.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, Turnitin intihal programı tarafından taranmaktadır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Araştırmayı incelemek için yeterli niteliğe sahip olmayan veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesinin mümkün olmayacağını bilen seçilmiş bir hakem, editöre söz konusu durumu bildirmeli ve inceleme sürecinden özrünü istemelidir.
Hakemler; kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
Hakemler; değerlendirme raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdır ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
Hakemler; makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editörün dikkatine sunmalıdır. Bu duruma değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dahildir.
Hakemlik, objektif olarak yapılmalıdır. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler yapıcı, dürüst ve kibar olmalıdır.
Hakemler; yazarlarından herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.

Yazarların Etik Sorumlulukları
Yazarlar; başvuru süreci esnasında verdikleri her türlü bilginin doğruluğunu beyan etmeli ve yanıltıcı, yanlış ya da eksik beyanda bulunmamalıdır.
Yazarlar; gönderdikleri makaleleri başka bir yerde yayınlamamış ya da yayınlanmak üzere göndermemiş olması gerekmektedir.
Yazarlar, makalelerinde kullandıkları alıntıların tümüne kaynak göstermelidir.
Yazarlar, makalenin kendi çalışmaları olduğunu, hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden kaynaklanan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu ve bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
Yazarlar; makaleye bilimsel katkı verdiklerini taahhüt etmeli ve bütün yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
Sorumlu yazar; makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu taahhüt etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalıdır. Bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.
Yazarlar; gönderdikleri çalışmaları destekleyen kurum/kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
Yazarlar; gerek görüldüğü takdirde makalede yer alan veri setlerine ulaşım imkânı sağlamalıdır.
Yazarlar; dergide yayımlanmak üzere gönderdikleri makaleleri, araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamalıdır. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makale içerisinde belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

Editörlerin Etik Sorumlulukları
Editörler; özgünlüğe ve bilimsel literatüre sağladığı katkıyı dikkate alarak makalelerin yayımlanmasına karar verirler.
Editörler; hakem havuzunun geniş ve güncel tutulması için gayret ederler.
Editörler; makalelerdeki hata, tutarsızlık veya yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesine yardımcı olurlar.
Editörler; makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
Editörler; akademik kurallara riayet etmeyen ve bilimsellikten uzak değerlendirmeleri engellerler.

Editör kurulu; dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar verir. Yazarların makalelerini değerlendiren editör kurulu; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi; ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.

SORU 1: Tüm makaleler için etik kurul izni gerekli midir?

Hayır. Kriterlerde de “Etik Kurul İzni gerektiren” makaleler olarak belirtilmektedir.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi


SORU 2: Geçmiş yıllarda tamamlanmış çalışma ve tezden üretilen yayınlar için geriye dönük etik Kurul İzni alınmalı mıdır?
2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.
SORU 3: TR Dizin’in bu kuralları ile üniversiteler dışında yapılan yayınlara kısıt mı getirilmiştir ?

Hayır. Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.
AYRICA:
• Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı) açıkça sunulmalı ve yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Yukarıda verilen bilgiler kapsamında, dergimize yapılacak araştırma makaleleri başvurularında etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır.
Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalı ve ilgili evraklar dergi yönetimine başvuru esnasında ibraz edilmelidir.


SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ YAYIN KURALLARI

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne gönderilecek makalelerde yazar/ların aşağıda belirtilen ilke ve kurallara uymaları gerekmektedir. Belirtilen ilke ve kurallara uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayabilir ya da bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilir.


Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlem ücreti ya da gönderim ücreti alınmamaktadır.