Bu araştırma, Asya grubunda yer alan Chojuro armut
çeşidinde yapraktan bazı mikro element uygulamalarının etkisini belirlemek
amacıyla Uşak ilinde 3 x 4 m dikim aralığında kurulan üretici bahçesinde 2018
yılında yürütülmüştür. Araştırmada demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır
(Cu) elementlerine ilişkin farklı sıklıkta uygulanan yaprak gübresi uygulamasının
bitkisel gelişim, meyve verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri
incelenmiştir. Çalışmada yapraktan gübrelemede yineleme sayısının artışı,
bitkilerde yaprak alanı ile sürgün uzunluğu ve çapında önemli düzeyde artışlar
sağlamıştır. Kontrol grubundaki bitkilere kıyasla 3 kez yapılan gübreleme
sonucunda elde edilen yaprak Fe, Zn, Mn ve Cu içeriği, sırasıyla yaklaşık %33,
%61, %189 ve %80 oranında artış sağlamıştır. Diğer yandan, yaprak gübresi
uygulamasının verim üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır. Kontrol grubundaki
bitkilere kıyasla 3 kez yapılan gübreleme sonucunda elde edilen meyve ağırlığı,
yaklaşık %28 oranında artış sağlamıştır. Uygulamalar sonucunda meyvelerde SÇKM
miktarının arttığı (%12.8’den %14.3’e yükselmiştir), buna karşın meyve eti
sertliğinin azaldığı gözlenmiştir. Gübreleme sayısındaki artışla birlikte daha
koyu renkli meyveler elde edilmiştir. Ülkemiz için
oldukça yeni meyve türü olan Asya armudu türünde, mikro besin elementi
noksanlıklarında yapraktan gübreleme yöntemine başvurmak kaliteli ürün alabilme
adına uygulanabilecek dikkate değer bir yöntemdir.
Armut mikro element gübreleme bitkisel gelişim meyve kalitesi
The experiment was carried out to determine the
effect of foliar micro element application on Chojuro cultivar in Asian pear (Pyrus pyrifolia Nakai) in producer
orchard that established in 3 x 4 m spacing in Uşak ecological condition in
2018. In the experiment, it was investigated the using foliar microelement (Fe,
Zn, Mn and Cu) fertilization method with different application frequency
effects on the plant growth, fruit yield and quality characteristics of Chojuro
cultivar. As a result, the leaf area and shoots length and diameter in plants
increased with a rising foliar application numbers. The application of foliar
fertilizer yielded dark-colored fruits.3 times applications were increased leaf
Fe, Zn, Mn and Cu content by 33%, 61%, 189% and 80%, respectively. However, the
foliar nutrient application did not cause any significant differences in fruit
yield. Especially 3 times applications were increased fruit weight by 28%. The
total soluble solids (TSS) rised from 12.8% to 14.3% with the increased foliar
application, but the fruit firmness was significantly reduced. For the Asian
pear cultivation, which is fairly new in the Turkey, application of foliar
fertilization method in micronutrient deficiencies could be applied to obtain
quality products.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 24 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 14 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.