SMAR, ekonomi iş ve örgüt sosyolojisi hakkında kuramsal olarak ele alınmış ve özgün araştırmalar yayınlamayı amaçlayan uluslararası bir dergidir.
Sosyal Mucit Academic Review (SMAR), ekonomi, iş ve örgüt sosyolojisi alanlarında sosyal konulara belirli bir şekilde ilgi duyan yöneticilere, akademisyenlere, öğrencilere ve bireylere yönelik yüksek kalitede makaleler yayınlar. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Türkçe olan makaleler, genişletilmiş ingilizce özet içermektedir. Böylece, dergimiz, uluslararası okuyuculara da ulaşabilecektir.
SMAR, Sosyal Mucit projesi kapsamında Erhan Aydın Akademi ve Malton London Consultancy tarafından desteklenerek yayınlanmaktadır. Proje, akademik tartışma ile toplum arasında bir bağlantı sağlamaktadır. Bu yüzden dergiye yüklenecek çalışmalar bilgiyi açık bir şekilde tartışmalı ve sunmalıdır. Hedef okuyucularımız akademisyen olmayan bireyleri içerdiği için bir makale açık bir şekilde araştırma problemin, bu problemin önemini ve uygulayıcılara/akademik çalışmalara değinmelidir.
BİÇİM ve TALİMATLAR
1- SMAR’da yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar “1) Başlık, 2) Özet, 3) Anahtar Kelimeler[4-6], 4) Genişletilmiş İngilizce Özet, 5) Giriş 6) Kavramsal Arkaplan, 7) Araştırma Yöntemi, 8) Bulgular, 9) Tartışma ve Sonuç, 10) Teşekkür, 11) Kaynakça, 12) Ekler” sıralamasını takip etmelidir. Yazım kurallarını sağlamak amacıyla lütfen Şablonu kullanınız.
2- Başlık Times New Roman 20 punto ile ortalanmış biçimde ve 1.15 satır aralıklı yazılmalıdır. Kelimelerin ilk harfleri büyük diğerleri küçük olmalıdır. 10 kelimeyi geçmemesi tavsiye edilir. Yazar isimleri (makalenin diline göre) ilk başlığın altında ortalanmış şekilde yazılmalı ve dipnot düşülerek; Unvan, Kurum Bilgisi, Ülke, mail, Orcid bilgileri eklenmelidir. Diğer şekil şartlarını sağlamak amacıyla lütfen Şablonu kullanınız.
3- Makale metni 3000 ve 8000 kelime arasında bir uzunlukta olmalıdır. Zorunlu durumlarda editör onayı dahilinde 8000 kelimeyi geçebilir.
• 3000-8000 kelime limiti referans ve ekleri de içermektedir. Lütfen her bir şekil ya da tabloya 200 kelime ayırınız.
• Özetlerin her biri (Türkçe-İngilizce) maksimum 250 kelime olmalıdır (4-6 anahtar kelime de dahil).
• Türkçe makaleler giriş bölümünden önce İngilizce genişletişmiş özete yer vermelidir (500-1000 kelime).
4- Çalışmalar aşağıdaki örgüye özen göstermelidir.
• Çalışmanızın giriş kısmında araştırma gerekçesinden ve araştırma sorunuzdan bahsediniz.
• Araştırma ile ilgili olan literatürün eleştirel bir analizini yapınız.
• Yöntem kısmını yazarken araştırma yönteminizin çalışma için neden gerekli olduğundan bahsediniz. Aynı zamanda araştırma kısıtlarına da değininiz.
• Araştırmanın sonuç kısmında ana bulgularınızı literatürden de faydalanarak tartışınız.
5- Dergimiz kapsamında yayınlanacak çalışmalarda aşağıdaki yayın kriterleri aranmaktadır.
• Açıklık: Makalenin anlaşılabilirlik ve okuyucu ile iletişim düzeyini ifade etmektedir.
• Araştırma Problemi/Sorunsalı/Gerekçesi: Bir çalışmada araştırma gerekçesi net bir şekilde ortaya konmalıdır. Ayrıca, araştırma probleminin neden önemli olduğu da literatürden atıflar yapılarak vurgulanmalıdır. Bilginin toplumsallaşmasını, fikirlerin görünür kılınmasını hedefleyen dergimizde, araştırma problemi net olmayan ve neden önemli olduğu belirtilmeyen çalışmalar değerlendirmeye alınmadan yazarlara iade edilir.
• Çalışma Amacı: Çalışmanın amacı net bir şekilde ortaya konmalıdır.
• Akıcı Dil Kullanımı: Çalışmalarda çoğunluklu etken cümleler tercih edilmelidir. Edilgen cümlelerden mümkün olduğunda kaçınılmaya çalışılmalıdır.
• Çalışmanın Alana Katkısı: Bir çalışmanın kuramsal, kavramsal ya da uygulayıcılara katkısı net bir şekilde belirtilmelidir.
Ayrıca, https://www.youtube.com/erhanaydinakademi Youtube kanalından dergimizle ilgili olan içeriklere ulaşabilirsiniz.
• Araştırma Fonu: Yazarlar, makalelerinde tüm dışsal araştırma kaynaklarını beyan etmelidir ve bunu gösteren bir açıklama Teşekkürler kısmında görünmelidir. Yazarlar, araştırma tasarımından yüklemeye kadar bütün araştırma sürecinde fonlayıcılarını ve finansal sponsorlarının rollerini tanımlamalıdır.
• Makale sonunda: Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanına yer verilmelidir.
• Etik Kurul İzni Gerektiren Çalışmalarda: İzinle ilgili bilgiler (kurul adı/tarih/sayı no) yöntem bölümünde metin olarak, özet sayfasında ise dipnot olarak yer almalıdır. Araştırmacıların uyması gereken etik ilkelere buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Metin içi Atıflar
1- SMAR yayınladığı makalelerde APA 7 stilini benimsemektedir.
2- Metin içi atıflarda parantez içinde; yazarın soyadı, eserin basım yılı ve (gerekiyorsa) sayfa numarası yazılmalıdır.
• (Soyad, Eser Yılı) ya da (Soyad, Eser Yılı, s. sayfa numarası)
• (Aydın, 2020) ya da (Aydın, 2020, s.7)
• Birden çok sayfa aralığı (Güler, 2020, s.7-14)
• Farklı sayfalara atıf (Crowley, 2020, s.7,14,24)
• Yazar ismi cümle içinde geçiyorsa (2020, s.7)
• İki yazarlı eserler (Barry ve Lee, 2020, s.7) ya da (Barry & Lee, 2020, s.7)
• İkiden fazla yazarlı eserler (Işık vd., 2004, s.45)
• Birden fazla esere atıf (Rahman, 2007; Lekhavat, 2010) / (Rahman, 2007, s.24; Lekhavat, 2010, s.3)
• Aynı yazarın aynı yıl yayınlanmış eserlerine atıf (Elwalda, 2020a) / (Elwalda, 2020b)
3- Birincil kaynaklara referans verilmesi gerekmektedir. Ancak birincil kaynaklara ulaşılamayan durumlarda aktaran kaynağa atıf verilebilir.
• (akt. Işık, 2017)
4- Doğrudan yapılan alıntılar tırnak (“ ”) içinde italik biçimde verilmelidir. 40 kelimeyi geçen direk alıntılarda ilgili alıntı ayrı bir paragraf olarak italik bir biçimde verilmelidir.
5- Detaylı atıf bilgisi için APA 7 resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakçada Referans Gösterimi
Kitaplar
Aydın, E. (2019). Etkileyiciliğin psikolojisi insanları etkileme sanatı (2. baskı). Az Kitap. https://doi.org/00.0000/0000000-000
Işık, M. (2017). Sizinle iletişebilirmiyiz. Eğitim Yayınevi.
Svendsen, S., & Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/
Makale
Ozdemir, B. (2021). An Updated Consumer Decision-making Model to Tackle Climate Change. Sosyal Mucit Academic Review , 2(1), 42-52 .
Sezgin, M., & Güler, Ş. (2020). The role of digital feedback on the self-esteem of digital natives. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, (35), 46-62.
Çeviri Kitap
Soyad, A. (2008). Eser adı (A. Soyad, Çev.). Yayın Evi. (Özgün eser basım 2006).
Editörlü Kitap
Soyad, A. (Ed.). (2020). Eserin adı. Yayın Evi.
Tezler
Güler, Ş. (2020). Benlik saygısı ve e-katılım ilişkisi üzerine twitter ekseninde bir araştırma [Yayınlanmamış doktora tezi]. Uşak Üniversitesi.
Detaylı atıf bilgisi için APA 7 resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Başvuruda Yüklenmesi Gereken Belgeler
1- Ana Metin (3000-8000 kelime arası)
2- Yazar Kimlik Bilgileri Formu
4- Etik Kurul Raporu
5- İntihal Raporu (Tek bir eserde %2'i - toplamda %20'yi aşmamalıdır) - Zorunlu durumlar için dergiyle iletişime geçiniz.
1- Özet, başlık, anahtar kelime vb. gibi gerekli bilgilerin tümünde hem Türkçe hem de İngilizce bölümlerini doldurunuz.
2- Makale başlığını girerken yalnızca kelimelerin ilk harflerinin büyük olmasına özen gösteriniz. (Ör: Dijital İletişim Mecralarında Dezavantajlı Türlerin Sesi Olmak)
3- Dergipark arayüzüne makale kaynakçanızın tamamını girmeye özen gösteriniz. Bu kaynaklar ile metin içerisindeki kaynakların uyumlu olmasına, eksik ya da fazla kaynak girmemeye dikkat ediniz.
4- Yazar künye bilgilerini, yazar sıralamasını ve Orcid bilgilerini doğru giriniz.
5- Etik kurul raporlarında yer alan çalışma adı ile makale başlığınızın en az %80 uyumlu olmasına dikkat ediniz.
6- Makale başlığınızın 12 kelimeyi aşmamasına dikkat ediniz. (Zorunlu durumlarda editörler ile iletişime geçiniz).
7- Kaynaklarınızın APA 7 formatına uygun olmasına, sayfa, cilt, volume ve diğer bilgilerin doğru olmasına dikkat ediniz. Google Akademik alıntı aracılığı ile eklediğiniz kaynakları kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
8- Yukarıdaki hususlara dikkat etmeyen çalışmalar hakem değerlendirme süreci başlatılmadan önce "yeniden gönderim" için yazara geri iade edilecektir.
Sosyal Mucit Academic Review’de yayımlanan makaleler Türkçe veya İngilizce olarak yazılmalıdır. Gönderim dili Türkçe olan çalışmalarda İngilizce özet (abstract) ve genişletilmiş özet (extended abstract) bulunmalıdır. Yazarlar makale gönderim aşamasında taslağın son formunu dikkatlice okuduktan sonra çalışmasını göndermelidir. Gönderilen aday makaleler yazım diline (Türkçe ve İngilizce) göre dilbilgisi kurallarına ve bilimsel alanyazına uygun, sade ve açık bir dil kalitesine sahip olmalıdır.
Aday makale yayıma kabul alması durumunda son kopya; dil bilgisi ve akademik yazım akışı açısından kaliteli olmalıdır. Son kopya, Türkçe ve İngilizce tam metin dil editörleri tarafından kontrol edilir. Dil editörleri aday makalenin dilini yetersiz görmesi durumunda dil redaksiyonunun yapılmasını talep edebilir. Dil redaksiyonu talep edilen aday makale, aşağıda önerilen akredite dil kuruluşlarında yaptırılır ve yaptırılan redaksiyonun belgesi yayın kuruluna ibraz edilir. Redakte edilmeyen ve belgelendirilmeyen aday makale yayına kabul edilmez.
Yazar(lar)ın aday makaleye ilişkin çeviri ve redaksiyon sürecinde destek alabilecekleri firmalar aşağıda sunulmaktadır.
• Elsevier Dil Servisi, http://webshop.elsevier.com/languageservices/
• Editage, http://www.editage.com/
• Enago, http://www.enago.com/
• Malton London, https://maltonlondon.com/home/consultancy
Hakemli bir dergide bir makalenin yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesinde önemli bir yapı taşıdır. Bu, yazarların çalışma kalitesinin ve onları destekleyen kurumların doğrudan bir yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel yöntemi desteklemekte ve somutlaştırmaktadır. Bu nedenle, yayınlama sürecine tüm taraflar (yazar, editörler, akran hakemler ve dergiye sahip olan toplum) beklenen etik davranış standartları üzerinde anlaşmaya varmak önemlidir. Sosyal Mucit Academic Review Dergisi, bilimsel yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından dergi editörleri için geliştirilen önerileri ve kılavuzları temel alınarak hazırlanan Temel Uygulamaların aşağıdaki ilkelerine uymayı taahhüt eder.
• Sosyal Mucit Academic Review Dergisi (SMAR), yayın etiğini uygulamada COPE tarafından belirlenen standartları benimser. Bu çerçevede kötüye kullanım veya yayın etiğinin ihlali durumlarında COPE tarafından geliştirilen yayın etiği akış şemalarını (https://publicationethics.org/resources/flowcharts) referans alır.
• Sosyal Mucit Academic Review Dergisi, benimsemiş olduğu çift kör hakem süreci gereği, sunulan yazıların hakem değerlendirmesine gönderilme sürecinde, yazarların ve hakemlerin anonimliğini garanti altına alır.
• Yazara dair bilgilerin gizliliği derginin sorumluluğundadır. Ancak bu bilgiler muhtemel suistimalleri soruşturmak amacıyla olası bir soruşturmada paylaşılabilir. Sosyal Mucit Academic Review Dergisi, muhtemel suistimal durumlarına ilişkin ilkelerini COPE tarafından oluşturulan yönergeler çerçevesinde tanımlar ve paydaşlarıyla web sitesinden paylaşır.
• Bir metne ait bölümlerin, belirtilmediği halde, yazara ait birden çok yayında kullanılması durumu olan metinler, Sosyal Mucit Academic Review Dergisi açısından kabul edilmez. Böylesi durumlarda dergi, COPE tarafından belirlenmiş olan ilgili yönergeleri uygular.
• Sosyal Mucit Academic Review Dergisi ifade özgürlüğünü her koşulda savunur ve gözetir. Buna ek olarak Dergi; ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı her tür içeriği nefret söylemi içinde değerlendirir ve bu içerikteki yazıları sürece sokmadan reddetme hakkını kullanır.
• Dergi, bir makale ile ilgili çıkar çatışması durumunda, açık bir biçimde, entelektüel ve etik standartlardan yana taraf olur; konu ile ilgili olarak yazarların, hakemlerin, editörün ve editör yardımcılarının yükümlü olduğu etik ilkeleri tanımlar.
• Ortaya çıkan bir çıkar çatışması durumunda Dergi, belirsizlik giderilene kadar makalenin değerlendirme sürecini askıya alır; bu bağlamda Dergi, başvuru yapan yazardan makalesi ile ilgili Etik Kurul İzni, Görüşmeci Rıza Formları ve ibraz edilmesi gereken belgeleri talep etme yetkisine sahiptir.
• Sosyal Mucit Academic Review Dergisi; düzeltme, açıklama, özür, tekzip niteliğindeki içerikleri yayınlamak konusunda sorumlu ve hassas davranır.
• Derginin editör ve yayıncıları, bir makalede oluşan yinelemelerin, yani başka bir yayınla arasındaki çakışmaların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesi durumunda, yasal tavsiyelere uymakla yükümlüdür.
• Her yazar makalenin içeriğini ve bu içeriğin dergiye sunulmasını kabul eder.
• Makalenin içeriği yetkili ve sorumlu hakemler tarafından incelenir ve onaylanır.
• Makale, kısmen veya tamamen daha önce herhangi bir dilde yayınlanmamış olmalıdır.
• Sosyal Mucit Academic Review dergisine yayınlanmak için gönderilen bir makale inceleme sürecindeyken başka bir dergiye gönderilmemelidir.
• Sosyal Mucit Academic Review dergisine gönderilen bir çalışma, daha önceden daha önce yayınlanmış rakamlar, tablolar veya uzun metin bloğu içeriyorsa, yazar telif hakkı sahiplarinden izin almalıdır. Telif hakkıyla korunan tüm unsurlar Sosyal Mucit Academic Review dergisine sunulan çalışmada uygun bir şekilde belirtilmelidir.
Telif Hakkı Düzenlemesi ve Çıkar Çatışması İlkesi
• Yazarlar SMAR'ın fikri eseri, Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayınlamasına izin verirler. Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir
• Sosyal Mucit Academic Review Dergisi, paydaşları arasındaki olası çıkar çatışmalarının bilimsel yayın etiğine zarar vereceğini düşünür. Dergi, çıkar çatışmalarını tespit etmek ve önlemek amacıyla tüm paydaşları için yükümlülüklerini tanımlar.
• Yazar, Sosyal Mucit Academic Review Dergisi’ne yazı başvurusu yaparken, Telif Hakkı Devri ve Çıkar Çatışması Formu’ndaki hususları kabul ettiğini beyan etmiş olur.
Açık Erişim Politikası
• Sosyal Mucit Academic Review Dergisi, tüm içeriği okura ya da okurun dahil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir ve link sağlayabilir.
• Sosyal Mucit Academic Review Dergisi makaleleri açık erişimlidir ve Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr) olarak lisanslıdır.
Gerekli Bilgileri Aktarma
Özgün çalışmalarını makaleleştirmiş yazarlar, yaptıkları araştırmayı ayrıntısıyla anlatmalı ve çalışmalarının önemini belirtmelidir. Makale elde edilen verileri doğru bir şekilde aktarmalı, başkalarının çalışmayı tekrar edebilmesine olanak verecek kadar ayrıntı ve referansı içermelidir. Gerçeği yansıtmayan, kasıtlı olarak çarpıtılmış ifadeler araştırma etiğine aykırıdır ve kabul edilemez.
Derleme ve diğer mesleki makalelerde de doğruluk ve nesnellik çok önemlidir. Bir görüş yansıtan editör yazıları da bu doğrultuda ele alınır.
Veri Erişimi ve Koruması
Yazarlardan, yayım esnasındaki düzeltmeler için yazılarında kullandıkları kaynakları göstermeleri istenebilir ve yazarlar, böylesi bir talep söz konusu olduğunda bahsedilen kaynaklara erişimi sağlamak zorundadırlar. Bununla beraber yazarların makaleleri yayımlandıktan sonra bile bir süreliğine bu kaynakları ve verileri saklamaları, onların yararına olacaktır.
Özgünlük ve İntihal
Yazarlar yaptıkları çalışmaların kendi özgün eserleri olduğunu kanıtlamak zorundadır ve eğer diğer kişilerin eser ya da tümcelerini kullanmışlarsa, bunu düzgün bir şekilde alıntılamalı ve aktarmalıdır.
İntihalin, bir başkasının çalışmasını kendi çalışması gibi göstermekten yine bir başkasının çalışmasının temel bileşenlerini (herhangi bir atıfta bulunmaksızın) farklı kelimelerle yeniden yazmaya ve başkalarının yaptığı veya ulaştığı çıkarımları kendi çıkarımlarıymış gibi göstermeye kadar uzanan birçok formu vardır. İntihalin her türlüsü etik olmayan bir davranış olup kesinlikle kabul edilemezdir.
Dergimizde intihal kontrolü için Ithenticate programı kullanılmaktadır.
Çoklu, Tekrarlanan ve Eşzamanlı Yayım
Yazarların genel manada aynı araştırmayı baz alan çalışmalarını ilk yayımlarından sonra bir daha yayımlatmaması, yani çalışmaların birden fazla dergide yayımlanmaması gerekir. Aynı çalışmanın eşzamanlı olarak birden fazla yayımlatılması, etik olmayan bir yayımlama davranışı olup kesinlikle kabul edilemezdir.
Aynı şekilde, yazarlardan daha önce yayımlattıkları çalışmalarını başka bir dergiye değerlendirilmek üzere sunmamaları da beklenmektedir. Ancak, yine de çeviriler, sağlık alanı ile alakalı belgeler gibi bazı makale türlerinin birden fazla dergide yayımlanmaları, gerekli koşullar sağlandığı takdirde, kimi vakit kabul edilebilir bir tutumdur. Bunun içinse ilgili derginin yazar ve editörlerinin ilk yayımın kaynaklarını ve yorumunu da içeren ikinci bir yayım üzerinde hemfikir olmaları gerekmektedir. İlk yayıma yapılan referanslar, ikinci yayımda düzgün bir biçimde alıntılanmalıdır.
Kaynakların Tanımı
Diğer yazarların çalışmalarının tanımı düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Kaynak gösterilen eserin temel çeperini belirleyen yayımlar alıntılanmalıdır. Bir konuşmadan, mektuplaşmadan ya da üçüncü şahıslarla yapılan bir tartışmadan elde edilen özel bilgiler, kaynağın yazılı izni olmadan kullanılmamalı veya aktarılmamalıdır. Resmî yazışmalar ve başvurular gibi gizli servislerden elde edilen özel bilgiler, bu servislere içkin çalışmaların yazarlarının yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.
Patent ve Görüş Ayrılıkları/Çıkar Çatışmaları
Bütün yazarlar, araştırmalarına başlamalarını takip eden üç yıl içinde çalışmalarını uygunsuz olarak etkileyebilecek ya da bu doğrultuda algılanabilecek kişi ya da kurumlarla olan mali, kişisel ve benzeri diğer ilişkilerini ya da olası çıkar çatışmalarını ifşa etmek zorundadır.
Söz konusu çatışma güncel olabilir veya potansiyel olarak var olabilir; bu sebeple bunun Sosyal Mucit Academic Review dergisine açıkça belirtilmesi en güvenli tutumdur. Tüm başvurular potansiyel çıkar çatışması/görüş ayrılığı olarak görülebilecek her türden ilişki ve bağlantının beyanını da içermelidir. Sosyal Mucit Academic Review Dergisi, bu tür bilgileri yazı işlerinde gereken kararları vermek için temel alabilir ve bu beyanları, okurların söz konusu çalışmayı değerlendirmesi açısından önemli olduğuna kanaat getirdiği takdirde yayımlayabilir. Bahsedilen çatışma/ayrılık uyarınca Sosyal Mucit Academic Review Dergisi makalenin yayımlanmaması yönünde bir karara varabilir. Tüm yazarların, çalışmalarının sonunda “Patent Beyanı” alt başlığıyla, olumsuz şekilde etkilenebilecek ya da etkilenme ihtimali bulunan çalışmalarının arz edilmesinden başlayarak üç yıl içerisinde hâlihazırda vuku bulan ya da böyle bir potansiyele sahip, finansal, kişisel veya diğer insanlarla ya da kurumlarla olan ilişkileri içeren olası herhangi bir çıkar çatışmasını/görüş ayrılığını açıkça belirtmesi gerekir.
Açıkça belirtilmesi gereken potansiyel çıkar çatışmaları/görüş ayrılığı örnekleri, iş verme, danışmanlık, sermaye sahipliği, hizmet ücretleri, noter tasdiki, patent başvurusu ve kaydı, hibeler veya diğer finans kaynakları gibi birimleri de içermelidir. Potansiyel çıkar çatışmaları, mümkün olan en erken evrede tescil edilmelidir.
Projenin tüm finansal kaynakları da açıkça belirtilmelidir. Bu beyanname (Finans kaynakları listesi başlığıyla) çalışmanın ayrı bir bölümünde, Referanslar’dan hemen önce yer almalıdır. Yazarların; kendilerine finans kaynağı sağlayan birim(ler)in, eğer varsa, çalışma tertibindeki, bilgi toplama ve analiz etme ve verilerin yorumlanmasındaki, raporların yazımındaki ve çalışmanın yayımlanmak üzere arz edilme kararındaki rolünü belirtmeleri gerekmektedir.
Yayımlanmış Çalışmalardaki Temel Hatalar
Yazarlar yayımı yapılmış eserlerinde önemli bir hata veya yanlışlık fark ettikleri takdirde bunu zaman geçirmeden Sosyal Mucit Academic Review editörü veya yayımcısına bildirip çalışmalarını düzeltmek veya geri geçmek üzere editörle iş birliği yapmakla yükümlüdür. Eğer editörün veya yayımcının basılan çalışmanın önemli hatalar içerdiğinden üçüncü şahıslar vesayetiyle haberi olursa, çalışmayı derhâl geri çekmek ya da düzeltmek veya editöre orijinal çalışmanın doğruluğunu belirten kanıtlar sunmak tamamen yazarın sorumluluğundadır.
Çalışmanın Yazar Kadrosu
Yazar kadrosu, söz konusu çalışmanın fikriyatına, tasarısına, oluşturulmasına veya tercümesine önemli katkılarda bulunmuş kişilerle sınırlı tutulmalıdır. Bu önemli katkılarda bulunan kişiler, yardımcı yazarlar olarak listelenmelidir. Araştırma projesinin yalnızca belirli yerlerine yardımı dokunan kişiler ise katkıda bulunanlar olarak belirtilmelidir.
Yazışmayı yürüten yazar, çalışmada tüm yardımcı yazarların doğru bir biçimde beyan edildiğini ve tüm yardımcı yazarların çalışmanın son şeklini görüp onayladıklarını ve yayımlanmak üzere arz edilmesi konusunda hemfikir olduklarını kesin olarak iletmelidir.
Sosyal Mucit Academic Review (SMAR), gönderilen makaleler için 5000 TL Makale Başvuru Ücreti (MBÜ) tahsil edecektir. Çalışmanın reddedilmesi ya da geri çekilmesi durumunda yazara geri ödeme yapılmaz. SMAR makale başvurusu sırasında kabul/red şartına bağlı olmaksızın MBÜ tahsil etmektedir.
MBÜ, makale hakem değerlendirme sürecine girmeden önce ödenecektir. Makale başvurusu yapıldıktan sonra, dergi editörlüğünün intihal ve ön değerlendirme sonucu olumlu olursa, makale hakem değerlendirme sürecine başlamadan önce MBÜ ödemesi yapılacaktır. Yazarların MBÜ ödemesi için editörlükten bilgilendirme maili yapılacaktır. Hakem değerlendirme süreci MBÜ’den sonra başlamaktadır. Bilgilendirme maili gelmeden önce kesinlikle ücret ödemesi yapılmamalıdır. MBÜ ödemesi sonrasında makalenin hakem değerlendirme süreci başlamaktadır. Bu süreçte editörlük tarafından yazarlara bilgilendirme mesajı gönderilmektedir. MBÜ ödendikten sonra ödeme dekontunun dergiye gönderilmesi gerekmektedir.
Dergi, Star Araştırma Programı kapsamında değerlendirilen makaleler için gönderim ücreti almamaktadır.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.