Editoryal
BibTex RIS Kaynak Göster

BESİN ALERJİSİ

Yıl 2020, Cilt: 14 Sayı: 3, 199 - 199, 29.05.2020
https://doi.org/10.12956/tchd.744789

Öz

Besin alerjisi özellikle süt çocukluğu olmak üzere çocukluk çağında sık karşılaşılan bir hastalıktır ve sıklığının bazı ülkelerde %10’a kadar ulaştığı bildirilmiştir. Günümüzde besin alerjisinde kür sağlayan bir tedavi şekli yoktur ve tedavideki birincil yaklaşım alerjik olunan besinden uzak durmaktır (1).
Anafilaksi hayatı tehlikesi olan bir klinik tablodur ve çocukluk çağında anafilaksilerin en sık nedeni besin alerjileridir. Anafilaksi geçiren bir çocuk ve onun ailesi bu durumdan etkilenmekte ve hayatlarında önemli değişiklikler yapmaktadırlar (2). Bu değişiklikler hem çocuğu hem de ailenin yaşam kalitesini etkilemektedir (3). Besin alerjisi nedeniyle anafilaksi geçirmiş çocukların ailelerinin başa çıkma becerileri konusunda yapılmış çalışma sayısı kısıtlıdır.
Derginin bu sayısında Toyran ve Ark (4) tarafından Türkiye’nin dört farklı alerji kliniğinde yayınlanan yazıda ailelerin başa çıka becerileri araştırılmıştır. Besin alerjisi nedeniyle anafilaksi geçirmiş 70 çocuğun ailesinin dâhil edildiği bu çalışmada ebeveynlerin %50’sinde aile yaşamıyla ilgili, %51.4’ünde ise ev dışı aktivitelerde sorun olduğunu bildirmişlerdir. Ebeveynlerin %80’i aşırı endişeli, %75.7’si ise çocuklarına karşı aşırı korumacı bulunmuştur. Anne babaların %22’si hayatlarındaki değişiklikler nedeniyle aralarında sorun olduğunu bildirmiştir.
Anafilaksi geçirmiş çocuklar ve ailelerinin yaşam kalitelerinin arttırılması ve hastalıkla başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi için hem hastalık hakkında bilgilerinin arttırılması hem de psikolojik ve sosyal yönden desteklenmesi gerekmektedir. Bu destekler çocukların daha sağlıklı gelişmesini ve ailelerin yaşam kalitelerinin yükselmesini sağlayabilir. Bu amaca ulaşmak için çocuk alerji ve immünoloji uzmanlarının bu konudaki farkındalıklarını arttırılması, her muayenede bu konulara ilişkin bilgi alınmasının teşvik edilmesi gerekmektedir. Ayrıca konu ile ilişkili olan diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, klinik psikolog gibi disiplinlerden yardım istenmesi uygun olacaktır.

Kaynakça

  • 1- Sicherer SH, Sampson HA. Food Allergy: A Review and Update on Epidemiology, Pathogenesis, Diagnosis, Prevention, and Management. J Allergy Clin Immunol 2018; 141: 41-58. 2- Orhan F, Civelek E, Şahiner ÜM, Arga M, Can D, Çalıkaner AZ, et al. Anaphylaxis: Turkish National Guideline 2018. Asthma Allergy Immunol 2018;16:Supplement:1,1-62. 3- Thörnqvist V, Middelveld R, Wai HM, Ballardini N, Nilsson E, Strömquist J, et al. Health-related quality of life worsens by school age amongst children with food allergy. Clin Transl Allergy 2019;9:10. 4- Toyran M, Vezie E, Keskin Ö, Orhan F, Bilgiç Eltan S, Dibek Mısırlıoğlu E ve ark. Challenges Parents Face While Trying to Coping with Food Allergic Children Who Had Experienced Anaphylaxis. Turkiye Çocuk Hast Derg 2020:14: 211-9.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İç Hastalıkları
Bölüm Editoryal
Yazarlar

Ersoy Civelek Bu kişi benim 0000-0002-1780-4801

Yayımlanma Tarihi 29 Mayıs 2020
Gönderilme Tarihi 29 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Civelek E. BESİN ALERJİSİ. Türkiye Çocuk Hast Derg. 2020;14(3):199-.

13548  21005     13550