Yazım Kuralları


Yayın İlkeleri
Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, yılda iki sayı (Mart, Ekim) olmak üzere hem basılı hem de elektronik olarak yayımlanır.
Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi’nde Türk yazı dilleri, lehçeleri ve edebiyatlarının tarihî ve günümüzdeki özelliklerini, eserlerini, yazarlarını, sorunlarını ele alan bilimsel yazılarla dil ve edebiyat araştırmalarına yer verilmektedir.
Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen yazılar, hiçbir yerde yayımlanmamış olmalı ve başka bir derginin yayım süreci dâhilinde bulunmamalıdır. Kongrelerde sunulan bildiriler ve konferans metinleri, yayımlanmamış ve derginin yayın ilkelerine uygun hâle getirilmiş olmak kaydıyla dergide yayımlanabilir.
Derginin genel yayın dili, Türkiye Türkçesidir. Bununla birlikte çağdaş Türk yazı dilleriyle yazılmış yazılara ve İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça yazılmış yazılara da yer verilmektedir.
Yazının çağdaş Türk lehçelerinden birisinde yazılmış olması durumunda önce yazılan lehçede başlık, özet ve anahtar kelimeler; sonra Türkiye Türkçesi ile başlık, özet ve anahtar kelimeler; daha sonra İngilizce başlık, özet ve anahtar kelimeler yazılmalıdır.

Yazım ve Gönderim Kuralları
Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, makale başvurularını https://giris.ayk.gov.tr adresinde yer alan YAYSİS (Yayım Takip Sistemi) üzerinden kabul etmektedir. Yayım sürecinin bütün aşamaları buradan yürütülür ve her aşamada yazar bilgilendirilir. Posta veya e-posta yoluyla yapılan başvurular yayım sürecine alınmaz.
• Dergiye gönderilen yazıların derginin amaç ve kapsamına uygun olması gerekmektedir.
• Makaleler, hakemlere doğrudan YAYSİS üzerinden (yazarın yüklediği dosyada değişiklik yapılmadan) yönlendirilmektedir. Makale üzerinde ve yüklenen dosya adında, yazar-hakem gizliliğini sağlama amacıyla makalenin sahibini tanımlayıcı herhangi bir bilgi olmamalıdır.
• Yazıların düzeni, başlıklandırma, şekil, tablo, kaynakça ve atıf sistemi için APA 7 kurallarına uyulması gerekmektedir.
• Makale gönderilirken şablon dosyasının kullanılması gerekmektedir. Dosya buradan indirilebilir.
• Makaleler ile birlikte telif formunun da gönderilmesi gerekmektedir. Burada verilen bilgiler üzerinde daha sonra herhangi bir değişiklik yapılamaz. Dosyayı buradan indirebilirsiniz.
• Makalelerde Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu’na (kısaltmalar dâhil) uyulmalıdır.
• Dergiye gönderilecek araştırma makalelerinin 3.000-10.000 arasında kelime sayısına sahip olması gerekmektedir. Saha çalışmasına dayalı makalelerde bu sınır Yazı Kurulunun izni ile aşılabilir. Ayrıca Yazı Kurulu tarafından alanın öncü isimlerinden talep edilen yazılarda bu sınır aranmaz. Kitap değerlendirme yazılarında bu sınırlama 1.500-2.500 kelime arasında uygulanır. Tartışma türündeki yazılarda 2.500-5.000, yayın yönetmenine (editör) mektup türündeki yazılarda ise 750-1.500 kelimelik bir sınırlama uygulanır.
• Makalelerin Türkçe ve İngilizce ile en az 200, en fazla 250 kelimelik özetleri ve bu iki dilde anahtar kelimeleri yazının ilk sayfasında yer almalıdır. Makalelerin kaynakça bölümünden sonra en az 700, en fazla 1.000 kelimelik ayrıntılı İngilizce özeti (Extended Summary) verilmelidir.
• Yayım kararını takiben yazar sayısının birden fazla olması hâlinde araştırmacı katkıları (CRediT yazar beyanı), etik kurul, çıkar çatışması ve varsa destek-teşekkür beyanı şablon dosyasına uygun olarak kaynakçadan önce belirtilmelidir.


Sayfa Düzeni İlkeleri
• Makalede Times New Roman yazı tipi (fontu) kullanılmalıdır. Ancak bazı alanların gereği olarak yazım esnasında özel yazı tipi (fontu) kullanılmışsa bu yazı tipleri (fontlar) sisteme yüklenmelidir.
• Öz (abstract) sağ ve sol taraflardan 2 cm daha içeride, 10 yazı büyüklüğü (punto) ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır.
• Makale MS Word dosyası olarak hazırlanmalıdır. Makalede sayfa düzeni şu şekilde olmalıdır:
Metin boyutu: 11 yazı büyüklüğü (punto)
Dipnot boyutu: 9 yazı büyüklüğü (punto)
Paragraf aralığı: 6 nk
Paragraf girintisi: 1,25 cm
Üst-alt-sağ-sol kenar boşlukları: 3 cm
Satır aralığı: tek


• Makalede dipnotlar yer alacaksa tek satır aralığı ve 0 nk paragraf aralığında, 9 yazı büyüklüğü (punto) ile yazılmalıdır.
• Makalede 40 kelimeyi geçen doğrudan alıntılar sağ ve sol taraflardan 1,5 cm içeride ve 10 yazı büyüklüğü (punto) ile yazılmalıdır.


Makalede Kaynak Gösterme
• Kaynaklar APA 7'ye göre düzenlenmelidir.
• Kullanılan bütün kaynaklar makalenin sonunda “Kaynakça” adı altında verilmelidir.
• Kaynakçada yer alan bütün kaynaklar, makalenin doğru indekslenebilmesi için Latin alfabesi ile yazılmalıdır.


Kitaplarda:
Metin içinde: (Korkmaz, 1992, s. 37)
Eserin “Kaynakça” bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır:
Korkmaz, Z. (1992). Atatürk ve Türk dili - belgeler. Türk Dil Kurumu.


Makalelerde:
Metin içinde: (Gözaydın, 2001, s. 585)
Makalenin “Kaynakça” bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır:
Gözaydın, N. (2001). Atatürk dönemi ile ilgili Almanya Dış İşleri arşivindeki belgeler - VII. Türk Dili, 599, 575-586.


Tezlerde:
Metin İçinde: (Öner, 1995, s. 94)
Tezin “Kaynakça” bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır:
Öner, M. (1995). Bugünkü Kıpçak Türkçesi, Tatar, Kazak ve Kırgız şivelerinin karşılaştırmalı grameri (Tez No. 42427) [Doktora tezi, Ege Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.


Tablo ve Şekiller
Tablo numaraları ve açıklamaları tablonun üstünde
Tablo 1: …………………
şeklinde 10 yazı büyüklüğü (punto) ile yazılmalı ve ortalanmalıdır.
Tablo içi metinlerde yazı büyüklüğü (punto) 9, satır aralığı tek, paragraf aralığı 0 nk olmalıdır.
Tablo, sayfaya ortalanmalıdır.
Şekil numaraları ve açıklamaları şeklin altında
Şekil 1: …………………
biçiminde 10 yazı büyüklüğü (punto) ile yazılmalı ve ortalanmalıdır.
Şekil, sayfaya ortalanmalıdır.


Bu ilkelere uymayan makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Son Güncelleme Zamanı: 25.11.2024 11:12:53