Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi (TJAU), akarsu ve durgun sularda, kültür ortamı ve laboratuvarlarda yapılmış her çeşit bilimsel orijinal araştırma makalesi, olgu sunumu, kısa makale ve derleme çalışmalarını uluslararası alanda yayınlamayı hedeflemektedir.
Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Avcılığı; Yumuşakça ve Kabuklu Yetiştiriciliği ve Avcılığı, Gıda İşleme, Gıda Biyoteknolojisi ve Teknolojisi, Yem ve Yem Teknolojisi, Biyoloji, Veterinerlik, Biyokimya, Zootekni, Eczacılık, Çevre Mühendisliği, Ekonomi, Limnoloji, Ekoloji, Akuatik Toksikoloji, Balık Hastalıkları, Çevre Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Algal Biyoteknoloji, Su Kirliliği, Vahşi Hayat, Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik, Genetik, Balık Besleme ve Biyokimyası ve Su Kimyası ve kirliliği, Su kaynaklarının Korunması ve İdaresi, Populasyon Dinamiği konularında bilimsel makaleler kabul edilmektedir.
Orijinal araştırma makaleleri; derleme makaleleri, kısa iletişim. Özgün araştırma makaleleri; Daha önce yayınlanmamış ve 7500 kelimeyi veya 25 makale sayfasını geçmemesi gereken orijinal tam uzunlukta araştırma makaleleri (tablo ve çizimler dahil) Derleme makaleleri; topikal konularda ve 10.000 kelimeye veya 25 el yazması sayfaya kadar (tablolar ve şekiller dahil) Kısa iletişimler; Ön nitelikte olabilecek çalışmaları tanımlamak (tercihen tablolar ve şekiller dahil olmak üzere en fazla 3000 veya 10 el yazması sayfa).
Bildiriler Türkçe yada İngilizce olarak yazılmalıdır. Metninizi kelime işlem yazılımı kullanarak hazırlanmalı ve ".doc" veya ".docx" formatlarında kaydedilmelidir. Yazılar aşağıdaki sırayla yapılandırılmalıdır; Aşağıda APA-7 formatına uygun olarak yazım kuralları verilmiştir.
Başlık
Yazar isimleri, bağlı oldukları kurumlar
Sorumlu yazarın e-postası
Ana metin
Özet (100-350 kelime)
Anahtar kelimeler (3-5 kelime)
Giriş
Materyal ve Metot
Sonuçlar ve Tartışma
Teşekkürler (gerekirse)
Kaynaklar
Resim yazısı içeren tablo(lar) (metinde uygun konumda)
Resim yazısı içeren şekil(ler) (metinde uygun konumda)
Ve ekler (varsa).
Referanslar
Kaynaklar APA 7 formatına göre yazılmalıdır.
Şekiller ve Tablolar
Makale içinde sadece çizelge ve şekil ifadeleri kullanılmalı, kullanılan her çizelge ve şekle makale içinde atıf yapılmalıdır. Çizelge başlığı, içeriği ve dip not 10 punto, dik, sola dayalı olmalıdır. Çizelge içindeki en küçük yazı karakteri 8 punto olmalıdır. Başlık çizelgenin üstüne Çizelge 1. şeklinde koyu yazılmalı, başlık kısmı cümlenin ilk harfi büyük diğerlerinin tümü küçük normal kalınlıkta yazılmalı, cümle sonunda nokta olmamalıdır. Çizelge başlığı ve içeriğinin satır aralığı üstten ve alttan 0 pt olmalıdır. Çizelge sütunlarına ait ilk satırlar koyu ve kelimelerin baş harfi büyük olmalıdır.
Tablolar kesinlikle yatay sayfa yapısında ayarlanmamalıdır. Dikey sayfaya sığmayan tablolar bölünerek iki ayrı tablo olarak verilmelidir. Çizelge satır ve sütunlarındaki değerler yazılırken değerlerin başında veya sonunda space tuşu kullanılarak kesinlikle boşluk verilmemelidir. Şekil başlıkları ise Şekil 1. biçiminde 10 pt yazıldıktan sonra ilk kelimenin baş harfi büyük diğer tüm harfleri küçük normal kalınlıkta yazılmalı, başlık sonuna nokta konulmamalıdır. Şekil başlığı şeklin altında yer almalıdır. Kullanılan şekillerin kalitesi uygun olmalıdır (en az 300 dpi), karışık matematiksel denklemler, karışık kimyasal yapılar gibi gösterimler kalitesi yüksek vektör veya bitmap resimler halinde olmalıdır.
Sayı ile birimi arasında 1 boşluk bırakılmalıdır (10 kg gibi), % işaretinden sonra boşluk bırakılmamalıdır (%35).
Makale ile Birlikte Gönderilmesi Beklenen Dosyalar
• Telif Hakları Devir Formu: Makalelerin Telif Hakkı Devir Formu’nu buradan indirerek, imzalandıktan sonra tarayıcıdan geçirilerek sisteme PDF olarak yüklenmelidir. Bu formu göndermeyen yazarların yayınları basılamaz.
• Etik Kurul izin/onay mektubu: Hayvanlarla ilgili araştırma çalışmalarına, anketlere, odak-grup tartışmalarına ve gözlemlere dayanan tüm makaleler. (Gerekiyorsa)
• İzin mektubu: İkincil kaynaklardan elde edilen yazılarda, yazarlar kullanılan ölçekler, anketler ve fotoğraflar için ilk telif hakkı sahiplerinden izin mektubu alınmalıdır. (Gerekiyorsa)
*Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarların, çalışmalarını yazım kurallarında yer alan tüm maddelere uygun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Benzerlik taraması için iTenticate yada turnitin programları kullanılabilir.
Dergide hakem kurulunun onayladığı araştırma makaleleri yayınlanmaktadır. Lisans üstü tezlerinden üretilmiş olan yayınlar “Lisans üstü tezinden üretilmiştir” ibaresi ile hakemlere gönderilmektedir.
a) Çıkar Çatışması formu buradan indirilebilir
b) Etik onay (Varsa)
c) Finansman (varsa)
d) Yayın izni formu buradan indirilebilir
ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
ETİK İLKELER
SALAMİZASYON
Atatürk Üniversitesi Alabalık Fakültesi Dergisi, makale yazarlarını yazının Başlık Sayfasındaki beyana göre kabul etmektedir. Bu nedenle, tam yazar sıralamasının son halini göndermek yazarların sorumluluğundadır. Makale gönderiminden sonra yazarlık değişikliğine ilişkin talepler (ör. yazarların çıkarılması/eklenmesi, sıranın değiştirilmesi vb.) editör onayına tabidir.
Yazarlık değişikliği talepleri, değişikliğin nedenlerini belirten resmi bir yazı ile Yazı İşleri Müdürlüğü'ne iletilmelidir. Mektup tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve yazarlık değişikliğine ilişkin onaylarını içermelidir. Talep Yayın Kurulu tarafından onaylanırsa, yazarların nihai sıra listesine göre yeni bir Telif Hakkı Sözleşmesi Formu göndermeleri gerekmektedir.
İTİRAZ VE ŞİKAYET
Derginin Yayın Kurulu, itiraz ve şikayet vakalarını işleme almaktadır. Yazarlar, itiraz ve şikayetleri için doğrudan Editöryel Ofis ile temasa geçebilirler. İhtiyaç duyulduğunda Yayın Kurulu’nun kendi içinde çözemediği konular için tarafsız bir temsilci atanmaktadır. İtiraz ve şikayetler için karar verme süreçlerinde nihai kararı Baş Editör verecektir.
SORUMLULUK REDDİ
Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi herhangi bir makale gönderimi, işleme veya yayın ücreti talep etmemektedir.
The Trout Journal of Atatürk University (Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi)
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.