Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 2, 31.12.2023

Yıl: 2023

Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi (TJAU), akarsu ve durgun sularda, kültür ortamı ve laboratuvarlarda yapılmış her çeşit bilimsel orijinal araştırma makalesi, olgu sunumu, kısa makale ve derleme çalışmalarını uluslararası alanda yayınlamayı hedeflemektedir. 

Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Avcılığı; Yumuşakça ve Kabuklu Yetiştiriciliği ve Avcılığı, Gıda İşleme, Gıda Biyoteknolojisi ve Teknolojisi, Yem ve Yem Teknolojisi, Biyoloji, Veterinerlik, Biyokimya, Zootekni, Eczacılık, Çevre Mühendisliği, Ekonomi, Limnoloji, Ekoloji, Akuatik Toksikoloji, Balık Hastalıkları, Çevre Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Algal Biyoteknoloji, Su Kirliliği, Vahşi Hayat, Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik, Genetik, Balık Besleme ve Biyokimyası ve Su Kimyası ve kirliliği, Su kaynaklarının Korunması ve İdaresi, Populasyon Dinamiği konularında bilimsel makaleler kabul edilmektedir.

Genel Kurallar

The Trout Journal of Atatürk University (TJAU) (Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi) yılda iki kez (Haziran ve Aralık) yayınlanmaktadır. Derginin yayın dili İngilizce ve Türkçe'dir.
Tüm çalışmalar, en az 2 nitelikli hakem tarafından hakem değerlendirme sürecine tabi tutulur.
Gönderilen çalışmalar, baş editör tarafından nihai onay alındıktan sonra yayınlanır.
Makaleler bildiri olarak sunulabilir ancak bildiri kitapçığında kaynak gösterilerek sadece özet yayınlatılabilir. Makalenin tümü ya da bir bölümü kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.

Makale Türleri

Orijinal araştırma makaleleri; derleme makaleleri, kısa iletişim. Özgün araştırma makaleleri; Daha önce yayınlanmamış ve 7500 kelimeyi veya 25 makale sayfasını geçmemesi gereken orijinal tam uzunlukta araştırma makaleleri (tablo ve çizimler dahil) Derleme makaleleri; topikal konularda ve 10.000 kelimeye veya 25 el yazması sayfaya kadar (tablolar ve şekiller dahil) Kısa iletişimler; Ön nitelikte olabilecek çalışmaları tanımlamak (tercihen tablolar ve şekiller dahil olmak üzere en fazla 3000 veya 10 el yazması sayfa).


Yazıların Hazırlanması:


Bildiriler Türkçe yada İngilizce olarak yazılmalıdır. Metninizi kelime işlem yazılımı kullanarak hazırlanmalı ve ".doc" veya ".docx" formatlarında kaydedilmelidir. Yazılar aşağıdaki sırayla yapılandırılmalıdır; Aşağıda APA-7 formatına uygun olarak yazım kuralları verilmiştir.


Başlık
Yazar isimleri, bağlı oldukları kurumlar
Sorumlu yazarın e-postası
Ana metin
Özet (100-350 kelime)
Anahtar kelimeler (3-5 kelime)
Giriş
Materyal ve Metot
Sonuçlar ve Tartışma
Teşekkürler (gerekirse)
Kaynaklar
Resim yazısı içeren tablo(lar) (metinde uygun konumda)
Resim yazısı içeren şekil(ler) (metinde uygun konumda)
Ve ekler (varsa).

Makale boyunca referanslar, tablo başlıkları ve şekil başlıkları da dahil olmak üzere 12 punto (Times New Roman tercih edilir), ve A4 boyutlu kâğıdın her iki tarafında 25 mm kenar boşlukları olmalıdır. Yazı aralığı 1,5 boşluk olmalıdır. 
Özellikle, tireli kelimeler kullanılmaması tercih edilir. Cins ve tür isimleri italik olarak verilmelidir. Yazarlar mümkünse stil için derginin yayınlanmış son sayısına başvurmalıdır. Tüm resimler, şekiller ve tablolar metnin sonunda değil, metin içinde uygun noktalara yerleştirilmelidir. (Resim ve tabloların hazırlanmasına ilişkin detaylar aşağıda listelenmiştir).

Referanslar

Kaynaklar APA 7 formatına göre yazılmalıdır.

Şekiller ve Tablolar

Makale içinde sadece çizelge ve şekil ifadeleri kullanılmalı, kullanılan her çizelge ve şekle makale içinde atıf yapılmalıdır. Çizelge başlığı, içeriği ve dip not 10 punto, dik, sola dayalı olmalıdır. Çizelge içindeki en küçük yazı karakteri 8 punto olmalıdır. Başlık çizelgenin üstüne Çizelge 1. şeklinde koyu yazılmalı, başlık kısmı cümlenin ilk harfi büyük diğerlerinin tümü küçük normal kalınlıkta yazılmalı, cümle sonunda nokta olmamalıdır. Çizelge başlığı ve içeriğinin satır aralığı üstten ve alttan 0 pt olmalıdır. Çizelge sütunlarına ait ilk satırlar koyu ve kelimelerin baş harfi büyük olmalıdır.

Tablolar kesinlikle yatay sayfa yapısında ayarlanmamalıdır. Dikey sayfaya sığmayan tablolar bölünerek iki ayrı tablo olarak verilmelidir. Çizelge satır ve sütunlarındaki değerler yazılırken değerlerin başında veya sonunda space tuşu kullanılarak kesinlikle boşluk verilmemelidir. Şekil başlıkları ise Şekil 1. biçiminde 10 pt yazıldıktan sonra ilk kelimenin baş harfi büyük diğer tüm harfleri küçük normal kalınlıkta yazılmalı, başlık sonuna nokta konulmamalıdır. Şekil başlığı şeklin altında yer almalıdır. Kullanılan şekillerin kalitesi uygun olmalıdır (en az 300 dpi), karışık matematiksel denklemler, karışık kimyasal yapılar gibi gösterimler kalitesi yüksek vektör veya bitmap resimler halinde olmalıdır.

Makale içinde yer alan tüm bilimsel kısaltmalar Uluslararası Birimler Sistemi (International System of Units)’ne göre verilmelidir. Rakamsal gösterimlerde ondalık ayraç olarak nokta (örneğin: 1.25), bindelik ayraç olarak ise virgül (örneğin: 2,000,000) kullanılmalıdır. Bindelik ifadelerden metin içinde kaçınılmalıdır (örneğin: 2,455,632 yerine yaklaşık 2.5 milyon). Bu gibi büyük sayıların tam değerlerinin çizelgeler içerisinde verilmesi karışıklığı engelleyecektir.

Sayı ile birimi arasında 1 boşluk bırakılmalıdır (10 kg gibi), % işaretinden sonra boşluk bırakılmamalıdır (%35).

Makale ile Birlikte Gönderilmesi Beklenen Dosyalar

• Telif Hakları Devir Formu: Makalelerin Telif Hakkı Devir Formu’nu buradan indirerek, imzalandıktan sonra tarayıcıdan geçirilerek sisteme PDF olarak yüklenmelidir. Bu formu göndermeyen yazarların yayınları basılamaz.
• Etik Kurul izin/onay mektubu: Hayvanlarla ilgili araştırma çalışmalarına, anketlere, odak-grup tartışmalarına ve gözlemlere dayanan tüm makaleler. (Gerekiyorsa)
• İzin mektubu: İkincil kaynaklardan elde edilen yazılarda, yazarlar kullanılan ölçekler, anketler ve fotoğraflar için ilk telif hakkı sahiplerinden izin mektubu alınmalıdır. (Gerekiyorsa)
*Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarların, çalışmalarını yazım kurallarında yer alan tüm maddelere uygun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir.  Benzerlik taraması için iTenticate yada turnitin programları kullanılabilir.

Dergide hakem kurulunun onayladığı araştırma makaleleri yayınlanmaktadır. Lisans üstü tezlerinden üretilmiş olan yayınlar “Lisans üstü tezinden üretilmiştir” ibaresi ile hakemlere gönderilmektedir.


https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf

a) Çıkar Çatışması formu buradan indirilebilir

b) Etik onay (Varsa)

c) Finansman (varsa)

d) Yayın izni formu buradan indirilebilir

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

ETİK İLKELER

Yazarların bilimsel bütünlük, tarafsızlık, meslektaş dayanışması, veri bütünlüğü, kurumsal bütünlük ve sosyal sorumluluk bilgilerini içeren genel etik ilkelere uygun araştırmaları sunmaları beklenmektedir.

Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında COPE kurallarına uygun olarak hareket edecektir. 

Bu gibi durumlarda yazarlar, itiraz ve şikayetleri ile ilgili olarak yayın ofisi ile doğrudan iletişime geçmelidir. Gerektiğinde, çözülemeyen davaları çözmek için bir ombudsman görevlendirilebilir. Baş Editör, tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.

ERRATUM

Yazarlar tarafından iletilen düzeltme talepleri Yayın Kurulu tarafından incelenmekte ve düzeltmeler Yayın Kurulu kararına istinaden uygulanmaktadır. Yayınlanan metinde düzeltme yapılması durumunda, düzeltmeyi takip eden sayıda Erratum metni yayınlanarak okurlar bilgilendirilmektedir. Düzeltilen makale dergi web sayfasında, derginin tarandığında dizinlerde de güncellenmektedir.

İNTİHAL

Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi, intihal konusunda son derece hassastır. Dergiye gönderilen makaleler, hakem değerlendirme sürecinde ya da yayına hazırlık aşamasında herhangi bir noktada benzerlik tespiti için yazım taraması (CrossCheck tarafından iThenticate) yapılmaktadır. Cümleler ve ifadeler yazara ait olsa dahi, yazılan metnin daha önce yayınlanan verilerle kabul edilemez bir benzerliği olmamalıdır.

Başkalarının önceki çalışmalarını (veya kendi çalışmalarınızı) tartışırken, kullanılan materyalin her durumda doğru bir şekilde alıntılandığından emin olunmalıdır.

Yazarların aşağıda örneklenen her türlü intihalden ve etik suistimalden kaçınmaları şiddetle tavsiye edilir.

Kendi kendine intihal (metin geri dönüşümü): Yazarın önceki yayınlarından alıntı yapmadan bölümleri veya cümleleri başka bir makalesinde kullanması anlamına gelir. İfadelerin veya cümlelerin yazarı siz olsanız bile, metin daha önce yayınlanmış verilerle kabul edilemez benzerliklere sahip olmamalıdır.

SALAMİZASYON 

Bir araştırmanın aynı verilerini birkaç farklı makalede kullanılmasıdır. Bir çalışmanın aynı hipotezlerini, popülasyonunu ve yöntemlerini farklı makalelere bildirmek kabul edilemez.
Veri Üretimi: Verilerin toplanması veya deneyler sırasında hiç oluşmamış verilerin çalışmaya eklenmesidir. Sonuçlar ve yorumlanması, eksiksiz veri setlerine dayandırılmalı ve buna göre raporlanmalıdır.
Veri Manipülasyonu: Yanlış bir izlenim vermek amacıyla araştırma verilerinin manipüle edilmesi anlamına gelir. Buna, görüntülerin manipüle edilmesi (örn. mikrograflar, jeller, radyolojik görüntüler), aykırı değerlerin veya "uygunsuz" sonuçların kaldırılması, veri noktalarının değiştirilmesi vb. dahildir.

YAZARLIK

Bilimsel bir makalenin yazarı olmak, esas olarak, makaleye önemli bir katkısı olan ve o makalenin sorumluluk ve mesuliyetini paylaşan bir kişiyi ifade eder. Bilimsel bir makalenin yazarı olarak tanımlanabilmek için araştırmacıların aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir:
1. Çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak,
2. Yazı taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmak,
3. Yazının yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak,
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.

Bir yazar, çalışmada katkı sağladığı kısımların sorumluluğunu almasına ek olarak, diğer yazarların çalışmanın hangi kısımlarından sorumlu olduğunu da teşhis edebilmelidir. Ayrıca, yazarlar birbirlerinin katkılarının bütünlüğüne güven duymalılardır.

Yazar olarak belirtilen her kişi yazarlığın dört kriterini karşılamalıdır ve bu dört kriteri karşılayan her kişi yazar olarak tanımlanmalıdır. Dört kriterin hepsini karşılamayan kişilere makalenin başlık sayfasında teşekkür edilmelidir.

Yazarlık haklarına uygun hareket etmek ve hayalet ya da lütuf yazarlığın önlenmesini sağlamak amacıyla sorumlu yazarlar makale yükleme sürecinde https://agriculture-ataunipress.org/ adresinden erişebilen Yazar Katkı Formu’nu imzalamalı ve taranmış versiyonunu yazıyla birlikte göndermelidir. Yayın Kurulu’nun gönderilen bir makalede “lütuf yazarlık” olduğundan şüphelenmesi durumunda, söz konusu makale değerlendirme yapılmaksızın reddedilecektir. Makale gönderimi kapsamında; sorumlu yazar makale gönderim ve değerlendirme süreçleri boyunca yazarlık ile ilgili tüm sorumluluğu kabul ettiğini bildiren kısa bir ön yazı göndermelidir.

YAZAR DEĞİŞİKLİĞİ

Atatürk Üniversitesi Alabalık Fakültesi Dergisi, makale yazarlarını yazının Başlık Sayfasındaki beyana göre kabul etmektedir. Bu nedenle, tam yazar sıralamasının son halini göndermek yazarların sorumluluğundadır. Makale gönderiminden sonra yazarlık değişikliğine ilişkin talepler (ör. yazarların çıkarılması/eklenmesi, sıranın değiştirilmesi vb.) editör onayına tabidir. 

Yazarlık değişikliği talepleri, değişikliğin nedenlerini belirten resmi bir yazı ile Yazı İşleri Müdürlüğü'ne iletilmelidir. Mektup tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve yazarlık değişikliğine ilişkin onaylarını içermelidir. Talep Yayın Kurulu tarafından onaylanırsa, yazarların nihai sıra listesine göre yeni bir Telif Hakkı Sözleşmesi Formu göndermeleri gerekmektedir.

İTİRAZ VE ŞİKAYET

Derginin Yayın Kurulu, itiraz ve şikayet vakalarını işleme almaktadır. Yazarlar, itiraz ve şikayetleri için doğrudan Editöryel Ofis ile temasa geçebilirler. İhtiyaç duyulduğunda Yayın Kurulu’nun kendi içinde çözemediği konular için tarafsız bir temsilci atanmaktadır. İtiraz ve şikayetler için karar verme süreçlerinde nihai kararı Baş Editör verecektir.

SORUMLULUK REDDİ

Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen görüşler ve fikirler Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Fakültesi, Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazar(lar)ın bakış açılarını yansıtır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı bu gibi durumlar için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir. Yayınlanan içerik ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.


Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi herhangi bir makale gönderimi, işleme veya yayın ücreti talep etmemektedir.

The Trout Journal of Atatürk University (Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi)

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.