Cilt: 6 Sayı: 2, 30.09.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Diğer

Kitap İncelemesi

Doç. Dr. Sertan AKBABA YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-4278-1170
Kültür, Temsil ve Kimlik, Avrupa ve Bölge Çalışmaları, Uluslararası Siyaset, Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi, Avrupa Çalışmaları
Doç. Dr. Hülya TOKER YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
Türk Siyasal Hayatı, Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Siyasi Tarih (Diğer), Yakınçağ Tarihi, Yakınçağ Askeri Tarih, Yakınçağ Balkan Tarihi
Anayasa ve Siyasal Kurumlar, Karşılaştırmalı Siyasi Kurumlar, Siyasal Akımlar

Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi, siyaset bilimi alanında teorik ve alan araştırmaları temelinde analitik, bilişsel (kognitif) çalışmalara yer vererek, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda gelişmeler hakkında analitik çalışmalar yapmak ve günümüz ve gelecekle ilgili öngörülerde bulunarak akademik perspektifi geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu çıkış noktasıyla, derginin amacı siyaset bilimi literatürüne katkıda bulunmak ve akademik bulguları hem ulusal hem de uluslararası camia ile paylaşmaktır. 

Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi (TSBD), Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından yılda iki kez Mart ve Eylül aylarında Türkçe, İngilizce ve Almanca yayınlanacak Uluslararası hakemli, elektronik ve basılı akademik bir dergidir. Siyaset biliminin her alanında; siyaset teorileri, karşılaştırmalı siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi v.b.  özgün makale, araştırma notları,  bilimsel değerlendirmeler ve analizler yanında sosyal bilimlerin bu alanla sınırlandırılan; siyaset sosyolojisi, siyaset psikolojisi, siyasi tarih, uluslararası hukuk v.b.  alt disiplinlerine de yer verilecektir.

Yayın ve Yazım Kuralları

1) Türkiye Siyaset Bilimi Dergisine gönderilen makaleler ve değerlendirmeler bu alana katkı sağlayacak düzeyde özgün ve orijinal olması gerekmektedir.

2) Dergiye gönderilen yazılar kısmen, tamamen veya herhangi bir dilde aynı anda başka bir dergiye gönderilmemiş ve yayınlanmamış olmalıdır.

3) Dergide yayınlanan yazılar ve değerlendirmeler dergi, editör, yayın kurulunu ve yayıncıyı bağlamaz. Yayınlanan yazılar ve makalelerdeki görüşler yazarların sorumluluğu altındadır.

4) Yazarlara nakit telif ücreti ödenmez. Telif ücreti olarak yazının yayınlandığı dergi gönderilir.

5) Yayınlanmayan veya yayınlanan yazılar geri iade edilmez.

6) Dergiyle ilgili yazım kuralları https://dergipark.org.tr/tsbder adresindeki şablonda yer almaktadır.

7) Makalenin başında en az 150 en fazla 250 kelimeden oluşan, çalışmanın hazırlandığı dilde ve ardından ikinci dilde Öz (Özet değil) yer almalıdır.

8) Makaleler, özetler, dipnotlar ve kaynakça dâhil 4500 kelimeden az 7500 kelimeden fazla olmamalıdır. Kitap tahlilleri 1500-2000 kelime aralığında olmalıdır.

9) Makalelerde, yararlanılan kaynakların alfabetik olarak sıralandığı bir kaynakça yer almalıdır.

10) Basılı ve elektronik yayınlanan makalelerin tüm telif hakları, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne aittir. Her hakkı saklıdır. Üniversitenin izni olmadan çoğaltılamaz.

11) Makalelerin hazırlanmasında kullanılan kaynaklara yapılacak atıflarda APA Stili (apa style reference, http://www.apastyle.org/learn/quick-guide-on-references.aspx) kullanılması gerekmektedir.

12) Makaleler DergiPark üzerinden  https://dergipark.org.tr/tsbder gönderilecektir.

13) İletişim adresi: siyasetdergisi@yobu.edu.tr

GENEL
Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi’nin yayın süreci bilginin bilimsel yöntemle tarafsız bir biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır; akademik ilkelere bağlı kalarak, belirlenmiş akademik ve etik standartlarla uyumlu bir şekilde yayıncılıkta yanlış uygulamaların önüne geçmeyi taahhüt eder.
Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanması ve tarafsızlığını sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin (yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların) etik ilkelere uymaları zorunludur. Bu doğrultuda Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi’nin yayın etiği ve açık erişim politikası da Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.
Makalenin Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi’nde yayımlanması maksadıyla DergiPark üzerinden yazar(lar) tarafından yüklenmesi, başvuru sürecini başlatır.
Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi, gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir.


YAYIN KURULUNUN SORUMLULUKLARI
• Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi’ne başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerinden Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi Yayın Kurulu ve Editörler/Editör yardımcıları sorumludur.
• Yayın Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlar.
• Makalenin Yayın Kurulu’nca hakem sürecine alınması bir yayın taahhüdü anlamına gelmez. Yayın için hakem süreci olumlu sonuçlansa bile mutlaka Yayın Kurulunun ve Editörlerin/Editör yardımcılarının kararı gerekir.
• Yayın Kurulu, akademik dürüstlüğü teşvik eder. Yayın Kurulu, yazılı eserlerin orijinalliğini, bu eserleri yayın öncesinde iThenticate intihal önleme programı aracılığıyla denetleyerek teminat altına alır.
• Yayın Kurulu, yayımlanmış makalelere ilişkin intihal ve suistimal iddialarını her zaman incelemeye alır. Örneğin, bir yazar makalesinde başka çalışmalardan intihal yapmış, izin alınması gereken durumlarda izin almaksızın veya eksik bildirimle üçüncü şahısların telif materyalini kullanmışsa, Yayın Kurulu makaleyi geri çekmek, meseleyi yazarın çalıştığı kurumdaki bölüm başkanına, dekanına ve/veya ilgili akademik kurumlara bildirme dâhil çeşitli işlemler yapma hakkını kendinde saklı tutar.


EDİTÖRLER / EDİTÖR YARDIMCILARI / SAYI EDİTÖRLERİNİN SORUMLULUKLARI
• Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi Editörleri/Editör Yardımcıları/Sayı Editörleri, makale ve dergi yayım sürecinde fikrî mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla ve intihalle ilgili önlemleri almaktan sorumludur.
• Editörler/Editör yardımcıları/ Sayı Editörleri, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerliliği ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde bulundururlar.
• Editörler/Editör yardımcıları/ Sayı Editörleri, kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygularlar, hakemlerin ve yazarların kimlik bilgilerini değerlendirme sürecinde birbirlerinden gizli tutarlar ve her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar. Makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini gerçekleştirirler.
• Editörler/Editör Yardımcıları/Sayı Editörleri, derginin yayın esasları ve etik ilkeleri kapsamında kişisel verilerin korunmasını sağlarlar.
• Editörler/Editör yardımcıları/Sayı Editörleri, makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makaledeki çalışmaya konu olan katılımcıların açık onayının belgelendirilmesini önemserler, deneysel araştırmalarda veya anket içeren çalışmalarda etik kurul onayı olmadığında makaleyi reddederler.


HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI
• Teslim edilen makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına Yayın Kurulu tarafından karar verilmesinde hakem görüşleri önceliklidir.
• Hakemler, iki yönlü kör hakem usulüne riayet ederek çalışmayı adil ve tarafsız olarak değerlendirmelidirler.
• Hakemler, gizlilik ilkesine riayet etmelidir, hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler; raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdırlar.
• Hakem değerlendirmeleri objektif ve yapıcı olmalıdır. Yazının akademik yeterliliği esas alınmalıdır. Yazarların şahsiyetlerine yönelik eleştiriler uygun görülmez. Hakemler, yaptıkları değerlendirmeleri destekleyecek açıklamaları ve argümanları, dergi editörlüğünce sunulan hakem değerlendirme raporlarında sunmalıdırlar. Editörler/Editör Yardımcıları, taraflı ve şahsileştirilmiş değerlendirmeleri ve gerekçelendirilmemiş onay ve retleri değerlendirmeye almazlar ve bu durumdaki makaleler için yeniden hakem belirlerler.
• Hakemler, kişisel veya kurumsal çıkar çatışmalarıyla sonuçlanabilecek makaleleri değerlendirmeyi kabul etmemelidirler.
• Hakemler, tespit etmeleri halinde, dergi editörlüğünü fiilî ya da olası herhangi bir intihal, çoklu yayın veya eş zamanlı başvuru vakasından haberdar etmelidirler.
• Hakemler, değerlendirmeyi tarafsızlık ve gizlilik içinde yapmalıdırlar. Bu ilke gereğince, inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmelidirler. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal görüş ve ticari kaygılar, değerlendirmenin akademik tarafsızlığını bozmamalıdır.
• Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler. Makalenin akademik niteliğini artırmak maksadıyla, hakemlerin düzeltme önerileri yazarlara iletilir ve hakemlerin talep etmeleri halinde, yazar tarafından yapılan düzeltmeler hakeme iletilir.


YAZARIN SORUMLULUKLARI
• Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi’ne sunulan metinler/çalışmalar intihal içermemeli ve özgün olmalıdır. Bu konuda sorumluluk tamamen yazarlara aittir.
• İntihalin her çeşidi, yazarın kendi yayınlarından yaptığı usulsüz aktarımlar dâhil, çok ciddi bir etik sorundur. İntihal içerdiği tespit edilen makalelerin değerlendirme süreci durdurulur. Yayımlandıktan sonra intihal tespit edildiği takdirde, Editörler ve Editör yardımcıları uygun önlemler alırlar.
• Yazar, makalesini, yayın kararı alınıncaya kadar, dergi yayın kuruluna bildirmek koşuluyla geri çekme hakkına sahiptir.
• Yazarlar cinsiyet, ırk, dil, inanç, kültür, sınıf, yaş, görüş, zümre ve cinsel yönelim gibi aidiyet ve kimlikler üzerinden ayrımcı bir dil kullanmamalıdırlar.
• Çalışmalar/makaleler üçüncü bir tarafın mahremiyet ve fikrî mülkiyet haklarını ihlal etmemelidir.
• Yazarlar, çalışmalarında payları olan tüm şahısları belirtme yükümlülüğü taşırlar. Çalışmalarında önemli derecede payları olan şahısları ortak yazar olarak belirtmelidirler. Bir çalışma, yazarlarının tümünün rızası olmadan yayımlanamaz.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adları, yazar olarak yazılmamalıdır. Yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makale için yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme işlemleri önerilmemelidir.
• Yazarlar, çalışmanın/metnin eski bir sürümünü başka bir mecrada yayımlanmışsa bunu belirtmelidirler. Çalışma, yayımlanmamış bile olsa bir tezden veya yayımlanmamış bilimsel toplantı sunumundan derlendiyse, bunun ilk sayfada dipnot olarak belirtilmesi gerekir.
• Yazarlar, mevcut telif hakları yasası esaslarına uygun hareket etmekte sorumludurlar.
• Değerlendirme sürecinde yazarlardan makalelerine ilişkin bilgi ya da veri istenmesi durumunda talep edilen bilgileri dergi editörlüğüne sunmalıdırlar.
• Yazarlar, hakemlerin ve Editörler/Editör yardımcılarının düzeltme önerilerini yerine getirmekten sorumludur. Hakemlerin ya da Editörler/Editör yardımcılarının önerilerine katılmaması halinde, yazar, gerekçesi ile birlikte bu durumu dergi editörlüğüne bildirmek hakkına sahiptir.
• Yazarlar, hakem değerlendirme önerilerine yaptıkları işlemleri, dergi editörlüğünce gönderilen rapora işleyerek dergi editörlüğüne sunmalıdırlar.
• Bütün yazarlar, araştırma yazılarında, o yazının sonuçlarını veya yorumunu etkileyebileceği düşünülen herhangi bir mali ve diğer tarzda çıkar çatışmalarını açık etmelidirler. Çalışma için alınan bütün mali destek kaynakları açıkça belirtilmelidir.
• Bir yazar, yayımlanmış bir makalesinde ciddi bir hata veya yanlışlık keşfedince, bu konuda dergi editörlüğüne vakit geçirmeksizin haber vermelidir. Bu durumda yazar, makalesini geri çekme veya makaleye dair bir düzeltme yayınlamada dergi editörlüğü ile işbirliği yapmakla sorumludur.
• Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.


ETİK İLKELERE UYMAYAN DURUMUN EDİTÖRE BİLDİRİLMESİ
Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi’nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ile ilgili etik ilkelere aykırı bir durumla karşılaşılması durumunda, lütfen siyasetdergisi@yobu.edu.tr adresine eposta yoluyla bildiriniz.
Makalelerde kullanılan bilgilerin ekleme ve çıkarmalar yapılarak değiştirilmesi, çarpıtılması ve gerçek olmayan verilerin kullanılması vb. durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecektir. Bu doğrultuda makale/makaleler reddedilecektir. 

Dergimize makale gönderiminde ücret talep edilmemektedir.

19701        ResearchBib             17933       15291