Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The elementary education Turkish Republic Revolution History and Kemalism course curriculum from the perspectives of social sciences faculty members

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: 1, 1 - 27, 28.05.2023
https://doi.org/10.17497/tuhed.1141939

Öz

This study was conducted to investigate the perspectives of social sciences faculty members on the development of the Turkish Republic History of Revolution and Kemalism Curriculum for eighth-grade education in Turkey. The study was carried out via the Qualitative Research Method. The study participants consisted of 15 faculty members from eight different universities in Turkey. The Purposive Sampling Method was used in the selection process of the research participants. A semi-structured interview protocol developed by the researcher based on expert opinions was used to collect research data. The Descriptive Analysis Method was employed to analyse the obtained data. The study results showed that according to the faculty members, the curriculum under scrutiny should be developed through a learner-centred approach, the name of the curriculum should be changed, the time allocated for the units should be adjusted, the content of the curriculum should form a link between the past and the present, and the curriculum should make more emphasis on the economic, social and cultural developments by incorporating different perspectives. The faculty members stated that the course objectives should be developed by taking the nation’s recent past into account, emphasizing a sense of unity and solidarity, homeland-nation consciousness, and the struggles of the Turkish Republic in gaining its independence. The faculty members suggested that the learning outcomes of the curriculum should be simplified by reducing the number of standards, ensuring the balance between the time allocated for teaching and learning outcomes. From the perspectives of the participants, the curriculum should be redesigned under the principles of the Constructivist Learning Theory or learner-centred education so that students can gain a deep understanding of the subject and develop their higher-level thinking skills.

Kaynakça

  • Akbaba, B. (2008). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretiminde karşılaşılan sorunlar (Gazi Üniversitesi örneği), Gazi Akademik Bakış Dergisi, 1(2), 177-197.
  • Akbaba, B. (2009). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretimine yönelik bir durum değerlendirmesi (Gazi Üniversitesi örneği), Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(1), 29-52.
  • Akgün, S. (2005). Türkiye Cumhuriyeti tarihi öğretimi. (Editörler; Demiryürek, M. ve Erşan, M), III. Güzelyurt Tarih Buluşması Sempozyumu Bildiriler (s.17-126). Lefke Avrupa Üniversitesi Yayınları.
  • Alperen, B. B. (2008). Tarih öğretmenlerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretimine ilişkin görülerinin çeşitli değişkenler (kıdem, mezuniyet, okul türü ve cinsiyet) açısından incelenmesi (Konya örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Altıkulaç, A. ve Akhan, N. E. (2010). 8. sınıf inkılâp tarihi ve Atatürkçülük dersinde yaratıcı drama yöntemi ve altı şapkalı düşünme tekniğinin kullanılmasının öğrenci başarı ve tutumlarına etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3),225-247.
  • Arslan, A. (2005). İnkılâp tarihi derslerinde başarı nasıl sağlanabilir. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.65-71). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Arslan, M. (2005). Türkiye cumhuriyeti inkılâp tarihi ve Atatürkçülük derslerinin ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğretimi üzerine düşünceler. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.267-280). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Aslan, B. (2004). Türkiye’de milli tarih anlayışı bağlamında dünden bugüne inkılap tarihi dersleri. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 9, 81-109.
  • Aslan, E. (2015). Devrim tarihi ders kitapları. (Hazl. S. Özbaran). Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları 1994 Buca Sempozyumu (s. 295-310 (2. Baskı). Tarih Vakfı: İstanbul
  • Ata, B. (2005). Tarih pedagojisine uygun Türkiye cumhuriyeti inkılâp tarihi ve atatürkçülük dersi nasıl olmalıdır. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.73-85). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Aybars, E. (1985). Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi durum tespiti. I. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Semineri (s.71-78). Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  • Aybars, E. (2004a). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.32-40). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Baydur, M. (1997) İnkılâp tarihi dersleri nasıl okutulmalı? Tartışmalı toplantı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesisleri-3 Şubat 1997. İstanbul: Sarmal
  • Bayram, K. (2016). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin ortaokul 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ağrı
  • Bingöl, M. (2009). İlköğretim II. Kademe 8. Sınıfta okutulan Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersinin öğretimi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri (Ağrı örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Birişik, E. (2006). İlköğretim 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersinde ders içeriğinin yapıcı öğrenme kuramına göre düzenlenmesinin akademik başarıya etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Candeğer, Ü. (2016). Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabı ölçme ve değerlendirme sorularının incelenmesi. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(15), 391-405.
  • Charmaz, C. (2006). Constructing grounded theory: A practical guide through qualitative analysis. Thousand Oaks: Sage Publications
  • Çelebi, B. S. (2014). 11. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ölçme ve değerlendirme konusunda tarih öğretmenlerinin görüşleri (Trabzon ili örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Delen, S. (2007), İlköğretim ve ortaöğretimde öğretmen görüşlerine göre Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Demirel, H. (2005). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi taslak program çalışma raporu. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.259-262). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Demirezen, S. ve Akhan, N. E. (2011). İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki görsel ögelerin öğrenmede kalıcılığa etkisi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27, 1-24.
  • Dilek, D. (2005). İlk ve ortaöğretimde Atatürk ilke ve inkılapları nasıl öğretilmeli. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.87-90). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Doğaner, Y. (2005b). Yükseköğretimde Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersi öğretiminde karşılaşılan problemler ve yeni yaklaşımlar: Hacettepe Üniversitesi örneği. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 21(62), 589-612.
  • Dönmez, C. (2006). Ortaöğretimde eğitim ve öğretim elemanı yetiştirme sorunu. (Edt. Yasemin Doğaner) Türk eğitim sisteminde Atatürkçülük ve cumhuriyet tarihi öğretimi (s163-180). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Dönmez, C. ve Yazıcı, K. (2008). T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi. Ankara: Nobel
  • Emiroğlu, G. (2005). Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Ders Konularının Öğretiminde Karşılaşılan Bazı Problemler ve Çözüme Yönelik Tavsiyeler. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.155-163). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Eraslan, C. ve Kaşkaya, A. (2011). Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi dersinin uygulanmasına yönelik öğretim üyesi görüşleri: Sorunlar ve çözüm önerileri. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 27(80), 325-350.
  • Göç, A. (2009). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin içeriğini öğretme stratejileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Güneş, İ. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.161-193). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • İnan, S. (2012). Türkiye'deki üniversitelerde inkılâp dersleri: Tarihsel bakış. Yükseköğretim Dergisi, 2(1), 52-55.
  • Kahramanoğlu, Ş. (2014). İlköğretim 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin Atatürkçülük ünitesinin işlenişinde karşılaşılan sorunların öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi (Aydın örneği).Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Manisa.
  • Kaya, B. (2012). Oluşturmacılık yaklaşımına yönelik hazırlanan sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin tarihsel öğrenmeye etkisi. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(1), 85-116
  • Kaya, B. (2016). T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Eğitimi. (Edt. Dursun Dilek), Sosyal bilgiler eğitimi (s.135-148). Ankara: Pegem Akademi Kılıç, P. İ., ve Şam, E. A. (2012). 11. Sınıf öğrencilerinin Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersine ilişkin yanılgıları. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 155-168.
  • Köstüklü, N. (2005). İlk ve ortaöğretimde Atatürk ilke ve inkılâpları ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi nasıl öğretilmeli? Bazı tespit ve öneriler. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.43-50). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • MEB, (2006). İlköğretim T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Programı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB) Ankara.
  • MEB, (2018). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi 8. Sınıf Programı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. Ankara Metin, C. (2006). T.C. inkılap tarihi derslerinin ortaöğretimde öğretimi: ders kitaplarının değerlendirilmesi. (Edt. Yasemin Doğaner), Türk eğitim sisteminde Atatürkçülük ve cumhuriyet tarihi öğretimi (s.63-72). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Öner, M. ve Öner, G. (2014). Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Atatürk ilke ve inkılâplarını kavrama düzeylerine ilişkin tutumları. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(2), 390-404.
  • Öztaş, S. (2006). Türkiye Cumhuriyeti ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi konularının öğretiminde filmlerin kullanımı, (Ed. Yasemin Doğaner), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi (s131-150). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Öztürk, C. (2005). İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye cumhuriyeti inkılâp tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: Mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri. (Hazl: Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve Orta Öğretim Kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Konularının Öğretimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri (s.51-59). Atatürk Araştırma Merkezi.
  • Öztürk, C. (2006). Değerlendirme, (Ed. Yasemin Doğaner), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi (s.196-211). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Pamuk, A. (2015). Tarih derslerinde alternatif ölçme. Cumhuriyet International Journal Of Education, 4(4), s.29-46
  • Pamuk, Ş. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.13-58). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Patton, M.Q. ( 2014). Qualitative Research & Evaluation Methods (4th Edition) Sage: California.
  • Safran, M. (2006a). İnkılap tarihi öğretimine yaklaşım sorunları. Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler (s.99-112). Gazi: Ankara.
  • Safran, M. (2006b). Eğitimbilim açısından Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi öğretimi. Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler (s.113-129). Ankara: Gazi
  • Saray, Ş. (2005). İnkılap tarihi dersleri okullarda nasıl işlenmeli ve uygulanmalı. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.101-108). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Sertkaya. Ö. (2005). İlköğretim okullarında Türkiye cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretimindeki sorunlar ve çözüm önerileri. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.263-266). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Sever, A. (2017). 2010 yılında yürürlüğe giren orta öğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı ve öğretmen görüşleri (Samsun örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Samsun. Şimşek, A. (2002). İnkılâp tarihi derslerinin gerekçeli tarihçesi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-10.
  • Şimşek, A. ve Güler, M. (2013). Öğretmen ve öğretmen adayı görüşlerine göre lise Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(14), 543-575
  • Tangülü, Z., Tosun, A. ve Kocabıyık, B. (2014). Ortaokul 8. Sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretiminde karşılaşılan sorunların sosyal bilgiler öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(2), 233-245.
  • Tokgöz, E. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin toplumsal, hukuki ve ekonomik boyutu. 2. oturum. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.61-86). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Toprak, Z. (1997). İnkılâp Tarihi Dersleri Nasıl Okutulmalı? Tartışmalı Toplantı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesisleri-3 Şubat 1997. İstanbul: Sarmal
  • Yalçın, D. (2004), Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihinin amaç ve kapsamı, I. oturum-tartışma. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.59-95). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Yayınları.
  • Yekrek, Ş. (2006). İlköğretim sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde çoklu zekâ kuramının öğrencilerin erişisine ve derse karşı tutumlarına etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Yılmaz, M. (2004). Eğitim bilimi ve bilim teknoloji ışığında yeni yöntem arayışları. 3.Oturum. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.25-45). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Yüzbaşıoğlu, N. (1997). İnkılâp tarihi dersleri nasıl okutulmalı? Tartışmalı toplantı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesisleri-3 Şubat 1997. İstanbul: Sarmal

The elementary education Turkish Republic Revolution History and Kemalism course curriculum from the perspectives of social sciences faculty members

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: 1, 1 - 27, 28.05.2023
https://doi.org/10.17497/tuhed.1141939

Öz

This study was conducted to investigate the perspectives of social sciences faculty members on the development of the Turkish Republic History of Revolution and Kemalism Curriculum for eighth-grade education in Turkey. The study was carried out via the Qualitative Research Method. The study participants consisted of 15 faculty members from eight different universities in Turkey. The Purposive Sampling Method was used in the selection process of the research participants. A semi-structured interview protocol developed by the researcher based on expert opinions was used to collect research data. The Descriptive Analysis Method was employed to analyse the obtained data. The study results showed that according to the faculty members, the curriculum under scrutiny should be developed through a learner-centred approach, the name of the curriculum should be changed, the time allocated for the units should be adjusted, the content of the curriculum should form a link between the past and the present, and the curriculum should make more emphasis on the economic, social and cultural developments by incorporating different perspectives. The faculty members stated that the course objectives should be developed by taking the nation’s recent past into account, emphasizing a sense of unity and solidarity, homeland-nation consciousness, and the struggles of the Turkish Republic in gaining its independence. The faculty members suggested that the learning outcomes of the curriculum should be simplified by reducing the number of standards, ensuring the balance between the time allocated for teaching and learning outcomes. From the perspectives of the participants, the curriculum should be redesigned under the principles of the Constructivist Learning Theory or learner-centred education so that students can gain a deep understanding of the subject and develop their higher-level thinking skills.

Kaynakça

  • Akbaba, B. (2008). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretiminde karşılaşılan sorunlar (Gazi Üniversitesi örneği), Gazi Akademik Bakış Dergisi, 1(2), 177-197.
  • Akbaba, B. (2009). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretimine yönelik bir durum değerlendirmesi (Gazi Üniversitesi örneği), Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(1), 29-52.
  • Akgün, S. (2005). Türkiye Cumhuriyeti tarihi öğretimi. (Editörler; Demiryürek, M. ve Erşan, M), III. Güzelyurt Tarih Buluşması Sempozyumu Bildiriler (s.17-126). Lefke Avrupa Üniversitesi Yayınları.
  • Alperen, B. B. (2008). Tarih öğretmenlerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretimine ilişkin görülerinin çeşitli değişkenler (kıdem, mezuniyet, okul türü ve cinsiyet) açısından incelenmesi (Konya örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Altıkulaç, A. ve Akhan, N. E. (2010). 8. sınıf inkılâp tarihi ve Atatürkçülük dersinde yaratıcı drama yöntemi ve altı şapkalı düşünme tekniğinin kullanılmasının öğrenci başarı ve tutumlarına etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3),225-247.
  • Arslan, A. (2005). İnkılâp tarihi derslerinde başarı nasıl sağlanabilir. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.65-71). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Arslan, M. (2005). Türkiye cumhuriyeti inkılâp tarihi ve Atatürkçülük derslerinin ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğretimi üzerine düşünceler. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.267-280). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Aslan, B. (2004). Türkiye’de milli tarih anlayışı bağlamında dünden bugüne inkılap tarihi dersleri. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 9, 81-109.
  • Aslan, E. (2015). Devrim tarihi ders kitapları. (Hazl. S. Özbaran). Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları 1994 Buca Sempozyumu (s. 295-310 (2. Baskı). Tarih Vakfı: İstanbul
  • Ata, B. (2005). Tarih pedagojisine uygun Türkiye cumhuriyeti inkılâp tarihi ve atatürkçülük dersi nasıl olmalıdır. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.73-85). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Aybars, E. (1985). Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi durum tespiti. I. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Semineri (s.71-78). Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  • Aybars, E. (2004a). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.32-40). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Baydur, M. (1997) İnkılâp tarihi dersleri nasıl okutulmalı? Tartışmalı toplantı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesisleri-3 Şubat 1997. İstanbul: Sarmal
  • Bayram, K. (2016). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin ortaokul 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ağrı
  • Bingöl, M. (2009). İlköğretim II. Kademe 8. Sınıfta okutulan Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersinin öğretimi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri (Ağrı örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Birişik, E. (2006). İlköğretim 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersinde ders içeriğinin yapıcı öğrenme kuramına göre düzenlenmesinin akademik başarıya etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Candeğer, Ü. (2016). Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabı ölçme ve değerlendirme sorularının incelenmesi. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(15), 391-405.
  • Charmaz, C. (2006). Constructing grounded theory: A practical guide through qualitative analysis. Thousand Oaks: Sage Publications
  • Çelebi, B. S. (2014). 11. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ölçme ve değerlendirme konusunda tarih öğretmenlerinin görüşleri (Trabzon ili örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Delen, S. (2007), İlköğretim ve ortaöğretimde öğretmen görüşlerine göre Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Demirel, H. (2005). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi taslak program çalışma raporu. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.259-262). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Demirezen, S. ve Akhan, N. E. (2011). İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki görsel ögelerin öğrenmede kalıcılığa etkisi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27, 1-24.
  • Dilek, D. (2005). İlk ve ortaöğretimde Atatürk ilke ve inkılapları nasıl öğretilmeli. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.87-90). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Doğaner, Y. (2005b). Yükseköğretimde Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersi öğretiminde karşılaşılan problemler ve yeni yaklaşımlar: Hacettepe Üniversitesi örneği. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 21(62), 589-612.
  • Dönmez, C. (2006). Ortaöğretimde eğitim ve öğretim elemanı yetiştirme sorunu. (Edt. Yasemin Doğaner) Türk eğitim sisteminde Atatürkçülük ve cumhuriyet tarihi öğretimi (s163-180). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Dönmez, C. ve Yazıcı, K. (2008). T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi. Ankara: Nobel
  • Emiroğlu, G. (2005). Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Ders Konularının Öğretiminde Karşılaşılan Bazı Problemler ve Çözüme Yönelik Tavsiyeler. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.155-163). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Eraslan, C. ve Kaşkaya, A. (2011). Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi dersinin uygulanmasına yönelik öğretim üyesi görüşleri: Sorunlar ve çözüm önerileri. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 27(80), 325-350.
  • Göç, A. (2009). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin içeriğini öğretme stratejileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Güneş, İ. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.161-193). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • İnan, S. (2012). Türkiye'deki üniversitelerde inkılâp dersleri: Tarihsel bakış. Yükseköğretim Dergisi, 2(1), 52-55.
  • Kahramanoğlu, Ş. (2014). İlköğretim 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin Atatürkçülük ünitesinin işlenişinde karşılaşılan sorunların öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi (Aydın örneği).Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Manisa.
  • Kaya, B. (2012). Oluşturmacılık yaklaşımına yönelik hazırlanan sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin tarihsel öğrenmeye etkisi. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(1), 85-116
  • Kaya, B. (2016). T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Eğitimi. (Edt. Dursun Dilek), Sosyal bilgiler eğitimi (s.135-148). Ankara: Pegem Akademi Kılıç, P. İ., ve Şam, E. A. (2012). 11. Sınıf öğrencilerinin Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersine ilişkin yanılgıları. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 155-168.
  • Köstüklü, N. (2005). İlk ve ortaöğretimde Atatürk ilke ve inkılâpları ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi nasıl öğretilmeli? Bazı tespit ve öneriler. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.43-50). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • MEB, (2006). İlköğretim T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Programı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB) Ankara.
  • MEB, (2018). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi 8. Sınıf Programı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. Ankara Metin, C. (2006). T.C. inkılap tarihi derslerinin ortaöğretimde öğretimi: ders kitaplarının değerlendirilmesi. (Edt. Yasemin Doğaner), Türk eğitim sisteminde Atatürkçülük ve cumhuriyet tarihi öğretimi (s.63-72). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Öner, M. ve Öner, G. (2014). Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Atatürk ilke ve inkılâplarını kavrama düzeylerine ilişkin tutumları. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(2), 390-404.
  • Öztaş, S. (2006). Türkiye Cumhuriyeti ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi konularının öğretiminde filmlerin kullanımı, (Ed. Yasemin Doğaner), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi (s131-150). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Öztürk, C. (2005). İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye cumhuriyeti inkılâp tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: Mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri. (Hazl: Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve Orta Öğretim Kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Konularının Öğretimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri (s.51-59). Atatürk Araştırma Merkezi.
  • Öztürk, C. (2006). Değerlendirme, (Ed. Yasemin Doğaner), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi (s.196-211). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Pamuk, A. (2015). Tarih derslerinde alternatif ölçme. Cumhuriyet International Journal Of Education, 4(4), s.29-46
  • Pamuk, Ş. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.13-58). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Patton, M.Q. ( 2014). Qualitative Research & Evaluation Methods (4th Edition) Sage: California.
  • Safran, M. (2006a). İnkılap tarihi öğretimine yaklaşım sorunları. Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler (s.99-112). Gazi: Ankara.
  • Safran, M. (2006b). Eğitimbilim açısından Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi öğretimi. Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler (s.113-129). Ankara: Gazi
  • Saray, Ş. (2005). İnkılap tarihi dersleri okullarda nasıl işlenmeli ve uygulanmalı. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.101-108). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Sertkaya. Ö. (2005). İlköğretim okullarında Türkiye cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretimindeki sorunlar ve çözüm önerileri. (Hazl. Mehmet Saray ve Hüseyin Tosun), İlk ve orta öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretimi: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (s.263-266). Atatürk Araştırma Merkezi: Ankara.
  • Sever, A. (2017). 2010 yılında yürürlüğe giren orta öğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı ve öğretmen görüşleri (Samsun örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Samsun. Şimşek, A. (2002). İnkılâp tarihi derslerinin gerekçeli tarihçesi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-10.
  • Şimşek, A. ve Güler, M. (2013). Öğretmen ve öğretmen adayı görüşlerine göre lise Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(14), 543-575
  • Tangülü, Z., Tosun, A. ve Kocabıyık, B. (2014). Ortaokul 8. Sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretiminde karşılaşılan sorunların sosyal bilgiler öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(2), 233-245.
  • Tokgöz, E. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin toplumsal, hukuki ve ekonomik boyutu. 2. oturum. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.61-86). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Toprak, Z. (1997). İnkılâp Tarihi Dersleri Nasıl Okutulmalı? Tartışmalı Toplantı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesisleri-3 Şubat 1997. İstanbul: Sarmal
  • Yalçın, D. (2004), Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihinin amaç ve kapsamı, I. oturum-tartışma. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.59-95). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Yayınları.
  • Yekrek, Ş. (2006). İlköğretim sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde çoklu zekâ kuramının öğrencilerin erişisine ve derse karşı tutumlarına etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Yılmaz, M. (2004). Eğitim bilimi ve bilim teknoloji ışığında yeni yöntem arayışları. 3.Oturum. (Edt. Bahaeddin Yediyıldız, Temuçin Faik Ertan, Kutay Üstün), Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinde yöntem arayışları (s.25-45). Ankara: Hacettepe Üniversitesi
  • Yüzbaşıoğlu, N. (1997). İnkılâp tarihi dersleri nasıl okutulmalı? Tartışmalı toplantı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesisleri-3 Şubat 1997. İstanbul: Sarmal
Toplam 57 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Araştırma ve İnceleme Makaleleri
Yazarlar

Yakup Ayaydın 0000-0001-5710-4626

Kaya Yılmaz 0000-0002-2344-1074

Yayımlanma Tarihi 28 Mayıs 2023
Gönderilme Tarihi 11 Temmuz 2022
Kabul Tarihi 27 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ayaydın, Y., & Yılmaz, K. (2023). The elementary education Turkish Republic Revolution History and Kemalism course curriculum from the perspectives of social sciences faculty members. Turkish History Education Journal, 12(1), 1-27. https://doi.org/10.17497/tuhed.1141939



DUYURULAR: 

1- APA7 Yazım Kuralları:

Mayıs 2024 sayısından itibaren dergimiz kaynak gösterme ve alıntı yapma konusunda APA 7 (American Psychological Association) sistemini uygulacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen TUHED şablonu ve yazım kurallarını inceleyiniz.

2- Erken Görünüm:

TUHED'in yeni yayın politikasına göre, değerlendirme süreci tamamlanan makaleler erken görünüm formatında yayınlanacaktır. Erken görünüm olarak yayınlanacak makalelere DOI ve sayfa numası tanımlanacaktır. 

3- Tam Metin İngilizce Yayın Politikası: 

Mayıs 2021 sayısından itibaren Araştırma-İnceleme ve Yayın Kritiği türündeki Türkçe çalışmaların tam metin İngilizce çevirisiyle birlikte yayınlanması sistemine geçilecektir. Buna göre yazarlar dergimize Türkçe başvuruda bulunabilecek ancak hakem değerlerndirme süreci sonrasında yayına kabul edilen çalışmaların tam metin İngilizce nüshasının düzenlenerek sisteme yüklenmesi istenilecektir. İngilizce olarak yapılan başvuruların incelenmesi ise İngilizce yapılacaktır.

4- Etik Kurul Onayı: 

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararı gereği İnsanlar üzerindeki çalışmalar için (yaş sınırlaması olmaksızın) Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilk ve son sayfaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.  Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 2020 itibariyle bu şartları yerine getirmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmayacaktır. 


10829

Turkish History Education Journal's site and metadata are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Permissions beyond the scope of this license are available at COPYRIGHT