Cilt: 11 Sayı: 1, 24.05.2022

Yıl: 2022

Araştırma ve İnceleme Makaleleri

Çeviri Makale

Tarih Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi
Prof. Dr. Filiz MEŞECİ GIORGETTI İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
Eğitim
Doç. Ramazan KAYA Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi 0000-0002-9481-2450
Tarih Eğitimi
Prof. Dr. Fatih YAZICI Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Tarih Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Tarih Eğitimi

TÜRK TARİHİ EĞİTİM DERGİSİ (TUHED), araştırma, inceleme, kritik ve çeviri makaleleri yayınlamak suretiyle her eğitim seviyesinde tarih eğitimini geliştirmeyi amaçlayan uluslararası, akademik, hakemli, kar amacı gütmeyen, ücretsiz erişim sunan, çevrimiçi dergidir. TUHED, tek bir yaklaşıma, disipline, metodolojiye ya da paradigmaya kendini adamaksızın hem yerel hem de uluslararası düzeyde, tarihin etkili öğretimini geliştirmeyi amaçlamaktadır. TUHED, özellikle tarih ve diğer sosyal bilimler başta olmak üzere birçok disiplinin tarih öğretimini geliştirmedeki önemini idrak ederek farklı disiplinlerden araştırmacı ve yazarları dergiye katkıda bulunmaya davet eder. Dergimiz tarih eğitimi ve tarih eğitiminin tarihi hem nitel hem de nicel ampirik araştırmaları, teorik ve kavramsal analizleri ve yayın kritiklerini kabul etmektedir.


Dergimiz Mayıs ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki kez çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır.

TUHED, bu alandaki çalışmaların nitelik ve niceliğini artırmayı amaçladığından özgür ve açık erişim yayın politikalarını benimsemektedir. Bu amaçla yazıların sunulması, değerlendirilmesi ya da yayınlanması için herhangi bir ücret talep edilmemekte, ayrıca yayınlanmış makalelere ücretsiz ve sınırsız erişim sağlamaktadır.

TUHED, tarih eğitimi, tarih eğitiminin tarihi ve tarihçilik ile ilgili makaleler yayınlamaktadır. Derginin kapsamı aşağıdaki çalışmaları içermektedir:

1. Tarih öğretim yöntemleri, her türlü öğretim materyali, program ve ders kitabı incelemeleri, ölçme ve değerlendirme tekniklerini kapsayan araştırmalar,

2. Yerel ve uluslararası ölçekte tarih eğitiminin tarihçesini değerlendiren çalışmalar,

3. Tarihçilik, tarih metodolojisi ve tarihyazım alanındaki tartışma ve problemler, önde gelen tarihçilerin çalışmalarını içeren analizler,

4. Tarih öğretimi ve tarih yazımı ile ilgili kitaplar, ders kitapları ve dergi makaleleri üzerine eleştirel kritik çalışmaları,

5. Türk araştırmacıları farklı ülkelerdeki tarih eğitimi çalışmaları hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan yeniden yayınlanmak üzere Türkçeye çevrilen önemli uluslararası makaleler,

        TUHED yazım kuralları için lütfen derginin ana sayfasında linki verilen "Yayın Kalıbını" inceleyiniz. 

Gönderi Kontrol Listesi: 

İlk başvuruda aşağıdaki dosyalar sisteme yüklenmelidir:

   1.  İsim, kurum bilgisi, e-posta, ORCID numarası ve ilk sayfada yer alan bilgi notu girilmemiş (bu bölümde Etik Beyannamesi satırı doldurulmalıdır!) ve yayın kalıbına göre düzenlenmiş, maksimum 8000 kelime, Türkçe veya İngilizce tam metin makale,

   2. Etik Beyan Formu (Sistemde Etik Kurul Belgesi olarak isimlendirilen bölüme bu formu yükleyiniz. Çalışma etik kurul onayı gerektiriyorsa ilgili belge(ler) bu formun arkasına (2. 3. sayfa şeklinde) eklenip tek bir PDF dosyası şeklinde sisteme yüklenmelidir. Yine çalışmada üçüncü şahışlara ait veri toplama aracı veya telif hakkına haiz görsel kullanılmışsa gerekli kullanım izin belgeleri bu formun arkasına eklenmelidir). 

  3. Benzerlik raporu (İntihal.net veya Ithenticate servisleri kullanılarak makalenin benzerlik raporu alınmalı ve bu rapor ilk başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir)

  4. (İngilizce başvurular için): İngilizce makale üzerinde redaksiyon (proofreading) yapıldığını gösterir ilgili kurumdan alınacak "Certificate of Editing" sertifikası.

Hakem incelelemeleri sonucunda yayına kabul edilen makaleler için yukarıdakilere ek olarak şu dosyalar sisteme yüklenmelidir:

   a) Türkçe yapılmış başvurular için

        1. İsim, kurum bilgisi, e-posta, ORCID numarası ve bilgi notu tamamlanmış Türkçe tam metin makale,

        2. İsim, kurum bilgisi, e-posta, ORCID numarası ve bilgi notu tamamlanmış İngilizce tam metin makale,

        3. İngilizce makale üzerinde redaksiyon (proofreading) yapıldığını gösterir ilgili kurumdan alınacak "Certificate of Editing" sertifikası.

  b) İngilizce başvurular için 

        1. İsim, kurum bilgisi, e-posta, ORCID numarası ve bilgi notu tamamlanmış İngilizce tam metin makale,
       

Not: 1- Makalenin tüm yazarları için ORCID numarası girilmelidir. 

         2- Bir yayın yılı (cilt) içerisinde aynı yazar ve yazarlar en fazla bir yayın için başvuruda bulunabilir. Aynı yıl birden fazla yayın için başvuruda bulunan yazar veya yazarların çalışmaları bir sonraki yayın yılında (cilt) yayınlanmak üzere değerlendirmeye alınır. 

Yayın kritiği ve röportaj çalışmaları için yönerge: 

Yayın kritiği ve röportaj çalışmalarınız yine şekil ve format açısından yayın kalıbına uymalı ancak bölümler ve bölüm başlıkları yazarlar tarafından içeriğe uygun olarak belirlenmelidir.


Çeviri çalışmaları için yönerge:

Bu bölüm Tarih eğitimi/öğretimi, tarihyazımı, tarihçilik alanlarında Eski Türkçe veya diğer dillerde yayınlanmış önemli çalışmaları Türk okuyucularla paylaşmak amacı güder. Çeviri çalışmalarınızı şekil ve format açısından yayın kalıbına uymalı ancak bölümler ve bölüm başlıkları yazarlar tarafından içeriğe uygun olarak belirlenmelidir.

Çeviri Makale Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar:
1. Eserin telif haklarını elinde bulunduran kişi veya kurumdan çeviri ve yeniden yayın iznini almak. Şayet eser telif hakkına haiz ise başvuru esnasında gerekli izin yazısını Etik Beyan Formuna eklemek suretiyle göndermek.
2. Makalenin tamamını (herhangi bir bölüm veya paragraf atlamadan) Türkçeye çevirmek.
3. Çeviride ana metine hiçbir ekleme yapmamak, gerekli görülen açıklama ve değerlendirmeleri (Ç.N.) şeklinde dipnot bölümünde yapmak.
4. Eserin orjinal halini çeviri metninin sonuna Ek olarak resim formunda göndermek. 

Turkish History Education Journal'in yayın etiği ile açık erişim politikası, Committee on Publication Ethics'in (COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda, "Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors - 2011" kuralları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu kapsamda editör, hakemler ve yazarların sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir: 

a) Editörün Sorumlulukları:
1. Dergi editörü yapılan başvuruların uygunluğuna ve yayınlanıp yayınlamayacağına karar verir. Editör bu kararı verirken yazar veya yazarların ırkı, cinsiyeti, inancı, uyruğu, politik görüşüne göre değil gönderinin derginin yayın politikası ile uygunluğu, orjinalliği ve önemine göre karar verir.
2. Dergi editörü başvuru ile ilgili kişisel bilgileri üçüncü kişilerle (hakemler, bilim kurulu üyeleri, yayıncı vs) paylaşamaz.
3. Editör veya hakemler ret edilen veya yayın aşamasında olan başvurularda yer alan bilgi ve belgeleri yazarın yazılı izni olmadan kendi araştırmalarında kullanamazlar.

b) Hakemlerin Sorumlulukları:
1. Hakemler başvurunun yayına uygunluğu kontrol konusunda yayın kuruluna destek olurlar.
2. Hakemler, gönderilen çalışmayı değerlendirirken adil, tarafsız ve yapıcı olmaya çalışmalıdır.
3. Hakemler başvuruların geliştirilmesi ve olası hataların giderilmesi için yazarlara önerilerde bulunurlar.
4. Hakemler incelenmek üzere gönderilen başvurusu konusunda kendini yetersiz hissetiklerinde veya incelemeyi zamanında yetiştiremeyecekleri durumlarda editörü bilgilendirmek zorundadır.
5. Hakemler başvurularda yer alan bilgi ve fikirlerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Burları üçüncü kişilerle paylaşamaz veya kendi araştırmalarında kullanamazlar.

c) Yazarların Sorumlulukları:
1. Sahte/hileli verilere dayanan çalışmalar kabul edilemez. Yazarlar, verilerin doğruluğunu ve özgünlüğünü garanti etmelidir.
2. Eğer çalışma insan ögesini içinde bulunduruyorsa, katılımcılardan gerekli izinler ve uygun kurumsal otoritelerden Etik Kurul Onayı alınmalıdır. Bu onay makalenin "Yöntem" bölümünde belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine "Yöntem" bölümünde açıkça ifade edilmelidir.
3. Çalışmada kullanılan 3. kişilere ait ve telif hakkına haiz "veri toplama aracı, tablo, grafik, harita ve diğer görseller" için ilgili kurum veya kişi(ler)den yazılı izin alınmalıdır.
4. Makale gönderim sürecinde "başvuru listesi"nde ifade edilen ve makaleyi gönderen sorumlu yazar tarafından kabul edilen şartlar diğer yazarlar tarafından da kabul edilmiş sayılır.
5. Makaleye anlamlı bir katkısı olan tüm yazarlar, çalışmaya ortak yazar olarak dahil edilmelidir. Katkısı olmayan kişilerin ortak yazar listesine dahil edilmesi uygun değildir ve bu duruma müsamaha edilmeyecektir.
6. Yazarlar dergimizin hakem ve editörleri tarafından önerilen makul revizyonları yapmayı kabul etmelidirler. Eğer yazar, kabul edilebilir nedenler olmadan revizyonları yapmayı reddederse, gönderilmiş olan makale reddedilecektir.
7. Bütün yazarların, gönderilen makaledeki her hatayı düzeltmeleri ve doğru olmayan bilgileri geri çekmeleri gerekir.
8. Yazarlar araştırma etiği ve telif kurallarına uyduklarını beyan eden Etik Beyan Formu'nu imzalamak ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalar için ilgili kurumlardan etik kurul onayını almakla yükümlüdürler. (bkz. etik ilkeler akış şeması).

İntihal Politikası:
Diğer çalışmalarla benzer veya aynı içeriğe sahip bir eserin kaynak gösterilmeden yayımlanması hem etik suistimaldir hem de hukuka aykırıdır. Yayın kurulu, intihal, referans manipülasyonu ve/veya veri sahteciliği içeren bir yazı ile ilgili herhangi bir iddia olması durumunda COPE kural ve düzenlemelerine göre hareket etme hakkına sahiptir. Yazarların başvuru aşamasında makalenin benzerlik raporunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir. %25'in üzerinde diğer çalışmalarla yazışmaları olan yazılar, hakemlik politikası başlatılmadan yazarlarına geri gönderilecektir. Yazarlar, ilgili yazılarının yazışma raporunun %25'ten az benzerlik gösterdiğinden emin olduktan sonra yazılarını gönderebilirler.

Etik Kurul Onayı: 

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararıyla, "Tüm bilim dalları için (Sosyal bilimler dahil) etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir." şartı getirilmiştir. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma bu kapsamda ele alınmaktadır.
Etik Kurul Onayının alındığının belirtilmesi: Yaş sınırlaması olmaksızın insanlarla yürütülen çalışmalarda ilgili kurullardan gerekli izinlerin alındığı makalenin ilk ve son safyaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmelidir. Ayrıca Etik Kurul onayının kopyası başvuru sırasında diğer makale dosyaları ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Etik kurul onayı gerektirmeyen çalışmalarda ise bu durum Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 

Telif Hakları: 

ULAKBİM Etik Kuralları gereğince başkalarına ait ölçek, anket ve görseller izin alınmadan kullanılamaz: Telif hakkına sahip kişi ve kurumu kaynak göstermek tek başına yeterli değildir. Bu tür eserlerin telifsiz olduğu veya kullanımı için telif sahibinden gerekli izinlerin alındığı, kişi (veya kurum) ve tarih belirtilerek, dipnot şeklinde yazılmalıdır. 


Etik İlkelere Uymayan Durumların Bildirilmesi:
Dergimizin editörleri, hakemleri, yazarları ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış veya değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durum tespiti yapıldğında lütfen editortuhed@gmail.com adresine ileti yoluyla bilgi veriniz. Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda başta makale yazarının çalıştığı kurum olmak üzere ilgili kuramlara bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecek, yayınlanmışsa geri çekilecektir. Dergimiz, editör ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmeye göre yazarlardan ham veri veya analiz sonuçlarını talep etme hakkına sahiptir.

Çıkar Çatışması:
Kişi veya grupların ekonomik veya kişisel olarak menfaat sağladığı konular da çıkar çatışmasına neden olabilir. Bilimsel araştırmaların ve yayınlanmış makalelerin güvenilirliği, kısmen planlama, uygulama, yazma, değerlendirme, gözden geçirme ve yayınlama süreçlerinde çıkar çatışmalarının nesnel olarak ele alınmasıyla ilgilidir.
Mali ilişkiler, derginin ve yazarların güvenilirliğini kaçınılmaz olarak olumsuz yönde etkileyebilecek en kolay tanımlanan çıkar çatışmalarını içerebilir. , Bu çatışmalar, kişiler arası ilişkiler, akademik rekabet veya entelektüel yaklaşımlar dahil olmak üzere çeşitli konulardan kaynaklanabilir. Yazarlar, tüm çalışma verilerine erişimi kısıtlayabilecek veya veri analizi, yorumlama, makale hazırlama, yayınlama vb. süreçlere müdahale etmeyi önerebilecek ticari veya kar amacı gütmeyen sponsorlardan kaçınmak isteyebilirler.
Çıkar çatışmasını önlemek için, editörler belirli yazarlar tarafından gönderilen belirli makalelerin hakemi olarak belirli kişileri atamamaya çalışabilirler Bir makale hakkında nihai kararı veren editör, ilgili ile kişisel veya finansal bir ilişkisinin olmamasını sağlamalıdır. yazar(lar).
Değerlendirme sürecini herhangi bir etik dışı davranıştan bağımsız hale getirmek için, olası bir çıkar çatışması durumunda yazarların yayın kurulunu bilgilendirmesi beklenir.
TUHED'in yayın kurulu, tüm bu olasılıkları göz önünde bulundurmayı ve inceleme sürecini olabildiğince objektif hale getirmeye çalışmayı vaat ediyor.

Açık Erişim Politikası:
Bilgiye en verimli şekilde erişme fikrini desteklemeyi amaçlayan TUHED, açık erişim politikasını benimser ve 12 Eylül 2012'de imzalanan Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nde yer alan hakemli dergilerin açık erişim haline getirilmesi fikrini desteklemektedir. TUHED tarafından benimsenen politikalar http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-recommendations adresinde bulunabilir.
Budapeşte Açık Erişim Girişimi, “açık erişim” kavramını [eş değerlendirmeli çalışmalar] olarak tanımlar “…herhangi bir kullanıcının tam metinleri okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine izin veren, halka açık internette ücretsiz erişilebilirlik Bu makalelerin indekslenmesi için taranması, yazılıma veri olarak aktarılması veya başka herhangi bir yasal amaç için kullanılması, internete erişimin kendisinden ayrılmaz olanlar dışında finansal, yasal veya teknik engeller olmaksızın. Çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama ve bu alandaki telif hakkının tek rolü, yazarlara çalışmalarının bütünlüğü üzerinde kontrol ve uygun şekilde tanınma ve alıntılanma hakkı vermek olmalıdır.” Bilimsel gelişmelerin yaygınlaşmasında bilgi/bilgi paylaşımı düşünüldüğünde, açık erişim politikaları araştırmacılar ve okuyucular için büyük bir potansiyel vaat etmektedir. TUHED, bu bakış açısına dayanarak, okuyucularını kaynaklarına ve yazarlarına atıfta bulunarak yayınlanmış eserlerine özgürce erişmeye ve kullanmaya davet eder. Okuyucuların yazarlardan veya yayıncıdan izin almasına gerek yoktur.

Yayın Politikası
TUHED'e gönderilen yazıların inceleme süreci şu adımlar izlenerek ilerler:

1- Makale, amacı, konusu, içeriği ve yazım tarzının TUHED gerekliliklerine uygun olup olmadığı (En fazla 10 gün) Editör tarafından gözden geçirilir. Makale Editör tarafından onaylanır ve Alan Editörüne gönderilir. Editör tarafından onaylanmayan yazılar, gözden geçirilmek ve yeniden gönderilmek üzere yazarlarına/sahiplerine geri gönderilir.
2- Alan Editörünün incelemesi/incelemesi, makalenin hakemlere gönderilmesi veya gözden geçirilmek üzere yazarlarına/sahiplerine iade edilmesi (En fazla 10 gün) kararı ile sonuçlanır.
3- Hakemlerin seçim süreçleri, ilgili alandaki uzmanlık ve deneyime dayalıdır. Hakemlere kendilerine gönderilen bir makaleyi incelemeleri için 15 gün süre verilir.
4- Hakem, verilen süre içerisinde değerlendirme sürecini tamamlayamadığını düşünürse, Editörden ek süre isteyebilir veya çeşitli nedenlerle makaleyi inceleyemeyeceğini Editöre bildirebilir. zaman darlığı gibi sebepler. Bunları yapmak, Editörün çok fazla zaman kaybetmeden yeni gözden geçirenler atamasına yardımcı olur.
5- Hakem, kendisine verilen makaleyi verilen süre içerisinde inceleyemez ise, inceleme sürecini tamamlaması için 10 gün ek süre ile kendisine hatırlatma e-postası gönderilir. İncelenen yazıları ek süre içinde iade etmezse, o yazı kendisinden geri çekilebilir. Daha sonra başka bir hakeme atanır.
6- İki hakem arasında (biri makaleyi kabul eden, diğeri reddeden) görüş ayrılığı varsa, makale üçüncü bir hakeme atanır.
7- Makale kararının ilk 45-60 gün içinde verilmesi gerekir. Daha sonra yazarlara karar hakkında bilgi verilir. Kabul edilen bildiriler TUHED'in bir sonraki sayısında yayınlanacaktır.. 

Yayın Ücreti Politikası (Ücretsiz)
Türk Tarih Eğitimi Dergisi, elektronik bilgi kaynaklarına erişim ve/veya kullanım için herhangi bir abonelik, başvuru, değerlendirme veya yayın (APC) ücreti veya başka bir ödeme talep etmez. 


Kaynak:
Committee on Publication Ethics (COPE). (2011, March 7). Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors. Erişim: http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf

Dergimize yazıların sunulması, değerlendirilmesi ya da yayınlanması için herhangi bir ücret talep edilmemekte, ayrıca yayınlanmış makalelere ücretsiz ve sınırsız erişim sağlanmaktadır.



DUYURULAR: 

1- APA7 Yazım Kuralları:

Mayıs 2024 sayısından itibaren dergimiz kaynak gösterme ve alıntı yapma konusunda APA 7 (American Psychological Association) sistemini uygulacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen TUHED şablonu ve yazım kurallarını inceleyiniz.

2- Erken Görünüm:

TUHED'in yeni yayın politikasına göre, değerlendirme süreci tamamlanan makaleler erken görünüm formatında yayınlanacaktır. Erken görünüm olarak yayınlanacak makalelere DOI ve sayfa numası tanımlanacaktır. 

3- Tam Metin İngilizce Yayın Politikası: 

Mayıs 2021 sayısından itibaren Araştırma-İnceleme ve Yayın Kritiği türündeki Türkçe çalışmaların tam metin İngilizce çevirisiyle birlikte yayınlanması sistemine geçilecektir. Buna göre yazarlar dergimize Türkçe başvuruda bulunabilecek ancak hakem değerlerndirme süreci sonrasında yayına kabul edilen çalışmaların tam metin İngilizce nüshasının düzenlenerek sisteme yüklenmesi istenilecektir. İngilizce olarak yapılan başvuruların incelenmesi ise İngilizce yapılacaktır.

4- Etik Kurul Onayı: 

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararı gereği İnsanlar üzerindeki çalışmalar için (yaş sınırlaması olmaksızın) Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilk ve son sayfaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.  Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 2020 itibariyle bu şartları yerine getirmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmayacaktır. 


10829

Turkish History Education Journal's site and metadata are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Permissions beyond the scope of this license are available at COPYRIGHT