Araştırma Makalesi

İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri

Cilt: 5 Sayı: 2 26 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri

Öz

Bilim ve teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmeler her alanda etkisini göstermiş, birey ve toplumun ihtiyaçlarını ve beraberinde bireylerden beklenen rolleri değiştirmiştir. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz dijital çağda, bilgiyi hazır alan değil bilgiyi üreten ve kullanabilen, problem çözebilen, araştıran, sorgulayan, eleştirel düşünen, güçlü iletişim becerilerine sahip, girişimci ve üretken bireyler yetiştirmek bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu doğrultuda birçok ülke yeni eğitim reformları gerçekleştirmiş; Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik (STEM/FeTeMM) eğitimi bu reformlarla birlikte öne çıkmıştır. Türkiye’de de bu doğrultuda çalışmalar başlamış ve 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programında 4. sınıftan itibaren “Fen, Mühendislik ve Girişimcilik Uygulamaları” şeklinde çatı üniteye yer verilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin Fen, Mühendislik ve Girişimcilik uygulamaları kapsamında gerçekleştirilen STEM etkinlikleri hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Araştırma, 2019-2020 öğretim yılında bir devlet ilkokulunun dördüncü sınıfında öğrenim gören 22 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yönteminin kullanıldığı araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış, içerik analizi tekniği ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin STEM etkinlikleri hakkında olumlu görüşlere sahip olduğu ve etkinliklerin fen bilimleri dersine ve beceri gelişimine önemli katkılar sağladığı belirlenmiştir. Öğrencilerin genel olarak etkinlikleri eğlenceli olarak değerlendirdiği; gerçekleştirilen etkinliklerin fen bilimleri dersine yönelik ilgi ve motivasyonu artırdığı tespit edilmiştir. Etkinliklerin öğrencilerde ekip çalışması ve işbirliği becerileri başta olmak üzere el becerileri ve düşünme becerileri gibi beceri gelişimlerine katkı sağladığı belirlenmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin tasarım ve ürün oluşturma, malzeme seçimi gibi süreçlerde zorlandıkları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, D., Tertemiz, N., & Taşdemir, A. (2018). The Effects of STEM training on the academic achievement of 4th graders in science and mathematics and their views on STEM training. International Electronic Journal of Elementary Education, 10(4), 505-513.
  2. Akgündüz, D., Aydeniz, M., Çakmakçı, G., Çavaş, B., Çorlu, M. S., Öner, T., & Özdemir, S. (2015). STEM eğitimi Türkiye raporu: Günün modası mı yoksa gereksinim mi? İstanbul Aydın Üniversitesi, STEM Merkezi ve Eğitim Fakültesi, İstanbul.
  3. Choi, Y., & Hong, S.H. (2013). The Development and application effects of steam program about 'world of small organisms' unit in elementary science. Elementary Science Education, 32(3), 361-377.
  4. Cooper, R., & Heaverlo, C. (2013). Problem solving and creativity and design: What influence do they have on girls’ interest in STEM subject areas? American Journal of Engineering Education, 4(1), 27-38.
  5. Corlu, M. S., Capraro, R. M., & Capraro, M. M. (2014). Introducing STEM education: Implications for educating our teachers in the age of innovation. Education and Science, 39(171), 74–85.
  6. Çepni, S. (2014). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş (7. Baskı.). Trabzon: Celepler Matbaacılık.
  7. Çorlu, M. A., Adıgüzel, T., Ayar, M. C., Çorlu, M. S., & Özel, S. (2012). Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (BTMM) eğitimi: Disiplinler arası çalışmalar ve etkileşimler. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde.
  8. Eroğlu, S., & Bektaş, O. (2016). STEM eğitimi almış fen bilimleri öğretmenlerinin STEM temelli ders etkinlikleri hakkındaki görüşleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 4(3), 43-67.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

14 Eylül 2020

Kabul Tarihi

22 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Sarı, D., & Katrancı, M. (2020). İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri. Turkish Journal of Primary Education, 5(2), 119-132. https://izlik.org/JA93TH55UW
AMA
1.Sarı D, Katrancı M. İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri. TUJPED. 2020;5(2):119-132. https://izlik.org/JA93TH55UW
Chicago
Sarı, Duygu, ve Mehmet Katrancı. 2020. “İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri”. Turkish Journal of Primary Education 5 (2): 119-32. https://izlik.org/JA93TH55UW.
EndNote
Sarı D, Katrancı M (01 Aralık 2020) İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri. Turkish Journal of Primary Education 5 2 119–132.
IEEE
[1]D. Sarı ve M. Katrancı, “İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri”, TUJPED, c. 5, sy 2, ss. 119–132, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93TH55UW
ISNAD
Sarı, Duygu - Katrancı, Mehmet. “İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri”. Turkish Journal of Primary Education 5/2 (01 Aralık 2020): 119-132. https://izlik.org/JA93TH55UW.
JAMA
1.Sarı D, Katrancı M. İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri. TUJPED. 2020;5:119–132.
MLA
Sarı, Duygu, ve Mehmet Katrancı. “İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri”. Turkish Journal of Primary Education, c. 5, sy 2, Aralık 2020, ss. 119-32, https://izlik.org/JA93TH55UW.
Vancouver
1.Duygu Sarı, Mehmet Katrancı. İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin STEM Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri. TUJPED [Internet]. 01 Aralık 2020;5(2):119-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93TH55UW

13642  Google Scholar